Tunceli’de Gezilecek Yerler – Tunceli Turistik Yerler

Sivdin Köprüsü (Tunceli’de Gezilecek Yerler)


Tunceli’de Gezilecek Yerler. Çemişgezek Kalesi, Ulukale Camii, Ferruh Şad Bey Türbesi ve Yelmaniye Camii gibi kıyıda köşede kalmış tarihi değerlere sahip olsa da, keşfedilmeyi hak eden şehirlerimizden bir tanesidir Tunceli.
Hiç meçhul dönemlere götüren eserleriyle yeniz ziyaretçilerini bekleyen kentin gezi noktalarından biri olabilecek
Hakkında pek çok malumat bulunmayan Sivdin Köprüsü Çemişgezek bölgesinde yer almakta. karar Deresi üzerinde olup, başka bir kemerden oluşmaktadır köprü. Korkuluk duvarlarının moloz taştan yapıldığı görülmektedir ve tahminlere göre 12. ya da 13. asırda yapılmıştır.

Göktepe Höyüğü Tunceli’de Gezilecek Yerler


Tunceli-Mazgir’te tespit edilen Göktepe Höyüğü, benzeri ismi taşıdığı köyde bulunmakta.
Göktepe Köyü’nün 500 metre güneyinden tespit edilen höyükte kapsamı geniş tek inceleme ve araştırma yapılmamıştır. Bundan dolayı, hakkında pek bilgi yoktur. Höyüğe toprak tek yolla ulaşılmaktadır.

Mahsume Hatun Türbesi


Tunceli’nin Pertek ilçesindeki tarihi yapılardan bir tanesi olan Mahsume Hatun Türbesi, kitabesinin bulunmamasından dolayı kim vasıtasıyla ve hangi sene yapıldığı ile ilgili net bulgular yoktur.
Çevresinde tespit edilen başka türbelerle aynı mimari yapıya sahiptir. bu nedenden dolayı başka türbeler ele alındığında Mahsume Hatun Türbesi’nin XV. ya da XVI. asırda yapıldığı ön görü edilmektedir.
Til Höyüğü


Tunceli’nin tarih kokan köşeleri arasındaki Til Höyüğü, Mazgirt bölgesinde bulunan Kuşçu Köyü’nde bulunmaktadır. Til Höyüğü, köyün 1 kilometre kadar uzaklığındadır. Ulaşım yönünden basit bir yola sahiptir.
1996 senesinde I. Derece Arkeolojik Sit bölümü olarak kabul edilmiştir. Ama şu zamana kadar herhangi bir arkeolojik kazı çalışması yapılmamıştır. Tunceli’nin tarihi noktaları arasındaki Til Höyüğü’nden ardından, kentte gezilecek alanlar arasında Bağın Kalesi, Uzun Hasan Türbesi veFerruh Şad Bey Türbesi yer alıyor.
Bağın Kalesi
Tunceli’nin Mazgirt bölgesinde tespit edilen Bağın Kalesi’nin tarihi M.Ö.’ye kadar dayanmaktadır.
Dedebağ Köyü’ne epey yakın olan kalenin Urartu Kralı Menuas sayesinde yaptırıldığına dair bulgular vardır. Kalenin kitabesi son zamanlarda Harput Müzesi’nde bulunuyor.
Bağın Kalesi’nin yapımında moloz taş kullanıldığı göze çarpmaktadır. Kalenin içine merdivenle çıkılıyor.