Van’da Gezilecek En Güzel Yerler. Van Gezi Rehberi 2023

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van’da gezilecek en güzel yerler yazımıza hoşgeldiniz. Haydi Doğu’nun Parisine, Van Gezisi Yapmaya.. Doğu Anadolu’nun önemli turizm potansiyellerinden birine sahip Van’ı gezdikçe hayran kalacaksınız. Van gezisi yapınca düşünmeden, üzülmeden edilemiyor: “Keşke bu bölge, silahla, savaşla, terörle, kanla, korkuyla değil de turizmle anılsa” diye. Çünkü bunu çok hak ediyor.

Van’ın tarihi güzellikleri ve doğal hayatın eşsiz sürprizleri ana hatlarıyla Van’da gezilecek yerleri oluşturuyor. Ancak bölge insanının sıcaklığı, şaşırtıcı Van gece hayatı, deniz denilen Van Gölü etrafına ve civar dağlarının izin verdiği şekilde ovaya kurulu güzellikler, hakkını vererek bölgede geçirilecek birkaç günü son derece keyifli kılabilecek ve bizce Van’a her geleni güzellikleriyle şaşırtacak. Başlı başına bir Dünya mirası sayılacak Akdamar Adası ve Ahdamar Kilisesi, Van Kalesi, Van Kedisi, kahvaltısı, Gölü, merası, kilisesi, dağı, tepesi…. Açıkçası Van gezisini bu kadar geç yaptığımıza hayıflanacak kadar sevdik buraları.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van’da Gezilecek Yerler..İpek Yolu Hattı’nın Güzide Şehri

Van’da görülecek yerler bir yandan kurak Doğu Anadolu topraklarındaki kuru araziler üzerinde, bir yandan Van denizi denilen göl civarında bir diğer tarafta da tarihi İpek yolu hattında sıralanıyor.

Yerli turist akını olmasa da Van’ın güzelliklerini bilen biliyor, sınır komşusu İran’dan da ciddi turist akını var. O kadar ki Van gezi planımız değişip, Cumartesi gecesi de kalmak isteyince ekonomik seyahat bütçesi dahilinde için makul otellerde ve öğretmen evlerinde yer bulamadık. Neyse ki Van’da konaklamak için çok seçenek vardı.

Van’da görülecek yerler genelde il merkezinin civarında, bu yüzden imkanı olanların araçla gezmesini öneririz. Toplu taşıma tatmin edici değil ancak otostop çok yayın. Bizim de Van’daki yolculuklarımız çokça otostopçu arkadaşı alarak geçti, hem onlardan civarlarla ve Van’la ilgili kısa kısa bilgi alabiliyoruz hem de daha uzun yola denk gelenlerle de bölge ve yaşam hikayelerinden yol sohbeti imkanı oluyor.

Ne yazık ki pek tabela yok yollarda ama Van gezisi için navigasyon işe yarıyor. Van Kalesi’nde yol tarifi aldığımız yerel bir abi, “Van navigasyonla yönetiliyor” dedi, dört gün sonunda söyleyebiliriz, haklıydı! Aşağıda Van rota önerileri kısmında kendi çizdiğimiz google maps bilgilerini de paylaşmaya çalışacağız.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Peki Van Nerededir? Van’a Nasıl Gidilir?

Türkiye haritasını açtığımızda doğumuzda ortada bulunan mavi gölün hemen doğusuna kurulu Van, Türkiye – İran sınırında en doğu şehrimiz. Büyükşehir statüsündeki Van’ın nüfusu ilçelerle birlikte 1,100,000’in biraz üzerinde ve hem coğrafi yüzölçümü olarak hem de nüfus açısından bölgenin en büyük kenti. Van’da bulunan Ferit Melen Havalimanı oldukça eski ve sık uçuş bulunan bir havalimanı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’dan her zaman tarifeli seferler var.

Otobüsle de Türkiye’nin her yerinden Van’a ulaşmak mümkün. Van’dan sonra gezilecek önemli yerler için; Van – Tatvan arası otobüsle 2 saat, Van Mardin arası 5 saat sürüyor. Otobüsle Van Diyarbakır arası 6 saat. Van Ağrı arası 3 saat (Aktarmaya göre 5 saate kadar çıkabiliyor) Van – Ankara arası 18 – 19 saat sürmekte.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van Ferit Melen Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Van Havalimanında iner inmez karşınızda servisler (minibüsler), ticari taksiler ve belediye otobüsleri görünüyor. Biz “esnaf kazansın” mantığıyla Van şehir merkezi transfer servislerini seçtik. Kişi başı 5 TL. Diğer illere ve ilçelere de servis var. Örnek rotamız üzerinde gideceğimiz Erçiş – Havalimanı dolmuş ücreti 13 TL. Van Havalimanı transfer hizmeti yapan dolmuşların üzerindeki havayolu şirketleri logolarına takılmayın, resmi ilişki yok, kafalarına göre yapmışlar.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van’a Ne Zaman Gidilir diye soracak okurlarımıza önerimiz; tabii ki 4 mevsim diyebilecek olsak da en cazip dönem Mayıs ortası Temmuz başı arası. Özellikle soğukların kırıldığı, eriyen karların Muradiye şelalesi ve gölleri doldurduğu dönem aynı zamanda ters yöne yüzen meşhur Van kefalini ve göç vaktindeki flamingo sürülerini görmek için de şahane bir zaman. Ayrıca yaz sıcağı da zemindeki yeşili henüz sarartmamış. Biz de Mayıs başında gittiğimizde oldukça tatmin olduk ve iyi bir Van Gezi blogu içeriği hazırlayabiliyoruz.

Van Gezisi Not Defteri

  • Zaman Ayırın: Van’da gezilecek yerler listesi oldukça kabarık ve kentin doğal ortamı ile gece hayatı da şaşırtıcı derecede güzel. Bu yüzden seyahat sürenizi uzun tutmaya çalışın. 2 gece yeter, 3 gece tatmin edecektir. 5’e kadar gider.
  • Mümkünse Araç Kiralayın: Van’a arabayla geldiyseniz okey de, uçakla seyahat ettiyseniz mümkünse araba kiralayın. Özellikle il merkezi dışındaki birçok yeri görmek için faydalı olacaktır.
  • Van Yemekleri Vasat: Van’da yemek yenilecek yerler ‘yeterince’ güzel ancak Van’a özgü yemek diye bir şey neredeyse yok. Elbette meşhur Van Kahvaltısı var (Bizce gereksiz) ama onun dışında yiyeceğiniz şeyler klasik menüler. Beklentinizi kısa tutun.
  • Akdamar’a Gidin: Bunun için ayrı bir sayfa yazı yazdık, o kadar beğendik düşünün. Ahdamar Adası ve Ahdamar Kilisesi Van’da görülmesi gereken en özel durağınız olacak.
  • Van Kedisi Sevin: Van Kedisi Evi’nde saf ırk kedi dostlarımızla karşılaşabilirsiniz. Dünya’nın en uysal kedi ırklarından olan Van kedilerini sevmek için bir yaş mama almayı ihmal etmeyin.
  • Van Gece Hayatına Dalın: Beklentinizi yükselterek hata yapıyoruz biliyoruz ama Van gece hayatı hiç beklemediğimiz şekilde renkli ve canlı. Tadını çıkartın.
  • Van Gezi Rotamıza Bakabilirsiniz: Van turu rota önerileri için önceden çalıştığımız ve nispeten uyguladığımız google maps bilgilerini kaydetttik. Van gezi notlarımız içinde bulabilirsiniz.
  • Müze Kart Alın: Bu her geziniz için geçerli bir kural ancak Müze Kart Van’da da size avantaj sağlayacaktır. 3 noktada geçerli.

   

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van’da Gezilecek Yerler

Coğrafi olarak ve rota önerileri için ayrı ayrı (karışık) yazacak olsak da kendi planını çizenlere bilgi olsun isteyelim. Van il merkezinde görülmesi gereken pek bir şey yok. Klasik Anadolu şehri caddeleri ve sinir bozucu şekilde çok çok yoğun bir trafik sıkışıklığı sizi bekliyor. Tam il merkezinde olan Van Müzesi, acı hatıramız Ekim 2011 Erciş Van depreminde zarar gördüğü için Kale’ye taşınmış (Biz gittiğimizde müze binası bitmiş ancak henüz hizmete açılmamıştı, size denk gelirse yorum yazın lütfen)

Van Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler

  • Van Kalesi: Bizce Türkiye’nin en güzel kaleleri arasında olan Van Kalesi şehrin içinde, Van’ın çok büyük bir kısmına hakim bir tepede. Oldukça dik bir yolla çıkılan kalenin iki tarafından şehri, iki tarafından da Van Gölü’nü izlemek mümkün. Hem yürümesinden, hem uzaktan bakmasından hem de zirvesindeki manzaralardan biz oldukça keyif aldık, şiddetle öneririz. Devlet kontrolünde müze hizmetinde, giriş 5 TL ve müze kart geçeli.
  • Kale’den aşağı bakıldığında rahatlıkla görülebilecek olan, istenirse inildikten sonra ziyaret edilecek tarihi 2 camii: Hüsrev Paşa Camii, Kaya Çelebi Camii

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

  • Van iskelesi: Burada İran’dan gelen trenleri Batman yönüne doğru feribota bindirebilir, onları uğurladıktan sonra Van Gölü’ne doğru gün batımını izleyebilirsiniz, bir çok sevdik. Biz çay içtik ancak isteyenler için tekel bayi de bulunuyor, bu manzarada iki bira güzel gider.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

  • Meşhur Van Kahvaltıcıları: Efendim İstanbul Boğazının kahvaltılarıyla birlikte memlekette en meşhur kahvaltı kültürü bildiğiniz gibi Van ve Diyarbakır’da. Elbette Türkiye’ye özgü kahvaltı kültürünü her yerde ayrı ayrı yaşamak zevkliyken, lezzet ve sofra zenginliği açısından Van kahvaltısı da oldukça öne çıkıyor. Ama bizce hayal kırıklığı. Van Kahvaltıcıları için biraz aşağıdaki Van yeme içme notlarımızı okuyun.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

  • Ahtamar Adası için Edremit İskelesi: Van’da tatil yapanları cezbedici en önemli durak şüphesiz Van Gölü’nün ikinci büyük adası Ahdamar ve tarihi Aktamar Kilisesi. Burayla ilgili başlı başına bir sayfa hazırladık. Mutlaka tık tık: Ahdamar Adası ve Akdamar Kilisesi hakkında bilgiler

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van İl Merkezi Dışında Van’da Görülmesi Gereken Yerler
İşte bu nokta Van gezisini unutulmaz kılacak bir listeye sahip. Erçek Gölü, Van Gölünün diğer kıyılar, Ahtamar Adası ve tarihi Akdamar Kilisesi, Vanadokya saçmalığı, Yanal Kilise, Travertenler, Yedi Kilise, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi (Kalıntıları), Muradiye Şelalesi, Şeytan Köprüsü, Zernek Köprüsü, Erciş İlçesi ve Erciş sahili, Van Kedisi Evi, Başkale Albayrak St. Bartholomeus Kilisesi bizim de Van gezi rotasında yer verdiğimiz görülesi noktalar. Bir kısmını anlatmaya çalışalım.

Muradiye Şelalesi: İyi ki gitmişiz dediğimiz, Van Erçiş ilçesine yakın Muradiye Şelalesi’ni en güzel mevsiminde gördük. Tarihi Şeytan Köprüsü‘nü de geçerek gittiğimiz yerde şık bir asma köprü var, küçük tesiste oturup çay içmek de keyifliydi. Muradiye şelalesi kış fotoğrafları da çok güzel, bu da birkaç aylık suyun düşük debili olduğu zaman haricinde buradan mis gibi bir yer olduğunu gösteriyor.
vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Hoşap Kalesi: Muradiye Şelalesi yönünde ilerlerken yol üzerinde birden bire karşımıza çıkan, haşmetli bir nokta. Van – Başkale yolu üzerinde Van merkeze 60 km. mesafedeki Hoşap Kalesi oldukça dik bir yamaç üzerine kurulu, tarihi olarak ilk hali Urartular dönemine dayandığı düşünülen bir askeri üs. Günümüz İran – Türkiye rotası üzerinde şahane bir konumda yer alan kalenin tarihi önemi de anlaşılabiliyor. Bilinen tarihe göre son hali 1643 yılındaki yeniden inşa döneminde şekillenmiş.
vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Vanadokya: Uzun süredir seyahatlerimizde hayal kırıklığına denk gelmiyorduk, iyi oldu bunu görmek. Adeta bazı tur şirketlerinin salak programları ve fotoşop güzel turistik fotoğraflarının ne kadar acı olduğunu anlatırcasına Başkale’de misafirlerini bekleyen(!) Kapadokya benzeri birkaç tüf oluşumu Vanadokya ismiyle anılıyor. Yerel halk “Başkale peri bacaları” diye de biliyor. Biz ettik siz etmeyin, o kadar uzun yol tepip gitmeyin deriz ancak karar sizin, yazmak işi bizim. Gider de o köyde insana denk gelirseniz, selam söyleyin en azından onlarla sohbet etmiş olursunuz, hoş olur.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Çavuştepe Kalesi (Kalıntıları): Eğer bunu görmek için gitseydik, bunu öneren kaynaklara ekstra bir küfür sallardık ama ne mutlu ki Başkale rotasında yol üzerinde, yoldan sadece 400-500 metre içeride bir yer burası. Artık Van Çavuştepe Kalesi değil, Çavuştepe Kalesi kalıntıları diye anılması gerekir keza ortada kalenin surlarının olduğu yeri belli eden bölge dışında bir şey yok. Yine yol üstünde, nispeten yüksek bir yerde konuşlanmış, eminiz tarihi önemi yüksek ancak günümüz turizm değeri son derece düşük bir yer burası. Hoşap Kalesi’ne nasıl gidilir diyenler için aşağıda rotamız olacak, bu da o yol üzerindeki mola noktanız olabilir, ayaklarınız dinlensin. Manzara da hiç fena değil.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Erçek Gölü ve Kuş Cenneti: Mayıs, Haziran aylarında flamingoların göç yolu üzerindeki mola noktaları olması sebebiyle binbir hevesle gittiğimiz, yoldaki Vanlılara “flamingo görebilir miyiz?” diye sorduğumuzda onun yörede flamingo değil “ördek” olduğunu öğrendiğimiz ama ne yazık ki denk gelemediğimiz Van Gölü’ne paralel küçük bir gölcük burası. Aslında kendi içinde büyük sayılabilecek bir göl ama bizce o kadar da ziyarete değmez.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Kedisi Evi: Benim (Taflan) için ekstra özelliği olan bir kedi türüdür Van Kedisi. (20 seneden daha eski bir mazide ilk kedim. Bir gözü mavi, bir gözü yeşil ya da mavi-sarı kombinasyonuyla ve bembeyaz tüyleriyle bilinen Van Kedisi’nin türünün orijinalliğinin korunması amacıyla Üniversite bünyesinde kurulmuş bir bakım ve üretim evi burası. Kampüs içinde ziyaret açık olan binada ciddi sayıda kedi nüfusu var ve giriş sözde 1,50 TL olsa da ücret alınmıyor, kedileri kafeslerinde ve ortamlarında görebileceğiniz gibi 4 TL’lik yaş mama alarak -mekanın deyimiyle kedileri sevindirebilir ve sevebilirsiniz-

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Elbette deli gibi tüy bırakacaklar üzerinizde ama sevmesi, hayvanlarla birlikte olması şahane. Bu satırları yazarken mevcut kedim Limoncello da size selam söylüyor. Olur da Van kedisi satın almak isterseniz de en iyi nokta burası, halis ırk yavrular 350 – 450 TL arası bedelle sahiplendiriliyor. (Yine de sokaktan bir kedi sahiplenmeniz şiddetli ricamızdır)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Akçalı Travertenleri: Biz gitmedik ama Pamukkale benzeri daha ziyade Bolu Akkaya’dakinin küçüğü şeklinde -henüz oluşumu devam eden- muhtemelen torunlarımızın daha zevk alacağı travertenler de Van’da var. Aklınızda olsun.

Biraz daha detaylı -ve resmi- notlar ile Van videoları ile tarihi bilgiler için Van Kültür Turizm İl Müdürlüğü web sitesi: www.vankulturturizm.gov.tr

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Adır Adası ve Adır Kilisesi: Birçok kaynakta yer alan bu diğer adayı biz de programımıza aldık. Fotoğraflarını çok beğenmediğimiz gibi yerel arkadaşlarda Van’daki önemli yerler arasında değil deyince, biraz da diğer programa öncelik vermek istediğimiz için gidemedik. Aklınızda olsun diyebiliriz.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van Civarında Gezilecek Yerler

Bitlis yönünde Nemrut Krater Gölü; Van – Batman yönünde, Hasankeyf; Van – Ağrı yönünde Doğu Beyazıt Sarayı ve güney batıya doğru Mardin ve Midyat Evleri Midyat Türkiye’nin turizm hazineleri içinde yer alan paha biçilemez değerlerimiz ve hepsi Van gezisine eklenecek kadar yakın rotalar. Bu yönüyle de Van havalimanına uçup, burayı merkez alarak geniş bir Doğu Anadolu gezisi yapmak mümkün. Biz de ilk seferimizde Nemrut Krater Gölü’ne gitmeyi tercih ettik, diğerleri de bir sonraki seyahatlerimizin durakları olacak.

Van Gezi Rotası Önerilerimiz

Yukarıda detaylandırdığımız noktalardan size uygun olanları seçebileceğiniz, araçla Van gezisi için bizim de kullandığımız rota bilgilerini google maps kaydı olarak tuttuk. Zaten Van’da doğru dürüst tabela olmadığı için navigasyon kullanmak zorunda kalacaksınızdır, yandex, google maps ve I phone maps’in tümünde çalışan rotalarımız şöyle:

Rota 1: Güneye, Vanadokya Yönüne: Van Ferit Melen Havalimanı’ndan başlayıp, birçok turistik noktayı görerek Vanadokya’ya giden sonra da aynı yol üzerinden dönen hatta, açıkçası Hoşap Kalesi’nden sonra geri dönmenizi öneririz. https://goo.gl/4MAfSf (Git – gel 4,5 saat)

Rota 2: Doğu: Sabah zaman kazanmak için geceden Erciş’te kaldığımız güzel bir otelden (Öğretmen Evi de aynı yerde) başlayan, Muradiye Şelalesi’ni de kapsayıp şehir merkezine varan güzel Erciş Van doğu hattından şehir merkezini de içine alıp Bitlis Nemrut Krater Gölü’ne giden 1 günlük gezi rotası: https://goo.gl/ZeMO89  (Erçek Gölü yerine Van Gölü sahilinden dönülebilir. Duraksız 6,5 saat, molalar ve görülecek yerlerle birlikte tam gün. + Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı da mutlaka ekleyin)

Van – Nemrut – Hasankeyf için Rota 3: Van gezisini tamamladıktan sonra, Nemrut – Hasankeyf rotası: (Biz bunu iptal edip, ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık. Size öneri olsun: https://goo.gl/P4638F (Yol 4,5 saat; molalarla neredeyse 1 gün)

Şaşırtıcı Van Gece Hayatı

Van gezisi öncesi oralı arkadaşımız Mehmet’le konuştuğumuzda “Van’da gece ne yapılır” sorusunu hafif utanarak sordum, utancım çocuğun çok bir şey öneremeyecek oluşundandı, ancak hem cevabı hem de Van’da geçirdiğimiz dört gece sonunda utanan ben oldum. Van gece hayatı oldukça şaşırtıcı, beklentilerin üstünde zevkler sunan renkli bir ortama sahip.

Van il merkezi son derece modern, sayısız içkili mekana sahip yapan bir yer. Mekanların birçoğu klasik “Canlı müzikli” mekanlar. Ziyadesiyle de muhalif kimlikleriyle öne çıkmışlar. Hani üniversite ilk yıllarında ucuz bira içip, sol şarkılar söylediğimiz yerler vardır ya, o minvalde çalışıyorlar diyebiliriz. Bunun yanında birçoğu “damsız girilmez” kuralıyla bizi de kapıda reddetti, bunu da anlayışla karşılıyoruz ama bilginiz olsun.

Van gece hayatında sayısız İranlı turiste denk geleceğinizi de hatırlatalım. Şehir, özellikle İranlılar için oldukça turistik biz cazibe merkezi, şahane bir seyahat rotası.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van’ın En Güzel Gece Mekanları

Van’da gece gidilecek mekanlar çoğunlukla il merkezinde aynı birkaç cadde (Kazım Karabekir Cad.) üzerinde ve bu caddenin paralellerinde sıralanmış olsa da, Van Gölü civarında da çeşitli mekanlar mevcut. Elbette civar ilçelerde de alternatif mekanlar bulunuyor ve odasında takılmak isteyenler için Van’da alkol satışı yapan tekel bayii v.s. sayısı da oldukça yeterli.

Arjantin Cafe Bar: Diğer birçok mekan “damsız alınmaz” kuralını benimsediği için bir şekilde birkaç geceyi burada sonlandırdığımız mekan Van’da canlı müzik eğlencesinin de ilk duraklarındanmış. Çarşamba, Cuma, C.tesi canlı müzik olan mekanda rock, pop, özgün türlerinde yayın yapılırken, birbirinden farklı gruplar çıkıyor. Fiyatlar iyi, servis güzel. Gece 12.30 gibi biten müzik, yan taraftaki Curcuna’da devam ediyor.

Club Curcuna: Biz gittiğimizde gece 12.30’dan itibaren hizmet vermeye başlayan bir disko idi. Renkli Van gecelerini, modern eğlence kültürüyle birleştirmiş, son derece eğlenceli bir ortam.

Yeni Eski Cafe Bar: Alternatif muhalif kültürün önemli noktalarından olduğu oldukça belli olan mekan, Vanlı bir arkadaşımızın tavsiyesiyle uğradığımız, çok beğendiğimiz bir nokta. Anadolu türküleri çalan bir türkü bar kıvamında diyebiliriz. (Giderken yolunuzu kaybedip çok tekin olmadığını düşünebileceğiniz sokaklardan geçebilirsiniz, ancak sıkıntı yok, devam)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler-van-golu

Niçe Kafe Bar: “Damsız girilmez” kuralı sebebiyle içeri girip geri dışarı çıktığımız ancak hem ismiyle hem de kapı arasından görebildiğimiz şekliyle pek güzel bir yere benziyordu. Muhalif duruşu olan, kaliteli Van barlarından biri.

Zukka Cafe: Sadece birkaç dakika kaldığımız, oldukça kalabalık ancak bize pek ‘güven vermemiş’ bir mekan. Kapıda koruma kılıklı arkadaşlar var ve içeride masalarda meyve servisi yapılıyor, anladığımız kadarıyla “şişe açtırma” kültürü için uygun bir yer ve canlı müzik var, biz oturmadık ama aklınızda olsun diye yazdık.

Edremit Mir’o Mara Butik Otel ve Lounge Bar: Gerçekten küçük bir de butik otel konseptindeki mekan Van Gölü manzaralı, merkezden biraz batıda Edremit ilçesinde. Vanlı bir arkadaşımızın götürdüğü mekanı çok sevdik, konuk kitlesi gayet elit, İstanbul’da, İzmir gezisi‘nde, Antalya’da denk geleceğimiz kalitede.

Üzücü: Van’ın Meşhur Yemekleri, Van’da Yemek Yenilecek Yerler

Açıkçası Doğu Anadolu dedik mi, hatta İstanbul’dan gidilecek herhangi bir yer dedik mi mutlaka yemek keyfi karşımıza çıkardı ama Van bu konuda ciddi şekilde sınıfta kalan bir yer oldu. Evet, elbette yemekler güzel, etler falan Doğu Anadolu’nun temiz ovalarında otlanan hayvanlardan falan ama Van’ın nesi meşhur dediğimizde bir tek yemek çıkmıyor. Vanlı arkadaşlarla da özel olarak Van’da ne yenir dediğimizde verdikleri cevaplar genelde farklı yörelere özgü yemeklerin Van versiyonlar. Elbette Ermeniler’den kalma meşhur Van kahvaltısı var ancak açıkçası çok da bir özelliği yok. İstanbul’da Van kahvaltısı yapmaya bayılır ve bunu oldukça leziz ve ekonomik bulurduk (Özellikle Samatya civarı aklınızda olsun) ancak demek ki burada şehirleştirmişler, ya da şehir kahvaltısının içine Van’a özgü birkaç şey eklemişler ki hoşumuza gidiyormuş. Açıkçası Van’da yaşadığımız en üzücü an Van kahvaltısını yedikten sonraki hesap ödeme anımızdı.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler-van-yemekleri

Meşhur Van Kahvaltısı; Standart kahvaltılıkların (Hatta daha azının) yanında yöreye özgün üç dört şeyin eklenmesiyle oluşturulmuş bir kahvaltı. Tarihi önemi elbette çok ve o dönemki insan ihtiyaçları için önemliymiş ancak günümüzde -bizce- değmez bir maliyet. Elbette Van seyahati yapmışken Van Kahvaltısı’nın da tadına bakacaksınız da, sizi caydıramayacak olsak da beklentinizi azaltalım, en azından keyif alırsınız biz hayal kırıklığına uğradık. 2017 Mayıs fiyatlarıyla 30 TL’ye kusura bakmayın da İstanbul’da milyonlarca lira kira veren mekanda Boğaz’a nazır kahvaltı yapılır, çeşit de içerik de, lezzet de bunun üç katı olur.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler-van-kahvaltisi

Kahvaltıcılar caddesi diye nitelendirebileceğimiz sokakta Van Kahvaltısı’nın en meşhur mekanı “Sütçü Kenan Van Kahbaltı Salonu”nda oturduk, pek zengin sayılmayan bir menü, ekstrasız bir Van kahvaltısı iki kişi 58 TL ödedik, tamam çoğu şey güzeldi ama otelde ücretsiz olandan çok da öte değildi. Sütçü Kenan’ın hemen yanında başka “Sütçü …. ” isimli mekanlar da var, çok farkının olduğunu düşünmüyoruz. Ayrıca Van’ın en meşhur kahvaltıcılarından Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Evi de oldukça ünlü ve bize önerilen mekanlardandı. (Gitmedik)

Van Kahvaltısı’nın Sırrı: Vakti zamanında Ermenilerin mutfak kültüründen aşırı besleyici, enerji verici, tok tutan ama tadı bir şeye benzemeyen murtua (unun tereyağı ve yumurta ile kavrulması) ve kavut (Esmer buğday, süt, un karışımı) gibi iki özel lezzet, diğerlerinin aksine gerçekten leziz olan incir reçeli ve Van otlu peyniri, özel ekmek ve Van çöreği ile cacık sunulması. Bir de yumurtalı kavurma var ki tamam o güzel ama her yerde bulunabilir türden.

Yiyecek olarak kahvaltı dışında Van’ın meşhur yemeği bulunmuyor. Mutlaka evlerde yapılan bir şeyler vardır ancak turist olarak ulaşabileceğimiz çok çok Van çöreği. Onun dışında her yer kebapçı, pideci, lahmacuncu, tavuk dönerci. (Bu yüzden citta slow şehirleri önemsediğimize dair giriş yazısını Van’da yazmıştım. Bkz: Türkiye’deki citta slow şehirler)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler

Van İnci Kefali: Bize denk gelmedi ama Van’ın en meşhur yemeği sanırız yöreye özgü inci kefali. Yemek kadar, Haziran ayında ters akıntıya karşı yüzen ve zıplayarak minik şelaleri tersten geçen bu arkadaşı da Van’a kadar gitmişken derelerde görebilirsiniz. Bizim manzarasını çok sevdiğimiz iskeledeki Martı Kafe Restoran önerilen mekanlardan.

Tatvan’da Döner: Yol üzerinde gözünüze güzel görünen bir yere girin, genelde et yemekleri çok leziz ve etler kaliteli. Bir de bonus olsun; Van’dan Nemrut Krater Gölü’ne giderken yol üzerinde, Tatvan’da öneri üzerine Sanayi’ye girdik. Uzun süredir yediğimiz en iyi dönerlerden biri, mis gibi lahmacunla birlikte geldi, Tatvan Sanayi Lokantası‘nda. Remzi Usta’nın yeri diye de bilinen, oldukça salaş, aslında sanayi için lüks sayılabilecek bir yer, kitlesi belli ancak döner olağanüstüydü, fiyatlar da çok iyiydi. Rotayı yaparsanız, aklınızda olsun.

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler-tatvan-sanayi-lokantasi

Deniz Bisikletiyle Van Gölü Kıyıları

Yerli arkadaşlara “Van’da ne yapılır” diye sorduğumuzda özellikle Van gölü üzerindeki su aktiviteleri üzerine muhabbet yoğunlaştığında, senede belirli günler, belirli organizasyon ve kulüpler tarafından dağlardaki yamaç paraşütünden Van Gölü’nden kanolara bir şeyler duyduk ancak halkın ve turistlerin bizzat katılabildiği aktivite çok sınırlı. Ancak Van İskelesi civarından kalkan deniz bisikletini pedallamak. O da kıyıdan sınırlı bir açıklığa kadar olduğu için açıkçası bizce, biraz aptalca kaldığını belirtelim.

Van Kedi Evi (Van’da Gezilecek Yerler)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler
Nesli azalan Van kedilerinin savunmaya alınması için yapılıp fonksiyonel duruma gelen Van Kedisi evi Van’da Gezilecek Yerler arasında en güzel yerlerdendir, Van Yüzüncü yıl Üniversitesi’nde bulunmakta.
Dünyanın faunası için oldukça önemli bir yere bulunduran Van kedilerinin, bundan sonra korunabildiği ve ilmi çalışmaların da gerçekleştiği Van Kedi Evi’nde dişi ve erkek kediler ayrı bölümlerde bulunmakta. Yeni doğan kediler için de ufak bir kısım bölünmüş halde olup, hasta olan kedilerin tedavileri yapılmakta.
Bahçede oynayan Van kedilerinin çok değişik ve bir o kadar tatlı dünyalarına şahit olmak isteyenlere çok keyifli bir gezi noktası oluyor Van Kedi Evi.

Eski Van Şehri (Van’da Gezilecek Yerler)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler
Eski Van Kenti, Van Kalesi’nin güney bölümünde bulunuyor olup, bütün kalıntılarıyla yeni kazı çalışmalarına ev sahipliği yapmakta.
Van’ın bu eski yerleşim kısmı üç istikametten çevreleyen surlarla destek edilmiş. Kentin en ehemmiyetli kalıntılarından ve eski fotoğraflarından buradaki hanelerin çoğunlukla bir ya da iki katlı olarak inşa edildiği bilinmekte. eski Van Şehri’nin camileri, kiliseleri ve başka bütün yapıları Rus işgaline kadar kesintisiz kullanılmış olup, işgalin sonrasında işlevselliklerini yitirmiş. Son zamanlarda yanlızca birkaç yapının viran bir şeklinde geldiği alanda ne yazık ki Van Ulu Camii’nin de yanlızca minaresinin bir kısmı görülür.

Adır Adası (Van’da Gezilecek Yerler)

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler
Van Gölü’nün yüzölçümü devasa adalarından bir tanesi olan Adır Adası, Lim Adası şeklinde de adlandırılmaktadır.
Adır Adası hem içindeki tarihi kilise ve manastırıyla hatta tabii güzelliğiyle görülmesi istenilen yerlerin başında geliyor. Çoğunlukla bahar aylarında gidip görmenizi önerdiğimiz Adır Adası, birden fazla martının kuluçka merkezi durumuna gelmiştir.

St. Bartholomeus Kilisesi

vanda-gezilecek-en-guzel-yerler
Van-Başkale’nin hudutlarında tespit edilen Albayrak Köyü’ndeki St Bartholomeus Kilisesi, alanda nadir Hristiyan dini yapılarından biridir.
St. Bartolomeus Kilisesi’nin yapılış tarihi net olarak bilinmemekle birlikte; 3. Asırda yapıldığına alakalı olan görüşler bulunmaktadır. Kentin göz dolduran yapıları arasında olup; turizme kazandırılması amaçlanarak restorasyon çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Kilisenin duvarlarındaki süslemeleri orijinalliğini şu zamana kadar kadar korumuştur ve bu arada kentin turizm potansiyeli yüksek olan bir yapısıdır.