Başlıklar
Akdağmadeni Ormanları (Yozgat’ta Gezilecek Yerler)
Yozgat’ın Akdağmadeni bölgesinde geniş bir alan içine alan Akdağmadeni Ormanları Yozgat’ta gezilecek yerler arasında en güzellerindendir, kentin tabii güzelliklerinin devasa bir bölümüne sahiptir.
Kış aylarında sessizleşen orman, genellikle bahar ve yaz aylarında hareketlenir. Yanlızca doğasıyla değil; havası, suyu ve yaban hayatıyla da ilgi çeker.
Akdağmadeni Ormanları, çam ve meşe ağacı ilk olarak olmak üzere çoğu ağaç çeşidine ev sahipliği yapmakta. En ehemmiyetli özelliği İç Anadolu Bölgesi’nin Diğer blok ormanı olmasıdır. Orman bu arada yöre halkının ehemmiyetli geçim kaynaklarından biri.
Behramşah Kalesi (Yozgat’ta Gezilecek Yerler)
Yozgat’ın tarihi değerleri arasında gösterilen, ama pek çok tanıtımı yapılmadığı için ziyaretçi potansiyeli düşük olan Behramşah Kalesi, keşif meraklıları için en en uygun gezi noktalarından biri.
Akdağmadeni-Muşalikalesi Köyü’ne yakın bir konumda tespit edilen Behramşah Kalesi, yüksek bir tepe üstünde bulunmakta. Yapı bakımından ufak olan kalenin Gıyaseddin Keykavus emirlerinden Necmed-din Behramşah-ı Candar doğrulusunda inşa ettirildiği bilinmektedir. Kalenin yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.
Yozgat Saat Kulesi
Yozgat’ın ortasında tespit edilen Saat Kulesi, 1908 yılıyla tarihlendirilmektedir.
Belediye Başkanı Tevfikizade Ahmet Bey sayesinde inşa ettirilen Yozgat Saat Kulesi, altı kısım durumunda yapılmıştır. Her kısım birbirinden bölünmüş olup, her cephesine birer pencere yerleştirilmiştir. Kulenin içindeki merdivenlerle yukarıya çıkılmaktadır ve en üst katı balkonla çevrelenmiştir.
Kulenin saati 288 kilo ağırlığında. Üstünde ise “’Nores Jura ve L.D Odobey Gadet”’ yazmakta.
Başçavuş Camii
Mimari özellikleriyle, tarihi değeriyle Yozgat’ta görülmeye kıymet bir iman mekanıdır Başçavuş Camii.
Merkez bölgenin İstanbulluoğu Mahallesi’nde bulunan cami, 1800-1801 senelerinde inşa edilmiştir. Banisi Başçavuş Halil Ağa’dır. Başçavuş Camii, lüzum çiçek motifleri ve nal kemerli alçı işleriyle, lüzum ahşap oyma süslemeleriyle ehemmiyetli bir yere sahip… Caminin mimarisi dikdörtgen tasarılı olup, tavanı düz olarak yapılmış.
Minberi, mihrabın batısında kalıyor ve tamamiyle ahşap bir yapısı var. Nihai cemaat yeri ise iç ve dıştan iki ahşap direkle desteklenmiş durumda.
Yozgat Müzesi
Yozgat’ta tespit edilen ve 1871 yılıyla tarihlendirilen Nizamoğlu Konağı, 1975 senesinde savunması lüzumlenen eski yapıtlar arasına alınmıştır.
1979 senesinde ise kamulaştırılmış olup, geniş çaplı bir restorasyon döneminden geride bıraktığımız konak, 1985 senesinde müze olarak hizmete girmiştir. Yozgat Müzesi, kent merkezine bağımlı olan İstanbulluoğlu Mahallesi’nde yer alıyor.
Müzede arkeolojik ve etnografik yapıtlar kısımları bulunuyor. Etnografik kısımda 2800’den çok yapıt var. Yöresel kıyafetler, sarfedilen mutfak eşyaları, kilimler, el yazmaları, ahşap malzemeler, silahlar ve halı dokumaları koleksiyonu meydana getiren parçalar arasında.
Yorumlar