Tophane Gezilecek Yerler

Tophane-i Amire

Tophane Gezilecek Yerler yazımızda, Kılıç Ali Paşa Camii, İstanbul Modern, Tophane Görülecek Yerler, Tophane Yapılacak Şeyler, Tophane Cafeler, Tophane Mekanlar hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Tophane, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. Tophane, Osmanlı İmparatorluğu zamanında kabadayıları ile ünlüymüş. Günümüzde ise bir çok Nargile Cafeyi burada görebiliriz. Tophane semti adını Tophane-i Amire Binasından almış.

Tophane Gezilecek Yerler – Tophane Görülecek Yerler
Tophane Yapılacak Şeyler – Tophane Tarihi Yerler

1. Tophane-i Amire

Burası uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun top döküm merkezi olarak kullanılmış. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra top imalathanesi olarak yapılan binaya II. Beyazıt döneminde çeşitli ilaveler yapılmış. Bugünkü halini ise III. Selim döneminde almış. Binanın sağında ve solunda top simgeleri bulunur.
Yıllarca Osmanlı Ordusuna hizmet eden Tophane-i Amire 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’ne devredilmiş.
Tophane Gezilecek Yerler arasında olan Tophane-i Amire Binasında 3 Sergi Salonu bulunuyor.

  • Tophane-i Amire Beş Kubbe
  • Tophane-i Amire Tek Kubbe
  • Tophane-i Amire Sarnıçlar

Tophane-i Amire Sergi Salonları’nda yerli ve yabancı bir çok sanatçının eserleri sergilenmektedir.

Tophane-i Amire Tophane-i Amire Tophane-i Amire

2. Kılıç Ali Paşa Camii Hakkında Bilgi

Asıl adı Occhiali olan Kılıç Ali Paşa, İtalyan asıllı bir korsandır. Osmanlılara tutsak düştükten sonra, Müslüman olmuş ve Uluç Ali Paşa adını almış. Barbaros Hayrettin Paşa’nın yanında yetişen denizcilerden biri olan Uluç Ali Paşa, Turgut Reis’in de en yakın adamlarından biri olmuş ve Turgut Reis ile birlikte Malta Kuşatmasına katılmış. Uluç Ali Paşa, 1565 yılında Turgut Reis’in ölümünden sonra Trablusgarp Beylerbeyi, 3 yıl sonra da Cezayir Beylerbeyliği görevini yapmış.

1571 yılında yapılan İnebahtı Deniz Savaşında, Osmanlı Donanması büyük kayıp yaşamış, yalnızca Uluç Ali Paşa’nın gemileri geriye dönebilmiş.Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim tarafından, İnebahtı Deniz Savaşı’nda gösterdiği başarıdan dolayı Uluç Ali Paşa’nın adı değiştirilerek, Kılıç Ali Paşa adı verilmiş ve Kaptan-ı Derya’lığa (Osmanlı Donanma Komutanlığı) terfi ettirilmiş. Kaptan-ı Derya olan Kılıç Ali Paşa, kısa sürede Osmanlı Donanması’nı eski başarılı günlerine döndürmüş ve yeni gemiler yaptırmış. Kılıç Ali Paşa, 1574 yılında Tunus’u tekrar Osmanlı topraklarına kazandırmış. Kılıç Ali Paşa 1587 yılında ölmüş ve Kılıç Ali Paşa Camii’nin hemen arkasındaki türbesine defnedilmiş.

Tophane Gezilecek Yerler arasında bulunan Kılıç Ali Paşa Camii; 1580 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Uzun yıllar denizcilik yapan Kılıç Ali Paşa’nın camii yapıldığı dönemde tam sahildeymiş ve denizin doldurulmasıyla oluşan zemine yapılmış. Nedeni ise Sultan III. Murat’ın Kaptan-ı Deryası’na denizin kokusunun ve dalgaların sesinin duyulduğu bir yer vermek istemesiymiş. Kılıç Ali Paşa Camii ve külliyesi günümüzde kıyıdan biraz uzakta kalmıştır ama Mimar Snan’ın ustalık eserlerinden olan caminin zarif işçiliği göz kamaştırır.
Kılıç Ali Paşa Camii’nin 147 tane penceresi bulunur. Yapıldığı dönemde, Kılıç Ali Paşa Camii’nin hemen yanında Deniz Feneri varmış. Günümüzde bu fener Beşiktaş’taki Deniz Müzesinde sergileniyor.Kılıç Ali Paşa Camii ile ilgili ilginç bir detay ise Don Kişot’un yazarı Cervantes’in burada işçi olaral çalışmış olması. Akdeniz’de Haçlı Donanması ile yapılan bir savaşta Cervantes, Kılıç Ali Paşa’ya esir düşmüş ve caminin inşaatında çalıştırılmış. Ülkesi İspanya’ya geri döndükten sonra ünlü Don Kişot adlı eserini yazmış.

3. Tophane Çeşmesi

Tophane Görülelecek Yerler arasında en güzel eserlerden biri Tophane Çeşmesi 1732 yılında I. Mahmut döneminde yapılmış. Barok tarzında yapılan bu güzel çeşme İstanbul’da bulunan en büyük 3. çeşme’dir.

 

Tophane Çeşmesi

4. Tophane Kasrı

Tophane Görülecek Yerler arasında olan Tophane Kasrı, Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Sultan Abdülmecid Dolmabahçe Sarayını da yaptıran padişahtır. Tophane sahilinde bulunan bu güzel binanın mimarı William James Smith’tir. O dönemin ünlü mimarlarından olan William James Smith, aynı zamanda İstanbul’daki İngiltere Konsolosluğu binasının da mimarıdır. 1852 yılında yapılan Tophane Kasrı, günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi binası olarak kullanılıyor. Geçmişte Tophane’de büyük bir kışla varmış. Osmanlı Padişahları kışlayı denetlemek istediklerinde Tophane Kasrı’nda kalırlarmış. Burası yurtdışından gelen devlet adamlarını ağırlamak için de kullanılmış. Lozan antlaşması sırasında Boğazlar Komisyonu’nun toplantısı da burada gerçekleşmiş. Tophane Kasrı ile Nusretiye Camii’nin arasında kalan Nusretiye Saat Kulesi, İstanbul’daki ilk saat kulesidir. 19. yy’da yapılan saat kulesinin ve yanındaki Nusretiye Camii’nin mimarı ise Balyan Ailesi. Balyan Ailesi, Dolmabahçe Sarayı ve Ortaköy Camii gibi bir çok esere daha imza atmış ünlü bir aile.

Tophane Kasrı

5. İstanbul Modern

Tophane Gezilecek Yerler arasında olan İstanbul Modern, İstanbul’da bulunan en iyi müzelerden biri. Yerli ve yabancı bir çok sanatçının eserlerini bu müzede görebilirsiniz.

İstanbul Modern

Tophane Mekanlar – Tophane Cafeler

Tophane’den, Karaköy’e kadar uzanan Mumhane Caddesi ve ara sokaklarında bir çok popüler cafe ve restaurantı bir arada bulabilirsiniz. Ortamı ve müzikleri ile Muhit Karaköy buranın en sevilen yerlerden biri. Tophane’ye gelirseniz mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Bou Art & Design

Tophane’den Karaköy’e devam eden Mumhane Caddesi’nde ev dekorasyonu ile ilgili çok şık mağazalara rastlayabilirsiniz. Buralara göz atmayı ihmal etmeyin. Bou Art & Design oldukça sıradışı mağazalardan biri. Ev dekorasyonu ile ilgili aksesuar, aydınlatma ve mobilya ürünlerini burada bulabilirsiniz.

Bou Art & Design Bou Art & Design

Çiçek İşleri

Çiçek İşleri yine burada bulunan ilginç mağazalardan biri. Bahçenizi ve evinizi dekore edebileceğiniz ilginç ve zevkli ürünleri burada bulabilirsiniz.

Çiçek İşleri

Tophane Nerede?

Tophane’yi aritada Görün

Tophane’ye Nasıl Gidilir

İstanbul Tramvayı T1  Kabataş – Bağcılar hattına binerek “Tophane” durağında inebilirsiniz.

Karaköy İskelesi’nden yürüyebilirsiniz.

İETT “Tophane” Durağı’ndan geçen otobüs hatları:

26 – DİKİLİTAŞ-EMİNÖNÜ-YENİKAPI

26A -FULYA MAHALLESİ-EMİNÖNÜ

26B -GAYRETTEPE-EMİNÖNÜ

28 -EDİRNEKAPI-BEŞİKTAŞ

28T -TOPKAPI-BEŞİKTAŞ

30D -DEREBOYU-YENİKAPI

70KE -KURTULUŞ-EMİNÖNÜ

Tophane Gezilecek Yerler, Kılıç Ali Paşa Camii, İstanbul Modern, Tophane Görülecek Yerler, Tophane Yapılacak Şeyler, Tophane Cafeler, Tophane Nerede, Tophane Mekanlar hakkında bilgileri içeren yazımızın eksik kalan kısımları varsa yorumlarda belirterek bize yardımcı olursunuz.