İstanbul Avrupa kıyısında Bebek ve Emirgan arasında yer alan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethine hazırlanılırken İstanbul’u Karadeniz’den gelebilecek tehlikelere karşı güvende tutmak için 4 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmıştır.
Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol etmek amacıyla 1452 yılının mart ayında yapımına başlanan hisar, aynı yılın ağustos ayında tamamlanmıştır. Yapımında 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı ve nakliyeci çalıştığı kaynaklarda geçmektedir. Fetihten sonra önemini yitiren Hisar, XVI. yy.dan itibaren devlet hapishanesi olarak kullanılmıştır. 1746 yılında çıkan yangında tahrip olmuş ve Sultan III. Selim (1789-1807) zamanında tamir edilmiştir. Daha sonra kaderine terk edilen yapı 1953 yılında fethin 500. sene-i devriyesinde, kapsamlı bir restorasyon çalışması görmüştür.
Müze olarak İlk Açılış Tarihi: 1953 yılında başlatılan restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından 1968 yılında Hisarlar Müze Müdürlüğüne bağlı müze olarak ziyarete açılmıştır.
İstanbul Boğazının Anadolu kıyısındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısında İstanbul Boğazı’nın 600 metrelik en dar ve akıntılı kısmında yer alan Rumeli Hisarı, aynı zamanda uzaktan bakıldığında Arap harfleriyle Muhammed biçiminde okunacak bir biçimde inşa edilmiştir. Günümüzde İstanbulluların haftasonu açık hava ve turistik ziyaretlerinde popüler bir uğrak noktası olan Rumeli Hisarı, aynı zamanda özellikle yaz aylarında muhtelif konserlerin düzenlendiği turistik bir alan ve açık hava tiyatrosudur.
Rumeli Hisarında manzara ve hava muhteşem. Aynı zamanda bahçesinde toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler sergilenmektedir. Rumeli Hisarında yol boyunca sayısız restoran ve çay bahçeleri sıralanmıştır. İstanbul boğazına nazır en hesaplı ve ucuz kahvaltı yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Ayrıca çok sayıda balık restoranı da mevcuttur.
Yorumlar