Türkiye’nin En İyi Trekking Rotaları

Ballikayalar

Türkiye, sahip olduğu doğal güzellikleriyle, doğa yürüyüşleri ve keşifler için oldukça zengin bir ülke. Son dönemlerde popülaritesi daha da artan trekking sayesinde, bilinen rotaların yanı sıra pek çok yeni alan da keşfediliyor. Bu sayede günübirlik ya da kamplı olarak doğaya kaçacak daha fazla yer listeye alınıyor.

Yoğun hayat temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve doğada nefes almak isteyenler için pek çok alternatif bulunuyor. Uzak ya da yakın pek çok rotanın olduğu bölgeler, günden güne daha çok ziyaretçi ağırlıyor. Türkiye’nin en iyi trekking rotaları listemizde bir araya geldi.

Türkiye’deki 40 Trekking Noktası

40. Ballıkayalar

Ballikayalar
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Ballıkayalar, antrenmanı olmayanlar için pek de kolay bir parkur değil. Bütün bir parkurun kayalardan oluştuğu bu bölgede kimi zaman yan geçişler de yapılabiliyor. Başta ve sonda olmak üzere 2 şelaleye sahip vadi, yürüyüşe ayrı bir keyif de katıyor. Ayrıca vadi girişinde bulunan kaya duvarları, tırmanışa meraklılar için oldukça güzel bir eğitim alanı olarak kullanılıyor.

39. Yedigöller

Yedigoller
Bolu’nun en gözde trekking noktası olan Yedigöller, her mevsim ayrı güzelliğiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle sonbahar aylarında ortaya çıkardığı muhteşem fotoğraf kareleriyle ünlü olan bölge, keyifli parkurlara sahip. Göllerin etrafından dağlara doğru uzayan patikalarla, birbirinden farklı rotalarda yürümek mümkün.

38. Su Düşen Şelalesi

Su-Dusen-Selalesi

Yalova’nın Üvezpınar Köyü’nde bulunan Su Düşen Şelalesi, doğa severlerin gözde trekking noktalarından. Oldukça rahat bir parkur olan yer, yaz aylarında yerli ve yabancı gezginlerle doluyor. Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşle ulaşılan şelalelerin manzarası fotoğraf çekmeyi sevenlerin keyifle ayrılmasını sağlıyor. Çok çeşitli bir faunaya sahip ormanda, piknik alanları da bulunuluyor.

37. Terkos Gölü

Terkos-Golu

İstanbul’a 40 km mesafede bulunan Terkos Gölü, Kemerburgaz sınırları içinde yer alıyor. 2 önemli parkura sahip olan bölgede Ormanlı Köyü’nden başlayan yol için Orman Müdürlüğü’nden izin almak gerekiyor. Köyden Karadeniz’e doğru uzanan yol, deniz ve ormanın muhteşem birleşmesiyle tercih ediliyor. Diğer parkur ise Balaban Köyü’nden başlayarak devam ediyor. Burası pek çok farklı patikadan oluşuyor. Bahar aylarında rengarenk çiçeklerle kaplanan bu patikaları yürümek oldukça rahat.

36. İnceğiz Köyü

Incegiz
Çatalca’ya 4 km mesafede bulunan İnceğiz Köyü, ilerisinde bulunan kayalıklara oyulmuş mağaralarla tanınıyor. Buranın bir diğer özelliği ise, Kemal Sunal’ın filmlerindeki mağara sahnelerinin pek çoğunun burada çekilmiş olması. Bu nedenle halk, bu yerlere Kemal Sunal Mağaraları da diyor. Genelde birkaç katlı olan bu yerler, geçmişte konut veya tapınak olarak kullanılmasıyla biliniyor. Yürümesi çok kolay ve keyifli olan parkurda, mağaraların altından geçen yolu yürüyüp daire çizerek başlanılan noktaya geri dönülmesiyle de her yaştan doğa severe hitap ediyor.

35. Dupnisa Mağarası

Dupnisa
Kırklareli’nde bulunan Dupnisa Mağarası, İğneada’ya olan yakınlığıyla biliniyor. Turizme açık olmadığı dönemlerde yarasaların önemli yaşam alanlarından biri olan yer, daha sonra yapılan ışıklandırmalarla birlikte yaşam alanı olmaktan çıkıyor. Alt ve üst mağara olarak ayrılan alanda, alt mağara oldukça uzun. Her iki kısımda da görülecek çok sayıda sarkıt ve dikitler bulunuyor. Ancak mağaraya giden yolu kesen bir derenin bulunduğunu da hatırlatalım. Mevsime göre su seviyesi değişen bu dereyi araçla geçmek zor olduğu için, burada inip yürümekte fayda var.

34. Uçmakdere

Ucmakdere

Uçmakdere, Tekirdağ sahil yolunda bulunuyor. Yolu biraz bozuk olan yerdeki jeolojik oluşumlar oldukça değişik. Geçmişte oldukça önemli bir şarap üretim alanı olan köy, eski hareketliliğini kaybetmiş durumda. Yine de hala şarap üretiminin devam ettiğini söylemek gerekiyor. Otantik görüntüsünü kaybetmeyen köyden tepelere doğru çok sayıda patika bulunuyor. Bu yerlerde oldukça keyifli ve farklı zorluklarda yürüyüşler yapılabiliyor. Ayrıca meraklılarına, hava şartları uygun olduğu takdirde yamaç paraşütü yapma imkanı da sunuluyor.

33. Rumeli Fener Demirciköy

Rumeli-Feneri
Rumeli Feneri’nden itibaren yürümeye başlanabilen parkur oldukça kolay ve bir o kadar da keyifli bir alan. Karadeniz ve ormanın birleşimiyle muhteşem bir görselliğe sahip parkur, birçok patikaya sahip. Aracı olanların yolun sonundaki tesislere kadar gidebileceği bölgede, denizin sürekli sağ tarafta kalması önemli. Ana yollara giden dik yollar yerine sağa giden yollar tercih edildiğinde Demirciköy’e bağlı enfes bir plaja ulaşmak mümkün.

32. Yuvacık

Yuvacik
Kocaeli ilinin Yuvacık Köyü’nde pek çok farklı yürüyüş rotası bulunuyor. Orman içinde, tepelerde ya da dere içinden geçen bu çok sayıda farklı parkur, oldukça keyifli. Ancak dere içinden giden parkurlarda ıslanmayı göze alarak ona göre kıyafet ve ayakkabı tercih etmek gerekiyor. Burada bulunan Aytepe, Menekşe Yaylası ve Serindere, en bilinen rotalardan yalnızca birkaçı.

31. Maşukiye Keltepe

Masukiye
Sapanca’da bulunan Maşukiye, oldukça keyifli bir yürüyüş alanı. İstanbul’a yakınlığıyla çok tercih edilen bu bölge, pek çok farklı rotaya da ulaşımı sağlamasıyla biliniyor. Kartepe, Kuzuyayla ve Sapanca Gölü’ne rahatlıkla gidilebilen bu yolda, kamp kurmak da mümkün. Yolların da düzelmesiyle birlikte rahat ve eğlenceli bir yürüyüş yapılabiliyor.

30. Erfelek Şelaleleri

Erfelek
Sinop’un Erfelek ilçesinden 15 km mesafede bulunan şelaleler, yakın zamana kadar pek bilinmiyordu. Yaklaşık 4-5 yıl önce keşfedilen bölge, şimdilerde günübirlik yürüyüşler için tercih edilen noktalar arasında bulunuyor. Toplamda 30 kadar şelaleye sahip alan, özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimindeki renkleriyle görülmeye değiyor.

29. Erikli Şelalesi

Erikli-Selalesi
Yalova Çınarcık’ın Teşvikiye Köyü’nden başlayan yürüyüş parkuru keyifli etkinlik alanlarından. İçinde pek çok dik yokuş ve Erikli Şelalesi‘ni de barındıran bu yer, patika ve orman içinde pek çok farklı rotaya sahip. Amatör dağcılar için pek kolay olmayan bu yol, farklı yaylalara da geçişi sağlamasıyla tercih ediliyor.

28. Kıbrısçık Yaylaları

Kibriscik
Bolu ilinin Kıbrısçık ilçesinde bulunan Ahşap yaylaları, orman içindeki manzarasıyla oldukça ilgi çekiyor. Özellikle doğanın canlanmaya başladığı dönemlerde her yeri orkidelerin sardığı bölge, doğa ve fotoğraf severlerin ilgi gösterdikleri yerlerden. Kurtini ve Hattağız yaylaları en çok bilinenler olsa da diğer yaylalar da oldukça keyifli. Parkurların mesafeleri oldukça değişken. Birkaç saatlik bir yürüyüşten, 10-12 saatlik yürüyüşe kadar alternatifler bulunuyor.

27. Sülüklügöl

Suluklu-Gol
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunan ve heyelan sonucu oluşan Sülüklügöl, rahat yürüyüş rotalarından bir tanesi. Gölün içinde kalan büyük ağaçların görseli ve yol üzerindeki alabalık çiftliği burayı daha da ilgi çekici bir hale getiriyor. Göl kenarında rahat ve keyifli bir yürüyüş yapılabildiği gibi etrafta bulunan farklı parkurlar da denenebiliyor. Ayrıca burada kamp kurmak da mümkün.

26. Yenice Ormanları

Yenice-Ormanlari
Karabük’te sınırları içerisinde bulunan Yenice Ormanları, bahar aylarında çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. İçinde barındırdığı pek çok endemik bitki türü nedeniyle burası, özellikle doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez trekking noktalarından biri. Orman içerisine kamp kurma fırsatı bulunan yer, aynı zamanda birçok farklı yürüyüş yoluna da sahip.

25. Uludağ

Uludag
Bursa sınırları içinde bulunan ve genelde kış aylarında adını daha çok duyuran Uludağ, 2550 metre yüksekliğe sahip. Yalnızca kışın değil, her mevsim doğa severleri ağırlayan bölge, sezon dışı zamanda oteller bölgesinin ilerisindeki ormanda kamp kurma imkanı sunuyor. Mevsim fark etmeksizin açık olan oteller de bulunuyor. Büyük ve küçük zirve olarak adlandırılan tepelere çıkmanın yanı sıra, günübirlik yürüyüşler yaparak, buzul göllerini görme fırsatı da bulunuyor.

24. Nallıhan

Nallihan
Ankara ilinin Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri arasında bulunan bölge, oldukça rahat bir yürüyüş alanı olarak biliniyor. Muhteşem renklerle bezenmiş bir doğaya sahip olan bölge, çok sayıda yamaca sahip. Yamaçların etrafında güzel parkurları olan Nallıhan, ayrıca yöresel yemekleriyle de çok ünlü.

23. Soğuksu Milli Parkı

Soguksu-Milli-Parki
Ankara Kızılcahamam sınırları içinde bulunan Soğuksu Milli Parkı, pek çok parkura sahip. Bu parkurlar arasında oldukça ilginç olanları da var. Bunların en bileni ise yaklaşık 10 milyon yıl önce taşlaşmış ağaçların bulunduğu rotası. Milli parkın hemen ilerisindeki tepelerin eteklerinde çok sayıda bu ağaçlardan görmek mümkün. Adeta doğal bir heykel olan bu taşlaşmış gövdelerin oldukça hassas olduğunu belirtmek gerekiyor. Yani onlardan herhangi bir örnek almak, zarar vermemek için yasak.

22. İscehisar

Iscehisar
Afyonkarahisar’da bulunan İscehisar, adeta Kapadokya’nın küçük bir maketi. Buradaki peribacaları pek bilinmese de burası oldukça keyifli bir trekking alanı. 7 tepe üzerine kurulmuş olan bu bölge, İscehisar Çayı ile ikiye bölünüyor. Ege ve İç Anadolu’nun birleşimine yakın bir yerde bulunan bölge, farklı iklim özellikleriyle farklı bir doğaya sahip.

21. Gökçeada

Gokceada
Genelde sahilleri ve Rum köyleriyle adını duyuran Gökçeada, oldukça farklı yürüyüş rotalarına da sahip. Dünyanın en sulak 4. adası olan yer, neredeyse her köşesinde ayrı bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Her bir patikada apayrı yerlerin keşfedilebileceği Gökçeada, keşfetmeyi sevenler için kaçırılmaz bir yer.

20. Kestanbol

Neandrea-Kestanbol
Çanakkale’nin Geyikli ilçesinde bulunan Kestanbol, birçok trekking parkuruna sahip. Burası ayrıca pek çok antik yerleşime de ev sahipliği yapıyor. Çığır Dağı’ndaki Neandrea Antik Kenti bu bölgedeki en bilinen tarihi alanların başında geliyor. Ayrıca parkurlarda yürürken yol boyunca pek çok tarihi granit sütunlar da görmek mümkün.

19. Kaynaklar

Kaynaklar
İzmir Buca’da bulunan Kaynaklar köyü, tarihi yapısıyla oldukça şirin bir ortama sahip. Son dönemlerde oldukça popüler olan bölgede çok sayıda farklı trekking parkuru bulunuyor. Özellikle haftasonları kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşlerini seven İzmirlilerin akın ettiği bölgede hareket bitmiyor demek doğru oluyor.

18. Doğal Yürüyüş Parkuru, Kocaeli

Aytepe-Kocaeli
İçerisinde 150’yi aşkın parkurun bulunduğu, Kocaeli Doğal Yürüyüş Parkuru 1,500 km’lik bir uzunluğa sahip. Yürümesi kolay, temiz su kaynaklarına ulaşımın rahat olduğu ve çok sayıda kır lokantasının bulunduğu parkurda Aytepe-Yuvacık Barajı arasındaki parkur en çok tercih edilen yerlerden. Kış dışında, yılın her dönemi önerilen parkur haftasonları oldukça kalabalıklaşıyor.

17. Çiçekbaba Dağı

Cicekbaba-Dagi
Denizli’nin Beyağaç ilçesinde bulunan Çiçekbaba Dağı, kampçıların sevdikleri noktalardan. Neredeyse 1200 yıllık karaçam ormanlara sahip bu yer, her geçen gün daha çok doğaseveri ağırlıyor. Dağda kamp kurarak ilerlemeyi düşünenler, birkaç gün sonra Köyceğiz’e inme şansına da sahip.

16. Narman Kanyonu

Narman-Kanyonu
Erzurum’da bulunan Narman Kanyonu, yaklaşık 12 km uzunluğuyla oldukça güzel bir trekking noktası olarak biliniyor. Burada bulunan kırmızı peribacaları ise, oldukça ilgi çekici. Muhteşem bir manzaraya sahip kanyon, zamandan soyutlanmak isteyenler için oldukça uygun.

15. Nemrut Kalderası

Nemrut-Kalderası
Tatvan sınırları içindeki Nemrut Kalderası, araçlarla ulaşıma imkan sunmasıyla gidişi oldukça kolaylaştırıyor. Volkana gidildiğinde, krater içinde trekking yapmak mümkün oluyor. Pek çok ilginç yapının bulunduğu bu yer, keşif yapmayı sevenlerin gözde yerlerinden. Burada, çok fazla olmamak kaydıyla, siyah volkan camlarından örnek almak da mümkün.

14. Yörük Göçü Rotası

Elmayani-Antalya
Antalya’nın Manavgat ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçeleri arasındaki Yörük Göçü Rotası, yörüklerin yaşamına tanıklığı trekking deneyimi ile birleştirmek isteyenler için ideal. Bahar aylarında havaların ısınmasıyla Toroslara göç eden yörükleri yakından görmek, doğal güzellikler, akarsular ve mini göllerle bezeli bir yolculuk için bu parkur tercih edilebilir.

13. Macahel

Macahel-Trekking
Artvin’den Gürcistan boyunca uzanan Macahel rotası, yeşilin yüzlerce tonunun görülebildiği, doğayla baş başa bir parkur. Gorgit Şelalesi, Beyazsu Yaylası, Yıldız Gölü, Maral Şelalesi Macahel Parkuru boyunca rastlanılan yerlerden. Karadeniz’in yemyeşil yaylalarından derin vadilere uzun bir yürüyüş için Macahel keşfedilmeye değer.

12. Karagöl, İzmir

Karagol-Yamanlar
İzmir şehir merkezine 30 km mesafede bulunan Karagöl, Karşıyaka ilçesinin sırtlarında Yamanlar Dağı üzerinde yer alıyor. Karşıyaka Belediyesi’ne ait kamp tesisi ve eski bir senatoryumun da görülebildiği trekking parkurunun sonunda muhteşem manzarasıyla Karagöl’e ulaşılıyor. Orta zorluktaki parkur yılın her dönemi yürüyüşe uygun.

11. Aladağlar

Aladaglar-Milli-Parki
Adana, Niğde ve Kayseri arasında uzanan Aladağlar, özellikle yaz aylarında trekking için uygun. Aladağların parkurları içerisinde Demirkazık Dağı, Emli Vadisi, Barasama Vadisi, Sokulupınar, Kapızbaşı Şelalesi ve Yedigöller bulunuyor. Uzun soluklu trekking deneyimi, temiz hava ve yemyeşil yaylalarda kamp yapmak için Aladağlar ideal bir rota.

10. Beydağları

Beydaglari-Antalya
Toros Dağları’nın bir bölümü olan Beydağları, yılın her mevsimi trekking yapmak isteyenler için uygun koşulları sağlıyor. Tahtalı Dağı, Çamkuru Vadisi ve Soğukpınar Beydağları boyunca tercih edilebilecek noktalar arasında. Akdeniz coğrafyasının muhteşem manzaraları ve soluksuz bir adrenalin duygusu için Beydağları keşfedilmeye hazır.

9. Kaçkarlar

Kackar-Daglari
Yeşilin binlerce tonuna tanıklık edilebilen Kaçkarlar, Türkiye’nin en heyecan verici trekking rotalarından biri. Ambarlı Yaylası, Çat Vadisi, Verçenik Yayları, Kapalı Göller, Elevit Yaylası, Trovit Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi gibi noktalarda Kaçkarlar’ın tadına varmak mümkün. Su kaynakları, yemyeşil ormanlar ve doğal yaşama tanıklık edilen Kaçkarlar herkesin en az bir kez görmesi gereken bir destinasyon.

8. Kaz Dağları

Kazdaglari-Trekking
Kaz Dağları, tertemiz havası, yeşil bitki örtüsü, şelaleleri ve yaylaları ile son yıllarda giderek artan bir ziyaretçi trafiğine sahip. Kazdağları Milli Parkı ismiyle koruma altına alınan bölgede ister birkaç saat ister birkaç günlük rotaları keşfedebilirsiniz. Manastır Çayı, Sütüven Şelalesi, Tozlu Yaylası, Ayı Deresi, Sarıkız Tepesi ilk akla gelen yürüyüş noktalarından.

7. Bafa Gölü

Bafa-Golu-Trekking

Bafa Gölü ve çevresi, hem doğal güzellikleri hem de arkeolojik tarihi kalıntılarıyla insanı büyüleyen bir güzelliği sahip. Kolay ulaşım imkanı, restoran ve tesislerin varlığı ve yormayan coğrafi özellikler Bafa Gölü’nü popülerleştiriyor. Keramos Antik Kenti, Herakleia Antik Kenti mutlaka listeye dahil edilmeli.

6. Trans Bolkar

Karagol-Bolkar-Daglari
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Trans Bolkar geçişi, Niğde’nin Ulukışla ilçesinden Mersin‘e kadar uzanan geniş bir rota. Tamamı en az 3 günlük bir program dahilinde yürünmesi önerilen rotada Çamlıyayla, Sinap Kalesi, Papazın Bahçesi, Tanzıt Yaylası, Darboğaz, Meydan Yaylası bulunuyor. Temiz hava ve el değmemiş yerleri deneyimlemek için Trans Bolkar ziyaret edilmeli.

5. Işık Dağı

Isik-Dagi-Ankara
Yürüyüş mesafesi 15 km’yi aşan Işık Dağı, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi sınırlarında. Molalarla birlikte 6 saatlik bir sürede tamamlanılabilen Işık Dağı, köknar ağaçları ve ardıçlarla bezeli. Salın Yaylası, Belpınar Yaylası, Karagöl bu parkurda mola verilebilecek noktalardan.

4. Şirince

Sirince-Trekking
İzmir‘in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince Köyü, tarihi evleri, üzüm bağları ve şarap atölyeleri ile şehirden uzaklaşmak isteyenler için ilk akla gelen yerlerden. Birkaç farklı trekking rotasının uzandığı köye Çamlık ya da Selçuk’tan ulaşmak mümkün. Tarihi konakların arasında sonlanan yürüyüşü yemek molası ile taçlandırmak oldukça keyifli.

3. Karia Yolu

Karia-Yolu
Likya Yolu’ndan esinlenilerek hayata geçirilen Karia Yolu, Karya Yolu olarak da biliniyor. Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasındaki bölgeyi kapsayan Karia Yolu, Türkiye’nin en uzun trekking parkuru olarak biliniyor. Tam 820 km uzunluğundaki yol üzerinde zeytinlikler, antik kentler, nefis koylar, minik köyler yer alıyor. Parkurun tamamı uluslararası standartta işaretlenmiş durumda.

2. Ihlara Vadisi

Ihlara-Vadisi-Trekking
Kapadokya’nın en etkileyici noktalarından biri olan Ihlara Vadisi, son yıllarda trekking severlerin akınına uğruyor. 14 km uzunluğundaki vadide, tarihin farklı dönemlerini yansıtan izlere tanıklık edilen Ihlara, mezar kalıntıları, mağaralar, kiliseler ve yeryüzü şekilleriyle etkileyici bir görünümde. Vadi Aksaray’a 40 km mesafede bulunuyor.

1. Likya Yolu

Likya-Yolu-Trekking

Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Türkiye’nin en güzel  manzaralarına tanıklık edilebilen bir rota. Dünyanın en iyi 10 trekking parkuru arasında bulunan Likya Yolu, aynı zamanda Akdeniz sahillerinin tadını çıkarmak için de ideal. Gelidonya Feneri, Faralya Köyü, Sidyma Antik Kenti, Pınara Ören Yeri, Xanthos Antik Kenti Likya Yolu üzerindeki duraklardan. Doğayla bütünleşen tarihi bir trekking deneyimi için Likya Yolu iyi bir seçenek.

Aslında buradaki listeden çok daha fazla ülkemizde trekking rotaları yer alıyor. Bazıları ise tarihi yolların, kalıntıların ve doğal güzelliklerin arasından uzayıp gidiyor. Daha detaylı bilgiler için cultureroutesinturkey.com sitesine göz atın.

Son günlerde oldukça adını duyuran “trekking” kelimesi sayesinde pek çok yeni yürüyüş parkuru keşfediliyor. Seyahat, doğa ve fotoğraf çekmeyi sevenlerin her an yeni yerler aradıkları bugünlerde, kamplı veya günübirlik pek çok aktivite alternatifi bulunuyor.