Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler herhangi bir yazılı kaynak veya kurala bağlı değil. Burada yıllardır seyahatlerimden edindiğim deneyimlerimin ışığında tavsiyelerde bulunabilirim. Vize görüşmesinde dikkat edilecek hususlar konusu ve konsoloslukta sizleri nelerin beklediğini ve neler yapmanız gerektiğini adım adım anlatmaya çalışacağım.

Vize başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize başvurusu yaparken genel kural, kişinin başvuruyu şahsen yapmasıdır. Schengen ülkeleri yasasına göre, vize hangi elçilikten alınırsa ilk olarak o ülke kapısından giriş yapılması gerektiğini unutmayın. Özellikle ilk defa Schengen vizesi başvurusu yapacakların bu kurala mutlaka uymaları gerekiyor.

Bazı ülkeler, kendilerini ilk ziyaretinizde, pasaportunuzda kendi ülkelerine ait vizeyle görmek isterler. Özellikle Avrupa’da Türk nüfusunun en çok yoğun olduğu Hollanda, Almanya ve Belçika bunların arasında yer alıyor.

Diğer bazı ülkeler bu kuralı her zaman uygulamayabilirler. Başka ülkeden aldığınız Schengen vizeniz olsa dahi; kendilerinden almadığınız ve o vizeyle de ilk defa kendi ülkelerine uçuyorsanız, girişte sorun yaşayabilirsiniz.

Pasaport ve vize işlemleri

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır. Çoğu ülke 6 aydan az süresi kalmış pasaporta vize vermez. Vize almış olsanız dahi sınırı geçme garantisi yoktur.

Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi, havalimanında veya sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır.

Multiple vize alarak, gitmek istediğiniz ülke için bir çok giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Single vize ise sadece tek seferlik giriş çıkış imkanı sağlar size. Vize başvurusunda bulunurken bunu aklınızda tutun.

Vize başvurusunda istenen evraklar

Vize başvurusunda istenen evraklar mutlaka ama mutlakta eksiksiz olarak hazırlanmalı. Hasar görmüş, tahrif edilmiş, okunamayan veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur, aklınızda bulunsun. Ziyaret edeceğiniz ülkeye gidiş amacınız nedir ise ona göre vize başvurusunda bulunmayı unutmayın.

Eğer eğitim veya öğrenim amaçlı gidiyorsanız turist vizesi almayın (Bazı ülkeler turist vizesine 3 aya kadar eğitim alma hakkı veriyor). Veya öğrenim vizesi aldığınızda, o ülkede çalışabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bunun için çalışma vizesi almanız gerekiyor.

Vize başvurusunda istenen evraklar

Topladığınız tüm vize evraklarını düzgün bir dosyada toplamanızın pek anlamı yoktur, zira görevli memur, kendi iş yapışlarına tarzı evrakları o dosyadan çıkarmak durumunda olacaktır. Evrakları konularına göre bir arada sıralayıp öyle sunmanız yeterlidir. Bunun için leitz şeffaf dosyaya koymanız yeterli. Sizden orijinal belge isteniyorsa bunları sağlamak zorundasınız. Transkript gibi evrakların orijinalini vermeyin, geri alamayabilirsiniz.

Vize başvurusu kıyafet ve tavır

Vize görüşmesine giderken, temiz ve bakımlı bir kıyafet tercih edin. Çok resmi olmasına gerek yok ama, ayağınızda sandalet veya şortla da gitmeyin tabi. Aşırı rahat kıyafetlerin giyilmemesini tavsiye ederim. Kızlar aşırı makyajdan uzak durmalıdır.

Mülakat sırasında kullanacağınız beden diline dikkat edin. Çok heyecanlı, korkak, ürkek bir tavır sergilemeyin. Bu hakkınızda negatif  bir izlenim yaratır. Rahat olmaya çalışın. Mülakat esnasında, sorular soran yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.

Vize Mülakatı

Vize evraklarınızı inceleyen elçilik memuru, bu sırada birkaç soru soracaktır. Vize başvurusunda sorulan sorular, aslında sizin tavrınızı, niyetinizi anlamak için yapılan bir mülakattır. Bazen de evraklar önden teslim edilip, bir sora sonra mülakata davet edilirsiniz.

Mülakata girmek sizin kendinizi ifadeniz açısından büyük bir artıdır. Yapılan bu mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.

Vize nedir, nereden alınır

Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir. Asla ama asla yalan söylemeyin. Sorulara mümkün olduğu kadar kısa ve net cevaplar verin, uzatmayın. Size sorulmadıkça, gereksiz şeyleri cümlelerinize eklemeyin, detaylara hiç girmeyin. Gireceğiniz her detay veya konudan uzaklaşıp anlatacağınız her şey, mülakat yapana, yeni ve farklı sorular sorması için verilen bir fırsattır.