Süleymaniye Camii Hikayesi Tarihi

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Hikayesi Tarihi Özellikleri

Süleymaniye Camii yazımızda, Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden biri olan bu tarihi cami hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Süleymaniye Camii Hikayesi – Süleymaniye Camii Tarihi

Süleymaniye Camii 1550 -1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından, Kanuni Sultan Süleyman adına yapılmış.
Klasik Osmanlı Mimarisi tarzında yapılan eserin, çevresinde , medrese (okul), hastane, hamam, kütüphane, aşevi gibi bir çok yapı bulunuyor.

Süleymaniye Camii Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi – Süleymaniye Cami Özellikleri

Süleymaniye Camii’nin 4 minaresi bulunuyor. Bunun nedeni Kanuni Sultan Süleyman’ın, İstanbul’un fethinden sonraki 4. Osmanlı Padişahı olması.

Camiye yakın olan iki minarede üçer, uzak olan ikisinde ise ikişer şerefe yapılmış. Minarelerde bulunan toplam 10 şerefe, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. Padişahı olmasını temsil ediyor. Caminin, büyük kubbesini (Kubbe Çapı (D): ø26.5m , Kubbe Yüksekliği (h)=53 m) 4 adet sütün taşıyor. Bu sütunlar farklı farklı yerlerden buraya taşınmış. Birisi, Lübnan, Bekaa Vadisi’nde bulunan Baalbek Tapınağı’ndan, bir diğeri Mısır’ın İskenderiye şehrinden, diğerleri; Topkapı Sarayı ve Vefa semtinden getirilmiş.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii’nin en önemli özelliği akustiği. Büyük Usta Mimar Sinan caminin akustiğinin mükemmel olması ve seslerin caminin her köşesinden duyulması için çok uğraşmış. Bunun için kubbenin etrafına ve caminin çeşitli noktalarına içi boş küpler yerleştirmiş.

Mimar Sinan’ın, camide yaptığı akustik çalışmaları ile ilgili ilginç bir hikaye de anlatılır. Mimar Sinan, bu konuya çok vakit harcar ve inşaat beklenenden uzun sürer. Mimar Sinan’ı çekemeyen bazı çevreler, Kanuni Sultan Süleyman’a, Mimar Sinan’ın keyfine baktığını ve hatta caminin içinde nargile tüttürdüğü söylerler. Buna çok sinirlenen ve küplere binen Padişah, hemen camiye gider. Mimar Sinan’ı nargile içerken görür ve hemen bir açıklama ister. Mimar Sinan nargilenin içinde tütün bulunmadığı, yalnızca suyun fokurdama sesinin, camide nasıl duyulduğu anlamak için yaptığı akustik bir çalışma olduğunu açıklar.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Camii’nin iç mekanı estetik açıdan, oldukça ferah ve sade olarak tasarlanmış olmasına rağmen, ihtişamlı bir havası da var. Camii’nin içinde hat sanatının en güzel örnekleri sergileniyor. Bu eserler o dönemin en iyi ustalarından olan Ahmet Karahisari ve en az onun kadar başarılı çalışmalar sergileyen yetenekli öğrencisi Hasan Çelebi tarafından yapılmış. Kubbede Nur Suresi’ni görüyoruz. Surenin aşağıdan okunacak şekilde büyük harflerle yazılması, yazının güzel sanatsal değerinden ve inceliğinden bir şey kaybettirmemiş.
Cami’nde kullanılan çiniler, İznik’ten getirilmiş. Cami’nin camlarında kullanılan vitray desenleri, dönemin en ünlü vitray ustası Sarhoş İbrahim tarafından yapılmış.

Süleymaniye Camii hakkında bilgiler

Süleymaniye Camii hakkında bilgiler

Süleymaniye Camii ilk yapıldığında iç mekan aydınlatması, yüzlerce kandille sağlanırmış. Bu kandillerden çıkan dumanı ve isi düşünün, normalde, her geçen gün ortamı kirletmesi gerekir. Büyük Usta Mimar Sinan, müthiş mimari zekası ile bu isleri bir noktada toplamayı başarmış ve bundan mürekkep elde ederek kullanılmasını sağlamış.
İs odasında elde edilen, mürekkep ile önemli fermanlar yazılırmış. Çünkü, isten elde edilen mürekkep, normal mürekkebe göre daha dayanıklıymış.

Büyük Usta Mimar Sinan, bu büyüklükte bir caminin örümcek ağlarından korunması için çok doğal bir yöntem kullanmış ve Süleymaniye Camii’nin çeşitli yerlerine yüzlerce devekuşu yumurtası koydurmuş. Devekuşu yumurtasını sevmeyen örümcekler, böcekler ve hatta akrepler camiden uzaklaşırmış.
Süleymaniye Camii yapılırken, ilk önce temeli atılmış. İstanbul’da tarih boyunca bir çok büyük deprem olduğundan, Mimar Sinan temelin 1 sene bekletilerek tam olarak oturmasını istemiş.

Cami inşaatının durdurulduğunu duyan İran Şahı, Osmanlı İmparatorluğu’nun camiyi yaptırırken finansal olarak sıkıntıya düştüğünü düşünmüş ve Kanuni Sultan Süleyman’a hitaben ” Süleymaniye Camii’ni bitirmeye gücünüz kalmamış ve inşaatı yarıda bırakmışsınız. Elçimizle birlikte size bir sandık dolusu para ve mücevherat gönderiyoruz. Bu hayırlı işte bizim de katkımız bulunsun.” diye bir mektup göndermiş.

Süleymaniye Camii Özellikleri

Süleymaniye Camii Özellikleri

Kanuni Sultan Süleyman, buna müthiş sinirlenmiş. Sandığı Mimarbaşı’sı, Büyük Usta Mimar Sinan’a vererek, tamamının caminin temelinde kullanılmasını istemiş. Mimar Sinan bu değerli taşları, Süleymaniye Camii’nin minarelerinden birinde kullanmış.

Bu minare bugün Cevher Minaresi olarak biliniyor. 3 şerefeli olan minarelerden, doğuda olan minaredir.

Süleymaniye Camii Tarihi Süleymaniye Camii Tarihi Süleymaniye Camii Tarihi

Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem’in Türbeleri

Süleymaniye Camii’nin hemen yanında bulunan Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve sevgili eşi Hürrem’in türbelerini ziyaret etmek isterseniz.

Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem’in Türbeleri

Süleymaniye Camii Nerede?

Süleymaniye Camii Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Süleymaniye Mahallesi, Fatih İlçesinde yer alır.

Süleymaniye Camii Adresi – Süleymaniye Camii Harita

Süleymaniye Camii’ne en kolay Beyazıt durağında inerek Sahaflar Çarşısı ve Kapalıçarşı Beyazıt Kapısı arasında kalan çarşıdan yürüyerek gidebilirsiniz.

Süleymaniye Camii’ni Haritada Görün

Süleymaniye’de Ne Nerede Yenir? Süleymaniye Lezzetleri – Yeme-İçme

Tarihi Süleymaniye Kuru fasulyecisi

Kuru fasulyeci Erzincanlı Ali Baba

Süleymaniye Camii’nin tarihi manzarasının karşısında bulunan mekan lezzet açısından oldukça başarılı. Buranın en meşhur ve en eski kuru fasulyecisi olan Erzincanlı Ali Baba, yıllardır aynı lezzette ve aynı mekanda hizmet veriyor. Kuru fasulye fiyatları oldukça uygun.

Adres: Prof. Sıddık Sami Onar Cad. No:11 Süleymaniye, 34200 Fatih, Türkiye

Kuru fasulyeci Erzincanlı Ali Baba Kuru fasulyeci Erzincanlı Ali Baba

Dar-üz Ziyafe Restaurant

Burası, Süleymaniye Camii inşaatı başlamadan 1 sene önce yapılmış. Asıl amacı, inşaatta çalışacak 3000 kişiye yemek hizmeti vermekmiş. Büyük bir avlusu ve bu avlunun içinde bulunan yaklaşık 500 yıllık çınar ağacı ile dikkat çeken yapı, uzunca bir süre Türk ve İslam Eserleri müzesi olarak kullanılmış. Bu görevi Sultanahmet’te bulunan İbrahim Paşa Sarayına devreden Dar-üz Ziyafe, bugün Osmanlı Mutfağı’nın en seçkin yemeklerini yapan bir restauranta dönüşmüş.

Orijinal mimari yapısını korumaya çok özen gösteren yapıda, hemen girişte yüzyıllarca şimdiki buzdolabı gibi görev yapan bir mermer blok ve buğday, mısır gibi ekinlerin kabuklarının ayıklanmasında ve öğütülmesinde kullanılan dibek taşını görüyoruz. Restaurantın içine girdiğinizde ise bütün orijinalliği ile kalmış bir tartı ve şöminenin içindeki taşları görüyorsunuz.

Diğer odada Büyük Usta Mimar Sinan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın resimleri yan yana asılmış. Başlarının üzerindeki sarıklarda görülen beyaz sargı kefenleriymiş. O devirde savaşlar ve ölüm riski çok fazla olduğundan kefen bezi başın üzerinde taşınırmış. Burada bulunan servis penceresinden fakirlere yemek verilirmiş. 500 yıllık orijinalliğini koruyan pencerenin özelliği ise veren kişinin yalnızca elinin görünmesi. Böylece ne veren el kime verdiğini görüyormuş, ne de alan kişi rencide oluyormuş.

Adres: Hoca Gıyasettin Mh., Şifahane Sokak No:6, Fatih, Türkiye

Süleymaniye Yeme İçme Rehberi

Süleymaniye Yeme İçme Rehberi Süleymaniye Yeme İçme Rehberi

Süleymaniye Kafeler

Süleymaniye Kahvaltı Mekanları

Hüsnü Ala Cafe,  Süleymaniye’de  Haliç, Boğaziçi köprüsü, Galata Köprüsü ve Kulesi, Haliç Köprüsü, Yeni camii ve Topkapı Sarayı’nın muhteşem manzarasını seyrederek kahvaltı yapabileceğiniz bir mekan.

Süleymaniye Kahvaltı Mekanları Süleymaniye Kahvaltı Mekanları Süleymaniye Kahvaltı Mekanları

Süleymaniye Ayrancı Sokak

Süleymaniye’den, Haliçe doğru inerken Eski Osmanlı havasını yaşayabileceğiniz, tarihi yapısı olduğu gibi korunmuş bir sokak karşınıza çıkıyor.
Ayrancı Sokak’ta ahşap tarzda yapılmış, cumbalı eski Osmanlı Evlerini görebilirsiniz.

Süleymaniye Ayrancı Sokak Süleymaniye Ayrancı Sokak Süleymaniye Ayrancı Sokak Süleymaniye Ayrancı Sokak Süleymaniye Ayrancı Sokak