Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

Dünyanın en zengin müzelerinden birisi olarak kabul edilen Topkapı Sarayı, hemen yanı başındaki komşusu Ayasofya Camii ile birlikte, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından İstanbul’da hem en çok bilinen hem de en çok ziyaret edilen mekanlar arasında ilk sırada yer almaktadır. İstanbul Boğazı ve Haliç‘e nazır üçgen bir burun üzerinde konumlanmış muhteşem bir saray olan Topkapı Sarayı, aynı zamanda dünyanın en büyük mimari eserlerinden bir tanesidir.

 

15’inci yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar Osmanlı Padişahlarının ve ailesinin yaşadığı yer olan Topkapı Sarayı halen Milli Saraylar’a bağlı müze olarak hizmet veriyor ve muhteşem mimarisi ve barındırdığı değerleri ile İstanbul’a geldiğinizde mutlaka ve mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi konumunda desek az demiş oluruz mutlaka buraya uğramadan istanbuldan ayrılmayın. Dünyanın en iyi Çin porseleni koleksiyonundan Osmanlı Padişahların kıyafetlerine kadar çok sayıda nadide eser burada sergileniyor.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

Topkapı Sarayı Genel Bilgiler

İstanbul’un ve aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olan Topkapı Sarayı neden bu kadar özel olduğuna bir bakalım.

  • 1460-1478 yılları arasında inşa edilmiş.
  • Döneminde İmparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi ile birlikte Osmanlı Sultanlarının ikametgahı.
  • Dünyanın en zengin müzelerinden birisi.
  • Kutsal emanetler, hazineler, mühür, kitap ciltleme, mücevher ve kutu işçiliğinin yanı sıra yazıtların en güzel örneklerini barındırıyor.
  • Dünyanın en iyi porselen koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
    Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra 3 Nisan 1924 yılında müzeye dönüştürülmüş.

Topkapı Sarayı’nın Tarihi

Topkapı Sarayı, Osmanlı sultanlarının ikametgahı olmasının yanı sıra İmparatorluğun da idare, eğitim ve merkeziydi. Saray 1460-1478 yılları arasında Sarayburnu’ndaki Bizans akropolünün bulunduğu alana İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed’in emriyle 1453-1478 yılları arasında inşa edilmiş.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

 

Topkapı Sarayı, 1850’lerin başına kadar 350 yıl boyunca Osmanlı sultanlarının ikametgahı olmaya devam etmiş. Saray, tören ve protokol gibi ihtiyaçlara yetersiz kaldığından dolayı, bu dönemden sonra gelen padişahlar Beşiktaş’ta bulunan Dolmabahçe Sarayı’na taşınmış.

Ancak yine de kraliyet hazineleri, Kutsal Emanetler ve imparatorluk arşivleri gibi birçok koleksiyon Topkapı Sarayı’nda korunmaya devam etmiş.

1924 yılında ise Saray müzeye dönüştürülmüş.

Topkapı Sarayı Gezilecek Yerler

Yaklaşık 700.000 m2’lik bir alanı kaplayan saray, Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç ile çevrili hakim bir burunda yer alıyor. Kara tarafında ise “Kraliyet Duvarları” olarak bilinen yaklaşık 1.400 metrelik şehir surları ve yan tarafında da denize bakan Bizans duvarları ile çevrili.

Oldukça büyük bir alana kurulu dev bir kompleks olan Topkapı Sarayı’nın İmparatorluk Kapısı (Bâb-ı Hümâyûn), Selamlama Kapısı (Bâbüsselâm) ve Mutluluk Kapısı (Bâbüssaâde) olmak üzere üç ana kapısı ve dört avlusu bulunuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

Neler Var?

Topkapı Sarayı’nda dünyanın en iyi mühür, kitap ciltleme, mücevher ve kutu işçiliği örnekleri ve yazıtlar bulunuyor. Eski imparatorluk mutfağı, dünyadaki en iyi Çin porseleni koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Sultanların kostümleri de yine burada sergileniyor.

 

Hazine bölümünde dünyanın en iyi zümrüt, yakut ve elmas gibi mücevher kolleksiyonları ile birlikte kılıçlar, incilerle süslenmiş altın tahtlar bulunuyor.

Etkileyici mavi çinilerle dekore edilmiş Bağdat Köşkü ise Topkapı Sarayı’nın en çok ziyaret edilen Kutsal Emanetler bölümü.

Birinci Avlu

Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda oldukça büyük bir bahçe alanı, müze bilet gişesi, kafeterya ile birlikte hediyelik eşya ağırlıklı müze mağazası bulunuyor.

Ayrıca halen müze olan yıl içerisinde çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenen tarihi Aya İrini Kilisesi de sarayın birinci avlusunda yer alıyor. Aya İrini’yi ziyaret etmek için de ayrıca bilet almanız gerekiyor.

İkinci Avlu

Biletiniz alıp saraya ikinci avludan giriş yapıyorsunuz. Burası devlet yönetimin gerçekleştiği Divan-ı Hümayun (Kubbealtı), Divan-ı Hümayun Hazinesi, Adalet Kulesi, Harem, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar yapıları bulunuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

En çok ilgi çeken bölüm ise Harem. Valide Sofrası, Hünkar Sofrası ile Harem ağalarının ve cariyelerin kaldığı bölümler gezilebiliyor. Özel rehber ve gruplar eşliğinde gezilebilen harem için ayrıca bilet almak gerekiyor.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

Üçüncü Avlu

Sonrasında “Mutluluk Kapısı” anlamına gelen Bab-ı Saadet’i geçerek üçüncü avluya ulaşıyorsunuz. Hazine Dairesi burada göze çarpan en önemli yerlerden birisi.

 

Hazine Dairesinde değerli taşlarla işlenmiş tahtlar ve birbirinden değerli mücevherler sergileniyor. Dünyaca ünlü “Kaşıkçı Elması” da yine burada sergileniyor.

Bunun dışında Arz Odası, Enderun Hazinesi, Has Oda ve Sultan II. Murat döneminde kurulan Saray Okulu’na ait yapılar bulunuyor.

Dördüncü Avlu

Dördüncü ve son avluda ise padişahlara ait muhtelif köşkler ve asma bahçeleri yer alıyor. Bağdat, Revan ve Mecidiye Köşkleri ile İftariye Kameriyesi ve Esvab Odası dikkat çeken yerler arasında başta geliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi (Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti)

Dördüncü avlu aynı zamanda harika Haliç ve Boğaz manzaralarına ev sahipliği yapıyor. Sarayburnu tarafında ise kaliteli ve manzaralı yeme içme mekanları bulunuyor.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Açılış Kapanış Saatleri

* Topkapı Sarayı Salı günleri haricinde her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

* Salı günleri kapalı.

Bilet Fiyatları

Topkapı Sarayı giriş ücreti;

  • Topkapı Sarayı + Aya İrini bileti 60 TL
  • Harem Bileti 40 TL
  • Topkapı Sarayı + Harem + Aya İrini bileti 90 TL

Müze Kart geçerli (Harem ve Aya İrini hariç).

Not: Bilet fiyatları ve ziyaret saatleri dönem içerisinde değişebilmektedir. Lütfen millisaraylar.gov.tr adresinden de kontrol ediniz.

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Lokasyon

Topkapı Sarayı, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde, Sultanahmet meydanının arka taraflarında yer alıyor. Konum >>

Ulaşım

Sultanahmet’e en pratik ulaşım yolu Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı). Tramvay’ın Sultanahmet durağında inmeniz gerekiyor.

  • Taksim‘den geliyorsanız, füniküler ile Kabataş’a inip, Beşiktaş‘tan geliyorsanız otobüs ile veya yürüyerek Kabataş’a gelip, Kabataş‘tan da tramvay ile,
  • Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile,

Ayrıca, Marmaray (Üsküdar’dan) veya tren ile Sirkeci durağında inip, yine tramvay ile Sultanahmet’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Raylı sistemler için İstanbul Raylı Sistemler Haritası, İETT Belediye Otobüs sefer ve durakları için İETT Hat ve Durak Arama ve şehir hatları vapurları için İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferleri sayfasına bakabilirsiniz.

Sultanahmet meydanı ve çevresi araç trafiğine kapalı olduğundan dolayı, Sultanahmet’e özel aracınız ile gelmenizi tavsiye etmiyoruz.

Adres ve İletişim

Adres: Topkapı Sarayı, Sultanahmet, Fatih, Istanbul
Tel: 0212 236 90 00
Web: millisaraylar.gov.tr