Başlıklar
- 1 Kızkalesi Gezi Rehberi
- 1.1 MERSİN KIZKALESİ: DENİZİN ORTASINDA BİR TARİH
- 1.2 Kızkalesi Nerededir?
- 1.3 Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir?
- 1.4 Kızkalesi Tarihi Hakkında Kısa Bilgi
- 1.5 Kızkalesi Efsanesi / Kızkalesi’nin Hikayesi
- 1.6 Kızkalesi Sahilleri ve Mersin Su Sporları
- 1.7 Kızkalesi’nde Görülecek Yerler
- 1.8 Kızkalesi Yazlık Kültürü ve Kızkalesi’nde Konaklama
- 1.9 Kızkalesi Gece Hayatı
Kızkalesi Gezi Rehberi
MERSİN KIZKALESİ: DENİZİN ORTASINDA BİR TARİH
Türkiye’nin cennet birikimlerinden tarihi ve doğal güzelliklerimiz içinde aslında çok özel bir yeri olması gerekirken, ne yazık ki çok kimse tarafından bilinmeyen, bilen tarafından hakkı verilmeyen ve en acısını yazalım yerel halk tarafından da pek güzel korunmayan Mersin Kızkalesi bizim için özel bir yere sahiptir. Bir yandan da ülkemizin utanç kaynaklarından biridir bizim için. Memlekette denizin ortasında bir kale var (Hani İstanbul Kız Kulesi var ya, onun 10 katı falan) ve bunu ülkenin yarısı bilmiyor. İşin komiği hayatı oralarda geçmiş -biz gibi- bilen kısmın da tarihi ile ilgili pek fikri, bilgisi yok. Muazzam bir yapının, kalitesiz turizm işletmeciliği, sabit yazlıkçılık, ilgisizlik, özensizlik, bilinçsiz kitleler ve özensiz ülke politikalarının birleşmesi sonucu dimdik ayakta kalışının hikayesidir Kız Kalesi ve Neredegezilir için ülkemizin görülesi 100 yeri listesinde falan yer alır. Kıyıdan kaleye yüzebileceğiniz gibi basit bir tekne ile de gidebilirsiniz. Kale ile aynı isimle anılan belde de çok sayıda otel, apart ve motel bulunduğu gibi gece hayatı da çok canlıdır. Mersin’den ve bölge yazlıklardan ciddi turist çeken yörede ne yazık ki fuhuş da nispeten yaygındır. Aileye ya da özellikle aramayana hiçbir rahatsızlık vermeyecek bu durum sadece mevcut turist kitleyi bir tık daha alta çekmektedir.
Gerçekten çok özel ve ziyareti kesinlikle hak eden Kız Kalesi ne mutlu ki nisan 2014’te açıklanan Unesco Kültür Mirasları Geçici Liste’ye girmiş 14 yeni eserimizden biri olarak artık daha iyi korunacak.
Daha önce de yazmıştık Keşfetsene’nin iki yazarı da Adanalıdır. Mersin Gezi Rehberi yazılarımızda belirttiğimiz üzere ailelerimizin bölgede yazlıkları vardır ve birçok yazımız buralarda geçmiştir. Bu yüzden Mersin sahil şeridinin birkaç özel noktasından biri olan Kızkalesi’ni bölgeye ve geleceğimize borcumuzu ödemek için geniş geniş yazalım istedik, bu sırada da buraya gelen/araştıran herkese geniş bir fikir verelim istedik.
Kızkalesi Nerededir?
Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı bir belde olan Kızkalesi, Mersin il merkezine 60, bağlı olduğu ilçe merkezi Erdemli’ye 23 km mesafededir. Ayrıca batıdaki ilçe merkezi Silifke’ye de 28 km. uzaklıktadır.
Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir?
Kara yoluyla hususi araçla giderken Adana – Antalya kara yolu aracılığıyla gidilir. Gelişmiş çok yönlü bir otoyol da bulunur, sahil yolu da. Her şekilde kolaylıkla ulaşılır. Kızkalesi, Adana il merkezine 140 km. uzaklıktadır. Mersin’den yazın 5 dakikada bir, kışın 15 dakikada bir Silifke Koop otobüsleri ile rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Güneydoğu’dan, Hatay‘dan ve Adana’dan Antalya’ya giden tüm otobüsler, aynı şekilde Konya, Karaman gibi İç Anadolu şehirlerinden Adana’ya giden tüm şehirler arası otobüs firmaları da Kızkalesi’nden geçer ve %90’ı yolcu indirip bindirmek için durur.
Uzaklardan uçakla Kızkalesi’ne gelmek için şuan en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa’dır. Adana’ya nasıl gidilir sayfamızdan uçuş bilgilerine ulaşabilir, üzerine Mersin aktarmalı olarak gidebilirsiniz.
Kızkalesi Tarihi Hakkında Kısa Bilgi
Kızkalesi; bilinen tarihinden sırasıyla Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler (1190), Kıbrıs Krallığı (1361), Karamanoğulları (1448) ve Osmanlılar’ın (1474) yönetimi altında yerleşilmiş bir bölgedir. M.S. 72 – 572 yılları arasında Roma Krallığı çatısı altında zeytinciliğin geliştiği bu şirin sahil beldesi zeytinyağı ihracında ana merkezlerden biri olmuştur. Bizans yönetimi sırasında Arap saldırılarına karşı surlarla çevrilmiştir. Beldenin tarihi adı olan Korykos günümüzdeki karadaki kalenin adı olarak bilinmektedir. Şuan biri sahilde biri 400 metre kadar açıkta denizin ortasında olmak üzere iki kale yer alır. (Mesafe konusundaki tartışmanın sebebi bir ucun sahile 200 m. diğer bir ucun diğer sahile 800 m. kadar olmasıdır. 400 deyip ortalama rakam verdik)
Günümüzde karadaki kalede (karakale) zeytinyağı arkları (yollar/kanallar) görülmektedir. Karada yetiştirilen zeytinlerden elde edilen yağ direkt limana bağlanan su taşıtlarına aktarılabilmekteydi. Geniş bir koy olan sahil şeridinin güvenliğini sağlayan bu surlar ve kale yetersiz kalınca denizin ortasındaki minik adacığa 1210 yılında Ermeni Kral 2. Leon tarafından yeni bir kale yapılmış. Osmanlı tarihinde padişahlardan Yıldırım Beyazıt’ın sürülmesi sırasında 1482’de kalede bir müddet bekleyip sonra vatanı terk etmesi de önemli bir andır.
Tabii günümüzde bu hikayesiyle değil efsanesiyle anılıyor, ona bakalım;
Kızkalesi Efsanesi / Kızkalesi’nin Hikayesi
Tipik deniz ortası yapıların hikayesiyle aynıdır. Mekan ve zaman değişikliğine uğramıştır. Korykos’un ‘o dönemki’ kralı kız çocuğu olsun diye dualar etmekte, yaratıcıya yalvarmaktadır. Sonunda rüyası gerçek olur ve bir prenses doğar. Prenses tam da beklendiği gibi herkesin sevgisini kazanan genç bir kız olduğunda kente gelen bir falcının kötü kehaneti ile karşılaşır. Falcı kızı bir yılanın sokacağı ve bu yazgının kimse tarafından bozulamayacağı kehanetinde bulunur. Kızını korumak isteyen hükümdar kaleyi inşa eder, onu karadan dolayısıyla yılanlardan uzağa bu güzeller güzeli denizin ortasına yerleştirir. Elbette günü gelince karadan kaleye giden bir meyve sepetinin içinden çıkan bir yılan genç prensesi sokar ve kimse eremez muradına…
Kızkalesi Sahilleri ve Mersin Su Sporları
İki sahil (beach) bulunuyor. Halk plajı da var paralı özel plaj da. Kimseye para vermeden denize girebileceğiniz yerler de. Kızkalesi’nde tekne turu yapmak en mantıklı aktivitelerdendir. Kalabalık bir grupla tekneyi komple kiralayıp civar koyları gezebileceğiniz gibi, günlük düzenlenen turlara da katılabilirsiniz. Ayrıca kale bölgesinde plajdan su sporu tesisleri aracılığıyla deniz bisikleti, kano, jet ski, parasailing, su sörfü, banana gibi birçok aktivite her yaşa hitap edecek şekilde bulunur. Denizdeki Kızkalesi’ne yüzerek de gidebilirsiniz sahilden teknelerle de. Oldukça yakın olan bu mesafeyi yüzmenizi, içinde hiçbir şey olmayan kaleyi gezip iç çekip, sonra yine yüzerek geri dönmenizi rahatlıkla önerebiliriz. DİKKAT!: İyi derecede yüzme bilmeyen okurlarımızın İnce Burun tarafından kaleye doğru yüzmelerini asla önermeyiz. Akdenizin en sakin olduğu mevsimde dahi burada akıntı vardır ve sesinizi sağa sola pek duyuramayabilirsiniz. Aman!
Kızkalesi Sahili’nin önemli özelliklerinden biri mavi bayraklı plaj olmasıdır. Temizliği, berraklığı ve güvenliği ile mis gibi bir denize sahiptir. Beşeri faktörler tartışılabilir.
Kızkalesi’nde Görülecek Yerler
Denizdeki Kale: Yüzerek ya da çay bahçesinin yanındaki teknelerle ya da kendi tuttuğunuz bot/kano/su bisikleti/motor gibi herhangi bir deniz taşıtı ile gidebilirsiniz. İçinde pek bir şey yok görünse de şanslıysanız oturur düşünürsünüz. Düşünürken size tarihi mozaikler eşlik edebilir. Bir baştan bir başa 250 metre olan kalenin dıştan çevre uzunluğu 900 metre civarındadır.
Karadaki Kale: (Karakele) Korykos adı ile yani bölgenin tarihi ismi ile anılan kalenin bir kısmı ayakta ancak zeytinyağı kanallarını rahatlıkla görebilirsiniz. İçeride üç kilise ile bir tane de su sarnıcı bulunmaktadır.
Doğu yıkıntıları: Korikos antik kentinin merkezi olan Karakale’nin doğu tarafı yıkık dökük birkaç kalıntının izini taşır. Günümüzde limon bahçeleri arasında kaybolmuş bir cenneti burada hayal edebilirsiniz ancak görmek istiyorsanız kör olmanız gerekmektedir çünkü bir şey kalmamış.
Mezarlıklar Vadisi: Diğer yönlere girersek birçok şey bizi bekliyor. Antik kentin nekropolü, yani mezarlığı önemli bir nokta. Karakale’nin kuzeyinde göreceğini minik derenin oralara “Mezarlıklar Vadisi” denir. Halka sorun gösterirler. Tarihi mezarlar o derenin iki tarafındadır. Helenistik ve Roma döneminden kalma lahitler, kaya mezarları bulunan bölgede Bizans döneminden kalma lahit mezarlar da vardır bu açıdan tarihi bütün halklara yönelik bir iz yakalamak mümkün. Aslında bu vadi tamam bi’ Efes ya da Göreme değil ancak başlı başına bir açık hava müzesidir.
Kızkalesi Oyma Mezarlar: Nekropolun (mezarlık) Toroslar ve Antalya kısmında daha çok, Roma döneminden kalma kaya mezarlar ile oyma odalı mezarları görebiliriz. Çoğunun üzerindeki figürler eşsizdir. Tarihçi arkadaşlar bilgilerini yorum olarak paylaşırsa hepimiz öğrenelim çünkü bölgede pek turistik kitap v.s. yok.
Adamkayalar: Kızkalesi’nden Silifke’ye doğru giderken 5. kilometreden sapakla ayrılarak 2 km. kadar dağ içine ilerlerseniz şak diye bulursunuz. (Abartmayın tamam, her yerde tabela var) Mersin Adamkayalar’a varılır. Araçla başlayan yolun sonunda yaya olarak kayalıklara devam ederseniz eşi benzeri az bulunan kabartmalarla karşılaşırsınız. 15 yetişkin (11 erkek, 4 kadın) 2 çocuk ve 1 keçi figüründen oluşan dağın yamacına oyularak yapılmış kabartmalar bölgenin gerçekten ziyarete değer noktalarından. Çok bir beklentiniz olmadan gidip fotoğraf çekmek için birebirdir.
Via sacra (Kutsal Yol): Nekropol’un Adana tarafında yol boyunca sıralanmış lahitler ve dört kilise bulunur. Manastır Kilisesi, Şehitlik Kilisesi, Haç şekilli kilise ve Büyük Kilise günümüze kadar ayakta kalmış önemli tarihi yapılardandır ve ziyarete değer. Oturayım sahilde deniz keyfi yaşayıp bici bici içeyim derseniz sizi anlarız, ama biraz içerlere dalalım derseniz, doğru olan yol burası.
Kızkalesi Civarında Gezilecek Yerler: Hem deniz keyfi için hem de tarihi ziyaretler için civarda bir sürü yer var. Tümü Mersin Sahil Şeridinde gezilecek yerler notlarımızda.
Kızkalesi Yazlık Kültürü ve Kızkalesi’nde Konaklama
Kızkalesi günümüzde bölgenin ve Mersin ilinin önemli turistik beldelerindendir. Etraftaki her kara parçasında olduğu gibi ciddi bir yazlık kültürü vardır ancak diğer beldelere göre aykırı bir otelcilik ve gece hayatı modeli de uygulanmıştır. Kızkalesi pansiyonlar, oteller, moteller ve apartlar sayısından en zengin Mersin sahil beldesi olarak sayılabilir. Ucuzdan pahalıya, günü birlikten sezonluğa çokça konaklama seçeneği Kızkalesi’nde yer alır. Eskiden olsa da günümüzde camping alanı ne üzücü ki kalmamıştır onun yerine bir sürü ilan görebilirsiniz: Kızkalesi’nde satılık yazlık!
Kızkalesi Gece Hayatı
Mersin’in ve Mersin yazlıkçılarının beğenileri doğrultusunda ‘gelişmiş’ bir gece hayatı kültürü vardır. Öyle ki Mersin’den dahi birçok kişi eğlenmek ve mekanlara girmek için Kızkalesi’ne gelir. Ayrıca civardaki tüm beldelerin yazlıkçılarının genç kitlesi (yaz nüfusu yüz binlerce kişidir) Kızkalesi discolarına ve gece kulüplerine gelir. Dürüst olmak gerekirse güncelliğini sağlamakta sorun çekeceğimiz ve eğlence tarzına çok da bayılmadığımız için mekan önerisinde bulunmayalım, afişleri, çalışanları, ışıkları, lazerleri takip ederek en eğleneceğiniz mekanları rahatlıkla bulacaksınız.
Yorumlar