Malatya’da Gezilecek Yerler

Orduzu Malatya

Malatya şehrini gezmeyi düşünenler için hazırladığımız Malatya gezilecek yerler listesi ile seyahat öncesi şehrin merkezinde ve çevresinde yer alan görülecek en güzel yerleri bu yazımız ile keşfedebilir ve gezi listelerine ekleyebilirler.

Arslantepe Höyüğü

Arslantepe Höyüğü Malatya

Malatya gezilecek yerler listemize Arslantepe Höyüğünden başlıyoruz.Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olan bu höyük Malatya, Orduzu ilçesinde bulunmakta. Höyük Kara kaya barajı gölünün batı kısmında bulunuyor. Bölgede ilk arkeolojik olarak kazılar 1932 yılında Fransız arkeologlar tarafınca başlanmıştır. 1960 yılında ise İtalyan ve Roma La Sapianz üniversitesi arkeologları kazılara devam etmiştir. Bu kazı çalışmaları ise Arslantepe höyüğünün tarihini çok daha erken dönemlere taşımıştır. Gün yüzüne çıkartılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara’da bulunan Anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenmektedir. Bu heykellerin ise yanı sıra mühür baskıları, kerpiç saray, kaliteli metal eserler, M.Ö 3600-3550 yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkartılmıştır. Eğer Malatya’ya bir ziyaret gerçekleştirmek isterseniz, gezinize Arslan tepe höyüğünden başlayabilirsiniz.

Melik Sunullah Camii

Melik Sunullah Camii Malatya

Malatya’nın iman mekânlarından bir tanesi olan Melik Sunullah Camii, Malatya Ulu Camii’nin batı bölümünde yer almaktadır. Cami; Vaiz Baba ve Koca Vaiz isimleriyle de anılmaktadır. Cami, orijinal mimarisinde uzaklaşmış olsa da minaresi hala orijinalliğini korumaktadır. Minaresinin yapımında kesme ve tuğla kullanılmıştır.Caminin minaresine ilişkin olan kitabeye göre M. 1393 yılıyla tarihlendirilmektedir. Melik Sunullah Camii ve türbesi son zamanlarda Malatya’nın en fazla seçenek edilen gezi noktalarından biridir.

Levent Vadisi

Levent Vadisi Malatya

Levent vadisi Malatya’nın doğal güzelliklerini oluşturan önemli bir parçadır. Vadide bulunan mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve derin uçurumları keşfettikçe hem keyifli anlar yaşayacaksınız, hemde çok şaşıracaksınız.Akçadağ ilçesinde bulunan vadinin yüzey araştırmaları tamamlanmıştır. Yapılan araştırmalarda ise bölgede bulunan kabartmaların Genç Hitit Çağı dönemlerine ait olduğu bilgisi ortaya çıkmış. Levent vadisinde trekking yapabilir ve motor sporlarına dahil olabilirsiniz.

Yusuf Ziya Paşa Camii

Yusuf Ziya Paşa Camii Malatya

Malatya’daki Yusuf Ziya Paşa Camii, Mücelli Caddesi üstünde bulunmaktadır. Cami, il ortasında yer aldığı için basit tek ulaşım yoluna sahiptir. Yusuf Ziya Paşa Camii’nin kitabesindeki istihparata göre 1793 seneninde adını aldığı Yusuf Ziya Paşa doğrulusunda yaptırılmıştır. Caminin yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Mimarisi dikdörtgen planlıdır. Caminin minaresi ileri senelerde eklenmiştir.

Kara Kaya Baraj Gölü

Kara Kaya Baraj Gölü Malatya

Atatürk barajından hemen sonra Türkiye’nin ikinci en büyük barajı olan Kara kaya Malatya il sınırları içinde bulunuyor.Barajın yapımı sırasında meydana gelmiş olan Kara kaya baraj gölü ise yakın bir tarihte kültür ve turizm bölgesi olarak kabul edilmiştir. Kara kaya barajı gölünün çevresinde turistik eserler ile birlikte feribot işletmesi çalışmaları da yapılıyor. Ayrıca Türkiye’nin en uzun demir yolu köprüsü de baraj gölünün üzerinde bulunuyor. Eğer sizde Malatya’da bir kaç gün geçirmek isterseniz baraj gölüne uğramayı ihmal etmeyin diyoruz.

Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi Malatya

Malatya ilinin Darende ilçesinde bulunan şelale, hem yüksekten düşen suların, görkemi ile hemde çevresini sarmalayan ağaçların ve doğanın en benzersiz yüzleri arasındadır.
Günpınar çayından oluşan bu şelale yıl içinde oldukça fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Su zerrelerinin kayaların üzerinden kaydığı sırada görüntüleri görülmeye değer, bir güzellik sunacak sizlere. Günpınar şelalesini ziyaret ettikten sonra, Sulu mağarayı da ziyaret edebilir ve doğanın en güzel yerlerinde yaşama fırsatını yakalayabilirsiniz.

Yusuf Paşa Bedesteni

Yusuf Paşa Bedesteni Malatya

Malatya’nın Darende bölgesinde tespit edilen Yusuf Ziya Paşa Bedesteni, classic Osmanlı kapalı çarşı mimarisine sahiptir. Zaviye Mahallesi’ndeki mezarlığın içinde bulunan bedeste dikdörtgen tek yapıya sahip olup, inşaatı esnasında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. İç duvarlarında kesme taş, örtü sisteminde, moloz taş görülmektedir.Yusuf Ziya Paşa Bedesteni’nde 1997 seneninde temizlik çalışmaları, 2005 seneninde ise restorasyon çalışmaları yapılmıştır.Kolay tek ulaşıma bulunduran bedesten Darende’ye yolu düşen herkesin görmesi lüzumlenen tek tarihi yapıdır.

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi Malatya

Etkiliyici mimari yapısı ve külliyenin çevresinin size sunduğu doğal güzellikler ile huzur bulabileceğiniz harika bir atmosfer sizleri bekliyor.Somuncu Baba Külliyesi Malatya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Tohma Kanyonu

Tohma Kanyonu Malatya

Somuncu Baba Türbesi gezilerinizde Tohma Kanyonun da harika bir yürüyüş yapabilir ve doğal güzellikler ile sus sesleri arasında güzel bir zaman geçirebilirsiniz.Kanyon boyunca yürüyüş parkurları bulunurken aynı zamanda yüzme alanlarıda mevcut.

Battalgazi Ulu Camii

Battalgazi Ulu Camii Malatya

Battalgazi ulu cami, I. Alaaddin Keykubat döneminde yapılmıştır. 1220‘lü yıllarda yapılan caminin mimarı, Yakub Bin Ebubekir‘dir. Yapının hat işlerini ise Ahmed Bin Yakub yapmış olup, taş kısımları ile Üstad Hüsrev El- Benna ilgilenmiştir.Cami, yapıldığı ilk dönemlerden sonra yenileme ve ilaveler ile orjinalliğinin çok değiştiği bilinmekte.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi

Beşkonaklar Etnografya Müzesi Malatya

Yakın bir tarihte açılan müze, Malatya’nın şehir merkezinde bulunuyor. Sinema caddesi üzerinde olan Beşkonaklar müzesi, yöre halkının geçmiş zamanlarda kullandığı eşyalar, geleneksel kıyafetler, mankenler üzerinde sergileniyor. Yüzükler, tespihler, cep saatleri, ağırlık ölçü aletleri, kazanlar, çakmaklar, ve aydınlatma araçları sergilenen diğer parçalar arasındadır.Beşkonaklar müzesine girdiğiniz zaman ahşap bir merdiven sizi yukarı davet ediyor. Şehrin geleneksel eşyalarının sergilendiği bu müzeyi kesinlikle gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Malatya Atatürk Evi

Malatya Atatürk Evi

Eski halkevi binası olarak bilinen Atatürk evi, 1981 yılında düzenlenerek ziyaretlere açılmıştır. Atatürk Malatya’ya ilk geldiği zamanlarda bir gece konakladığı Eski Türk Ocağı ve halkevi binasının giriş kısmında bulunan iki oda, 1981 yılında Atatürk Evi olarak düzenlenmiştir. Bina girişinde sağ tarafta bulunan ilk odada Atatürk’ün halkevini ziyaret ettiği sırada kullanmış olduğu masa, işlemeli sehpa ve bir koltuk bulunuyor. Girişin solunda ise Atatürk kitapları sergilenmektedir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Malatya

Malatya gezilecek yerler listemizin sonraki durağı Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı.Tipik bir Osmanlı kervansarayı özelliğini taşıyan bu kervansaray, IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafınca inşa ettirildi. Adını ise yaptırdığı kişiden alan kervansaray, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunuyor.Evliya Çelebi ise Seyehatname isimli kitabında kervansaraydan bahsetmiştir. Uzmanların ise yaptıkları araştırmalarda kervansarayın dış mekanları dükkan olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. 12 odası ise misafirlere ayrılmış ve bu şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kervansarayda bir adet havuz ve bir adet hancı odası da bulunuyor.

Orduzu

Orduzu Malatya

Burası Malatya’da bulunan küçük bir kasabadır. Kayısı bahçeleri ve lahanaları ile ünlü olan Orduzu, Malatya Kayısı festivaline ev sahipliği yapmasının sayesinde ülke çapında ismini duyurmayı başarmıştır.Buranın en önemli mahallesi ise Aslantepe’dir. Aslantepe’de bulunan Höyük geçmiş yıllarda 7 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Buda Orduzu’nun tarihsel bir boyuttan oldukça önemli olmasının sebeplerinden biri oluyor. Ayrıca Orduzu ve Pınarbaşı mesire alanları eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Malatya Müzesi

Malatya Müzesi

Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Malatya’da yapılmış olan arkeolojik kazılar sonrası bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkmıştır. Şehirde yapılan kazıların devam ettiğinden dolayı 1930 – 1937 yıllarında çıkan eserler için bir müze yapımı düşünüldü. İlk olarak 1970 yılında İnönü parkında bulunan bina müzeye dönüştürüldü. Müze, 1979 yıllarında ise Kernek meydanında yeni binasında hizmete açıldı. 15.000‘den fazla eserlerin sergilendiği müzede bir çok uygarlıklara ait eserler sergilenmektedir.

Abdurrahman-ı Erzincani Camii

Abdurrahman-ı Erzincani Camii Malatya

Modern camii mimarisi örneklerinden birisi olan Abdurrahman-ı Erzincani Camii Malatya ilinin Darende ilçesinde yer alıyor.Tamamı kesme taştan yapılmış olan cami Malatya’da gezilecek yerler arasında.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Malatya gezilecek yerler

Şayet Malatya’ya yaz dönemlerinde gidecekseniz eğer, mutlaka görmeniz gereken bir yer daha var, oda Nemrut dağı. Malatya ve Nemrut arası yaklaşık olarak 95 kilometredir. Araç ile ulaşım oldukça kolaydır. Dünyaca ünlü olan Nemrut milli parkı şahit olacağını gün batımı ve gün doğumunu hayatınız boyunca unutamaya bilirsiniz

Malatya Kalesi

malatya kalesi

Malatya Kalesi, hem il merkezine yakınlığıyla kentin en basit gezilecek yerleri arasındadır. Malatya Kalesi, il merkezine 11 kilometre mesafede olup, Battalgazi ilçesinin hudutları içerisindedir. Kalenin yapımına M.S. 79 seneninde başlanmış ama uzun bir müddet bitirilememiştir. Titus Livius’un başlatmış bulunduğu kale, Bizans İmparatoru Justianus döneminde bitirilmiştir. Kale, vakit içinde viran olmuş, Danişmentliler döneminde ise tek tamir geçirmiştir. Şu zamana kadar ise oldukça az sayıda tek kalıntısı vardır.

Arapgir Kalesi

Arapgir Kalesi, Malatya’nın tarihini gözler önüne seren yapılardan biridir. Aynısı ismi taşıdığı Arapgir bölgesinde yer almaktadır. Arapgir Kalesi ile ilgili pek çok malumat bulunmamaktadır. XIV. asırda yapıldığı muhtemel kalenin şu zamana kadar yanlızca duvar kalıntıları gelebilmiştir. Yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Kale kendisi döneminde stratejik tek ehemmiyet taşımaktaydı.