Vize Nedir ? Nereden Alınır ?

Vize Nedir

Vize almak, yurt dışı seyahatlerimizin önündeki en büyük engel. Güzel ve sorunsuz bir tatil öncelikle ülkeye sorunsuz girmekle başlıyor. Bu nedenle vize nedir ve vize almak için gerekenler nelerdir hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

Karşılıklı protokoller sonucunda birçok ülke, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemektedir. Bu yüzden seyahatleriniz öncesinde gidiş amacınızla ilgili olarak gerekli evrakları tamamlamanız ve vize başvurusu nu en az 1 ay öncesinden gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Vize Nedir

Vize nereden alınır?

Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır. Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin; Büyükelçiliklerinin Konsolosluk Bölümünden; Başkonsolosluklardan veya ülkelerin konsolosluklarıdan alınır. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedir.

Vize alırken hangi belgeler istenir? Vize almak için ne yapmalıyım?

Her ülkenin vize almak için başvurabileceğiniz, konsolosluklar, büyük elçilikler gibi temsilcilikleri vardır. Vize başvurusunda bulunurken, hangi amaçla vize alacağınızı önceden belirleyip (çalışma vizesi, öğrenci vizesi, turist vizesi vb.) ona uygun formu doldurduktan sonra ilgili makamdan görüşme için randevu almanız gerekmektedir.

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına (turistik, ticari, öğrenim vs.) veya başvuranın pasaport türüne (diplomatik (kırmızı), hizmet, hususi (yeşil), umuma mahsus pasaport (bordo) veya seyahat belgesi) ve hatta farklı zamanlarda büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması en güvenilir yol.

Vize almak için gerekli evraklar

Gidiş amacınıza göre alacağınız vizeler için istenen ortak belgeler: son altı ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz olan vesikalık fotoğraf (genellikle 2 adet), seyahat sağlık sigortası (Schengen ülkeleri için 30,000 Euro teminatlı), vize başvuru formunun eksiksiz ve kendi imzanızla doldurulması gerekmektedir. Otel ve uçak rezervasyonlarını ve pasaportunuzun en az 6 ay süreli ve yeterli boş sayfalara sahip olduğundan emin olmalısınız.

Vize başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır. Mülakata girmek sizin kendinizi ifadeniz açısından büyük bir artıdır. Özellikle Schengen vizesi ilk başvurularında şahsen müracat etmek gerekmektedir.  Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl olmasına özen göstermelisiniz. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız.

Schengen ülkeleri yasasına göre, vize hangi elçilikten alınırsa ilk olarak o ülke kapısından giriş yapılması gerektiğini unutmayın.

Vize almak zor mu?

Öncelikle çalışan bir kişinin, işyerinden talep edilen tüm evrakları eksiksiz hazırlaması gerekir. Eğer çalıştığınız şirket çok kurumsal bir firma ve siz de uzun süredir istikrarla orada çalışıyorsanız vize alma şansınız kolay olacaktır. Eğer çalıştığınız şirket kurumsal ve tanınmış bir şirket değilse, evrakların tam olarak eksiksiz hazırlanmasına dikkat etmek gerekir. şAraba ruhsatı, tapu ve özellikle de düzenli para hareketlerinin bulunduğu bir hesap cüzdan fotokopisi vize alma işlemlerini kolaylaştıracaktır. Yeterli belge yoksa vize almak zor olacaktır.

Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir. İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.

Maddi durumu çok iyi olan genölerin çalışmaması, Schengen vizesi alımlarını zorlaştırabiliyor.

Vize almak ne kadar sürer?

Konsolosluklar randevu usulü ile çalıştığı için, önceden arayıp randevu almanız gereklidir. Vizenin alınma süresi, vize alış amacınıza ve aciliyetine göre değişir. Konsolosluğun yoğunluk durumu da vize alma süresini etkileyebilir. Turist Vizesinin alınması yaklaşık 2 ile 15 gün arası sürebilmektedir. Ülkeden ülkeye farklılıkalr vardır. Ziyaretçi Vizesi ise 14 güne kadar sürebilir.

Vize bir egemenlik hakkıdır. Bu nedenle başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz. Ülkeden ülkeye girişi ve çıkışı kontrol etmek amaçlı, devletlerin kendi aralarındaki protokollere göre vize uygulamaları bulunmaktadır. Her ülkenin istediği kişilere vize vermek istemediklere vermemek gibi bir özgürlüğü vardır.

Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi almakta yarar vardır.

Yurt dışı turları satan turizm şirketleri vize alınması için gereken işleri yapabilmektedir. Bunun dışında sırf vize almak üzerine uzmanlaşmış şirketler de bulunmaktadır.