Ünye Gezilecek Yerler

Ünye sahili

Karadeniz’in doğası ve yeşiliyle ün yapmış, şirin, oksijen kaynağı olan Ünye, ziyaretinizde adeta sizlere bütün cömertliğiyle kendisini sunacaktır. Yolunuz düşer de o enfes Karadeniz manzaralı sahilinde yürümez ve o muhteşem deniziyle karışık yosun ve kum kokusunu almazsanız çok şey kaybetmiş olursunuz. Bütünüyle Karadeniz’e sıfır noktasında olan bu şirin ve yeşil ilçe bırakın ziyarete gelenleri, yolundan geçenleri bile daha ilk görüşte etkilemektedir. Ayrıca İlçenin dokusunu koruma noktasında belediye gerekli hassasiyeti de göstermektedir. Şimdi dilerseniz bu güzide ilçe hakkında gelmeden ve gezmeden önce sizlere kılavuz olması açısından bilgi aktaralım…

ünye manzarası

Ünye’nin Tarihçesi

Ünye’nin Tarihçesi

Tarih Öncesi Dönemde Çevresi: Yapılan araştırmalarda ilçe çevresinin Anadolu’daki en eski yerleşim yerleri arasında olduğunu göstermiştir. 1944-45 yıllarında ve 1963 yılında Cevizdere vadisinde yapılan kazılar sonucu, bu yörede milattan önce Kazılarda yontma ve cilalı taş devirlerine ait aletler ve silahlarla toprak kapların yanı sıra, insan ve evcil hayvanlara ait iskelet parçaları da bulunmuştur. Araştırmalar esnasında bulunan çakmaktaşından bir el baltası, Alt Paleolitik döneme aittir ve Karadeniz kıyılarında elde edilen en eski buluntu olma özelliğini taşımaktadır. İlçe çevresinde milattan önce (MÖ) XV. Bin yıla kadar uzanan bir yerleşik hayat olduğu kesin olarak anlaşılmıştır.

İlçenin Tarih Boyunca Geçtiği Dönemler: Türk Fetihlerinden Önceki Dönemi, İlk Türk Fetihlerden Osmanlılara Kadar olan dönem, Anadolu Selçukluları Dönemi, Beylikler Dönemi, Osmanlı Dönemi, Ayanlar Dönemi, Seferberlik İstiklal Harbi ve Cumhuriyet Dönemi.

Ünye sahili

41-09 Kuzey Paralelleri ile 37-88 Doğu Meridyenleri arasında, Ünye sahil şeridinde Fatsa ve Terme ilçelerine, içerde Akkuş, İkizce ve Çaybaşı ilçeleriyle komşudur. Eğimin sıfıra yaklaştığı bir yerde kurulmuştur ki bu onu Doğu Karadeniz den tümüyle ayırmaktadır.

İklimi: Ünye ve civarında Karadeniz iklimi etkilidir. Her mevsim yağış almasından dolayı, bulutlu gün sayısı ile yıllık yağış miktarı fazladır.

Gezilecek Yerler:

Ünye Kalesi

Ünye Kalesi

Ünye – Niksar karayolunun 7. kilometresinde yolun solunda kalan, bir tepenin üzerinde kurulu, ilçenin 5 km. güney doğusunda, 2500 yıllık bir kaledir. Kale köyü sınırları içindedir.

Uzunkum Plajı

Uzunkum Plajı

İlçeye ilçesine 3 km. mesafede bulunan Uzunkum Plajı üzerinde birçok otel, motel, pansiyon ve kamp alanları bulunmaktadır.

Ünye Müze Ev

Ünye Müze Ev

Restorasyonu yapılan tarihi ev 16.yy Mimar Sinan’la başlayan Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Geleneksel Türk Ahşap işçiliğinin tüm özelliklerini taşımaktadır.

Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi

Şiirlerinde insan sevgisini ve barışı ön plana çıkaran büyük tasavvuf Şairi Yunus Emre’nin mezarı Ünye’dedir. İlçeye 2 km uzaklıkta, Kiraztepe mevkiinde bulunmaktadır.

Aya Nikola

Aya Nikola

Halk arasında Ayanikola olarak bilinen, ilçenin kuzeybatısında, şehir çıkışında bulunan küçük bir yarımadadır. Üstünde, çevre duvarlarının kalıntıları ile kilise olduğu bilinen eski bir yapının kalıntıları vardır.

Eski Ünye Evleri

Eski Ünye Evleri

Tipik Karadeniz mimarisinin en güzel örnekleri eski Ünye evleridir. Şehir merkezinde bulunan tarihi evlerden yaklaşık 80 tanesi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.

Kadılar Yokuşu

Eski Ünye Evleri

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilçeden çok sayıda ünlü kadı (hakim) yetişmiş ve çoğunluğu bu kadılardan oluşan sakinlerinden dolayı bir sokağa “Kadılar Yokuşu” denilmiştir.

Kilise

Kilise

Ortayılmazlar Mahallesi sınırları içinde Yalı Mevkiindeki Kilise Kesme taştan yapılmış, çatısı kiremit örtülü, süsleme ve resim bulunmayan sade bir yapıdır.

Hamamlar

Hamamlar

İlçede şehir merkezinde biri faal 3 tane tarihi hamam vardır. Şehir merkezinde Saray Caddesinde bulunan Eski Hamam ve Bakırcılar Arastası arkasında bulunan Çifte Hamam kullanılmamaktadır.

Saray Surları

Saray Surları

Cumhuriyet Meydanında Anıt çınarın önünden kuzeye giden yolun sol tarafında yükselen surlar bir saraya aittir.

Anıt Ağaçlar

Anıt Ağaçlar

İlçe merkezinde çok sayıda yaşlı çınar ağacı vardır. Bu ağaçlardan iki tanesi ise anıt ağaç statüsündedir.

Tescilli Ürünler: Ünye Taşı, Beyaz Bentonitisi, Pidesi, Su Böreği, Köy Peyniri, Ünye Biber Tuzu, tescillenmek üzere Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir.

İlçe Kültür Varlıkları: İlçede toplam 108 adet Tescilli Kültür Varlığı bulunmaktadır.

Ulaşım: Ünye-Ordu : 55 km , Ünye-Fatsa : 23 km dir.