Başlıklar
- 1 Türkiye’nin En Güzel Kaleleri
- 1.1 Ülkemizdeki En Büyük Kaleler
- 1.2 1- Kızkalesi – MERSİN
- 1.3 2- Sinop Kalesi
- 1.4 3- Alanya kalesi – Antalya
- 1.5 4- Bodrum Kalesi – Muğla
- 1.6 5- Zil Kale – Rize
- 1.7 6- Rumkale – Gaziantep
- 1.8 7- Hattuşaş Büyük Kale – Çorum
- 1.9 8- Kilitbahir – Çanakkale
- 1.10 9-Silifke Kalesi – Mersin
- 1.11 10- Yılan Kale – Adana
- 1.12 11- Rumelihisarı – İstanbul
- 1.13 12- Diyarbakır Kalesi – Diyarbakır
- 1.14 13- Selçuk Kalesi – İzmir
- 1.15 14- Mardin Kalesi – Mardin
- 1.16 15- Gaziantep Kalesi – Gaziantep
- 1.17 16- Karaman Kalesi – Karaman
- 1.18 17 – Mamure Kalesi – Anamur / Mersin
- 1.19 18- Van Kalesi
- 1.20 BONUS: Sponge Bub Restorasyonuyla Şile Kalesi
Türkiye’nin En Güzel Kaleleri
Ülkemizdeki En Büyük Kaleler
Turistik değerler olarak genelde eski birer savaş kalıntısı olan kaleler, pek değerli görülür malum. Tamam Game of Thrones sahnesinde değiliz ya da Edinburgh gibi müthiş bir şehrimiz yok ama bu topraklardan gelmiş geçmiş onlarca medeniyet ve devlet, coğrafyamızda yaşanmış sayısız savaş, çoğunlukla savunma nadiren de ticaret amaçlı birçok kale inşa etmiş ve nispeten bir kısmını koruyabilmişiz. Genelde yerleşimlerin en yüksek ya da stratejik olarak en hassas yerlerine inşa edilen Türkiye’deki en güzel kaleler arasında, denizin ortasında olan da var, Dünya’nın en uzun ikinci surlarının mihenk taşı olan da. Şöyle karışık bir liste derleyelim, ziyaret ettiklerimizle birlikte okuduklarımızı da yazalım isteriz. Türkiye’de gezilecek yerler arasında kendinize bir plan yaparken, olur da kale olan bir kenti eklerseniz, orayı da ziyaret edersiniz. Dur haber sitesi gibi başlık atalım: “İşte Türkiye’nin en güzel 18 Kalesi”
1- Kızkalesi – MERSİN
Açıkçası Kızkalesi, Avrupa’nın herhangi bir şehrinde ya da Türkiye’nin turistik bir batı kentinde olsaydı, Eyfel Kulesi, Big Ben muamelesi görürdü muhtemelen. Orda cennet bir sahil var, o sahilden biraz açıkta da denizin ortasında bir kale var. Şaka gibi bu kalenin kıyıda da komşusu var (Şu an biraz dökük) ve bunu bırakın Dünya’yı, ülkenin yarısı bilmiyor. Neyse, biz biraz hakkını verelim, çocukluğumuzun geçtiği Mersin sahil şeridinden Kızkalesi’ni özel rehberle yazalım istedik. Mutlaka yolunuz düşsün, bizce Türkiye’nin en güzel kalesi. Tık tık, Kızkalesi gezi rehberi
2- Sinop Kalesi
M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilen, Grek, Pontus, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu dönemlerinde tamir gören denize nazır Sinop Kalesi, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde malumunuz hapishane olarak kullanılmış. Türkiye’de bulunan tarihi kaleler arasındaki Sinop Kalesi’nin şiirimize ve müziğimize de acı bir katkısı var. Bestelendikten sonra çok meşhurlaşan “Aldırma Gönül” şiirinde, şair Sabahattin Ali’nin bahsettiği “dışarıdaki deli dalgalar” üç tarafı denizlerle çevrili bu kale/cezaevinden çıkma. Sinop kalesi tarihi ile ilgili bir bilgi de Evliya Çelebi’den. Şöyle: ” Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır.”
3- Alanya kalesi – Antalya
Oturup şöyle Alanya limanını ve sahili izlemek için en şahane manzara tepesi olan Alanya Kalesi, teee M.Ö. 2. yy’da Romalı korsanlar tarafından inşaasına başlanan bir yerleşke. Ağırlıklı olarak 1221’de Selçuklu Sultanı Keykubat tarafından yeniden inşa edilen halinin restorasyonlarıyla günümüze kalmış olan eser günümüzde aktif kullanılmakta. Alanya’nın da sembolü olan Alanya Kalesi’nin zirvesinde İç Kale bulunuyor ve günümüzde müze. Hisariçi diye de anılan bu bölgeyi müzekart ile gezmek mümkün. Aksi halde Alanya Kalesi giriş ücreti 15 TL.
4- Bodrum Kalesi – Muğla
Günümüzde su altı arkeoloji müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi şüphesiz ki Bodrum‘un sembolü. Hatta klasik Ege-Akdeniz deniz tatili görsellerimizin de öncelikli gelenlerinden. Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, İngiliz Kulesi gibi dört ülkeyle anılan kulelerin beşincisinin Yılanlı Kule olması da enteresan. 1406’da 100 yılı aşkın sürecek inşaatı başlayan kale, 1800’lerde hapishane olarak da kullanılmış.
5- Zil Kale – Rize
Karadeniz yaylalarında gezinirken, Çamlıhemşin yönünde ilerlerken, yemyeşil ormanların kapladığı dağlar arasında kara yolunda araçla dağlara tırmanırken birden bire karşımıza çıkan, “yahu bunun burada ne işi var” diyeceğimiz bir mola noktası Zilkale. Turistik olarak bizce çok güzel bir notkada (o kadar git git giderken, arada durduğumuz yer burası olunca güzel oluyor) bulunsa da, gerçekten tarihi olarak neyi korumuş, kimi kollamış diye düşünmeden edemiyor insan. Burçlarına çıkıp Fırtına Deresi’nin beslediği Rize Fırtına Vadisini izlemek en sevdiğimiz noktalarından oldu. İl merkezi ve yaylalar için tık tık: Rize Gezi Rehberi
6- Rumkale – Gaziantep
Gaziantep Nizip’te bulunan Rumkale, günümüzdeki baraj inşaası sonrası iyice haşmetlenmiş bir tepede, Fırat Nehri’nin kenarında, nehre hükmediyor. Kalenin önemli bir özelliği doğa ile tam olarak iç içe olması. Öyle ki neresini insan yapmış, neresi doğal kayalık sınırlarını anlamak ve ayırt etmek çok zor. Günümüzde bir güzellik de Rumkale’ye ulaşım için Halfeti’den tekne bulunabilmesi. Ne güzel, tekneyle kale ziyareti. Biz ziyaret etmediğimiz için Antep Gezi Rehberimizde bu yok, ama muhteşem yerler ve yemekler var. Tık tık, Gaziantep Gezi Rehberi
7- Hattuşaş Büyük Kale – Çorum
Kral Kalesi olarak da bilinen Büyük Kale, Türkiye’deki Unesco Kültür Mirasları listesindeki eserlerden Hitit Devleti’nin başkenti Hattuşaş’taki surları kısmen onarılmış, en haşmetli yapı. Hattuşaş Antik Kenti ziyareti yapmak isterseniz Çorum merkezden 82. km. yol almanız ve Boğazkale ilçesinin 4 km. doğusuna ilerlemeniz yeterli.
8- Kilitbahir – Çanakkale
Geçmiş tarihimizin en önemli olaylarından ikisinde büyük görevler üstlenmiş olan Kilitbahir, İstanbul’un fethi öncesinde Çanakkale Boğazı’ndan gelebilecek düşmanı püskürtmek için Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa edilmiş ve görevini başarıyla tamamlamış bir Osmanlı eseri. Aynı şekilde Kurtuluş Savaşımız sırasında, binbir acının ve kahramanlığın yaşandığı Çanakkale Savaşları sırasında da askerimize yardım etmiş. Mimari olarak Türkiye’deki en güzel kaleler listemizdeki diğerlerine göre biraz zayıf olsa da, manevi olarak çok değerli.
9-Silifke Kalesi – Mersin
Yine uzun dönem çocukluk hatırası olarak hafif torpille listeye girmiş olsa da, aslında Silifke Kalesi, coğrafi olarak nispeten düz sayılabilecek Silifke merkezinin zirvesinde, diğer tepelere komşu, Silifke’nin her yerinden görünen ve günümüzde de ilçenin sosyal hayatıyla iç içe, aktif kullanımın olduğu bir kale. Kızkalesi ile birlikte Mersin’in en güzel kalesi Silifke Kalesi için isterseniz; Mersin sahil şeridi gezilecek yerler notlarımızda biraz daha detay var.
10- Yılan Kale – Adana
12. yy’da Klikya Ermeni Krallığı tarafından inşa edilen kale, dikliğin daniskası diyebileceğimiz bir yükseklikteki sarp bir tepeden Ceyhan Ovasına bakıyor. Bütün Çukurova’da merkezi karıştırılan Şahmeran efsanesinden dolayı yörede Şahmeran Kalesi diye de bilinen eser, günümüzde Ceyhan’dan 13. km mesafede. Oldukça haşmetli olan kale, günümüzde de bayağı sağlam olarak ayakta. Şahmeran efsanesi için tık tık: Tarsus Gezi Rehberi. Memleketimiz Adana’nın geniş gezi notları için tık tık: Adana gezi rehberi.
11- Rumelihisarı – İstanbul
Ah o eski Rumelihisarı konserleri zamanındaki gibi yaşatılan, sadece turistik ziyaret için değil, günlük hayatın bir parçası olarak kullanılan eserler arasındaki yerini koruyabilseydi dediğimiz Rumelihisarı, Asyalı komşusu Anadolu Hisarı ile birlikte Dünya’nın en güzel su yollarından İstanbul Boğazı’nın gözleyicisi. Hele Boğazın erguvan zamanı pek şahane. Günümüzde ne haldedir, ziyarete açık mıdır bilmiyoruz, bilen yorumlarsa seviniriz.
12- Diyarbakır Kalesi – Diyarbakır
Hevsel bahçeleri ve Çin Seddi’nden sonra Dünya’nın en uzun duvarı olan Diyarbakır surları ile birlikte ülkemizdeki Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır Kalesi, yaşayan, kentin günümüzde de ortasında bulunan, Sur içi ve Sur dışı diye Diyarbakır’ı semt semt ayıran büyük bir eser. Türkiye’deki en güzel kalelerden olan kale, Dağ kapı, Urfa Kapı, Yeni Kapı ve Mardin Kapı isimli dört kapısıyla, meşhur Keçi Burcu ile, önündeki mis gibi Hevsel Bahçeleriyle haydi Diyarbakır gezisine diye bizi çağırıyor. Keza Mardin kapı şen olur, ley ley, ley ley…
13- Selçuk Kalesi – İzmir
Canımız İzmir’in civarında gezilecek yerlerin başında gelen Kuşadası, Efes Antik Harabeleri rotasının ortasında, İzmir – Aydın karayolu üzerinde Selçuk ilçesinin en önemli turistik yapısı olan Selçuk Kalesi, Ayasuluk Kalesi olarak da biliniyor. Kocaman haşmetiyle özellikle gece ışıklandırmaları altında oldukça görkemli bir yapı olan Kaleyi gezmek için, civarlardaki onlarca turistik yapı ile birlikte çokça güzel bahanemiz var. Haydi gidelim derseniz, ahanda bütün İzmir; tık tık: İzmir gezi rehberi . Sadece Selçuk diyene, görsele tık:
14- Mardin Kalesi – Mardin
Ülkemizin en güzel, doğu ve güneydoğu Anadolu Bölgelerimizin en turistik şehirlerinden Mardin’i meşhur yapan evleri kadar, o evlerle ve inşa malzemesi olarak doğayla uyumlu olan Mardin Kalesi, şehrin zirvesinde. “Kartal yuvası” olarak da bilinen Mardin Kalesi tarih boyunca 20’ye yakın medeniyete ve onlarca devlete ev sahipliği yapmış muazzam bir tarih hazinesi. Bizim de en kısa zamanda gitmek istediğimiz Mardin şehri ve Mardin Kalesi, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler listesinde aslında ön sıralarda.
15- Gaziantep Kalesi – Gaziantep
Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden Gaziantep yemekleri kadar, aynı zamanda müzeleriyle de meşhur kentlerimizden biri. Gaziantep’te bulunan çok sayıda müzenin ağırlıklı olarak yığıldığı noktaların başında ise Antep Kalesi ve civarı geliyor. Son Gaziantep ziyaretimizde restorasyon halinde olduğu için yine ziyaret edemediğimiz Gaziantep Kalesi “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müze olarak ziyarete açık, şehre hakim ve oldukça güzel bir yapı. Geniş gezi rehberi için tık tık: Gaziantep Gezi Rehberi
16- Karaman Kalesi – Karaman
Bizim Taflan’ın lise yıllarını geçirdiği zamanlarda evinin komşusu olan Karaman Kalesi, düz Konya ovasının, dümdüz bir şehri olan Karaman’ın ortasında yüksek bir tepede. Şehirle iç içe olan yapı oldukça korunarak günümüze gelmiş ve bugün sosyal tesislere ev sahipliği yapıyor. Ziyaret etmesi çok kolay, yaz aylarında düğüne derneğe denk gelme ihtimali yüksek olan Karaman Kalesi (tahmini) 11-12. yüzyıldan bugüne ayakta. Gidelim derseniz gezi notları için tık tık: Karaman Gezi Rehberi
17 – Mamure Kalesi – Anamur / Mersin
Türkiye’nin en güzel sahil şeridine sahip şehirlerinden Mersin‘in en batıdaki ilçesi Anamur’da bulunan Mamure Kalesi, nedense az bilinen ancak bunu hiç hak etmeyen bir şaheser. Klikya yolu üzerindeki ticareti gözlemek için Romalılar’ın 3. yy’da inşa ettiği kale her ele geçiren tarafından çeşitli senelerde restore edilmiş. Selçuklulardan sonraki sahibi Karamanoğulları döneminde içerisine bir cami de yapılmış olan kale Osmanlılar döneminde üç kez restorasyon daha görmüş. Cumhuriyet Türkiye’sinde; Akdeniz’in, ülkemizin ve de Mersin‘in önemli tarihi eserlerinden olan Mamure Kalesi yine restorasyonda.
18- Van Kalesi
Urartu Krallığı başkenti Tuşpa’da (Van) teeee M.Ö. 825 yılında inşa edilen Van Kalesi, tüm haşmetiyle şehri ve Van Gölü’nü yüksek bir tepeden selamlamakta ve günümüzde oldukça sağlam bir şekilde ayakta. Bizim de Van gezisi sırasında oldukça etkilendiğimiz Van’ın birçok turistik değeri arasında öne çıkan eser günümüzde ziyarete açık, giriş ücreti 5 TL ya da müze kart geçiyor.
BONUS: Sponge Bub Restorasyonuyla Şile Kalesi
İstanbul’a en yakın denize girilecek yerler arasında yer alan şirin balıkçı kasabası Şile’nin, liman civarındaki meşhur eseri Şile Kalesi’ne, Türkiye’deki kaleler ile ilgili bir liste yapıp da yer vermemek olmaz. Ne yazık ki tarihi özellikleri veya mimari güzelliklerinden ziyade müthiş restorasyonuyla listemize girmeye hak kazanan eserin, Sponge Bub ile karıştırılması, pardon benzetilmesi de övgüye değer. Gidelim derseniz, notlar burada, tık tık: Şile Gezi Rehberi
Başka beğendiğiniz ve ziyaret edilmesini önerdiğiniz bir kale varsa, yorum olarak alalım, herkes görsün.
Yorumlar