Kıyıköy Gezi Rehberi

Kıyıköy Gezi Rehberi

Kıyıköy Gezi Rehberi

Kıyıköy Gezi Rehberi

Kırklareli Kıyıköy Gezi Rehberi

Trakya’da, İstanbul’a yakın kaçış noktalarının başında gelen Kıyıköy’e, motosikletle çok zevkli bir rota yaparak ulaşmadan önce, açıkçası bu kadar güzel bir tatilin beklediğini ön görmüyorduk. Kıyıköy, çok da abartılmaması gereken, basit, sade ucuz bir tatil noktası. Kısa süreli seyahatler, özellikle hafta sonu İstanbul’a yakın kaçamaklar için tercih edilebilecek, rahatlıkla kamp kurulabilecek veya çadır atılabilecek bir nokta. Ziyaretçi kitlenin çok zengin olmadığını belirtmekte özellikle fayda var. Kıyıköy’de görülecek yerler listesi pek uzun değil ancak Karadeniz’in hırçın olmadığı bir ana denk gelirseniz deniz yaz sıcağının terini üzerinizden atmanız için sizi kucaklayacaktır. Kumsal sahile ek olarak Kıyıköy Merkezde ve civarlarda görülecek bir şeyler var. Yemek ve konaklama da çok basit ve ekonomik konular.

Açıkçası çok iyi bir tatil seçeneği olmadığını baştan belirtelim. Beklentiniz, başka yerlerde bol bol güzellikleri yazılanların aksine, düşük olursa keyif alırsınız. Trakya gezisi kadar, 2 teker sevdalılarına, İstanbul’dan yakın motor rotası olarak Kıyıköy yollarının muhteşem olduğunu özellikle belirtelim. Ağaçlar, virajlar, rüzgar…

Kıyıköy Köprü

Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?

Kendi aracınızla, motorunuzla ya da araba kiralama seçeneğiyle İstanbul – Bulgaristan gidişinde, Saray – Vize yolu üzerinden gelirseniz ‘çok tatlı’ statüsüne koyabileceğimiz ormanlık bir yoldan kıvrıla kıvrıla gelmiş olursunuz. Kıyıköy diye takip ettiğimiz tabelaları devam ettiğimiz yolda, ağaçlar bizlere eşlik ederken yolun tam bitimi ikiye ayrılır ve orada tabela yoktur. Sağa mı sola mı diye düşünür ya da navigasyona bakayım derken birden sağınızda Kıyıköy surlarını görürsünüz. Devam eden başlıklarımız yazı ve rota akışı şeklinde.

Kıyıköy Gezisi (6)

SURİÇİ

Heyecan verici Kıyıköy surları kim bilir hangi tarihi olaylara şahitlik etmiş, denizden gelebilecek saldırılara karşı neleri korumuş derken sur içine yani Kıyıköy’e giriş yaparsınız. Tek yön, tek şerit üzerinde sağlı sollu yerleşimlerde her türlü temel ihtiyacı karşılayabilir, oldukça uygun fiyatlarla yemek yiyebilir, köy kahvesi seviyesindeki birçok çaycıda yorgunluk kahvenizi içebilir, tekellerden nevalenizi alabilir ya da bunları birazdan yapmak üzere, Kıyıköy Limanı’na doğru yola devam edersiniz.

Kıyıköy Gezilecek yerler

KIYIKÖY LİMANI VE NEHİR VE LİMANDAKİ SAHİL

Az ileride karşınıza çıkacak tahta tabelalardan yol sizi sağa döndürürse, yüksek zirveden Kıyıköy Limanı’nın balıkçı teknelerini fotoğraflama fırsatımız oluyor. Yokuştan inince sağa dönerseniz de liman karşınızda. Sol taraf ise orman yoluyla sizi surlara doğru geri döndürür.

Kıyıköy’de ücretsiz çadır atılacak ilk durak burası. Limanın mıcır yolunun civarında rahatlıkla çadırınızı kurabilirsiniz. Liman boyu yürüyüş ve basit sahilde denize girme de Kıyıköy’de yapılacak aktivitelerden. Denize dökülen nehir etrafında yürüyüş ve nehirde deniz bisikleti kiralamak da seçenekler içinde. Elbette her yerde olabileceği gibi biranızı şarabınızı alıp bisiklet üzerinde içmek de.

Kıyıköy Liman bölgesi

KIYIKÖY SAHİLİ BÖLGESİ

Aynı yolu geri dönüp, tek yön devam eden yolda sol tarafa doğru ilerlerseniz tekrar sur dışına çıkar ve sahil ile Kıyıköy Ayanikola‘ya gidebilirsiniz. Burada nehir etrafında son derece romantik mekanlar ve rotalar bulunuyor. Yeme içme fiyatlarının uygun olduğunu söyleyebileceğimiz tesislerin, ücretli camping alalarını ise pek beğenmedik. Tamam gölgelik alan var ve güzel ancak tuvaletler, duşlar hijyenden uzak ve bakımsız. Ayrıca kendi çadırınızda konaklamak için Kıyıköy’de çadır konaklamasına 25 TL gecelik ücret vermek saçma geldi bize. Kiralık çadır kampingse 50 TL. Bungalovlar, karavanlar da birer seçenek olarak sıralanıyor şirin renkleriyle.

  

Kıyıköy Not Defteri

Kıyıköy’de banka şubesi bulunmuyor. : Ziraat Bankası’nın ATM’si var ve komisyon ödeyerek tüm banka kartlarıyla hizmet almak mümkün.

Market ve Tekeller: Yerellerle birlikte birçok ucuz süper market zincirinin şubesi var, Tekellerde de fiyatlar şehir merkezleriyle aynı, herhangi bir turistik kazık söz konusu değil ne mutlu ki.

Köpekler, köpekler… Hrrr: Başıboş köpek nüfusu çok fazla. Bazıları biz gibi aşırı hayvan sever ve sokak hayvanlarına yaklaşma konusunda herhangi bir çekincesi bulunmayan kişileri dahi korkutacak irilik ve iticilikte ancak çekinceniz olmasın, hepsi lokmasının derdinde uysal hayvanlar. Sorduk; sorun da olmamış hiç.

İçelim güzelleşelim: İçelim güzelleşelim: Sakın unutmayın, Trakya’dasınız. Trakya’da yapılacak ilk şey içmektir. Tadını çıkartın.

Kıyıköy’de benzin istasyonu: Surun hemen dışında. Oldukça kafa insanlar. Rahat abiler diyebiliriz, sadece yakıt almayıp oturup takılması dahi mümkün. Saçma ama mümkün.

  

Kıyıköy Gezi notları

KONAKLAMA

En iyi yöntem, seviyorsanız çadır. Hem sahilde, hem limanda, hem orman bölgesinde yer kirası falan ödemeden çadırınızı beleş atabilirsiniz. Liman tarafında gölge ağaç altı bulmak azıcık zor çünkü Trakya’nın yerel insanları muhtemelen orayı çoktan doldurmuşlardır. Günübirlikçiler de, içmeye gelenler de çok fazla ve çok eğlenceli insanlar. Motoru yaklaştırdığımız ve çadırı kurmaya başladığımız an yan masadan “gel önce bi soluklan, iki kadeh iç bea” davetinin mutluluğu gerçekten anlatılmaz. Kabul etmemiş olsak da, gece boyu yemek de yağıyor 🙂 Nehirden ya da denizden tuttukları balıkları ızgara yapıp yanında da mastika (Bulgar Rakısı) içen bölge insanının neşesi de, sohbeti de, samimiyeti de pahabiçilemez.

Kıyıköy’de günlük kiralık daire ve pansiyonlar bulunuyor. Bayram v.s. gibi çok yoğun bir sezonda değilseniz Kıyıköy apartları için önceden rezervasyon yapmaya gerek yok, bölgeye girince seçer, pazarlığınızı yaparsınız.

Kıyıköy Gezisi (19)

Nehir tarafında (sahil) yine ücretsiz çadır atılabilecek çok yer varken, kendi çadırınızla ya da orada kiralananlarla kamp alanlarını da kullanabilirsiniz. Üstelik burada karavanlı gezginler ve yazlıkçılar da var. Denize bu kadar yakın bol ağaçlık alan olması efsanevi bir kamp ortamını sunuyor, ancak tuvalet ve duş hijyeninin pek iyi olduğunu söyleyemeyeceğiz. Yurt dışında bu işler muhteşemken, bizim ülkemizde kamping’te tuvalet banyo temizliğini niye çözemiyoruz anlamak mümkün değil. Verilen tek hizmet bu zaten.

Neyse, son konaklama seçeneği de oteller. Birkaç seçenek mümkün. Beklentiniz kısıtlı olsun. Akşam kalkayım İstanbul’a ya da civar şehirlere döneyim derseniz de yol iyi, yol yakın, yol kısa. Bölgenin efsanevi güzelliği İğneada sadece 80 km ve 92 km’lik iki farklı yol üzerinden 1,5 ya da 2 saat uzaklıkta. Motor veya hususi araç ya da toplu taşıma ile gelmiyorsanız güvenilir araç kiralama seçeneklerini tercih edin, yol bazen zorlayıcı olabiliyor.

KIYIKÖY’DE NE YAPILIR

İçilir! Trakya’nın kutsal topraklarında olduğunuzu unutmayın. Kırklareliler de, civar iller Tekirdağ ve Edirne’den gelenler de, hatta İstanbul veya daha uzaklardan Kıyıköy’e gelenlerin ilk yaptığı ve çok da hakkını verdiği şey içmek. Karşılıklı olan cami ve tekel bayileri arasında güzel bir ilişki var ve tekeller daha bir uğrak yeri. Ayrıca içkili restoranlar da bulunuyor. Sadece sokaklar ya da mekanlar değil, orman, kamp alanları, teknelerin üstü, her yer içmek için birebir.

Kahvede takılınır: Sanırım 500 kıraathanenin yan yana bulunabileceği ender yerlerdendir. İşsizlik ya da hafif işçilik o kadar yoğun ki, nüfusun ciddi bir kısmı vaktini ziyan ediyor. Şunu da belirtmeden geçmeyelim, acayip kafa sohbet ve geyikler dönüyor kahvelerde. Oturun, söyleyin bedavadan biraz pahalı çayınızı, kahvenizi zaten yüzlerine baktığınız anda “oş geldiniz” diye sohbete girerler.

Kıyıköy Gezi notları

Deniz Keyfi: Çok da keyif olur mu bilinmez, beklenti ve sahil tecrübenize göre şekillenir bu. Kıyıköy hava durumunu kontrol edin ama denizin dengesiz olacağını unutmayın. Temmuz ve ağustos ayları iyi gibi, kalanı zaten çok zorlama olur ama ağustosun ortasında dahi rüzgar ve dalgalar sıkıntılı olabilir.

Ayanikola Manastırı Ziyareti: 9. yy.’dan kalma, mağara içi oyulma bir Bizans eseri olan masantır günümüzde tabii ki viraneye yakın boyutta. En azından etrafının temiz tutulmuş olması Kıyıköy’deki ayanikola Manastırı’nı görmeye değer kılıyor.

Nehirde takılmaca: Nehir etrafı yürüyüş yapmak için, nehirse deniz bisikleti komikliği için hoş bir akarsu. Deniz bisikletine nevaleyi almayı unutmayın.

Kıyıköy Tatili

Ormanda takılma, kamp, piknik: Doğayla iç içe olmak için yakın ve keyifli bir nokta burası.

Vize ve İğneada’ya gidilir: Bölgenin “cittaslow” / “sakin yaşam” kenti Kırklareli Vize gezisi yapmak iyi bir fikir. Sakin sakin gezilecek birkaç yer ve alışveriş imkanı var, asıl hedef ise Trakya’nın en güzel sahillerinden, doğa harikası İğneada olabilir. İğneada tatiliniz sırasında yapacağınız birçok şey, bu hafta rehberlerimizde olacak.