Başlıklar
- 1 Elazığ’da Gezilecek Yerler
- 1.1 1. Harput Antik Kenti ve Harput Kalesi
- 1.2 2. Hazar Gölü
- 1.3 3. Hazarbaba Kayak Merkezi
- 1.4 4. Golan Kaplıcaları
- 1.5 5. Hazarbaba Macera Parkı
- 1.6 6. Keban Baraj Gölü ve Çırçır Şelalesi
- 1.7 7. Saklıkapı Kanyonu
- 1.8 8. Kara Leylek Kanyonu
- 1.9 9. Tarihi Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı
- 1.10 10. Elazığ Kültür Park
- 1.11 11. Tarihi Palu Bölgesi
- 1.12 12. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Elazığ’da Gezilecek Yerler
Anadolu kültürü ile yoğrulan bereketli toprakları ile kadim kültürel ve tarihi miraslara ev sahipliği yapan Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alıyor. Fırat ve Dicle nehirlerinin suları ile çevrelenen Elazığ’ın doğal güzellikleri de tarihi yerleri kadar dikkat çekici.
1. Harput Antik Kenti ve Harput Kalesi
Tarihi Harput’ta görülecek yerler arasında; Süt Kalesi olarak da bilinen Harput Kalesi, Eğri Minareli Cami olarak anılan Harput Ulu Cami, Meryem Ana Kilisesi, Mansur Baba Türbesi, kubbeleri kurşunla kaplı olan Kurşunlu Cami, El Emeği Göz Nuru Çarşısı, Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Harput’un geleneksel ev mimarisini yansıtan müze ev Şefik Gül Kültür Evi bulunuyor. Harput’ta gezilecek başka tarihi camiler ve türbeler de bulunuyor.
2. Hazar Gölü
Elazığ’a 22 km mesafede tespit edilen Hazar Gölü, Hazarbaba ve Mastar dağları arasında kalmış, ülkemizin yegane güzelliklerinden biri. Mavinin ve yeşilin görkemli uyumunu gözler önüne seren Hazar Gölü Plajı ise 22 km uzunluğunda tek kıyı şeridini oluşturuyor. Duru, sodasız ve tuzu olmayan suyu ile Hazar Gölü, büyüklüğü sebebi ile yöre halkı doğrulusunda Hazar Denizi olarak deyim ediliyor. Hazar Gölü Plajı’nın çevreninde bugünlerde birçok sosyal kuruluş heyetmiş durumda. Batıda tespit edilen turizm merkezlerinde aranılan tümşeyleri, Hazar Gölü etrafında bulabilmek olası duruma getirilmiş. Hem de bu nedenden dolayı Güneydoğu Anadolu’nun Bodrum’u olarak nitelendiriliyor Hazar Gölü Plajı.Tekne gezileri ve su sporları yönünden de elverişli olan Hazar Gölü, bütün bu özellikleri nedeniyle son günlerde hem yerli hatta yabancı turistlerin kesif alakasıyla karşılaşıyor. Daha evvel bu alanda tespit edilen şehirlerin sular altında kalması bundan dolayı, Hazar Gölü’nün derinliklerinde batık tek kent bulunuyor. Bu vaziyet Hazar Gölü Plajı’nın dalış için seçenek edilir tek mevki olmasını sağlıyor.
3. Hazarbaba Kayak Merkezi
2.347 metre yüksekliğe sahi olan Hazarbaba Dağı, Elazığ merkeze 30 km ve Sivrice ilçesine 6 km mesafede yer alıyor. Burada yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi ise kış turizmi açısından oldukça önemli. Dünyanın göl manzaralı kayak merkezlerinden olma özelliğine sahip bu alan, Hazar Gölü’ne yukardan selam vermek isteyenlerin sadece manzara için bile çıkabileceği bir yer.
Sezonda ortalama 1 m civarında kar kalınlığına erişen Hazarbaba Kayak Merkezi, kayak sporu için elverişli olan dik ve kısa bir piste ve telesiyej imkanına sahip. Burada kar sezonu genelde kısa sürüyor. O yüzden kaymak için Elazığ’a gelmeyi planlıyorsan tesisi önceden aramalı ve kar kalınlığını öğrenmelisin.
4. Golan Kaplıcaları
Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde yer alan Golan Kaplıcaları, bölgenin önemli yer altı zenginliklerinden. Karakoçan’a 18 km uzaklıktaki kaplıcalar Peri Çayı’nın yanında bulunuyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçi kaplıca suyu için buraya geliyor.
5. Hazarbaba Macera Parkı
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer alan ve macera dolu bir deneyimin kapılarını aralayan Hazarbaba Macera Parkı, 2020 senesinde açıldı. Macera parkının en heyecan veren aktivitesi, Türkiye’nin en uzun zipline hattı olan 1100 metre uzunluğundaki zipline hattı. Yükseklik korkun yoksa kollarını açıp rüzgarla buluşmaya hazır ol! Parkta ayrıca dev salıncak, farklı oyun alanları, motor sürücüleri için parkurlar ve daha birçok eğlenceli etkinlik alanı yer alıyor.
6. Keban Baraj Gölü ve Çırçır Şelalesi
1965-1975 yılları arasında Elazığ’ın Keban ilçesinde ve Fırat Nehri üzerinde inşa edilmiş olan Keban Barajı, elektrik enerjisi üretimi amacıyla kuruldu. Atatürk Barajı Gölü’nün ardından, Türkiye’nin en büyük ikinci yapay gölü Keban Baraj Gölü.
Murat Nehri vadisi boyunca 125 km uzunluğa sahip olan Keban Baraj Gölü’nün genişliği değişebiliyor. Keban Baraj Gölü üzerinde feribot ile yolculuk yapılabiliyor. Dilersen buraya gelmişken feribot ile Tunceli’nin Pertek ve Çemişgezek ilçelerini de ziyaret edebilirsin.
Burada sadece elektrik üretilmiyor, balık üretimi de yapılıyor. Gölün kıyı kesimlerinde çok sayıda balık lokantası ve mesire alanı bulunuyor. Özellikle Kaban Barajı’nın kurulması ile barajın akarsular ile birleştiği noktada oluşmuş dünyanın en genç şelalesi Çırçır Şelalesi kıyısında yer alan alabalık tesislerine gitmeli ve farklı alabalık lezzetlerini tatmalısın. Şimdiden afiyet olsun!
7. Saklıkapı Kanyonu
Elazığ’ın doğal güzelliklerinden Saklıkapı Kanyonu, Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı Köyü’nde yer alıyor. Kanyon 9 milyon yıllık olsa da 2019 senesinde ancak keşfedilmiş gizli bir doğa harikası. Burası civarda mantar avına çıkmış halktan biri tarafından tesadüfen bulunmuş.
Yaklaşık 4 km uzunluğa sahip olan Saklıkapı Kanyonu, doğal oluşumları ile dikkat çekiyor. Hem buraların doğasını yakından görmek için hem de kanyon yürüyüşü yapmak için burayı ziyaret edebilirsin. Akuşağı Köyü’nden Saklıkapı Kanyonu’na ulaşım yaya olarak sağlanıyor.
8. Kara Leylek Kanyonu
Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Kumlutarla Köyü’nde yer alan dikkat çekici bir doğal güzellik, Kara Leylek Kanyonu. Fırat Nehri üzerindeki kanyona ulaşım için tekneler kullanılıyor. Sayılarının dünya genelinde ortalama 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen kara leyleklerin, yuvalarını kanyonun bulunduğu bölgeye yaptığı söyleniyor. Kanyon da adını bu kuşlardan alıyor. Yürüyüş, kamp ve kuş gözlemi gibi aktiviteler için buraya gelebilirsin. Kara Leylek Kanyonu’na ücretsiz olarak giriş yapılabiliyor.
9. Tarihi Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı
Elazığ şehir merkezinde mutlaka uğraman gereken yerlerden biri Tarihi Kapalı Çarşı. 1928 senesinden beri hizmet veren çarşı, 2013 senesinde tarihi dokunun orijinalliği korunarak restore edilmiş. Elazığ’a özgü lezzetlerden sevdiklerin ya da kendin için alabileceğin hediyeliklere kadar pek çok şey burada satılıyor.
10. Elazığ Kültür Park
Elazığ’ın yeni yaşam alanı olarak görülen Elazığ Kültür Park, şehrin merkezinde yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük dinlenme alanı olan park, geniş yeşil alanların ve göletlerin yanı sıra spor kompleksi, 4 bin metrelik yürüyüş ve koşu yolu, 3 bin metrelik bisiklet yolu, gençlik merkezi, konferans salonları ve restoran gibi çok çeşitli imkanları bünyesinde barındırıyor. Mimari açıdan göz dolduran yapıların yanında Elazığ Kültür Park içinde amfi tiyatro, nikah salonu, açık ve kapalı birçok farklı alan da bulunuyor.
11. Tarihi Palu Bölgesi
Murat Nehri kıyısında uzanan Palu, Elazığ şehir merkezine 75 km mesafede bulunuyor. Hurriler, Hititler ve Urartular bu bölgede yaşamış. Palu, tarih açısından oldukça önemli bir yere sahip. Tarihi Palu Bölgesi’nde gezilecek yerler arasında Palu Kalesi, Tarihi Palu Köprüsü, Urartu Kaya Kitabesi, Bizans Klisesi, Palu Konağı ve tarihi camiler ile türbeler sayılabilir.
12. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
30 Nisan 1965 senesinde Alacalı Mescit’te Harput Müzesi adı ile kurulan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Keban ve Karakaya barajlarının kazıları sırasında yapılan araştırmalarla ortaya çıkan eserlere ev sahipliği yaptı. 1982 senesinde müzedeki eserler yeni binaya taşındı. Müzede 15 bin arkeolojik ve 5 bin etnografik eser sergileniyor. Müze geçici olarak kapalı durumda.
Yorumlar