Yüzü güneşe doğru bakan ve yüksekliği 10 metreyi bulan devasa heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleri, binlerce yıllık anıt mezarları ve dünyanın en muhteşem gündoğumu ve günbatımı manzarasıyla ününü dünyanın dört bir yanına duyuran Nemrut Dağı Milli Parkı, Doğu ve Batı Medeniyetlerini buluşturan büyüleyici bir atmosfere sahip.
1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan ve 2150 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak kabul edilen Nemrut Dağı ve Nemrut Ören Yeri, Adıyaman şehir merkezine 87 kilometre uzaklıkta, Kahta ilçesi yakınlarında yer alıyor.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Dünya tarihinde iz bırakan Kommagene Uygarlığından kalma tarihi eserlere, kalıntılara ve Kommagene Kralı Antiokus’un Mezarına ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli milli parkları arasında. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüsün yanı sıra Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve dünyanın hala kullanılan en eski köprülerinden olan Cendere Köprüsü gibi yerleriyle de turistleri cezbeden milli parkta, gündoğumu ve günbatımı manzaralarının izlendiği doğu, batı ve kuzey terasları da var.
Nemrut gezilecek yerler
Dünyanın sekizinci harikası olarak anılan Nemrut Dağı, görkemli tarihi ve zengin kültürel dokusuyla kültür gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden. Coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri nedeniyle uzun ve zorlu yollara sahip olmasına rağmen her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bölge, gezilecek yerler bakımından oldukça etkileyici güzellikler ve kalıntılar barındırıyor.
1. Nemrut Dağı Tümülüsü
Kommagene Kralı I. Antiochos’un mezar odasının üzerine küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulan Nemrut Dağı Tümülüsü’nün yüksekliği 50 metre, çapı ise 150 metre. Milattan Önce 1. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve o dönemlerde yüksekliği 55 metreyi bulan bu yapının üç tarafı doğu, batı ve kuzey teraslarıyla çevrili. Günümüzde günbatımı ve gündoğumu manzaralarının izlendiği noktalar olarak kullanılan bu teraslar, krallık döneminde ise I. Antiochos onuruna düzenlenen törenlere sahne oluyordu.
Teraslar üzerinde, sekiz yontma taşın üst üste oturtulmasıyla oluşturulan yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki heykeller, yazıtlar ve kabartmalar yer alıyor. Buradaki heykellerin ay takvimindeki önemli günlere göre sıralandığına dair çeşitli görüşler bulunuyor.
Kült yazıtlarında anne tarafının Büyük İskender’den, baba tarafının ise Darieos’dan geldiği belirtilen Antiochos, dünyadaki etnik ve kültürel farklılıkları birleştirmeyi arzulayan bir kraldı. Bu düşüncesini hayat geçirmek amacıyla başka kültürlerin tanrılarını bir araya getiren heykeller yaptırdı. Güneşi görmeleri için de bu heykellerin yüzünü doğuya ve batıya döndürdü.
2. Doğu Terası
Doğu Terası’nda sırasıyla; Kommagene Krallığının gökyüzü hakimiyetini yansıtan koruyucu kartal, krallığın yeryüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene (Tyche), Zeus, Apollon ve Herakles heykelleri bulunuyor. Tahtların üzerine sıralı halde oturtulan ve yaklaşık 10 metre yüksekliğe sahip olan bu heykellerin yanı sıra Kommagene Kraliyet ailesinin kabartma stellerinin de görülebildiği teras, aynı zamanda Nemrut Dağındaki nefis gündoğumu manzarasının izlendiği nokta.
3. Batı Terası
Dünyanın en güzel günbatımı manzarasının izlenebildiği batı terasında; Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılarla tokalaştığı kabartmalar ve krala ait heykellere yer veriliyor. Ayrıca diğer teraslarda olduğu gibi batı terasında da krallığın gücünü ve hakimiyetini ifade eden sıralı heykeller var. Terasın en ünlü kabartmalarından biri ise üzerinde Kral I. Antiochos’un tahta çıkış tarihi olan Milattan Önce 62 yılının belirtildiği aslan horoskop kabartması.
4. Kuzey Terası
Üzerinde, tümülüs çevresindeki diğer teraslar kadar çok heykel ve kabartma olmayan kuzey terası, tamamlanmamış stel ve kaidelere ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 180 metre uzunluğundaki bu terasın, batı ve doğu teraslarını birbirine bağlayan bir tören yolu olduğu biliniyor.
Kommagene Eserleri
Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia)
Adıyaman’a 60 kilometre uzaklıktaki Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia), Milattan Önce 2. yüzyılda Kommagene halkının atası Arsemez tarafından Kahta Çayının doğusundaki Eski Kahta Kalesinin karşısına kuruldu. O dönemlerde krallığın yazlık başkenti ve idare merkezi konumundaki Arsameia’da; Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı, Mitras’ın kabartma steli, Antiochos ve Herakles’in tokalaşma steli ile Mithradathes Callinichos’un mezar tapınağı ve sarayı görülebilir.
Yeni Kale
Adıyaman’ın Kocahisar köyü yakınlarında bulunan ve Kommagene halkı tarafından inşa edilen Yeni Kale, tarih süresince Romalılar ve Memluklular tarafından da kullanıldı. İçinde çarşı, su yolları, güvercinlik kalıntıları, cami, zindan ve kitabelerin olduğu kale, uzunluğu 80 metreyi bulan bir su yolu tüneline de sahip. Tünelden bugün hala su kaynağına ulaşılabiliyor.
Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)
Kommagene Kralı II. Mithradates’in annesi İsas adına yaptırdığı Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı), sütunu üzerindeki kartal heykeli nedeniyle Karakuş Tümülüsü olarak anılıyor. Milli parkın güneybatısında konumlanan tümülüsün doğu ve batısındaki sütunlarda aslan ve kartal heykellerine ait kalıntılar ile tokalaşma steli gibi parçalar var.
Cendere Köprüsü
Dünyanın hala kullanılmaya devam eden en eski köprülerinden biri olan Cendere Köprüsü, Roma Hükümdarı Septimius Severus tarafından inşa ettirildi. Uzunluğu 120 metre, genişliği ise 7 metre olan köprünün en önemli özelliği; hiç çimento kullanılmadan 92 adet taş blokun üst üste eklenmesiyle oluşturulan büyük kemeri. Cendere Çayı üzerine yapılan köprü, Adıyaman’ın Kahta ile Sincik ilçelerini birbirine bağlıyor. Köprü, araç trafiğine kapalı.
Nemrut’a nasıl gidilir
Nemrut yolu Karadut köyüne kadar asfalt, daha sonrasında ise kilitli parke taşından oluşuyor. Bölgeye gelen turistlerin büyük bölümü turlarla, diğerleri de özel araçla ulaşım sağlıyor. Özel araçlarıyla bölgeye gelenlerin, tırmanışa uygun araçları tercih etmesi gerekiyor. Araç kiralamak isteyenler, Adıyaman merkezi ve Kahta ilçesindeki kiralama firmalarıyla görüşebilir.
Alternatif Yollar
- Adıyaman-Nemrut Dağı (Arsameia’dan Antik yol ile) 77 kilometre
- Adıyaman-Nemrut Dağı direkt 86 kilometre
- Adıyaman Havaalanından Nemrut Dağına direkt 66 kilometre
- Adıyaman-Kahta 34 kilometre
- Adıyaman-Cendere Köprüsü 54 kilometre
- Adıyaman-Yenikale 59 kilometre
- Adıyaman-Arsameia(Cendere Köprüsü Güzergahı) 61 kilometre
- Kahta Otogar
- Gülaras Turizm Tel :(+90-416)725 51 07
- Kahta Petrol Tel :(+90-416)725 51 09
- Adıyaman Ünal Tel:(+90-416)725 62 24
Nemrut turları
Uzun Tur: Nemrut’un dünyaya ün salan gündoğumu ve günbatımı manzaralarını izleme fırsatı sunan uzun turlar, ortalama 5-6 saat sürüyor. Günbatımı ve gündoğumunu kapsayacak şekilde iki bölüm olarak planlanan bu tur ile bölgeye gidip, güneşin doğuşunu izlemek için Adıyaman’dan gece saat 02:00’da hareket ediliyor. Gündoğumunun ardından milli park içindeki Arsameia, Yeni Kale, Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüsü geziliyor. Günbatımını görmek içinse Adıyaman’dan saat 14.00’da Kahta ilçesinden ise saat 14.30’da ayrılmak gerekiyor.
Kısa Tur: Gündoğumu, günbatımı ve teras gezilerini kapsayan üç farklı kısa tur seçeneği mevcut.
Normal Tur: Günbatımı ya da gündoğumunu kapsamayan normal turlar, günün her saati yapılabiliyor. Araçları tırmanışa uygun olanlar, kendi araçlarıyla da dağa çıkabilir.
Nemrut’ta ne yenir
Nemrut Dağı ve Adıyaman ziyaretinde yeme-içme ihtiyaçları için konaklama yapılan tesislerdeki ya da şehir merkezindeki restoranlar değerlendirilebilir. Bölgenin yöresel lezzetlerini keşfetmek isteyenler çiğ köfte, patlıcan cacığı, yarpuzlu köfte ve meyir çorbasını tadabilir. Ayrıca Kahta ilçesindeki baraj gölünün kıyısında göl balığı da yenebilir.
Nemrut’a ne zaman gidilir
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Adıyaman şehrindeki Nemrut Dağı, kış aylarında sert iklim koşullarına sahip olduğu için bu bölgeye gitmek için en uygun dönem nisan ve ekim ayları arası. Her ne kadar bu dönemlerde hava sıcaklıkları daha ılıman olsa da dağın yüksekliği ve zirvedeki sıcaklık farkı göz önüne alınarak, kalın giysiler taşımak gerekiyor.
Yorumlar