Mersin’de Gezilecek Yerler

Mersin’de Gezilecek Yerler

Yapraklı Koyu
Mersin’in tatil köşelerinden bir tanesi olan Atakent Susanoğlu’nda yeşilin ve mavinin büyüsen kapılacağınız Yapraklı Koyu, tatilcilerin en kesif alakayı gösterdiği noktaların başında geliyor.Yapraklı Koyu’nun turkuaz rengi suyunda denizin ve sıcak kumsalların keyfini çıkaracağınız Yapraklı Koyu çoğunlukla kayalarla çevrili. Bu vaziyet dezavantaj gibi görünse de epey çok denize girmenize en gel değil. Hem de kayalıklardan denize kendinizi bırakmak epey eğlenceli tek gün geçirmenizi sağlayacak. Koyun etrafında tek kuruluş bulunuyor. Sahip olunan olan tesisten şezlong ve şemsiye ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hafta sonları koy epey kalabalıklaşıyor.
Tisan Yarımadası
Mersin’in Silifke ilçesinin 31 km güneybatısında, dağların ardında gizli kalmış tek yer Tisan Yarımadası.Akdeniz’in gizli cenneti olarak deyim edilen Tisan Yarımadası, beyaz haneleriyle de Bodrum’u anımsatmıyor değil.
Mavi ve yeşilin buluştuğu tek noktada tespit edilen Tisan Yarımadası, Yunan kolonisi olarak heyetmiş tek antik şehir aslında. Tarihi dokunun ve tabii güzelliklerin harmanladığı Akdeniz’in bu cennet koyu, görenleri sanki tesiri altına alıyor.Eski isimiyle Aphrodisias Antik Şehiri olarak malum Tisan, beldenin denize uzanan burnunda yer alıyor. Tisan Yarımadası, Kıbrıs Harekatında, helikopterle bu bölgeden geride bıraktığımız tek albay doğrulusunda keşfedilmiş.Bembeyaz kumu, turkuaz rengi deniziyle sanki mercan koylarını andıran Tisan Yarımadası, son günlerde dalış meraklılarının da alaka odağı durumuna geldi.
Meydancık Kalesi
Köklü dönemlerde çoğu uygarlığın aktif olarak kullandığı Meydancık Kalesi, son zamanlarda Mersin’in tarihi gezi meydanlarından birini oluşturmaktadır.Meydancık Kalesi, Gülnar bölgesine bağımlı olan Tırnak Köyü çevrelerinde yer alıyor. Sarp tek tepenin üstünde tespit edilen kalenin tarihi ise M.Ö. 7. asır evveline dayanıyor. Kale, aktif olarak Luwiler, Persler ve Mısırlılar doğrulusunda kullanılmıştır. Ileri dönemlerde ise Geç Roma ve Bizans zamanlarında yeniden ehemmiyet kazanmıştır.Meydancık Kalesi’nde uygulanan arkeolojik kazılar neticeninde çoğu tarihi harabe gün yüzüne çıkarılmıştır. Kalıntıların kimileri Silifke Müzesi’nde sergileniyor. Tek başka ismi Kirshu Kalesi olan bu tarihi değerin abidesel kapısını ve kabir yapılarını kesinlikle görmelisiniz.
Tekirambarı Sarnıcı
Mersin-Silifke’nin tarihine ışık tutan binalar arasındaki Tekirambarı Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir.
Sarnıç 23 metre genişliğinde olup, 46 metre uzunluğunda, 14 metre derinliğindedir. Düzgün kesme taşlarla desteklenen sarnıcın en değerli özelliği bütün duvarlarının su sızıntılarına dayanıklı tek şeklinde inşa edilmiş olmasıdır. Tekirambarı Sarnıcı’nın kısa kenarları 5, uzun kenarları ise 8 kemerli nişten ortaya gelmekte.
Silifke Kalesi’nin eteklerinde tespit edilen Tekirambarı Sarnıcı basit tek ulaşım yolunsa sahip olup, Silifke gezi listelerine dahil edilmesini önerdiğimiz yerler arasındadır.
Kleopatra Kapısı
Mersin-Tarsus’ta kentin tarihi izlerini taşıyan Kleopatra Kapısı’nın ne vakit ve kim doğrulusunda yapıldığı ile ilgili net bir malumat bulunmamaktadır.
Bazı kaynaklar Romalı Kral Marcus Antonius doğrulusunda Mısır Kraliçesi ve bu arada devasa aşkı Kleopatra için yaptırıldığı yazmaktadır. O dönemlerde deniz kapısı olarak kullanılırmış. Ama deniz asırlar içinde çekilince, Tarsus ilçesinin tam merkezinde kalmış Kleopatra Kapısı.Bazı kaynaklara göre ise bu heybetli kapı, Bizans döneminin sonlarına doğru yapıldığı bilgisi vardır. Şayet bu malumat doğruysa, ne Kleopatra ne de Marcus Antonius bu kapıdan geçmemiştir maalesef. Yeniden de köklü dönemlerden şu zamana kadar çoğu insanın geçip gittiği, kiminin öyküsünü dahi bilmediği bu kapı, Tarsus gezinize yakışacak bir mekan olacak.
Astım Dilek Mağarası
Akdeniz’in sıcak ve tek o kadar sevgi dolu şehirleri arasındakiMersin; tabii güzellikleriyle, tatil olanaklarıyla ve tarihi mekânlarıyla sene içinde çoğu turistin ilgisini çekmektedir.Astım Istek Mağarası, Silifke kazasına bağlı olanNarlıkuyu’da yer alıyor. Cennet Cehennem Mağaraları’na epey yakın tek konumda. Bu mağaranın bilhassa astım hastalarına deva bulunduğu söylenir. Bu özelliği mağaranın daha fazla tanınmasını sağlamıştır. Mağaranın girişi dar ve diktir. Sarkıtları ve dikitleri 150 metreyi buluyor. Mağaranın toplam uzunluğu 200 metre