Başlıklar
Şile Gezi Rehberi
İstanbul’dan En Yakın EKONOMİK Deniz Eğlencesi
İstanbul’a yakın kaçamak noktalarının en meşhurlarından Şile, Karadeniz sahilinde bir balıkçı kasabası ve İstanbul’un bölgedeki birçok yerleşimi de içine alan ilçesi. Avrupa yakasından, Levent’ – Şile arası sadece 75 km., İstanbul Anadolu yakasından da Şile 50 km. civarında mesafede olunca, özellikle İstanbul’dan günübirlik denize gitmek için yaz aylarında bölge insanının tümünü kendisine çekiyor. Şile tatili için, motosikletle gittiğimiz ilk kamp alanı olan Şile’ye ulaşım, Ömerli’ye kadar kusursuz yollardan, Ömerli’den sonra birkaç kilometre bozuk satıhtan, sonra yine çok iyi zeminden geçerek çok kısa sürede yaptığımızı belirtelim. Şile’ye gitmek için birkaç alternatif var, aşağıda yazarız.
Şile ilçe merkezi canlı bir yer. Deniz manzaralı içkili veya alkolsüz lokantalar sıra sıra. Adı bilinen ortalama üstü bir restoranda, bir porsiyon balık, bir porsiyon köfte, iki bira, salata, su 70 TL gibi nispeten makul bir hesapla karşımıza çıkıyor. Ayrıca Şile’de birçok zincir süpermarketin ve ekonomik market zincirinin şubelerinden 5 – 10 TL’ye yemeklik bir şeyler almak mümkün. Elbette piknik ve mangal kitlesi de çok yoğun ve hem denize yakın yerler hem de Şile’nin ormanlık arazisi mangal keyfi için müsait.
Gitmişken Ağva Turu da yapalım derseniz gezi notları burada, tık tık: Ağva Gezi Rehberi
KUMBABA’DA ÇADIR KEYFİ
Şile merkezin 5 km. kadar gerisinde, Kumbaba isimli alan dağ yamacı boyu uzun bir caddenin, girişi kapatılmış hali. Her yere çadır atmak, kamp kurmak serbest. Şile’de kamp yapılacak en iyi yer olarak burayı seçiyoruz. Otomobil girişi günlük 10 TL, kamyon ve büyük araç giriş 50 TL; motosiklet ücretsiz. Ayrıca aracınızı kamp alanının dışında bir yerde de bırakıp yaya olarak girebilirsiniz. Camping alanı gibi bir beklentiniz olmasın, değişik bir konsept hakim buraya. Kitlenin de kibarca “ortalama” olduğunu söyleyebiliriz.
Kumbaba sahiline paralel bu caddede, sağlı sollu istediğiniz yerde konaklanabiliniyor. Yazlıkçı ve çadırcı kitle yoğun. Kamyonetleri çadıra çevirenler de var, büyük eski model 2 oda 1 salon kamp çadırı kuranlar da, çift olarak gelip küçük çadır atanlar da. Özellikle hafta sonu kalabalığı fena. Ortam şenlik. Mangal hiç eksik değil, içeride tesisler ve bakkallar çok, alkollü içkiler satılıyor, dışarıdan alıp gelmek daha mantıklı. Plajlar da var. Plajların ücretlisi de var, ücretsiz plaj da. Duş ve tuvalet bulunuyor, beklentiyi düşük tutun ya da civardaki tesislere veya Şile Merkeze gidin.
Deniz’e biraz yüksekte, motosiklete komşu çadır atıp, dalgaların ve cırcır böceklerinin sesini dinleyerek uyuklamak şahane. Üstelik İstanbul’dan sadece 1 saat mesafede ve her ihtiyacımız dibimizde.
ŞİLE’YE NASIL GİDİLİR?
Hiç uzun uzun yazmaya gerek yok, kara yoluyla Ümraniye üzerinden Şile – Ağva tabelaları takip edilerek gidilir. İki yol var, biri eski yol, yeşillikler içinden geçiyor; diğeri TEM. Oldukça geniş, bakımlı, beton bir güzergah. Ayrıca Sabiha Gökçen – Kartal bölgesinden de bağlantı yer alıyor. Toplu taşıma ile Şile’ye otobüs seferleri var. İETT’nin VIP kategorisindeki otobüsleri sıklıkla Üsküdar’dan kalkıyor ancak uzun süren bu yolculuk yerine Ömerli’ye kadar gidip, oradan otostopla gitmeyi de öneririz isteyene. Şile’ye ulaşım için AĞVA GEZİ REHBERİ sayfalarımızı incelemenizi öneririz. Orada detaylı yol bilgisi var.
Şile Merkez’de TAKILMACA
Şile merkezin Üsküdar Caddesi akşam trafiğe kapanıyor ve Anadolu‘nun klasik yazlıkçı yerleşimlerinin örneği görülüyor. Okey sesleri, dondurmacı sıraları, tarihi ve meşhur fırınlar ya da tatlıcılar, balık ya da et lokantaları, küçük esnaf ve tekel bayileri. Bir yanda canlı müzik eğlence mekanları gece hayatını seslendirirken, patlatılan cılız havai fişekler yine Çin’deki bir fabrikada üç kuruşa sömürülen bir emekçinin üzerinden sisteme para kazandırıyor. Şile’de gece hayatının favori aktivitesi ise tekelden kapılan üstü kağıt sarılı kuru biralarla, limanın dolgu taş zemininde oturup çekirdek çitlemek.
1. Şile’de Deniz keyfi yapılır. Hem Şile Plajı hem yakın koylar ve yakındaki diğer yerleşimlerin plajlarında alternatif zevklere ve bütçelere yönelik girişler mümkün.
2. Şile esnafından alışveriş yapılır, hediyelik alınabilir. Fiyatlar İstanbul şehir merkezine çok yakın, yazlık bir belde için uygun.
3. Aslan Kıraathanesi’ne mutlaka oturulur. Manzara enfes, çay 1 TL, ortam ve kitle iyi. Şöyle denize karşı iç geçirilir.
4. Civarlar gezilir.
5. Ağva’ya geçilir. Şile’ye 40 km. kadar mesafedeki Ağva, bildiğiniz iki iki nehir bir deniz arası küçük bir delta merkezinde yerleşim yeri. Yazın ayrı, kışın ayrı, baharlarda apayrı tadı olan Ağva’ya günübirlik gezi için bile gidilir. Ortamı biraz daha sakin ve “kaliteli” olan Ağva için de rehberimiz var, tık tık: Ağva Gezi Rehberi
ŞİLE’DE KONAKLAMA
İlçe sınırları içinde birçok pansiyon ve kiralık yazlık daire yer alıyor. Otel de var. Ayrıca ücretli çadır camping alanları olduğu gibi, yukarıda açıkça yazdığımız şekilde Kumbaba’da ücretsiz çadır atmak da mümkün. Birkaç ekstra noktada da çadır atma fırsatı var, risk size kalmış. Oda kahvaltı Şile’de otel seçenekleri 50 TL ile 150 TL arası değişiyor diyebiliriz. Yüksek sezonda (Bayram v.s.) bu fiyatların katlandığını hatırlatmakta fayda var.
ŞİLE’DE GÖRMEYE DEĞER
Şile’de gezilecek yerler, doğal güzellikler, deniz ve etrafı ile Şile’nin tarihi mekanları olarak hızla sıralanabilir. Çoğu birbirine yakın yerlerden birkaçından bahsedelim. Şile Feneri ve Şile Kalesi (kale burcu) Şile Limanı etrafındaki yapılardan. İkisi de fotoğraflamaya değer karelerden. Şile Limanı da başlı başına denize girmek için ya da uzaktan oturup izlemek için keyifli bir nokta. Şile Ağlayan kaya, biraz daha sakin bir bölgede denize girmek isteyenler için birebir bir doğal taş. Hacıllı Köyü ve Saklı Göl, Ağva yolu üzerindeki noktalardan. Gürlek Mağarası da, Şile’deki alternatif duraklarınızdan olabilir. Şile’nin çarşısı da akşam gezmesi için birebir.
Yorumlar