Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Mudurnu

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Bolu’nun Tarihi Güzellikleri: Mudurnu ve Göynük

Ankara’ya ve İstanbul’a yakın olması nedeniyle, genelde “Mudurnu, Göynük, Sülüklügöl, Beypazarı turları” şeklinde günübirlik veya tek gece konaklamalı paket turların ana duraklarından olan Bolu’nun bu iki ilçesi, kendine özgü ve korunmuş mimarisi, enfes doğası, temiz ve huzurlu ortamı, dinlendirici yapısı ve ibadet turizmi ile öne çıkıyor. Gerek Mudurnu’da gezilecek yerler, gerekse Göynük’te görülmesi gerekenleri içeren klasik rotalar birbirine benzer ve iki yerleşim arasındaki mesafenin kısalığı sebebiyle (elbette buralarda yapılacak şeylerin de kısıtlı olması nedeniyle) ikisi, hatta eklenebilecek birkaç durakla birlikte tek günlük bir seyahat tercihi olabilir.

Göynük Türkiye’deki citta slow şehirler arasında çok yakın zamanda kendine yer bulmuş bir yerleşimken, benzer fiziki özelliklerine rağmen daha modern yaşam tarzıyla Mudurnu da, meşhur bir tavuktan çok öte. (Zaten artık Mudurnu tavukçuluk da kalmadı malumunuz)

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Şehrin stresinden, kaosundan kaçıp, şöyle güzel bir Karadeniz havası almak için İstanbul’a en yakın tatil yerlerinin başında Bolu dağları ve yerleşimleri geliyor. Aynı şekilde Ankara’a yakın gezilecek yerler arasında yer alan Mudurnu ve Göynük de Bolu’nun doğal güzellikleri içerisinde iki güzel alternatif. Sırayla bakalım;

MUDURNU’YA NASIL GİDİLİR? GÖYNÜK ULAŞIM BİLGİLERİ

Mudurnu hem İstanbul’a hem de Ankara’ya 250 km. mesafede. (+/- 10 km.) olması sebebiyle bu iki büyük metropolden turistik geziler için mantıklı bir ara durak. İstanbul’dan Mudurnu’ya ulaşım için; Gebze, Derince, Sapanca hayvani şehirlerarası E80 kara yolundan ilerledikten sonra Arifiye’de iki seçeneğimiz var. İlki direkt devam edip, Akyazı – Taşkesti kara yolu üzerinden Mudurnu’ya varmak, sonrasında, yol kuzeye doğru Bolu merkeze, güneye doğru ise Göynük’e gidiyor olacak. İkinci seçenek ise öncelikle Göynük ilçesini ziyaret etmek üzere yola çıkabileceğiniz, aynı istikamette devam ettikten sonra Arifiye’den Geyve – Pamukova rotasında ilerleyip, Göynük üzeri Mudurnu’ya ulaşım. Bu arada Göynük’e İstanbul’dan ulaşım seçeneklerini de sıralamış olduk.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Mudanya feribotunu kullananlar ise, iskeleden sonra Gemlik üzeri İznik – Kaynarca yolundan ilerleyebilir, bu arada sağ kollarına İznik Gölü’nün doğal güzelliğini alabilirler. Geyve’den sonra ilk durak Göynük, ikinci durak Mudurnu olacak.

Son Bolu ilçeleri gezimizde birlikte gittiğimiz sevgili Çok Gezen Adam, Osman Kurt bir aracın test sürüşünü bölgede yaptı, gece sisli yollar biraz ulaşımımız zorlasa da, cânım Dijital Seyahatname Gizem’le genel rotadan çok keyif aldık. Onların da Bolu gezisi için yazdıklarına bakabilirsiniz.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Ankara’dan Mudurnu’ya ulaşım ise Ayaş, Beypazarı, Nallıhan yolu üzerinden dümdüz bir rotada gerçekleşiyor. 210 kilometrenin biraz daha altındaki Ankara Mudurnu arası mesafenin 2,5 saat dolaylarında sürmesi beklenir. Mudurnu Göynük arası ise üst yoldan sadece 45 km, alt yoldan 61 km. aralıkta. Normal şehirlerarası yollara nazaran biraz daha yavaş gitmek zorunda olacağınızı hatırlatalım. O yüzden süreyi hesaplarken, saatlik hızı 60 km. gibi bir ortalamada alalım. Sünnet Gölü’ne de gitmek isteyenler üst yolu (Bolu – Bilecik yolu) kullanırsa, yol üzerinde nefis bir göl ziyareti de gerçekleştirebilir. Bunun için ana yoldan 12 km’lik bir sapak bizi bekliyor olacak.

MUDURNU GEZİ REHBERİ

Fatih’e kadar Osmanlı’ya dört kez vezir yetiştirmiş kentin, preHitit’lere kadar uzanan bir tarihi bulunurmuş. Kurtuluş Savaşımız boyunca çetecilerle ve isyanla mücadele etmiş, Kuvayı Milliye’nin gururu olan bir belde. Cumhuriyet döneminde Mudurnu tavuğu ile meşhurlaşmış, üretim ve sanayisi tavukçuluk ve yumurta üzerine kurulu, günümüzde ise Mudurnu Tavukçuluk’un kapanması, özel iştiraklerin de ağırlıklı olarak Bolu’ya ve civarlara taşınması nedeniyle nispeten yalnız kalmış, kendi yağında kavrulan, sakin, huzurlu, Atatürkçü ve Bolu geneline nazaran daha modern bakışlı insanların yaşadığı bir belde. Bizce, Bolu’da gezilecek en güzel yerlerin başında geliyor. Elbette doğa harikası Gölcük, Abant, Yedigöller gibi alternatiflere nazaran turistik olarak farklı bir arza sahip olsa da, sakin yaşamı, tarihi konakları, mutlu insanları ve tertemiz havasıyla şehirden kaçılmak istenen günübirlik ya da birkaç günlük kaçamaklar için iyi bir durak.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

İstiklal Savaşımız ve Kuvayı Milliye döneminde, bölgedeki tüm beldelerin aksine Ankara’nın yanında destekçi konumu ile belde, o günden bugüne Cumhuriyet’in önemli savunucularından. Üstelik tarihi bununla sınırlı değil; 700 küsür yıllık bir Ahilik geleneği Mudurnu’da hakim. Birazdan detaylarından bahsedeceğimiz, Nejdet Abi ile tanışmamız uzun süredir başımıza gelen en güzel gezi deneyimlerinden biri olabilir. Umarız siz de denk geldiğinizde aynı vakti ayırabilir ve uzun uzun Kurtuluş Savaşımızla ilgili hikayeleri kendisinden dinleyebilirsiniz.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Onun tezine göre bugün Ankara başkent ise Mudurnu sayesindedir. O dönemki işgal ve isyan günlerinde birinci meclisimiz Ankara; başkenti Kayseri’ye taşımaya hazır, Bolu civarındaki saldırılardan haber beklemektedir, civarlardan rahatlıkla geçen işgal kuvvetleri ve Kuvayı Milliye karşıyı padişahçılar burada ciddi bir mukavemet ile karşılaşır ve birkaç gün burayı geçemezler. Dönemin İstanbul’dan Ankara’ya tek ulaşım yolu üzerinde bulunan Mudurnu büyük zorluklarla direndikten sonra, yetişen Kara Fatma ve diğer güçler ile hücum püskürtülür ve müjdeli haberin ulaştığı Ankara; bu büyük mücadeleyi Ankara’dan yönetmeye devam edebilir.

MUDURNU’DA GEZİLECEK YERLER

Eh madem hikayesini anlattık ilk sıraya da Nejat Abimiz’le tanışacağınız yeri yazalım, oradan da zaten birkaç saatte adımlayarak tümünü iliklerinize çekebileceğiniz Mudurnu’da görülmesi gereken yerleri anlatalım.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Pertev Naili Bolu Kültür Evi: Osmanlı’nın son, Cumhuriyetimizin ilk kaymakamlarından Abdurrahman Naili Boratav’ın Türkolog oğlu bilim insanı Pertev Boratav’ın ismini taşıyan 5 odalı konak günümüzde bir müze. Tümüyle ücretsiz olarak gezilebilen müze Mudurnu tarihi ve Cumhuriyet döneminden birçok izi taşıdığı gibi, daha eski dönemlere ait Bolu kültüründen de küçük mihenk taşlarına sahip. 10 dakikanızı ayırıp ziyaret edebileceğiniz Kültür Evi’nde, dernek başkanı Nejdet Aksoy (Nejdet Abi) ile tanışırsanız ayırmanız gereken süre 10 saate kadar uzayabilir. Bilgisi kadar hitabı ve hikayesi de dolu dolu olan Nejdet Bey, bizlere ayak üstü tarih bilgilerini sıralayarak kendine hayran bırakmıştı, umarız size de denk gelir ve bu bilgi birikimi uzun kuşaklara aktarılabilir.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Mudurnu Demirciler Çarşısı ve Orta Çarşı: Kentin merkezinde yer alan rezidans şeklinde dizili diyebileceğimiz, birbirine paralel üç sokakta geleneksel esnaf ve zanaatkarların güler yüzlü dükkanları dizili. Bedesten kültürü oluşmamış mimaride, sokaklar üzerinde demircilik, el sanatları, meşhur Mudurnu iğnelerinin dükkanları, berber, fırın, bakkal gibi esnaf dükkanları ve KOBİ’ler bulunmakta. Vakti zamanında iğneleriyle meşhur Mudurnu’nun bu bölgesinde bugünse aşağıda anlatacağımız esnaf duası son derece ilgi çekici bir gelenek olarak yaşatılıyor. Dükkanlardan hediyelik eşya ve mangal v.s. gibi zerzevat almak mümkün.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Tarihi Mudurnu Evleri: Bolu’nun geleneksel mimarisinin özgün şekilde korunduğu Mudurnu evleri ve tarihi Mudurnu konakları, bizlerin meşhur olarak bildiği Safranbolu evlerine benzerlik taşıyor diyebiliriz. Her biri birbirinden güzel bu konakların birçoğu mesken olarak kullanılmakla beraber, bir kısmı otel hizmeti veriyor. Saat kulesinden çoğu şöyle bi’ yukarıdan bakıp görülebilir nitelikte olan evleri ziyaret etme şansını da kaçırmayın.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Yıldırım Beyazıt Camii ve Yıldırım Beyazıt Hamamı: Padişahlığı öncesi Bolu’daki şehzadelik döneminde Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen yapılar oldukça eski olmasına rağmen günümüze kadar iyi korunarak ulamış. Yıldırım Beyazıt Camii 1374; Hamamı ise 1382 yıllarında yapılmış. Erken Osmanlı dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan her iki eser de günümüzde aktif.

Kanuni Sultan Süleyman Camii: 2016 Haziranında ve 2017 Nisanındaki Bolu Mudurnu gezilerimiz sırasında tadilatta olan caminin içini göremedik, dışarıdan ise küçük yapıda da olsa, tarihi öneme ait olan bu noktayı da ziyaret etmenizi öneririz. Yapım zamanı 1543-46 yılları arası.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Mudurnu Şehriman Tepesi: Mudurnu’da ne yapılır sorusunun en güzel cevaplarından birisi bu tepe. Oturulur buradan şehir, dağlar ve orman keyifle izlenir.

Tarihi Mudurnu Saat Kulesi: Zaten kenti gezerken gözünün çarpacağı, şehrin yüksek noktalarından birine kurulu Kuleden, manzarayı ve tarihi Mudurnu evleri ile Karadeniz doğasını fotoğraflamak için çıkabilirsiniz.

Mudurnu Belediye Binası ve Evimin Mudurnu Yemek Evi: Mevcut belediye başkanının “açık belediye” kavramı ile bina içerisindeki kapıları kaldırdığı belediye binasına durduk yere yolunuz düşmez ancak bir ziyaret ederseniz, selamımızı söyleyin; biz pek sevdik kendilerini. Belediyenin hemen yanında, belediye tarafından ihale edilmiş işletme ise yerel Bolu yemekleri ve Mudurnu’ya özgü lezzetler için iyi bir tesis. Tatlılar şahane, afiyet olsun.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Melek Hotels Mudurnu Tekkeliler Konağı: Tarihi Mudurunu Tekkeliler Konağı ziyaret için uygun olsa da asıl yemek yemek ve Mudurnu’da konaklama için birebir. Tarihi konağın otele dönüştürülmesi sonrasında, Türkiye’de butik otel zinciri hizmeti veren Melek Hotels tarafından işletilen tesis, Mudurnu’da nerede konaklanır sorusunun da bizce ilk cevabı.

Keyvanlar Konağı: Yine Mudurnu’da otelcilik için iyi bir örnek olan tarihi Keyvanlar Konağı, yerel işletme özelliğiyle butik bir tesis. Tarihi konakın odalarında ev rahatlığında kalabilir, konaklama dışında da yemek yemek için uğrayabilirsiniz. Oldukça başarılı mutfağa sahip Keyvanlar konağının yemekleri de, tatlıları da ev yapımı ve yöresel.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

  • Mudurnu’da Görülmesi Gereken Bir Etkinlik: Mudurnu’da 700 yıllık devam eden ahilik geleneğinin önemli bir etkinliği her Cuma günü yaşatılıyor. Cuma namazı vaktinde kentin esnafı dükkanların önünde Demirciler Çarşısı (Orta Çarşı ve paralelleri) boyunca sıra sıra diziliyor ve hep birlikte bereket duasına koyuluyorlar. Olur da Mudurnu turunu Cuma gününe denk getirirseniz kaçırmayın diyeceğimiz duanın önemli özelliklerinden biri günlük iş hayatında ayakta çalışan esnaf ve zanaatkarın oturarak, normalde oturarak çalışan esnafın da ayakta duaya katılışını gözlemlemeniz olacaktır. Önceden hazırlanmış lokum ve ekmeklerin dağıtıldığı Mudurnu Esnaf Duası, aynı zamanda yeni bir dükkan açılırken de eda edilen bir eylem. Kendilerine bereket dileyerek bu geleneği, asırlardır yaşattıkları için teşekkür edelim.

Mudurnu’da Ne Yenir?

Mudurnu’ya geldiğinizde yukarıda anlattığımız, Belediye binasının yanında Mudurnu yöresel ev yemek evi diye bir mekan var. Belediyenin tarihi konağı restore edip özel işletmeye ihale ile oluşturulmuş ekonomik fiyatlarıyla temiz ortamıyla öne çıkan yöresel bir yemek dükkanı noktası. Beyaz et 13; köfte 15; et yemekleri 17; çorbalar 5 TL; sakatat çorba 7 TL. Yaprak sarma, pazı sarma, bombay fasulye, yaprak kavurma 15’er TL. Yöresel kaşık sapı (Etsiz mantı) 15 TL.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Yine Keyvanlar Konağı ve Melek Hotels Tekkeliler Konağı da iyi birer lezzet durağı. Şehir içinde alkol servisi yapan işletmeler de bulmak mümkün. Tertemiz havanın tadını çıkartmak için meşhur Mudurnu yemekleri ve Bolu mutfağının örneklerinin tadını çıkartın deriz.

Tabii ki meşhur Mudurnu tavukları ve o tavukların yumurtası ile yapılan menemen v.s. kahvaltılık ürünler de Mudurnu’nun en iyi yemekleri arasında. Keyvanlar Konağı’nda iyi yumurta pişirirseniz, bir “yumurta pişirme sertifikası” ile de ödüllendirilebilirsiniz. Komik bir Mudurunu gezi hatırası olacaktır. Bizde var, duvara mı assak?

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

GÖYNÜK GEZİ REHBERİ

Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde, Ankara İstanbul yolunun ortasında bulunan Göynük, her biri tek başına değerlendirildiğinde turistik olarak zayıf kalan, ancak toplamda bir değeri bulunan Bolu ilçeleri gezilerinde uğranacak yol üstü duraklarından. Şubat 2017’de Türkiye’nin citta slow şehirleri listesinde kendine yer edinmiş, “sakin şehir” unvanlı bir beldemiz aynı zamanda. Batı Karadeniz’de yaygın görülen tipik ahşap Anadolu konakları mimarisiyle örülü bir ilçe. Bolu Göynük’te gezilecek yerler de ziyadesiyle bu konaklardan oluşuyor. Bir kısmı butik otel, birkaç tanesi müze, bir bölümü de tarihi konak olarak yaşatılan, çoğu hâlâ ikametgah olarak kullanılan meskenlerden oluşan Göynük merkez aynı zamanda türbeler ilçesi olarak da biliniyor. Osmanlı’nın kuruluş döneminden sonraki ilk yayılma aşamasında aldığı Göynük, o gün bugündür işgal görmemiş. Günümüzde de bozulmamış dokusuyla tarihi bir kent havasında.

Karadeniz dağlarının muhteşem yeşili, mis gibi hava ile birleşince, civarlarda yapılan hafta sonu kaçamaklarında, huzurlu bir mola noktası olarak aklımızda kalıyor. Bu huzur, günümüzde citta slow ünvanı ile taçlanmak üzere. Göynük’te gezilecek yerler diye bir liste çıkartmak zor çünkü yaklaşık bir, bir buçuk saatte tüm ilçeyi adımlayabiliyoruz. Bolu Göynük’te yapılacak şeyler listesi de pek kısıtlı ne yazık ki.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi

Göynük’te Görülecek Yerler

Tümü yürüme mesafesinde diyebileceğimiz Göynük sokaklarında kaybolmaktan çekinmeyin, hepsi bir şekilde birbirine çıkan yollar, Göynük hava durumu müsaitse yürüyüş için oldukça keyifli. Bir de görünce mutlu olduğumuz bir şey, çoğu ev bahçesi ve kendi yolu içerisinden komşusuna yol vermiş durumda. Yani sırtlarda ya da caddeye göre arkada kalan bir konağa geçerken birkaç evin avlusundan geçmek mümkün. Güzel komşuluk kavramı.
Tarihi Zafer Kulesi: İlçede Cumhuriyet Dönemi’nin ilk eseri olan saat kulesi, tüm beldeye hakim bir tepede. Hem kendisi, hem anlamı, hem de manzarası güzel bir nokta. Günün her saati güzel kareler yakalayabilir, tarihi Göynük evlerini fotoğraflayabilirsiniz.

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi
Akşemsettin Hz. Türbesi: Türbe ziyaretleri Bolu gezisinde yaygın olduğu gibi, Göynük’te oldukça popüler. Akşemsettin ve iki evladının mezarı türbenin içinde, diğer çocuklarının mezarı da türbenin etrafında.
Gazi Süleyman Camii ve Hamamı: Osmanlı döneminden kalma caminin inşası sırasında cenabet olan bir işçi sebebiyle cami inşaat durmuş ve öncelikle hamam inşa edilmiş, sonrasında cami tamamlanmış, Göynük merkezde ziyaret ve ibadete açık.
Mudurnu Göynük Gezi Rehberi
Göynük Arasta: Tipik Türk çarşılarının bizce güzel bir örneği. Onlarca yıllık korunmuş ve uyumlu mimaride el işçiliği zanaatkar esnafları ve güncel ihtiyaçlara yönelik ticarethaneler bulunuyor. Yürümesi zevkli. Göynük’teki tek tekel bayii de burada.
Göynük Sular Otel: Eski birkaç konağın birleştirilip, ciddi bir yatırımla büyütülüp, butik otel haline getirilmiş, samimi bir işletme. Yöresel kültürün güzel örneklerinden biri olmuş, oldukça makul fiyata Göynük’te konaklama için yerel konaklarla birlikte en iyi tesislerden biri. Ayrıca konaklama yapmayıp, tarihi Göynük Zafer Kulesi ile neredeyse eşit manzaradan şehri izlemek için balkonda kahvaltı yapılabilir. Kişi başı 25 TL (2017 yaz)

Göynük’te Ne Yenir

Mudurnu Göynük Gezi Rehberi
Citta slow Göynük’te yemek yenilecek noktaların başında Paşazade Restoran geliyor. Yöresel Bolu Göynük yemekleri, standart esnaf işi veya lokanta usulü yemekler için iyi bir nokta. Tatlılar hariç yemeklerin tümüne bayıldığımızı söyleyebiliriz. Pideler de, etler de, sulu yemekler de çok başarılıydı. Bir diğer durak Osmanlı Sofrası, Göynük merkezinde bulunan bir esnaf lokantası.

Ülkemizdeki her köy, her doğal kalmış ilçe meydanından tanıdığımız tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi de, oturup bir kahve içmelik klasik noktalardan. Serin serin.

Peki, Mudurnu mu? Göynük mü?

Bu soruyu niye sorduğunuza bağlı olarak cevabı değişir. Vaktimiz az, ikisinden birini ziyaret edeceğiz diyorsanız Mudurnu. İkisi ve civarda birkaç yer göreceğiz, Bolu’da konaklama için bu iki ilçeden hangisini seçelim diyorsanız Mudurnu, hangisinin ortamı daha güzel, insanı daha açık, yaşamı daha iyi diyorsanız yine Mudurnu. Her ikisinin de fiyatları birbirine yakın, yemekleri oldukça iyi ve hem kalite hem de fiyat olarak birbirine yakın, Göynük’te alkol alınabilecek bir tekel bayi var, Mudurnu’da fazla, Göynük’te alkollü mekan sanırız yok, Mudurnu’da alkollü mekan dört beş tane var, Mudurnu’nun tarihi evleri de Göynük’ün tarihi konakları da güzel. Daha fazla dini yapı görmek, ibadet duraklarını ziyaret etmek istiyoruz diyorsanız Göynük. Tarihi konaklarının panoramik manzarası derseniz, Göynük. Hangisinin doğası daha güzel derseniz Bolu’nun doğal güzellikleri içerisinde yer alan tüm ilçeler de olduğu gibi “eşit” diyelim.

Sülüklügöl gezisini de rota üzerinde yapmayı unutmayın!