İzmir’de gezilecek yerler listesi bütün ayrıntılarıyla yazımızda yer almakta. Hadi buyrun listeye birlikte göz atalım.
Bilindiği gibi İzmir ülkemizin en modern şehirlerinden bir tanesi. Konumu itibariyle hem yaz hem de kış aylarında turistlerin yoğun ilgisini çeken bir kent. İzmir’in kendine has birçok özelliği bulunmakta. Bunların en başında tarihi ve turistik merkezleri ile herkesin yakından bildiği lezzetleri gelmekte. Bunların yanı sıra İzmir insanı için de bir parantez açmak doğru olacaktır. İzmir halkı ülkemizin en hoşgörülü insanları olarak bilinmekte.
İzmir’e gelmek isteyenler için bu listemizden birbirinden güzel merkezleri derledik. Eğer İzmir’e gelmeyi düşünüyorsanız bu listedeki bilgiler sizler için güzel bir ön bilgi olacaktır.
Başlıklar
- 1 İzmir Türkiye’nin En Büyük Üçüncü Kenti
- 2 İzmir’de Gezilecek Yerler Listesi 2021
- 2.1 Saat Kulesi
- 2.2 Allianoi Antik Kenti
- 2.3 Nebiler Şelalesi
- 2.4 Bozdağ Kayak Merkezi
- 2.5 Gölcük Yaylası
- 2.6 Çeşme Ilıcaları
- 2.7 Atatürk Müzesi
- 2.8 Pitane Antik kenti
- 2.9 Karaburun Yarımadası
- 2.10 Efes Antik Kenti
- 2.11 Selçuk Kalesi
- 2.12 St. John Kilisesi
- 2.13 Foça Plajı
- 2.14 Ekmeksiz Plajı
- 2.15 Urla Yarımadası
- 2.16 Tarihi Asansör
- 2.17 Alsancak Gar
- 2.18 Aqua Fantasy Park
- 2.19 Alsancak Sevgi Yolu
- 2.20 Kızlarağası Hanı
- 2.21 Efes Trajan Çeşmesi
- 2.22 Alaçatı Evleri
İzmir Türkiye’nin En Büyük Üçüncü Kenti
Ülkemizin en büyük üçüncü kenti olan İzmir aynı zamanda önemli bir kültür, turizm ve sanayi şehridir. 5 milyona yakın nüfusu olan İzmir’in toplam olarak 30 ilçesi bulunmakta. Bu ilçeler; Balçova, Beydağ, Kiraz, Bayraklı, Bornova, Menderes, Çiğli, Buca, Menemen, Karşıyaka, Dikili, Ödemiş, Karabağlar, Foça, Seferihisar, Konak, Güzelbahçe, Selçuk, Aliağa, Karaburun, Tire, Bayındır, Kemalpaşa, Torbalı, Bergama, Kınık ve Urla’dır.
İzmir, tarihin çeşitli dönemlerinde farklı isimlerle anılmıştır. Bilinen en eski isim ise Mirina’dır. İlerleyen zamanlarda bu bölgeye yerleşen İyonyalılar ise daha bilindik bir isim olan Smirna demeyi tercih etmişlerdir. Anadolu toprakları Türklerin hakimiyetine geçtikten sonra ise burası İzmir adını almıştır. İzmir’in önemli turistik ilçelerinden olan Çeşme yaz aylarında inanılmaz bir turist akınına uğrar. Öyle ki ilçenin nüfusu bir anda iki kat artış gösterir. Çeşme’nin en önemli özelliği ise konum itibariyle rüzgâr sörfü yapılmasına olanak sağlamasıdır. Bu da buraya akın eden turist sayısını belirleyen önemli etkenlerin başında gelmekte.
İzmir’de Gezilecek Yerler Listesi 2021
İzmir’de gezilecek yerlerin bir listesini sizler için derledik. Önceden bilgi sahibi olarak bu güzel şehre geldiğinizde nereleri gezip gezmeyeceğinizi bu listeyi kontrol ederek belirleyebilirsiniz. Bu da İzmir’e geldiğinizde zaman kaybetmenizin ya da nereye gideceğiniz konusunda kararsız kalmanızın önüne geçecektir.
Saat Kulesi
Konak Meydanı’nda bulunan tarihi saat kulesi 25 metre yüksekliğinde olup Osmanlı mimarisinin önemli özellikleri yansıtmaktadır. Kesin olmamakla birlikte kulenin inşası sırasında kullanılan taşların Efes antik kentinden buraya getirildiği söylenmekte. Yakın bir zamana kadar kulenin altında insanların su içmeleri için musluklar bulunmaktaydı. Ancak meydanda yapılan kutlamalar sırasında bu musluklar çalındı ve yeni musluklar takılmadı. Zaman içinde yaşanan büyük bir depremde kulenin tepe kısmı yıkıldı. Fakat burası sonradan aslına uygun bir şekilde yeniden restore edilmiştir.
Allianoi Antik Kenti
Bergama ilçesinde bulunan bu kent kalıntıları yaklaşık olarak 30 bin metrekare civarında bir alana yayılmış durumdadır. Bu bölgenin en büyük özelliği termal suların bulunduğu bir bölge olmasıdır. Bu da kendin neden bu noktaya inşa edildiği konusunda bizlere bilgi vermekte. Bergama, İzmir’in bir ilçesi olsa da buraya araba ile gelmek İzmir merkezden yaklaşık 2 saatlik bir zaman almakta.
Nebiler Şelalesi
Adını Nebiler köyünden alan bu şelale özellikle yaz aylarında turistlerin yoğun akınına uğrayan bir bölgedir. Şelale etrafında bulunan yürüyüş yolları görülmeye değerdir. Bu şahane yollar doğa aşıklarının zamanlarını yürüyüş yaparak keyifli bir şekilde geçirecekleri yerlerden bir tanesi. Nebiler köyü kaplıcaları ve ılıcaları ile de bilinmekte ve bu yüzden de turistler buraya geliyorlar.
Bozdağ Kayak Merkezi
Bozdağ Kayak Merkezi 1988 yılından bugüne faaliyetlerine devam eden bir tesis. İzmir’e yaklaşık olarak 110 kilometrelik bir uzaklıkta bulunmakta. İzmir’e kolay kolay kar yağmadığı bilinir. Bozdağ Kayak Merkezi de ülkemizdeki diğer kayak merkezleri ile karşılaştırıldığında karın en az kaldığı merkezdir. Bu yüzde buraya gelmek için uygun olan dönem Aralık ve Ocak aylarıdır.
Gölcük Yaylası
Bozdağların zirvesinde bulunan gölün denizden yüksekliği yaklaşık olarak 1100 metredir. Buraya geldiğinizde dikkatinizi çekecek olan ilk şey bölgenin sessizliği olacaktır. Hele bir de kış aylarında geliyorsanız kendinizi doğa ile baş başa bulacaksınız demektir. Burada bulunan tarihi yapı günümüzde otel olarak hizmet vermeye devam ediyor. Aynı yapıda 1934 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de konaklamıştır.
Çeşme Ilıcaları
Çeşme ılıcaları turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden. Bununla birlikte Çeşme sınırları içerisinde bulunan birbirinden güzel plajlarda yazın belirli dönemlerinde adım atacak yer dahi bulmak mümkün olmuyor.
Çeşme Yarımadası
Çeşme yarımadasının en önemli özelliği bu bölgenin yılın 300 gününde güneş ışığı alması. Bu yüzden soğu kış aylarının yaşandığı 65 günlük dönemi çıkardığımızda Çeşme Yarımadası ziyaret etmek için oldukça müsait bir yer.
Atatürk Müzesi
Kordon boyu üzerinde, Gündoğdu Meydanı’nın hemen karşısında bulunan Atatürk Müzesi, dışardan bakıldığında insanların pek de ilgisini çekmeyen eski bir binanın içinde bulunuyor. 1875 yılında müstakil bir ev olarak yaptırılan bu tarihi köşk, 1922 yılında sahibi tarafından terk edilince âtıl bir duruma düşmüş ve zaman içinde hazineye geçtikten sonra burası Atatürk Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Pitane Antik kenti
İzmir tarihi ile de ünlü bir şehir. Pitane Antik Kenti de İzmir sınırları içerisinde bulunan ve turistlerin ilgisini çeken önemli antik kentlerden bir tanesi. Kent, Aliağa ile Bergama ilçeleri arasında bulunmakta ve merkezden yaklaşık olarak 70 kilometre mesafededir. Burada bulunan çok çeşitli pansiyon ve otellerde konaklama imkânı bulabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa İzmir otogarından buraya otobüsle ya da tren ile gelmek mümkün.
Karaburun Yarımadası
İzmir denildiğinde akla gelen bir diğer yer de Karaburun’dur. Tatilcilerin gözdesi olan Karaburun Yarımadası’na gelerek buranın kendine özgü denizine girebilir, eşsiz doğasının tadını çıkarabilirsiniz. Burası aynı zamanda geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir yer olduğundan dolayı çok sayıda tarihi eser de görmek mümkün. Burada her bütçeye hitap eden çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor.
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Efes Antik Kenti’nin hemen yanında bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası Hristiyanlar için önemli dini yerlerden bir tanesidir. Günümüzde mağaranın içine girmek mümkün olmasa da girişine kadar gelmek ve mağara hakkında bilgi almak mümkündür.
Efes Antik Kenti
İzmir ile özdeşleşmiş bir başka yer olan Efes Antik Kenti, sadece İzmir’in değil ülkemizin önemli tarihi merkezlerinden bir tanesidir. Günümüze temiz ve sağlam bir şekilde gelmiş olmasa da kentin içinde yürüyüş yaparken yıkıntılara bakarak eski zamanlarda buranın nasıl bir kent olduğu hakkında fikir yürütmek hiç de zor olmuyor. Kentin en belirgin yapısı ise 110 yılında inşasına başlanan ve 135 yılında tamamlanan kütüphanedir. Bu iki katlı kütüphanenin ön cephesi günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Selçuk Kalesi
İzmir’den Selçuk ilçesine doğru giderken bir dağın tepesinde bütün ihtişamıyla duran Selçuk Kalesi’ni görürsünüz. Kaleyi ziyaret ettiğinizde uçsuz bucaksız bir alanın ayaklarınızın altında olduğunu göreceksiniz. Kalede surlar, sarnıçlar, taş ocakları günümüze kadar gelmiştir. Burası fotoğraf tutkunları içinde birbirinden güzel kareler yakalayabilecekleri eşsiz bir mekân.
St. John Kilisesi
Efes Antik Kenti’ne geldiğiniz burada bulunan en ilgi çekici yapılardan bir tanesi de St. John Kilisesi’dir. Kilise, nispeten korunmuştur ve burası dua etmek isteyen Hristiyanların uğradıkları önemli yerlerden bir tanesidir.
Foça Plajı
İzmir’in güzide ilçelerinden bir diğeri de Foça’dır. Foça, Çeşme ya da Karaburun kadar popüler olmasa da bu durum kafa dinlemek isteyen insanların Foça’yı tercih etmelerine sebep olur. Foça plajı bu yüzden hem büyük olması hem de çok fazla kalabalık olmayışından dolayı güzel vakit geçirilecek bir ortam. Kendine özgü bir denizi olduğu için buraya gelen ve denizin tadını alanlar ilerleyen zamanlarda buraya tekrar gelmek için sabırsızlanıyorlar.
Ekmeksiz Plajı
Karaburun ve Çeşme’deki plajlarla karşılaştırıldığında Ekmeksiz plajı oldukça ufak bir plaj. Sığacık limanına çok yakın bir yerde bulunan plaj daha çok yerli turistlerin uğradığı bir yer. Buraya geldiğinizde hem mavi bir deniz hem de yeşil bir orman sizi karşılıyor. Dilerseniz ormanın içinde bulunan yürüyüş yolundan yürüyerek doğanın tadını da çıkarabilirsiniz. Buraya en yakın merkez olan Seferihisar’da konaklama yapabilmek için çok sayıda pansiyon ve otel bulunmakta. Buralarda kalarak istediğiniz zaman Ekmeksiz Plajı’na ulaşabilirsiniz.
Urla Yarımadası
Urla Yarımadası şehir merkezine yakın olmasından ötürü insanların birkaç saatliğine gelip tekrar evlerine dönebilecekleri güzel bir yer. Yarımada üzerinden pek çok tesis bulunmakta ve bu tesislerden günübirlik şekilde faydalanmak mümkün. Eğer kendinize ait bir aracınız yoksa İzmir merkezden buraya her yarım saatte bir minibüsler gelmekte. Yarımada üzerinde bulunan Çeşmealtında kurulan pazarlarda halk kendi yaptıkları yiyecek, takı ve giysileri satmaktalar.
Tarihi Asansör
Zamanında insanların kullanması için bir yamaç üzerinde bulunan ve iki yolu birleştiren asansör, günümüzde tamamen tarihi ve turistik bir işletme olarak hizmet vermekte. Asansöre çıktığınızda İzmir Körfezi’nin eşsiz manzarası sizi karşılıyor. Burada bulunan restoranda İzmir’in kent ışıklarına tepeden bakarak güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
İzmir Kuş Cenneti
8000 hektarlık bir alanda kurulan İzmir Kuş Cenneti’nde toplamda 220 farklı kuş türünü bulabilmek mümkün. Şehrin merkezine yakın olsa da tenha sayılabilecek bir yerde konumlanması, kuşların bu bölgede kolay bir şekilde yaşamalarına da olanak sağlıyor. Özellikle küçük çocukları olanlar burada hoşça zaman geçireceklerdir.
Homeros Vadisi
Homeros Vadisi yaklaşık olarak 10 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonucunda açılan ve insanların doğa ile baş başa kalabilecekleri güzel bir yer. Burada bulunan suni gölet, ağaçlar, yürüme yolları ve piknik yerleri güzel bir vakit geçirmek için son derece hoş bir ortam yaratıyor.
Alsancak Gar
İzmir’in kalbi olan Alsancak’ta bulunan gar binası ülkemizin en eski ikinci tren istasyonudur. Tarihi dokusu günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 1858 yılında açılmış olmasına rağmen o tarihten günümüze yaklaşık olarak 160 yıldır hizmet vermeye devam etmekte.
Pasaport Vapur İskelesi
Burası İzmir’in eski iskelelerinden bir tanesidir. İskelenin kendine has olan özelliği ise hemen üzerinde pasaport Polis Karakolunun bulunmasıdır. Burası ilk zamanlarda bir gümrük kapısı olarak inşa edilmiş ve üzerinde bulunan Polis merkezi de bunun için yapılmıştır. Ancak daha sonraları bu bina karakola dönüştürülmüştür. İzmir Körfezi içinde hizmet veren iç hat vapurları Pasaport İskelesine de uğrarlar.
Kadifekale
Tüm İzmir’i tepeden gören bir yere inşa edilmiş olan Kadifekale günümüzde şehirleşmeden nasibini almış önemli bir tarihi eserdir. Plansız şehirleşme sonucunda burası gecekondular ile bitişik bir halde kalmıştır. Merkezden kolay bir şekilde ulaşılabilen kalenin hemen girişinde bulunan çay bahçesinde İzmir manzarası eşliğinde çay yudumlamak mümkün. Kalenin içerisinde pek çok eser ve çeşitli kalıntılar bulmak mümkün.
Aqua Fantasy Park
Modern su parkları denildiğinde Aqua Fantasy Park şu anda ülkemizde bulunan en modern su parkı diyebiliriz. Burası hem bir su parkı hem de aynı zamanda bir oteldir. Bu yüzden hem burada konaklama yapabilir hem de aktivitelerden faydalanabilirsiniz. Şehir merkezinden uzak İzmir ve Aydın illeri arasında bir noktada inşa edilmiş park, Aqua park severlerin oldukça ilgisini çeken bir yer. Aynı anda 5000 kişinin ziyaret edebileceği kadar devasa boyutlarda olan Aqua Fantasy Park içerisinde başta su kaydırakları olmak üzere başka pek çok aktivite bulmak mümkün.
Karagöl
İzmir, tektonik hareketlerinde oldukça sık yaşandığı bir bölge üzerinde kurulu bir kent. Öyle ki burada yaşayanlar hemen hemen her gün ufak çapta olsa da depremlerin meydana geldiğini bilirler. İşte Karagöl’de bu tektonik hareketlerin sonucunda kendiliğinden ortaya çıkmış bir göl. 35 dekarlık oldukça küçük olan bu göl içerisinde çeşitli hayvanları gözlemlemek de mümkün. Şehir merkezi etrafa doğru büyümeye başlamadan önce Karagöl’ün bulunduğu kısım önemli bir yerleşim alanıymış. Ancak buradaki halk toplu bir şekilde bayraklı ilçesi ve civarına göç etmişler. Karagöl, ziyaret edilecek enteresan noktalardan bir tanesi. Buraya geldiğinizde bir anda kendinizi medeniyetin olmadığı başka bir gezegende hissediyorsunuz.
Alsancak Sevgi Yolu
İzmir’in kalbi olan Alsancak’ın önemli merkezlerinden bir tanesi de sevgi yolu. Yaklaşık olarak 150 metre uzunluğundaki bu yol, sağlı sollu olarak satış yapan esnafların stantları ile doludur. Bu stantlarda hediyelik eşyalardan kitaba kadar pek çok şey bulabilirsiniz. İsterseniz çizim yapan kişilere kendi portrenizi çizdirebilir, bir adım daha ötesi olarak, kataloglardan seçeceğiniz bir şekli dövme olarak yaptırabilirsiniz. Evet, ayaküstü.
İzmir Kordon Boyu
- İzmir eşittir Kordon Boyu’dur.
- Çimenlerin üzerine uzanarak deniz kokusunu ciğerlerinize çekebilirsiniz.
- 1996 yılında yenileme çalışmalarına başlanan Kordon Boyu, denizin doldurulmasıyla bugünkü görünümüne kavuştu.
- Eskiden sadece bir cadde ve cadde ile deniz arasındaki bir yürüyüş yolundan ibaret olan Kordon Boyu artık geniş çim alanların, yürüyüş ve bisiklet yollarının bulunduğu geniş bir alanı kapsıyor.
- Buraya geldiğinizde sabahın ilk ışıklarından gece yarısına kadar burada balık tutan insanları da görebilirsiniz.
Radyo ve Demokrasi Müzesi
Radyo ve Demokrasi Müzesi ne yazık ki İzmir’de oturanların bile çok fazla bilmedikleri bir müze. Dünya üzerinde toplamda 390 adet bulunan radyo müzelerinden bir tanesi. Basmane semtinde bulunan müze de yaklaşık olarak 150 adet radyo bulunmakta. Ayrıca buraya geldiğinizde radyonun zaman içindeki gelişimi ile ilgili olarak bilgi de alıyorsunuz. Yaz aylarında Pazar ve pazartesi günleri kapalı ancak diğer günler hizmet vermeye devam ediyor.
Kızlarağası Hanı
İzmir’in tarihi mekanlarından bir tanesi de Kızlarağası Hanı. Buraya gelerek dükkanlardan hediyelik eşya satın alabileceğiniz gibi hanın avlusunda oturup kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Key Museum Otomobil Müzesi
Birkaç koleksiyoner tarafından kurulan bu otomobil müzesi İzmir’in Torbalı ilçesi sınırları içinde yer almakta. Burada bulunan birbirinden efsane tarihi otomobilleri yakın görmek inanılmaz bir deneyim.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Çiğli Sasalı sınırları içinde kurulan bu doğal yaşam parkında, hayvanların doğada yaşayışlarını görmek mümkün. 2008 yılında hizmete açılan doğal yaşam parkı 2 yıllık bir sürede tamamlanmıştır.
Efes Trajan Çeşmesi
Efes Antik Kenti’nin en değerli kalıntılarından bir tanesidir Trajan Çeşmesi. Antik şehirdeki Hadrian Tapınağı’nın bir miktar ilerisinde tespit edilen Efes Trajan Çeşmesi, iki katlı tek yapıya sahip.Çeşme devasa tek havuzu üç doğrulusunda da çevrelemekte olup, suyun aktığı kısımda İmparator Trajan’ın tek heykeli yer alır. Yanlızca İmparatorun heykeli değil, çoğu heykel bulunuyordu Trajan Çeşmesi’nde. Heykellerin fazlası son zamanlarda Efes Müzesi’nde sergileniyor.
Mehmet Bey Camii
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, İzmir’in Ödemiş bölgesine bağımlı olan Birgi bucağında bulunmaktadır.Ulu Camii ve Aslanlı Camii şeklinde de isimlendirilen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, asalında tek külliyenin parçasıdır. Külliyeden şu zamana kadar gelen parçaları arasında tek türbe de bulunuyor. Cami, 1312-1313 seneleri arasında Aydınoğlu Mehmet Bey doğrulusunda yaptırılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli gezi kitabında bahsedilmekle beraber defa çok malumat verilmemiştir.
İzmir Agora
İzmir’in Namazgah semtinde bulunan Agora, varlıklı kalıntılarıyla şehre gelen turistlerin en önemli gezilecek yerleri olarak görmektedir.Turizm yönünden değerli bir yere bulunduran Agora, kent meydanı, piyasa yeri gibi anlamlara gelmektedir. Kurulduğu ilk dönemlerde politikanın, ticaretin ve sosyal yaşamın kalbinin attığı yerdi İzmir Agorası. Uygulanan incelemelera göre M.Ö. 4. asırda yapıldığı anlaşılan Agora bu arada o dönemlerde kamu binalarıyla çevrilmişti.Fakat Hellenistik dönemden defa Roma döneminin izlerini taşır. Zira M.S. 178 depremi esnasında değerli bir kısmı yıkılmış, Roma döneminde İmparator Marcus Aurelius’un arzusuyla yine inşa edilmiştir.
Alaçatı Beachleri
Alaçatı’nın plajlarının fazlası halka açıkken, kimi bölümleri ise beachtir. Alaçatı beachlerin adedi bölgenin küçüklüğüne göre epey fazla. Bütün beachlerde şezlong, havlu, şemsiye ve yiyecek-içecek hizmeti bulunuyor. Alaçatı beachlerine belirlenmiş tek ücret karşılığında giriliyor ve günün sebep geçtiği hiç anlaşılmıyor.
Alaçatı Evleri
İzmir-Çeşme’nin ufak tek beldesi olsa da bilhassa yaz sezonunda turistlerin akın ettiği tek yerdir Alaçatı. Yerli turistler kadar yabancı turistler doğrulusunda da kesif alaka görür üstelik.
Alaçatı’da geçirdiğiniz zaman bölgenin geleneksel evler beğeninizi kazanacak. Çoğunlukla kesme taştan uygulanan Alaçatı haneleri, yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak tutuyor. geleneksel Alaçatı haneleri Rumlar doğrulusunda inşa edilmiş olup, son zamanlarda orijinal yapıları bozulmadan restore edilmiştir.
Bergama Antik Kenti
İzmir’in en kuzeyinde tespit edilen Bergama Antik Şehiri, çoğu uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kentin tarihi meydanlarından bir tanesidir ve çoğu kalıntısıyla turistlerin kesif alakasını görmektedir.
Bergama Antik Şehiri, yerli turistler kadar ecnebi turistler doğrulusunda da defalarca kez ziyaret edilmektedir. Şehir, antik dönemlerde Pergama ve Pergamon adları ile anılmıştır. Bergama Antik şehiri, yanlızca çoğu uygarlığın karar sürdüğü tek yerleşim kısmı değil, bu arada sıhhat ve deva merkezi özelliği taşımaktadır. Antik kentin her kalıntısı epey dikkatinizi çekecek. İzmir’de geçireceğiniz günlere Bergama Antik Kent’ni dahil edip, tarihi dönemlere kısa tek yolculuk yapabilirsiniz.
Yorumlar