Kapalıçarşı yazımızda Kapalıçarşı Hakkında Bilgileri bulabilirsiniz.
Kapalıçarşı kendine has havası, esnafı ve tarihi dokusuyla yüzyıllardır Osmanlı’nın ve İstanbul’un en çok ilgi gören yapılarından biri ve İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş.
Başlıklar
Kapalıçarşı İstanbul
Kapalıçarşı’nın Beyazıt Kapısı’ndan başlayıp, Nuruosmaniye Kapısına kadar uzanan Ana Cadde Kalpakçılar Caddesi’nin üzeri 15 kurşun kaplı kubbe ile kapatılmış. Eskiden bu caddede kalpak satılırmış. Bütün caddelerin ve sokakların isimleri böyle satılan ve yapılan işe göre adlandırılmış. Terlikçiler sokakta; terlik, Yorgancılar sokakta; yorgan satılırmış.
Kapalıçarşı’nın tarihi çok eskilere dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’yı camiye çeviriyor. Burasının bakımını ve onarımını finanse etmek için Bedestenleri yaptırıyor. İlk önce bir vakıf olarak kurulan bu bedestenler Kapalıçarşı’nın temelini oluşturuyor. Bedestenler ilk başta ayrı ayrı yapılmış ve aralarındaki sokaklar asmalarla kaplıymış, daha sonra bezlerle kaplanmış. Kanuni Sultan Süleyman zamanında büyük bir ahşap çarşı yaptırılmış ve tarih içinde gelişerek bugünkü halini almış. 1894 yılındaki büyük İstanbul depreminde yerle bir olan Kapalıçarşı, 2 yıl sonra Padişah Abdülhamit’in talimatıyla onarılıyor.
İstanbul’da ne kadar büyük AVM açılırsa açılsın Kapalıçarşı tarihi dokusu, renkli, canlı ve benzersiz havasıyla her zaman cazibe merkezi olarak kalıyor, yüzyıllardır, hep ayakta, hep yaşıyor.
1. Kapalıçarşı Bedestenler
Bedesten; bez yani, kumaş satılan yer anlamına geliyor. İç Bedesten; Fatih Sultan Mehmet tarafından burada yaptırılan ilk yapı ve Kapalıçarşı’nın tam ortasında bulunuyor. Sandal Bedesteni; ise, Nuruosmaniye çıkışına yakın yeri ile biraz daha sakin bir konumda. Eskiden burada en kıymetli taşlar ve pahalı kumaşlar satılırmış.
2. Kapalıçarşı Hanlar
Eskiden İstanbul dışından mallarını satmaya gelen tüccarlar için yapılmış hanların bazıları bugün biraz ihmal edilmiş durumda olsa da görülmeye değer.
Eski tipik Osmanlı hanları genellikle 2 katlı, ortası avlulu ve kenarları kemerli olarak yapılıyor.
Zincirli Han: Çok hoş bir han ortasında bulunan zarif çeşme ayrı bir hava katmış.
3. Kapalıçarşı Hakkında Bilgi
Kapalı alan: 45.000 m²
Çalışan sayısı: 20.000 kişi
Ziyaretçi sayısı: Günde 300.000 – 500.000 kişi (mevsime göre değişiyor)
Han: 16
Kapı: 22
Dükkan: 3600
Kapalıçarşı Ulaşım Bilgileri
Kapalıçarşı Beyazıt Kapısından Giriş:
Kapalıçarşı Beyazıt Girişi Google Map Konumu
İETT Otobüsleri Durak: Beyazıt
Tramvay Durak : Beyazıt, Kapalıçarşı
Kapalıçarşı Mahmutpaşa Kapısından Giriş:
Kapalıçarşı Mahmutpaşa Girişi Google Map Konumu:
Tramvay Sirkeci Durağında inerek, Mahmutpaşa Yokuşundan yukarıya çıkabilirsiniz.
Çevredeki bir çok sokak trafiğe kapalı olduğundan rahatça yürünebilir.
Yorumlar