Ortaköy Gezilecek Yerler

Ortaköy Gezilecek Yerler

1. Ortaköy Camii – Ortaköy Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy’ün ve İstanbul’un en güzel camilerinden biri olan Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Boğaziçi’nin en güzel manzaralarından birine sahip. (Küçük Mecidiye Camii, Yıldız Parkı’nın girişinde bulunuyor.)

Ortaköy Camii

1858 yılında Osmanlı İmparatorluğu çöküş içindeyken inşa edilen Ortaköy Camii, Osmanlı’nın bir Dünya İmparatorluğu olduğunu ispat etmek için yapılmış. Mimarlığı İstanbul’a, Dolmabahçe Camii’nin de içinde bulunduğu bir çok güzel eser bırakan Balyan Ailesi tarafından yapılmış. Barok stilinde yapılan caminin, ince, zarif minareleri ve dış süslemeleri dikkat çekiyor.

Taş oymacılık sanatının en güzel örneklerini görebileceğiniz camiinin içindeki hat işçiliği Sultan Abdülmecid tarafından yapılmış. Hat işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği madalyonlarda; Allah, Muhammet, 4 Halife ve Hz. Muhammed’in torunları Hasan ve Hüseyin’in isimleri bulunuyor.

Ortaköy Camii

İstanbul’u etkileyen depremlerde ve yangınlarda hasar gören camii 2011-2014 yılları arasında çok başarılı bir restorasyondan geçti.

2. Esma Sultan Yalısı

Adını I. Abdülhamid’in kızı, Esma Sultan’tan alan Esma Sultan Yalısı da Ortaköy Camii gibi, Balyan Ailesi tarafından yapılmış. Yalı, Esma Sultan’a 10. yaş gününde hediye edilmiş. İlk önce okul olarak hizmet veren bina, 1920 yılında geçirdiği yangında çok büyük hasar almış. Yangından sonra 1975 yılına kadar tütün ve kömür deposu olarak kullanılmış. Günümüzde içine çelik konstrüksiyon yapılan Esma Sultan Yalısı toplantı ve davet organizasyonlarında kullanılıyor.

Esma Sultan Yalısı’nın yanında Balyan Ailesi’nin de yalısı bulunuyor. Yalının bulunduğu arazi, aileye Sultan Abdülaziz tarafından bağışlanmış. Nedeni ise; Beylerbeyi Sarayı’nda çok başarılı çalışmalara imza atan Sarkiz Balyan’a eserini Boğazın tam karşı kıyısından izleyebilme olanağı vermesi.

Esma Sultan Yalısı

3. Tarihi Ortaköy Hamamı – Hüsrev Kethuda Hamamı

Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan hamam 16. yy’da yapılmış. Günümüzde kapsamlı bir restorasyondan geçen Ortaköy Hüsrev Kethuda Hamamı çeşitli organizasyonlarda ve toplantılarda kullanlıyor.

Tarihi Ortaköy Hamamı

4. Feriye Sarayları

Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları’ndan sonra yaptırılan ek binalara Feriye Sarayları veya İkincil Binalar denilir. Feriye Binaları’nın mimari tasarımı Balyan Ailesi tarafından yapılmış. Beşiktaş’tan, Ortaköy’e devam eden yol üzerinde bulunan bu saraylarda Sultan Abdülaziz, isyancılar tarafından şehit edilmiş. Feriye Sarayları günümüzde, Galatasaray Üniversitesi ve Kabataş Lisesi tarafından kullanılıyor.

Feriye Sarayları

5. Bulgurcu Sokak

Kanuni Sultan Süleyman döneminden sonra müslümanların yerleşmeye başladığı Ortaköy’de, Osmanlı İmparatorluğu döneminde; Rumlar, Ermeniler, Müslümanlar ve Yahudiler birlikte yaşarmış. Bulgurcu Sokak’ta, Yahudiler için yapılmış birbirinin aynı 18 tarihi evi bir arada görebilirsiniz.

6. Portakal Yokuşu

Portakal Yokuşu adını, II. Abdülhamid döneminde Maliye Nazırlığı yapan Mikail Portakal Paşa’dan almıştır. Paşa’nın bu yokuşta bir evi varmış.

6. Portakal Yokuşu Portakal Yokuşu adını, II. Abdülhamid döneminde Maliye Nazırlığı yapan Mikail Portakal Paşa’dan almıştır. Paşa’nın bu yokuşta bir evi varmış. 7. Damat İbrahim Paşa Çeşmesi Ortaköy Meydanı’nda bulunan çeşme 1723 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Sultan III. Ahmet zamanında Sadrazamlık görevinde de bulunmuştur. 8. Ortaköy Çarşısı Ortaköy Gezilecek Yerler arasında ilk sıaralarda yer alan Ortaköy Çarşısı’nda, ilginç objeler, el sanatlarından örnekler, 2. el eşyalar ve kitaplar, takılar, şapkalar, posterler gibi bir çok şeyi bulabilirsiniz. , Ortaköy’de yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden biri, Ortaköy’ün ara sokaklarında gezmek.

7. Damat İbrahim Paşa Çeşmesi

Ortaköy Meydanı’nda bulunan çeşme 1723 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Sultan III. Ahmet zamanında Sadrazamlık görevinde de bulunmuştur.

Damat İbrahim Paşa Çeşmesi

8. Ortaköy Çarşısı

Ortaköy Gezilecek Yerler arasında ilk sıaralarda yer alan Ortaköy Çarşısı’nda, ilginç objeler, el sanatlarından örnekler, 2. el eşyalar ve kitaplar, takılar, şapkalar, posterler gibi bir çok şeyi bulabilirsiniz. , Ortaköy’de yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden biri, Ortaköy’ün ara sokaklarında gezmek.

Ortaköy’de Nerede Yenir?

İstanbul’un en lezzetli kumpir ve wafflelarını Ortaköy’de bulabilirsiniz. Gözleme tarzı atıştırmalıklardan, lüks restaurantlara kadar her zevke hitap eden mekanları burada bulabilirsiniz. Ortaköy’de günde yaklaşık 200-250 adet kumpir satılıyor. Hatta hafta sonlarında bu rakam 600’e kadar çıkabiliyormuş.

Ortaköy Mekanlar

The House Cafe

Eskiden, Balyan Ailesi’nin evi olan bina günümüzde The House Otel ve The House Cafe olarak hizmet veriyor. Mükemmel bir Boğaziçi manzarası eşliğinde, kahvaltı keyfinizi burada yapabilirsiniz. Ortaköy’de gidilebilecek en iyi yerlerden biri The House Cafe.

The House Cafe

Ortaköy’den Boğaz Turları

İstanbul’u martıların sesi eşliğinde denizin üstünden de seyretmek mümkün. Genellikle Eminönü, Ortaköy, Üsküdar iskelelerinde düzenlenen boğaz turu seferlerine katılmak oldukça uygun. Kız Kulesi, Üsküdar, Beylerbeyi, Kuleli, Kandilli, Anadolu Hisarı, Beykoz, Yeniköy, İstinye, Emirgan, Rumeli Hisarı, Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme, Ortaköy ve Beşiktaş gibi sahil şeridinde bulunan semtleri yaklaşık 2 saat süren bu turlarda izleyebilirsiniz. İstanbul Boğazı’nda bulunan birçok tarihi yalı ve sarayları izlerken kahvenizden yudum almak biraz da olsa şehrin bunaltıcı ve stresli ortamında uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Bu gezilerde rehberler tarafından İstanbul Boğazı’ndaki yalılar ve tarihi yapılar hakkında oldukça detaylı bilgiler de veriyorlar.

Ortaköy’den Boğaz Turları

Bazı firmalar saatlik yat kiralama hizmeti de sunuyor. İsterseniz Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden, Adalar’a kadar uzun bir gezi düzenleyip, sevdikleriniz ile birlikte sakin koyların birinde yemek yiyebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Dilerseniz de Kız Kulesi , Galatasaray Adası gibi denizin üstünde bulunan mekanları ziyaret edebilirsiniz. 2500 yıl başkentlik yapmış bu şehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapması ile meşhurdur. Özellikle son yıllarda turistlerin gözdesi olan İstanbul’u, denizin üstünden izlemek insanın hayatı boyunca kesinlikle yaşaması gereken faaliyetlerin içinde yer alır. Bir de akşam saatlerinde yapılan gezilere Boğaz Köprüsü’nün gözlere hitap eden ışıklandırması ayrı bir güzellik katıyor. Birçok düğün ve iş yemeklerine de ev sahipliği yapan İstanbul Boğazı tarihi ve görsel güzellikleri ile hafızalardan silinmeyecek dakikalar yaşamanız için sizleri bekliyor.

Ortaköy Nerede? – Ortaköy’e Nasıl Gidilir?

Beşiktaş ve Kabataş’tan kalkıp , Bebek, Ortaköy, Sarıyer tarafına giden otobüslerle ulaşılabilir. Beşiktaş’tan yaklaşık 20 dk. yürüyüşle de Ortaköy’e ulaşmanız mümkün.