Niğde, ülkemizin gerçekten görülmeye değer, kültür bakımından son derece zengin olan bölgelerinden biridir. Niğde’de gezilecek yerler oldukça fazla, fakat biz size kısaca gezilecek yerler hakkında bir liste hazırladık. Böylece bu bölgeyi ziyaret ettiğiniz zaman ufak bir gezi rehberiniz olabilir ve bölgeye gitmeden önce Niğde’de gezilecek yerler hakkında fikir edinebilirsiniz.
Birçok doğal ve kültürel güzelliği olan Niğde bölgesinde harika bir müze bulunmaktadır. Niğde gezinize şehir ve şehir çevresinden çıkarılan binlerce yıllık arkeolojik buluntuların sergilendiği Niğde müzesini gezerek başlayabilirsiniz. Niğde müzesi arkeolojik ve etnografya bölümlerinden oluşmaktadır.
Başlıklar
- 1 Gümüşler Manastırı
- 2 Tyana Ören Yeri
- 3 Niğde Kayardı Bağları
- 4 Çinili Göl
- 5 Karatlı Kuş Kayası ve Kaya Mezarları
- 6 Göllü Dağ
- 7 Göltepe Kestel Ören Yeri
- 8 İlk Tunç çağına (M.Ö. 3200–2000) ilişkin Kestel Cevher Ocağı,Niğde dağları eteklerinde Çamardı bölgesi Celaller Köyü sınırları içerisindedir.Maden, kendine çağdaş tek maden işleme atölyesi ve yerleşim yeri olan Göltepe’nin karşısındadır. Kalay madeni kasiteritin madenden çıkarılmasında, evvel maden damarının altına tek ateş yakılıp damar iyice ısıtılınca su serpilerek çatlatılıyordu. Cevher ocağı ve galeriler sistemi, dağın içinde tek dolambaç gibi toplam 1,5 km. alana yayılmaktadır.
- 9 Constantinus Ve Helena Kilisesi
Gümüşler Manastırı
Manastırın yer almış olduğu “Gümüşler Kasabası” orta çağdaki adı ve tarihi hakkında kaynak bulunmamaktadır ve ayrıca büyük bir kaya kilisenin içine oyulan manastır Kapadokya bölgesindeki günümüze iyi bir şekilde korunarak gelmiştir. Tarihin en büyük manastırlarından birisi özelliğini taşımaktadır.
Köşk Höyük
Niğde ili, Bahçeli beldesinde Roma havuzunun doğusundaki kayalık yamaç üstünde bulunan Köşk Höyük’te, 1981 yılından ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Kısmı ve Niğde Müzesiarkeologları doğrulusunda sürdürülen kazılar,
Bor ovasının en külüstür tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplumunun (M.Ö.6050–4911) bu alana yerleştiğini göstermektedir. Beş katman halindeki yerleşimin ilk dört tabakası Geç Neolitik, en geç tabakası ise Erken Kalkolitik dönem aittir.
Niğde Aleaddin Camii
Niğde sancak beyi Ziynettin Beşare tarafınca 1223 yılında yaptırılmıştır. Kitabesine göre ise yapının mimarları, üstad Sıddık, ve kardeşi Gazi’dir. Ayrıca inşanın kitabesinde Müstenireddin adı da geçmektedir. Bu şahsın caminin inşaatından sorumlu yapım yöneticisi olduğu anlaşılıyor. Bazı bir kaç onarımlar ile günümüze gelen cami, orijinal özelliğini büyük ölçüde koruyor ve işlevini devam ettiriyor. Cami iki kapılı olup, doğuya bakan kapının üzerinde, yaz aylarında, 09.30- 11.00 saatleri arası güneş ışınlarının bıraktığı gölge, kapının taş maharetli elleri ile işlenen taçlı kadın başını ortaya çıkartıyor. Efsanelere göre usta aşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde sancak beyinin kızına duyduğu aşkı sonsuza dek yaşatmak için, konuyu kapı süslemesine taşa resmetmiştir.
Tyana Ören Yeri
Antik Tyana Ören Yeri, Bor bölgesi, Kemerhisar Kasabasın’dadır. Ören yeri, Kemerhisar Kasabası’nın devasa tek kısmının altında kalmıştır. Kasabanın çeşitli bölgelerinde çeşitli hallerde tespit edilen değerli heykeltıraşlık yapıtlar ve ören yerinde uygulanan ilmi kazılar sonucunda çıkan yapıtlar ve mimari parçalar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir.
Niğde Kayardı Bağları
Kayardı Bağları, Niğde için değerli ve meşhur yeşil alan bölgesidir. Kayardı, Niğde için tek soluklanma alanıdır; o nedenle yaşaması ve yaşatılması için duyarlı olmakta gerekiyor. Bu bağlamda mevki için mutlak bağı olanların gayreti yetmez Niğde Akciğeri olan mevki için bütün şehir halkı sahiplenici olmalıdır. Şehir geleceğe taşınırken bu kıymetli bölgelerin korunmasının epey değeri vardır.
Niğde il çapında epey değişik zenginlikleri olmasına rağmen bu değerlerinden yeteri kadar yararlanamadığını senelerdir yazar, söyleriz. Niğde merkez de, Niğde genelinin tek aynası gibidir. Şehir ortasında onca değer gereken alakayı bulamıyor.
Çinili Göl
Niğde’de gezilecek yerler listesinde bir diğer yer olan Çinili göl, Bolkar dağlarında yer alan buzul göllerinin en önemlileri arasındadır. Niğde ile ve Ulu kışla ilçesinde yer almaktadır. 2.600 metre yüksekliğe sahiptir. 25.000 metre2’lik yüz ölçümüne sahiptir. Ölçülebilen derinliği ise 100 metrenin üzerindedir. Dipten kaynadığı sanılıp siyaha çalınan lacivert bir rengi vardır. Halk arasında dipsiz göl olarak anılıyor. Suyu ise içmeye el verişlidir. Ayrıca göl çevresi yaz aylarında kamp olanağı sağlamaktadır. Ayrıca bu gölün olduğu Bolkar dağları endemik bir türe sahip olan Toros kurbağasının yaşam alanıdır.
Karatlı Kuş Kayası ve Kaya Mezarları
Niğde İli, Merkez ilçeye bağlı Karatlı Kasabası’ndadır. Kasabanın güneybatısında tespit edilen kaya mezarları, tek vadinin iki yamacında bulunmaktadır.
Mezarlar vadinin güney yamacında 11 gelenek, kuzey yamacında 4 gelenek olmak suretiyle 15 adettir. Birbirine benzeyen bu mezarların içlerinde klineler yer alır. Tek mezarın içerisinde şebekesi boyasıyla yapılmış dağ keçisini kovalayan köpek figürleri yer almaktadır.
Göllü Dağ
Niğde’nin eşsiz yerlerinden biridir. Kömürcü köyü yakınlarında bulunur ve sönmüş bir volkanik dağ özelliği taşımaktadır. Niğde’de bol bol heyecan ve eğlenceli bir keşif isterseniz Göllüdağ sizler için harika bir gezi alanı olabilir. Kömürcü köyünden nasıl gidileceğini yerli halktan yardım alarak öğrenebilirsiniz. Dağa uzun tırmanışlara başlamadan önce mutlaka yanınıza bol su almalısınız. Her adımınızda çevrenin güzelliklerine şahit olurken daha çok heyecanlanarak, sonunda nasıl bir manzara ile karşılaşacağınızı merak edeceksiniz. Göllüdağ aynı zamanda çıkarmış olduğu patlamalar soncu Kapadokya bölgesine yeryüzü şeklini vermiştir. Dağa ulaştığınızda sizi ilginç bir krater gölü karşılayacak.
Göltepe Kestel Ören Yeri
İlk Tunç çağına (M.Ö. 3200–2000) ilişkin Kestel Cevher Ocağı,Niğde dağları eteklerinde Çamardı bölgesi Celaller Köyü sınırları içerisindedir.Maden, kendine çağdaş tek maden işleme atölyesi ve yerleşim yeri olan Göltepe’nin karşısındadır. Kalay madeni kasiteritin madenden çıkarılmasında, evvel maden damarının altına tek ateş yakılıp damar iyice ısıtılınca su serpilerek çatlatılıyordu. Cevher ocağı ve galeriler sistemi, dağın içinde tek dolambaç gibi toplam 1,5 km. alana yayılmaktadır.
Constantinus Ve Helena Kilisesi
Niğde’de gezilecek yerler listemizin son durağına geldik.Niğde’nin il merkezinde, Niğde Kayseri kara yolu üzerinde çukur bir arazinin üzerinde bulunan Kilise kalıntısının Constantinus ve annesi Helena adına yaptırıldığı sanılıyor.
Kilisenin temel ve apsid kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Moloz taşlardan ve tuğla hatlı olarak yapılmış kilise üç nefli bir bazilika planındadır. Naos iki sıra paye ile üç nefe ayrılmıştır. Üst örtülerini belirleyecek bir kalıntıya rastlamakla beraber, kırma çatılı olduğu sanılıyor. Apsis dışa taşkın yuvarlak bir niş şeklinde olup, iki yandan diakonikon ve protesis hücreleri bulunuyor.
Yorumlar