Mutlaka Gidilmesi Gereken En Güzel Ege Köyleri

Ege’nin tatlı, şirin köyleri denildiğinde ne geliyor aklınıza? Hepimizin emeklilik hayali? Sadece kafa dinlemek için gidilecek yerler? Peki hem kitesurften dalışa kadar bir sürü aktiviteyi deneyebileceğiniz hem de bozulmamış köy dokusu içinde organik pazardan alışveriş yapabileceğiniz köyler olduğunu söylesem?

Gelin alışıldık tatil rotalarımızdan biraz uzaklaşıp yönümüzü daha az bilindik topraklara çevirelim. Size bu yazımda herhangi bir tatil planınızın içine ekleyebileceğiniz en güzel Ege köylerini anlatmaya çalışacağım.

1. Şirince

şirince köyü

Çoğumuzun en iyi bildiği, görmese bile mutlaka duymuş olabileceği Ege köylerinden Şirince’den başlamak istiyorum. Hatırlarsanız Maya takvimine göre 2012’de beklenen kıyamet senaryosunda felaket Şirince’ye uğramıyordu. Sırf bu yüzden o sene bölgede turizm tavan yaptı, minicik köyde boş ev kalmadı, bir sürü milletten insan elinde ev yapımı şarapla kıyamet bekledi. Şirince ismi böyle duyulup yayılsa da aslında çok eskiden beri ev şarapları, minik köy evleriyle çok turist çeken bir yerdi.

Nasıl gidelim?

Şirince İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı, İzmir’e yaklaşık 90 km uzaklıkta. Selçuk’tan arabasız gelecekler için, akşam saatlerine kadar yaklaşık yarım saatte bir minibüsler var. İzmir-Selçuk arasında ise gün boyu otobüs bulmak mümkün.

Ne yapalım?

Şirince’ye gelince yapılacaklar listesinin en başında şarap tadımı var. Köy halkı, karaduttan kavuna, çilekten muza bir sürü meyvenin şarabını yapıyor. Ancak bir süredir ev yapımı şaraplarla ilgili bazı yeni yasal düzenlemeler sebebiyle bu şaraplara ulaşmak pek mümkün olmuyor. Yine de iyi bir araştırma sonucu belki halen üretim yapan şarapevi bulabilirsiniz.

Diğer lezzet kaynağı ise elbette bu bölgenin vazgeçilmezi zeytinyağı. Pazarda bulabileceğiniz bir sürü değişik Ege otunun yanına zeytinyağı da ekleyin ki eve dönüşte de lezzet devam etsin. Hazır pazar demişken, aslında Şirince sokaklarının tamamı pazaryerini aratmayacak çeşitlilikte el yapımı objeler, değişik kuru otlar, baharatlar, ev yapımı reçeller satan tezgahlarla dolu. Hatıra toplamak için ideal.

Hazır gelmişken kalmasanız bile bölgeye dokusunu kazandıran önemli yerlerden biri olan Nişanyan Oteli, köyün bir parçası olan konaklama evlerini ve bahçesini mutlaka görün.

Tabi ki Ali Nesin’in kurduğu Matematik Köyü’nü de unutmamak lazım. Dev bir zeytinliğin ortasındaki bu güzel köy ruhunuza da iyi gelecek.

Nerede kalalım?

Taş Konak ve Nişanyan Evleri bölgenin en çok tercih edilen konaklama noktaları. Ama turistik konumundan dolayı birçok pansiyon ve otel bulmanız mümkün.

Çevrede neler var?

Şirince içinde Aziz John Baptist Kilisesi mutlaka görülmeli. Hazır buralara gelmişken de Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı ve Meryem Ana evi yakınlarda görebileceğiniz güzelliklerden birkaçı.

Ayrıca Selçuk’ta bulunan Efes Havalimanı’nda Skydive yaparak Efes Antik şehrini gökyüzünde uçarak izleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için sizi buraya alalım.

2. Çamlıbel

Çamlıbel Köyü

Çamlıbel Köyü hem sırtını dayadığı Kaz Dağları hem de halen oldukça yeşil kalabilmesi sayesinde Ege’nin en nefes aldıran en güzel köylerinden biri.

Nasıl gidelim?

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı köy, Edremit’e yaklaşık 9km uzaklıkta. Yolun Akçay-Altınoluk arasındaki kısmında yer alıyor.

Ne yapalım?

Yörenin etrafı çok güzel zeytinliklerle çevrili. Bu yüzden de bir sürü Ege köyünde olduğu gibi burada da zeytinyağı almadan geçmeyin. Köylülerin tezgahlarından ev yapımı birçok ürün alabilirsiniz. Minik ara sokaklarında gezip eski ahşap evleri fotoğraflamadan, köyün baktığı muhteşem manzaraya karşı oturup temiz hava almadan da dönmeyin.