Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep sadece bir gastronomi şehri değil, doğal güzellikleri, tarihi yapıları, müzeleri ve antik kentleriyle tam bir turizm cenneti. Gaziantep’in lezzetlerini tattıktan sonra gezip görmek isteyeceğiniz en güzel yerleri sizin için derledik.

1- Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçisi ve arkeologların aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği olma özelliği ile Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahiptir. Gerek bina büyüklüğü olsun gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından olsun dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisidir.

2- Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Gaziantep Savaş Müzesi, yapılan restorasyon çalışmasının ardında, “Şahinbey Milli Mücadele Müzesi” olarak yeniden projelendirilmiştir. Gaziantep’in direniş destanı tüm yönleriyle,  etkili sunum alanları ve bu mücadelenin ruhunu taşıyan destansı bir anlatımla ziyaretçilerle buluşturulmuştur. Gaziantep’in direniş destanının tüm yönleriyle anlatıldığı müze ziyaretçilerini beklemektedir…

3- Rumkale

Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği bir yerdir, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde kurulan Rumkale; bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için, ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabilmektedir. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır.

4- Gaziantep Kalesi

Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden bir tanesi olan Gaziantep Kalesi, gerek ihtişamı olsun gerek heybeti olsun, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehrin tam merkezindedir. Yaklaşık 25-30 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerinde olan kale, Gaziantep’in nadide yapıları arasında kendisinden söz etmektedir.

5- Bakırcılar Çarşısı

Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan; ancak, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunmaktadır. Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülen çarşıda bakırcılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

6- Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı

Gümrük Hanı, geleneksel Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı han mimarisi özellikleri taşımaktadır. Gaziantep’teki 18 han yapısından biri olan Gümrük Hanı, şehrin içinde yer almakta ve içinde yolcu konaklamasının yanı sıra ahır mekânları da bulundurmaktadır. Yapı, eski kent merkezinde bulunduğu konum itibariyle, turistik ve iş gezisi amacıyla gelecek tüm insanların tercih edeceği bir merkez konumundadır.

7- Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Hamam Müzesi, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre, 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak, Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür.

8- İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi, İslam kültür coğrafyasındaki bilimsel faaliyetleri, icatları ve keşifleri alanında birçok ilki ve yeniliği barındıran bir müzecilik anlayışıyla ziyaretçileriyle buluşmaktadır. İslam medeniyetinin bilim ve teknik alanındaki rolünün anlatıldığı İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde, Müslüman Bilim İnsanları tarafından yapılan ve günümüze küçük değişikliklerle ulaşmış birçok icat ve keşif eşliğinde tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

9- Karkamış Antik Kenti

Karkamış Antik Kenti Karkamış ilçesi yakınında yer almaktadır. Yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, M.Ö. bin yıl başlarındaki yaşam biçimine, giysilerine ve kültürüne ışık tutmaktadır. Karkamış kabartmalarının, büyük çoğunluğu bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

10- Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir.

11-Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, İslâhiye ilçesinin 22 km. Güneydoğusunda, Yesemek Köyü’nün Karatepe sırtlarında yer almaktadır. Arazi, menekşemsi gri renkte, literatürde dolarit adıyla bilinen çok ince gözenekli bazalt taşlarından oluşmaktadır. Yesemek Açık Hava Müzesi; devasa bir atölye ve atölyede meslek icra eden heykeltıraş sayısı değerlendirdirildiğinde, o dönemde bu topraklarda yaşayanların sanata verdikleri önemi de gözler önüne sermektedir.

12-Dülükbaba Ormanı


Karaçam ve sedir ağaçlarıyla çevrelenmiş sakin doğasıyla,Gazianteplilerin bilhassa hafta sonunu değerlendirdiği bölgeler arasındadır.Doğa yürüyüşlerine, kampa ve pikniğe epey makul tek alana bulunduran Dülükbaba Ormanı, nihai zamanlardaŞehitkamil Belediyesi’nin yapan bulunduğu çalışmalarla mesire yerleri düzenlenmiş ve içine botanik tek gölet yapılmıştır.Orman Gaziantep’in 4 kilometrelik uzaklığında kalırken, Dülükbaba Mesire Yeri ise kent merkezine 8 kilometrelik tek mesafede bulunuyor. Bu arada ormanın içinde orman içi istirahat yeri de mevcut.
Belediyenin yapan bulunduğu çalışmalarla şehre gelen turistlerin de ilgisini çeken Dülükbaba Ormanı, sizin de yapan olduğunuz gezi listesinde kesinlikle konumunu çok önemlidir.
13-Nuri Mehmet Paşa Camii


Gaziantep’in Çukur Mahallesi’ne bağlı Suburcu Caddesi üstünde tespit edilen Nuri Mehmet Paşa Camii, son zamanlarda işlevselliğini korumaktadır.
Caminin hangi sene yapıldığı net değilse de, Şer-i Mahkeme sicillerine göre 1786 seneninden birkaç sene evvel yapıldığı ön görü edilmektedir. Sicillerindeki istihparata göre ise banisi Nuri Mehmet Paşa’dır.Nuri Mehmet Paşa Camii, son zamanlarda orjinal mimarisinden uzaklaşmıştır. Bunun nedeni devre devre onarımdan geçmesidir. Fransız işgali esnasında askeri depo olarak sarfedilen bu tarihi yapı, Cumhuriyetin ilanının sonrasında müze olarak kullanılmıştır. Ardından ise cami olarak işlevselliğine devam etmiştir.
Şehrin değerli iman mekanlarından bir tanesi olan caminin yapımında kesme taşın yanında kara ve beyaz taşlar kullanılmıştır. Cami, turistik ziyaretlere de ev sahipliği yapmakta.
14-Tahtani Camii


Şekeroğlu Semti, Uzun Çarşı Caddesi üstünde tespit edilen Tahtani Camii, Gaziantep’in iman bölgeleri arasındadır.
Hangi sene yapıldığı meçhul caminin banisi ile ilgili da malumat yoktur. Ama 1557 senesine ilişkin tek belgede ismi geçmesinden kaynaklı bu tarihten evvel yapıldığı düşünülmektedir.Caminin ağaçtan yapması toplum arasında Tahtalı Camii olarak anılmasını sağlamış, şu zamana kadar ise Tahtani ismiyle gelmiştir. Tahtani Camii dikdörtgen tasarılı tek mimariye sahip. Nihai cemaat yeri kemerlerle bağlanmış dört ayaklı olup, mihrap önü kubbeyle örtülüdür. Başka bütün sekmeler ise çapraz tonozlarla örtülmüştür. Kuzeybatı köşesindeki minaresi epey ilgi çekici tek mimariye sahip. Çokgen tek yapısı olan minarenin rozet, yıldız ve geometrik bezemeleri güzel tek kalem işçiliği bulunmakta…