Aydın Didim Gezilecek Yerler

aydın akbük koyu

Aydın sınırları içerisinde yer alan Didim, doğuda Muğla, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batı ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlandırılmış bir yarımadadır. Didim ihtişamlı antik kentleri ve ödülleri plajlarıyla, eşsiz tarihi alanlarla ve toplamda uzunluğu 50 km yi aşan altın rengi kumsallarla çevrilidir.

Tertemiz Ege’nin altın kumlu plajı, ılık ve sığ denizi ile bir yandan doğal güzellikleri diğer yandan da tarihi zenginlikleri ile ön planda olan bir ilçedir. Didim’de mutlaka gezilip görülmesi gereken yer vardır; Altınkum, Apollon Tapınağı, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Akbük’le çevresindeki Bafa Gölü Milli Parkı ve Söke bulunuyor. 26 antik kente Didim çevresinde sahip olması ile  ünlü Milas ilçesi, ören yerlerine, tarihi eserlere meraklı olanlar için daha birçok seçenek yer alıyor.

Aydın Didim Gezilecek Yerler

53 kilometrelik sahil şeridinin Didim, üzerinde hemen tümü kumsal olan onlarca koya sahip, mavi bayraklı plajlarıile gözde bir turizm yeridir. İçerisinde v eçvresinde diğer yandan yer alan antik kentleri ile oldukça görkemli bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Aydın’a bağlı sevimli ve küçük bir tatil beldesi olan Didim, eşsiz güzellikteki koyları, plajları ve milli parkı ile çok zengin bir tatil deneyimi sunuyor.

Sizlere Didim civarında gezilecek görülecek yerlerin listesini hazırladık.

Altınkum

Altınkum Plajı

Didim’in olduğu kadar Altınkum Ege’nin ve Türkiye’nin en önemli sahillerinden biridir. Hemen oteller bölgesinin önünde uzanan ve dünyaca ünlü Ege plajlarından biri olan Altınkum’da ana plajın devamındaki küçük koylarda da sırayla, birinci, ikinci, üçüncü plaj olarak anılan plajlar vardır. üçüncü plajın bulunduğu koyda, Türkiye’nin en büyük yat limanlarından biri olan Didim Marinası bulunuyor.

Sahilden denize doğru oluşan küçük dalgalar sayesinde denizin kendi kendini devamlı temizlemesi Altınkum’un özelliklerinden biridir. Pırıl pırıl bir denizi bu nedenle de bulunan Didim’in temiz koyları rüzgar sörfü ve diğer su sporları için de ideal bir konuma sahiptir. Birçok çay bahçesi, restoran, disko ve barın olduğu Altınkum merkezinde her keseye uygun konaklama seçeneği vardır. Didim’de bulunan otellerin büyük çoğunluğu Altınkum Plajı’nda bulunuyor.

Didyma Antik Kenti

kuşadası Didyma Antik Kenti

Dünyaca ünlü Apollon Tapınağı’nı Didyma Antik Kenti barındıran bir dini merkez niteliğine sahiptir. 52 km Söke’ye uzaklıkta bulunan ve Apollon Tapınağı ile antik dönemin kehanet merkezi olan Didyma, yılın belirli dönemlerinde ayinlerin düzenlenip şenlikler ve bayramların yapıldığı, geceleri yapılan meşale koşuları ile ünlüdür. Perslere karşı Büyük İskender’in kazandığı zaferden sonra yapımına başlanan Didyma’nın kuzeyindeki Miletos Antik Kenti ile deniz bağlantısı bulunuyor.

Yunanca’da Miletlilerin ‘ikiz kardeş’ anlamına gelen Didyma adını verdiği antik kent, M.Ö. 300’de Miletoslular tarafından Yunan dünyasının en büyük tapınağı olarak yapılmıştır. Bizanslıların içinde daha sonra bir kışla ile garnizon kurduğu kent, deprem ve yangınlarla epey zarar görmüş. Didyma içerisinde bulunan Apollon Tapınağı ise Anadolu İon topraklarındaki en büyük ve en zengin tapınak olarak kabul ediliyor. Antik dönemde Didyma, kutsal emanetleri, hazineleri, kutsal kuyusu ve kutsal defne korusu ile de tanınan bir kent olarak biliniyor.

Günübirlik bir gezi için Didyma, Milet ve Priene Antik Kentlerini gezmenizi tavsiye edebiliriz.

Apollon Tapınağı

apollon tapınağı aydın

Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’ndaki Heraion Tapınağı’ndan sonra Apollon Tapınağı, antik dünyanın üçüncü büyük tapınağıdır. Apollon’un çevresinde geniş bir defne ağacı bulunur, 3,5 m yüksekliğinde bir kaide üzerine inşa edilmiş görkemi ile yaklaşık 2600 yıl önce kutsal bir tapınak olarak inşa edilmiş. Zeus’un oğlu Apollon’a adanan tapınak, müzik, ışık ve özellikle de kehanet tanrısı olarak kabul ediliyor. Dönemin en önemli kehanet merkezi olan tapınaktan ve Didyma Antik Kenti’nden bahseden ilk yazılı kaynak Herodot’a aittir. Apollon’un kutsal yeri Arkaik devirde oldukça ünlüdür ve M.Ö. 494’te Persler tarafından yakılmış.

Akbük

Akbük

23 km Didim ilçe merkezine mesafede bulunuyor. Mandalya Körfezi’nin Akbük Koyu’na hakim 15 km’lik sahil şeridinde Yavan, Çukur, Yarık isimli üç koya sahiptir. Didim’in Altınkum’dan sonraki plajı ve diğer özellikleri ile en popüler bölgesi olan Akbük, masmavi denizi, yeşili doğası ve tarihi zenginlikleriyle Ege’nin en güzel tatil yerlerinden biridir. Denizden iyotlu havanın gelmesi astım hastalarına iyi gelmektedir. Bu durum sağlık turizmi açısında da ön plana çıkıyor.

M.Ö. 4000’li yıllara tarihi uzanan Akbük, doğal güzellikleri mavi bayraklı tertemiz ve her türlü su sporunun yapılabildiği denizi, tarihi varlıkları, muhteşem havası ile gözde olduğu kadar sakin de bir bölgedir.

Akbük Koyu

aydın akbük koyu

Burası doğal bir limandır. Su kayağı ve yelken gibi spor dalları için uygun olan koy, balıkçılar için de çok uygundur. Hem ağ hem de olta balıkçılığının yapılabildiği Akbük Koyu’nda denizin dibinde olan su kaynaklarının temizlendiği denizde, muhteşem lezzette ve çok çeşitli balıklar yer almaktadır. Yörede bulunan en lezzetli balık çeşitlerinin en lezzetlileri levrek, çipura, dil balığı ve sarıyanak kefalidir.

Aynı zamanda Akbük koyu, doğa içerisinde kamp kurmak isteyenlerin ve yatçıların buluşma noktasıdır. 100 m kumsaldan yürüyerek gidilebilen birinci derece sit alanı olan Saplı Ada ve Kömür Adası’nı da kesinlikle görmelisiniz. Denize nazır yemyeşil Akbük ormanlarında trekking aktivitesi ise asırlık ağaçlar arasında enfes bir rota izliyor.

Saplı ada

Saplı Ada

Tepeden bakıldığında Saplı Ada, bir kaşık gibi limana uzanan muhteşem manzarası ile Akbük’ün simgesidir. Adeta volkanik bir ada olan Saplı Ada’da M.Ö. 6. Yüzyıla dek ilk yerleşim uzanıyor. Hippedamos planlı olan yerleşimin etrafında olan surlar, deniz tarafından yok edilmiş olsa da hala kalıntılarına adanın bazı kesimlerinde rastlamak mümkündür. Bir aracın bile denizin içinden kolaylıkla geçebileceği bir deniz yolu olan Saplı Ada’ya denizin çekildiği dönemlerde yürüyerek ya da araçla geçilebiliyor.

Saplı Ada, birinci derece sit alanı olarak koruma altında bulunuyor ve aynı zamanda denize Akbük’ün uzanan balkonu da deniliyor. Ege Denizi’nde M.Ö. 1500’lerde meydana gelen büyük bir volkan patlaması ile etrafa saçılan küllerin birikimi ile oluşan adada, bu kül katmanını hala görmek mümkündür.

Akbük Plajı

Akbük Plajı

Didim merkezine Akbük Plajı 23 km mesafede bulunan ve halka Ege kıyılarında açık olan en geniş ve en çok tercih edilen plajlardandır. Gürültüden ve kalabalıktan uzak, tertemiz havası, masmavi denizi ile ormanın buluştuğu sahil ve huzurlu bir plaj.

Tarihi Rum Kilisesi

aydın Tarihi Rum Kilisesi

Günümüzde tarihi Rum kilisesi Kültür Merkezi ve Kütüphane olarak hizmet vermektedir. Osmanlı döneminde 1870’lerde yapılan kilise, Akbük merkezinde yer alan iskelenin hemen yanında bulunuyor. Osmanlı mimarisindeki taş işçiliğinin Tarihi Rum Kilisesi en güzel örneklerindendir.

Didimde Gezilecek Diğer Yerler

  • Prienne Antik Kenti
  • Miletos Antik Kenti
  • Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
  • Bafa Gölü Tabiat Parkı
  • Herakleia Antik Kenti
  • Myus Antik Kenti
  • Didim Marina