Hafta sonu tatillerinizde özelikle İstanbul’dan çok uzaklaşıp, uzun yolculukları tercih etmek istemiyorsanız Tekirdağ, kaçış rotalarınızdan biri olabilir. Yaz aylarında adeta dolup taşan tatilcilere görsel şölen sunan güzelliklerini hala görmediyseniz kimselere bu hafta sonu söz vermeyin. Çünkü Tekirdağ sizi çağırıyor.
Tekirdağ, Marmara’nın yanı başındaki doğal afettir. Turistik tesisleri, masmavi berrak denizi ve sıcacık insanları ile yine her zaman olduğu gibi gözde rotalar arasındadır. Başka bir yer aramadan burada koca bir yaz tatilinizi geçirebilirsiniz. Zaten o havaya bir alıştınız ki ne kadar siz istemeseniz de sizi doğal güzellikleriyle süslü ortamı kendine çekecektir. Tekirdağ Otelleri’nden kendinize en yakın bulduğunuzda kalıp doyasıya çevrede olup biten her yeri dolaşabilirsiniz. O zaman bir de Tekirdağ’da gezilip, görülebilecek yerlere bir göz atalım;
Başlıklar
Şarköy
Sarköy, Tekirdağ gezisinin en popüler yerlerinden biridir. burası Marmara’nın sahil tarafındaki ilçesidir. Çok fazla kışın görücüsü olmasa da açığı yazın fazlasıyla kapatmayı başarıyor. Ayrıca bilmeniz gereken bir dipnot da; en lezzetli üzümler burada yetişiyor.
Uçmakdere
Şarköy’de güzel bir tur yaptıysanız, kesinlikle akşam yemeğinizi Uçamakdere’de yapmalısınız. Yamaç paraşütünün Uçmakdere çok meşhur olduğu bir yerdir. Doğaya yeşillikleri arasında yüzünü dönüp keyifli bir manzarayı izleyebileceğiniz durak burası olmalıdır.
Hoşköy
16 km Şarköy’e uzaklıkta bulunan Hoşköy’de tarihi yapıların daha fazla olduğunu göreceksiniz. Turistlerin en fazla uğradığı noktalardan birisi de burasıdır.
Kumbağ
İstanbul’un yanı başında deniz mevsiminin açılması ile birlikte Kumbağ dolup taşan ilçelerden biridir. zaten ne kadar güzel bir denizi olduğunu mavi bayrak ödülünden daha gitmeden bile anlayabilirsiniz.
Hora Feneri
Tekirdağ’ın Şarköy bölgesinde yanlızca 20 kilometre mesafede yer alan Hora Feneri, Hoşköy’ün girişinde her geleni karşılayan ilk yapıdır. Hoşköy’ün girişinde yer alan bu fener 1861 senesinde Sultan Abdülhamit sayesinde Fransa’dan getirtilen dökme demirlerle Fransız mimarlara yaptırılmıştır. Halen aktif olarak kullanılmaktadır.
Tarihi dayanıklı bu fener günümüzü de sağlamlığını koruyarak gelebilmiştir. 1861 senesinde Abdülmecit sayesinde yaptırılan tarihi Hora Feneri’nin yapımında kaynak kullanılmamıştır ve bütün bağlantıları vida ile birleştirilmiştir. Bütünü ile demir bir yapıya sahiptir.
Namık Kemal Evi
Meşhur şair Namık Kemal’in ölümünün ardından adına; gönüllü halk, okullar ve belediye aracılığı ile Tekirdağ’da ev yapılmıştır. 19. asır Osmanlı mimarisinin tarzını yansıtan ev üç katlıdır ve 1992 seneninde esası atılmıştır. Tam bir sene ardından hizmete giren ve müze olarak vazife yapmış apartman ahşap yapılıdır ve 6 odadan oluşmaktadır.
Vatan Şairi şeklinde de isimlendirilen Namık Kemal’in yaşadığı mahallede onun hatırasına uygulanan ahşap ve iki katlı evdir. Namık Kemal’in kullandığı eşyalar, Tekirdağ’da tespit edilen etnografik eşyalar, Atatürk ve Namık Kemal’in resimleri sergilenmektedir
Rakoczi Müzesi
Macar prensi Rakoczi’nin yaşantısının en son senelerini geçirdiği Tekirdağ’daki evdir. Klasik Osmanlı mimarisiyle yapılmıştır. Macaristan hükümeti vasıtasıyla satın alınıp müzeye dönüştürülen Rakoczi Müzesi’ne Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’nin ismi verilmiştir. Müze binasında Rakoczi 15 sene yaşamıştır. Avusturyalılara karşı Macar ayaklanmasının başına geçmiştir ve savaşta başarısız olunca Osmanlılara sığınmıştır. Tekirdağ’da birbirine yakın 24 evde yaşamış olan Rakoczi, ölümüne kadar Tekirdağ’da ikamet etmiştir. Yaşadığı haneler birleştirilip tek konak manzarası kazandırılmış olsa da; son zamanlara bu konağın yanlızca yemekhanesi gelebilmiştir.
Tekirdağ Şehitler Abidesi
Tekirdağ’da Gezilecek Yerler. Tekirdağ’ın fethi esnasında şehit düşen askerlerimiz hatırasına 1949 seneninde uygulanan Tekirdağ Şehitler Abidesi, kentin turizmini hareketlendiren bölgeler arasında… Muratlı Caddesi üstünde tespit edilen Tekirdağ Şehitler Abidesi, her sene şehre gelen yüzlerce turistin alakasını görmekte. Tekirdağ’ın fethinde şehit olan askerlerimizin hatırasına uygulanan bu alana uzun yalnız merdivenle çıkılıyor. Merdivenlerin tam merkezinde taşlarla Türk bayrağı yapılmış. Bayrağın bulunduğu yerin tam önünde ise yalnız bir yazıt bulunuyor.
Gazi Ömer Bey Türbesi
Ta ki Fatih Sultan Mehmet zamanlarının burası eski zamanların bir eseri. Tekirdağ gezinizde, Malkara ilçesinde caminin bahçesindeki türbeyi görmeden dönmeyin.
Trakya Mutfağı
Trakyalılar farklı kültürlere ev sahipliği eder ve gerçekten mutfak işinde fazlaca usta ellere sahip diyebiliriz. Kendine özgü yemek ve tatlıları, yemek çeşitleri, Anadolu’nun en leziz yemeklerini burada bulacaksınız. Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana çorbası sadece bu saydıklarımızın bazılarıdır. Çok yerde Tekirdağ köftesini yemişsinizdir ama kendi yerinde deneyin bir de. Yemeklerin tadına özellikle tat katan şey tabi ki mısır unu. Kaldığınız he rgün Tekirdağ tatilinizde farklı farklı lezzetlerinin tadına bakın deriz, yoksa çok şey kaçırırısınız. Havasıyla, suyuyla, yemekleriyle, gezilecek yerleri ve en önemlisi de sohbeti bol insanları ile ülkemiz açısından değeri çok olan yerlerden biridir. siz bu yazı iyisi mi burada geçirin, demek istediklerimizi o zaman daha iyi anlayacaksınız.
Yorumlar