Rabat Kalesi
Mardin’in sonsuz tarihi kalıntıları arasındaki Rabbat (Rabat) Kalesi, kentin turistler doğrulusunda defa çok kesif alaka görmeyen noktalarından biri. Buna karşın dayanıklı bir yapıya sahip.
Artuklu döneminde yeni eklemelerle genişletilen kalenin 15 burcu ve 4 gözetleme kulesi bulunuyor. İki kapısı var ve biri doğuda öteki ise batıdadır. Mardin’in malum değerli eserlerini ve gezi yerlerini ziyaret ettikten ardından Rabbat Kalesi’ne yolculuk yaparak kentin değişik bir devresine şahitlik edebilirsiniz.
Revaklı Çarşı
Mardin’in en zevk veren gezilerinden biri Revaklı Çarşı’dır.Tarihle iç içe olmak bu arada ufak armağanlık eşyalar alabilmek için keyifli tek yolculuk yayınlayan Revaklı Çarşı, Sipahiler Çarşısı ve Tellallar Çarşısı şeklinde de adlandırılıyor. Çarşının yer aldığı yolun iki doğrultusunda revaklar ve bu revakların arkasında sıralanmış dükkanlar bulunuyor.
Marin Merdis Kalesi
Mardin-Nusaybin’de tespit edilen Marin Merdis Kalesi, bölgenin 15 kilometre mesafede tespit edilen Eskihisar Köyü’nde yer almaktadır.
Hangi sene yapıldığı ile ilgili malumat olmayan Marin Merdis Kalesi yüksek tek kayalık üstünde bulunmaktadır. Tahminen 1500 metrelik tek etrafı vardır. Kale 12 kule ile desteklenmiştir. Hangi devre ve kimler doğrulusunda yapıldığı bilinmese de inşasından Bizans devresine ilişkin bulunduğu tahmin edilmektedir.
Anzavur Kalesi
Mardin’in tarihine yakından şahit olan tek yapıdır Anzavur Kalesi. Nusaybin bölgesine yanlızca 14 kilometre mesafede tespit edilen Anzavur Kalesi, 970 seneninde inşa edilmiştir.Banisi, Abdullah Bin Hamdan’dır. Kale yüzyıllara yenilmeyip şu zamana kadar kadar gelebilmiştir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanıldığı görmekteyiz olup, 14 burca ve 2 gözetleme kulesine sahiptir.
Mor Evgin Manastırı
Mardin’in Nusaybin bölgesinde tespit edilen Mor Evgin Manastırı, mimari yönden başka manastırlara göre henüz gösterişlidir. Yapı bakımından Sümela Manastırı’na benzetilen Mor Evgin (Avgun) Manastırı’nın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı.
Manastır Nusaybin bölgesine 25 kilometrelik tek mesafede Bagok Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Tarihi M.S. 363 senesine dayanan manastırı bu arada Süryaniler için ikinci Kudüs olarak adlandırılmakta. Zira hacca güden Süryaniler bu manastırda mola verir ve hac yollarına devam edermiş.
Mor Dimet Manastırı
Mardin’in değişik tek özelliği ile malum Mor Dimet Manastırı,Savur bölgesine bağımlı olan Dereiçi Köyü’nde bulunmaktadır.Hangi tarihte yapıldığı ile ilgili net bulgular bulunmayan Mor Dimet Manastırı, Romatizma Manastırı şeklinde de adlandırıyor. Zira bu manastırın romatizma rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.Mor Dimet Manastırı’nın yapımında kesme taş ve moloz kullanılmıştır.Şehrin tarihi dokusuna eşlik eden bu manastır Mardin gezi listelerinde kesinlikle konumunu almalı.
Yorumlar