Sülüklü Göl

Sülüklü Göl

Son dönemlerde, Bolu’da bulunan Sülüklü Göl kampçıların keşfettiği ve kamp yapmaktan çok keyif aldıkları bir saklı cennet haline geldi. Bu doğal güzellik, Sülüklü Göl için bir gezi rehberi hazırladık.

Sülüklü Göl

Saklı Cennet Sülüklü Göl’ün Tarihi

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre bu göl, yaklaşık 300 yıl önce meydana gelen bir heyelan sonucu ortaya çıkmıştır. 60 dönümlük bir alana sahip olan göl alanı göçünce, ağaçlar su altında kalmıştır. Suların azaldığı dönemlerde, bu ağaçların hala orada dikili olduklarını görebilirsiniz. Bu görüntüyü yakaladığınızda, böyle eşsiz bir manzarayı başka yerde bulamayacağınızı anlayacaksınız.

Sülüklü Göl’ün bir gideri olmadığı, toprak içindeki yarıklardan suyun sızıntı halinde tahliye edildiği söylenmektedir. Ayrıca, bu gölün bir dip kaynağı olup olmadığı da bilinmiyor. Yaz aylarında bu göl kuruduğu için, göl seviyesi fazlasıyla düşüyor.

Sülüklü Göl’de kızılkanat, alabalık ve gümüş balıkları yaşamaktadır. Fakat, insanların bilinçsizce göle attığı balıklar nedeniyle göle ismini veren sülükler bu balıklar tarafından yenmektedir. Bu nedenle de sülüklerin nesli tükenmektedir. (Sülük, günümüzde çeşitli hastalıklar için tedavi olarak da uygulanmaktadır)

Sülüklü Göl’ün Tabiatı

Sülüklü Göl’ün Tabiatı

Ağaç ve bitki çeşitliliği açısından çok zengin bir yapıya sahip olan bu göl, hayvan topluluğu olarak da çok zengindir. Karaçam, sarıçam, saplı meşe, ıhlamur, kızılağaç, yaban kirazı, kavak, akkavak, titrek ve çınar gibi birçok ağaç çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca, domuz, ayı, kurt, tilki, atmaca ve tavşan gibi hayvan çeşitleri de bu tabiatta bulunmaktadır.

Sülüklü Göl Nerede?

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlıdır. Mudurnu’nun Tavşansuyu köyünün sınırları içerisinde yer almaktadır. Mudurnu, Bolu merkeze 50 km uzaklıktadır. Sülüklü Göl tabiat parkının içinde yer almaktadır.

Sülüklü Göl’e Nasıl Gidilir?

Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. İstanbul’a 200 km uzaklıktadır. İstanbul’dan Sülüklü Göl’e ulaşmak yaklaşık 3-3,5 saat sürer. İstanbul’dan yola çıktıktan sonra Gebze, Kocaeli, Sapanca, Akyazı üzerinden geçerek Sülüklü Göl’ün taşlık yoluna ulaşabilirsiniz. Taşlık yolun ardından 9 km yolunuz kalmış olur.

Sülüklü Göl’de Kamp Yapmak

Sülüklü Göl’de Kamp Yapmak

Sülüklü Göl, kampçıların en ideal kamp yapma noktalarından biri haline geldi. Kampçılar için saklı cennet olarak bilinen bu gölde kamp yapmaya karar verirseniz, sizi mükemmel bir manzaranın beklediğinden emin olabilirsiniz. Mükemmel bir kamp alanı olsa da geceleri çok soğuk olduğunu bilmenizde fayda var. Bu nedenle çok hazırlıklı gitmeniz gerekir. Ateş yakmak isterseniz, doğru noktada olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Gölün çevresi odun bakımından çok zengin. Yanınıza sadece testerenizi almanız yeterli olacaktır. Bu bölgede yerde ateş yakmak yasaktır. Bu nedenle, belediye kampçılar için mangallıklar koymuştur. Bu mangallıklarda ateş yakabilirsiniz.

Sülüklü Göl’de Yürüyüş Parkuru

Trekking için çok tercih edilen bu tabiat parkında bulunan Sülüklü Göl’ün etrafında 15-20 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer trekking yapmak istiyorsanız, gölün çevresindeki park alanında daha uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Gölün olduğu alana çıkan taşlı yoldan yürürseniz, daha uzun süre yürüyüş yapabilirsiniz. Çünkü, taşlı yolun uzunluğu yaklaşık 10 km.

Sülüklü Göl’de Piknik Yapmak

Gölün kenarında 15 tane masa bulunmaktadır. Masaların yanında da ateş yakabileceğiniz variller bulunuyor. Eğer yanınızda yiyecek ve içeceğinizi götürmediyseniz, tabiat parkının içinde bulunan büfeden alabilirsiniz. Ama, evden hazırlıklı gitmenizi daha çok öneririz. Çünkü çevrede büyük market veya restoran bulunmamaktadır.