Şirince Gezi Rehberi

Şirince Gezi Rehberi

Şirince Gezi Rehberi

Şirince Gezi Rehberi

ŞİRİNCE KÖYÜ TURU

Şirince Köyü Gezisi, İzmir’den yapılan hafta sonu Şirince Turu organizasyonları ve Türkiye’nin her yerinden gelen turistlerin sıcak İzmir civarlarında verdiği keyifli bir dağ molası modaları sebebiyle oldukça popüler. Adı gibi şirin bir Rum köyü olan Şirince’nin romantik hafta sonu kaçamakları için dizayn edilmiş huzurlu pansiyonlarının yanı sıra, meyveli Şirince Şarabı, köyün doğal güzellikleri, turistikleşse de devam eden köy yaşamı, tarihi kilisesi ve yapıları, elbette mis gibi mimarisi bizleri davet eden konu başlıkları.

Şirince Gezi Rehberi

Şirince Köyü Nerededir? Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Karayoluyla Şirince’ye gitmek için İzmir’den Kuşadası, Kuşadası’ndan da İzmir tabelaları takip edilerek otobandan Selçuk’a varıp, Selçuk Gezi Notlarımızda da belirttiğimiz gibi, Selçuk’tan Şirince Köyü’ne de 10 km’lik bir dağ yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. (Kuşadası’nda Şirince 28 km. kadardır)

Toplu taşıma ile Selçuk Otogarı’ndan sezonda 10 dakikada bir kalkan Şirince Köyü minibüslerine binmelisiniz. İndiğiniz yerde de akşam 20.00’a kadar dönüş var (Ancak günlük teyit edilmeli)

  

ŞİRİNCE NOT DEFTERİ

Rehberimizi Detaylı Okuyun: Gezerken de, yazarken de keyif aldığımız bir köy oldu burası, aşağıda küçük güzel detaylarımız var değerlendirmenizi bekleyen.

At Binin: Şirince’de at turu yapmak çok zevkli. Birkaç seyis bu hizmeti veriyor, aptal turist gibi görünmez, ufaktan da pazarlık yaparsanız kimilerinin 200 TL’ye falan bindiği tura 15 TL’ye binebilirsiniz. (Biz 2 kişi 25’e anlaştık, bahşişle 40 verdik) Meydan civarından Kuleye kadar gidiş dönüş yeterli bir rota.

Köyde araç yasak: Dar sokaklar ve korunmuş doğanın şükrettiği bir yasak olarak araçla geldiyseniz girişte vedalaşmalısınız. At binin, yürüyün, traktöre takılın.

Şarap Tadın: Aşağıda detaylı yazıyor, almasanız da tatmanızı öneririz ki beğenir alırsınız diye de düşünüyoruz.

Konaklama Zorunlu Değil: Vakit kısıtlıysa kalmayın. Selçuk merkezli olarak yarım gün Efes’e, yarım gün Şirince’ye ayırarak bir günü tamamlayıp İzmir’e dönebilirsiniz. Şirince’de konaklayacaksanız da seçenek çok, alternatifleri araştırın

  

Şirince Köyü Tarihi / İzmir Şirince Hakkında Kısa Bilgi

Şirince tarihi dediysek abartmayalım, turistik bilgi olsun, kısaca öğrendiklerimizi paylaşalım. Yerel halk sohbete çok açık, onlardan da dinlersiniz.

18. yy sonları, 19. yy başlarında özellikle incir ve üzüm üretimi uzmanlaşan, 1800 haneli bir Rum kasabası olan Şirince Köyü, tarihimizin en hüzünlü olaylarından Türk-Yunan mübadelesi sırasında (1923) boşaltılıp, boşalan yerlere de tütün işçisi kökenleri Yunanistan Türklerinin getirilmesiyle tekrar yerleşim sağlanmış bir dağ köyüdür. İlk yıllarda tütün kökenli çiftçilerin toprağı kullanamaması nedeniyle büyük iç göç veren şehir, son yıllarda turizmin gücü ile tekrar ayağa kalkmaktadır. Ancak şuanda yerleşik yaşam çok düşük sayılarda olup resmi kaynaklara göre 536 kişi, bizim konuştuğumuz bir amcaya göre Şirince’nin nüfusu 450 kişi, bir diğerine göre ise 600 kişi dolaylarındadır. Gündüz özellikle esnaflık için köye gelen iş gücü akşamları ikamet ettikleri Selçuk, Kuşadası ve İzmir gibi yerlere geri dönmektedir. Günümüzde nüfusun çok ciddi bir kısmı turizmle geçinmekte olan Şirince’de genç nüfus ve yerleşik öğrenci neredeyse yok denilecek kadar azdır. Şirince’de ilk öğretim okulu var ancak öğrenci yokluğundan taşımalı eğitim yapılıyor, sağlık ocağı var ancak aile hekimi uygulaması ile haftada bir doktor uğruyor. Günümüzde çok sayıda otel, pansiyon ve turistik hizmet veren diğer işletmeler bölgede yer alıyor. Elbette tarım da önemli oranda.

Şirince Köyü tarihi

Turistik olarak ziyaretçi sayısı zirve yapmasa da, köyün medyada gündeme çok geldiği bir gün de Maya Takvimi’nin bitişi olan ve kopacak(!) kıyamette Dünya üzerinde kurtulacak birkaç yerden biri olan köyün 21 Aralık 2012’deki gündem maddesi oluşudur! Şuan bu satırları okuduğunuza göre, neyse…

Şirince Köyü’nde Konaklama

Şirince’de konaklama, Şirince pansiyonları ve Şirince otellerinde yapılabileceği gibi, İzmir merkez ya da Selçuk’ta da yapılıp günü birlik git-gel de yapılabilir. Tesislerin çok farklı skalada hizmet verdiğini hatırlatalım, biz kalmadık ama sizin için fiyat aldık, zirveye doğru giderkenki son derece romantik ve oldukça lüks konaklar gecelik birkaç yüz dolara kadar ulaşırken, Şirince’de ucuz konaklama için, merkezdeki sade pansiyonda çift kişi (2014) 85 TL’ye konaklama mümkün.

Şirince’de Ne Yenir?

Ne bulunursa yenir. Hem lezzet hem de fiyatlar açısından makul olduğunu söyleyebiliriz. Elbette oturmadan önce bir göz gezdirin ama gözleme istediğimizde 5 Liraya bu kadar turistik bir yerde yaklaşık 40 cm çaplı gözleme gelince pek mutlu olduk. (Fotoğraftaki çatal bıçak normal boy yemek çatalı) Ege otlarından yapılan ot yemekleri, yörenin şiş kebabı, keşkek ve çorbalar öne çıkan yemeklerde olmakla beraber favoriniz olacak yemek köy kahvaltısı. Saati fark etmeksizin Ege zeytinyağı ile başlayan öğün nefis köy ekmeği, köy reçelleri, doğal peynirler, Ege’nin zeytinleri ve envai çeşit kahvaltılıkla devam ediyor. Elbette Şirince’de yeme demişken, içeceğe geçelim ki; biliyorsunuz şarap.

Şirince Köyü Yeme içme

Şirince Şarabı

Şaraptan ne kadar anlarız bir şey demek ayıp olur ancak şarap severiz, yurt içi yurt dışı birçok yerde de tattık. Porto’dan Tiflis’e, Almanya’dan Kapadokya’ya, Trakya bağlarına kadar birçok üretici bu işin dengesini tutturmuş olsa da Şirince’deki kadar bonkör tadım biraz zor bulunur. Elbette kabul ediyoruz meyveli şarap maliyeti daha düşük bir üründür ancak burada yarış halinde ürünleri tattıran şarap üreticilerinin alışveriş yapmama karşısındaki olgunluğu takdire şayan. Dilediğiniz mekana oturarak şaraplarını tadın, bu geleneği sömürmeden, art niyetli kullanmadan keyfine varın. Fiyatların da makul olduğunu belirtebiliriz. En meşhur Şirince şarabı yaban mersini şarabı olsa da, böğürtlen, vişne, ahududu, çilek, elma, şeftali, kavun, ayva, kivi, nar gibi çokça çeşit var. Ayrıca sıcak şarap ve klasik (meyvesiz) şarap da bulunur. Neredeyse herkesin kendi şarabını ürettiğini hatırlatalım.

Şirince Köyü 5

Şirince’de Görülecek Yerler

Tüm köy! Hakikaten şöyle kendinize güzel bir zaman ayırın, mümkünse fotoğraf özelliği dışında telefonu falan da kapatın (uçuş modu işe yarar) tepelerine çıkıp sokaklarında çocuk gibi koşuşturun biraz. Biz yaptığımızda at bindik, traktöre atladık, bir eşekle tanıştık ve pek bırakmadığından arkadaşlık ettik, çiçek böcek kokladık, şarap tattık, yemek yedik çok keyifli bir yarım gün geçirmek için bire bir huzurlu bir yer burası. Vakti olana daha fazlasını da sunuyor.

Hodri Meydan Kulesi: Üzerindeki yazıya göre “Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edilen” kule köyün uç noktasında bulunuyor, zalimin aczini görür müsünüz bilinmez ama çok güzel bir manzara sizi bekliyor olacak.

St John Kilisesi: Ayakta kalan iki kiliseden büyük olanı. Köyün ortasında ziyaretinizi bekliyor. Çok bir şey yok, içi bomboş.

Şirince Köyü 4

Şirince Hediyelik Eşya Çarşısı: Köylülerin yerel ürünleri ve turistik malzemeleri sattıkları onlarca dükkan yan yana sevimli bir çarşı oluşturmuş. Beğenmezsen almazsın, gir gez. Annem yaptı ben satıyorum sloganlarıyla Şirince dondurmacılarının ürünlerini de deneyin

Şirince Şarap evleri ve mahzenleri: Her yerdeki üreticilerin küçük tadım stantlarında lezzet denemesi yapıp, alışveriş yapabileceğiniz gibi çoğunun içinde bulunan mahzenleri de gezebilirsiniz. Hem serin bir mola da oluyor.

Şirince’de Alışveriş

Şirince’den ne alınır sorusunun ilk cevabı meyveli Şirince şarapları olsa da, zeytinyağı, zeytinyağı sabunları, kurutulmuş meyveler, türlü türlü reçeller, favorimiz damla sakızı macunu, dokuma kumaşlar, gömlekler, kartpostal magnet v.s. turistik şeyler,  kırlent ve örtü gibi ev tekstili ürünleri, el işleri ve mesafeniz yakınsa taze meyve sebze alınabilir. Ayrıca kadın gezginlerimize bolca aksesuar çeşidi olduğunu da ekleyelim.

Şirince Köyü 3

Civarlardan Selçuk Gezi Notlarımızı ve Efes Antik Kenti Gezi Rehberi‘mizi okumayı unutmayın. Hepsinin fazlasıyla yer aldığı yer ise İzmir Gezi Rehberimiz aşağıdan tık tık bekliyor.