Kütahya gezi yazısını yazarken Kütahya gezilecek yerler başlığı altında olarak yazmak isterdim, fakat bu şehre gelişim Aizonai Antik Şehri’ni videolamak ve Burdur’a geçerken 24 saat uğrayım modunda olunca kaptırdım kendimi şehir alt üst etmeye.
Başlıklar
Aizonai antik şehri
İlk önceliğim tabi ki Türkiye videom için çekmek istediğim Çavdarhisar ilçesindeki Aizonai antik şehri oldu. Yaklaşık 60 km uzaklıktaki bu tarihi ören yerine ulaşmak için aracınız yoksa tek seçeceğiniz ilçe minibüsleri ile ulaşmanız. Zeus tapınağın olduğu alana giriş ücretli, müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz. Zeus tapınağı dünyada ayakta kalmış birkaç tapınaktan biri olma özelliğini taşıyormuş.
Tapınağın az ilerisinde ise dünyanın ilk ticaret borsasının olduğunu duyunca pek bir mutlu oldum. Yanında ise tiyatro ve stadyum bulunur. Aizonai bugüne kadar gördüğüm en güzel yerlerden biri kesinlikle, görmenizi öneririm.
Kütahya Kent Merkezi Çini Vazo
Şehir merkezinde diğer görülecek bir yer ise kent merkezindeki Çini vazodur. Gelen ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için öncelikli yerlerinden biri. Buradan sevgi yolundan yürüyerek bir çok tarihi dönemin eserlerinin sergilendiği Arkeoloji müzesini ziyaret etmenizi öneririm. Özellikle içerisinde mimarisine hayran kalacağınız lahit ve mezarlar sizlerin de dikkatini çekecektir.
Evliya Çelebi’nin Müzesi
Buradan ise gezginlerin piri bize gezmeye aşılayan ecdad Evliya Çelebi’nin müzesini ziyaret etmenizi öneririm. Doğduğu ev müzeye çevrilerek ziyarete açılmış, mutlak gezin derim. Buradan ise şehri kuşbakışı izlemek için Kütahya kalesine çıkmak güzel bir fikir olabilir sizler için. Kendi etrafında dönen kafe ve restoranda keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kütahya Evleri
Şehir merkezinde görülebilecek yerlerin başında ise tarihi Kütahya evleri. Kent merkezine 5 dakika yürüyüş uzaklığındaki Kütahya evleri bir sokak üzerinde restore edilerek keyifle gezilen bir sokak olmuş. Burada ki yapıların bir çoğu ise aynı zamanda müze ve konak işletmeciliği olarak kullanılmakta. Bu konakların en önemlilerinin başında ise orijinal yapısını koruyan, içerisinde tarihi eserleri ile dikkat çeken Germiyan Konağı ziyaret edilmeli.
Konağa gelmişken Germiyanoğlu döneminden günümüze kadar yaşatılan Kütahya yöresinin yemekleri olan Tirit, Sıkıcık çorbası, Cimcik mutlaka denenmelidir.
Mehmet Gürsoy’un Atölyesi
Bu sokağa gelmişken çiniye hayat veren dünyaca ünlü çini ustası Mehmet Gürsoy’un atölyesine bir uğrayın. Bence hayran kalacaksınız, kendisi aynı zamanda Unesco tarafından Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü almış. Sokağın sonunda ise Kütahya tarihini anlatan Kent Müzesini ziyaret etmenizi öneririm. Burayı önce gezip şehri daha sonra keşfetmenizi öneririm, size rehberlik edebilir.
Dönenler Mevlevihanesi
Kütahya Merkez’de bulunan Dönenler Mevlevihanesi, Börekçiler Mahallesi’ndedir. Mevlevi kültürünün üçüncü değerli merkezidir aynısı zamanda. Mevlevihanenin ilk uygulanan kısmı mescididir. Hezar Dinari Mescidi, ismini banisinden alır. 1237-1243 seneleri arasında inşa edilmiştir. Ileri dönemlerde ise kuzeyine semahane eklenmiştir. Dönenler Mevlevihanesi’nin ilk yapısı ile alaka pek tek malumat yoktur. Günümüzdeki mimarisi 1812 seneninde yine yapılmıştır.
Kütahya Zafertepe Anıtı
Kütahya, tabii güzellikleri kadar tarihe ışık tutan yapılarıyla da görülmeye kıymet bir şehirdir. Her köşesinde değişik bir ayrıntı gözünüze çarpacak Kütahya gezinizde. Şehrin keşfedilmeyi bekleyen noktalarını yakın bir vakitte ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Zafertepe Anıtı’nı gezi listenize dahil etmenizi tavsiye ederiz. Kütahya Zafertepe Anıtı, Altıntaş kazasına bağımlı olan Çalköy’de bulunuyor.
Kütahya Saat Kulesi
Kütahya Merkez’de tespit edilen Saat Kulesi, XIX. asırda inşa edilmiştir. Banisi Kütahya Valisi Fuat Paşa’dır. 30 Ağustos Ortaokulu’nun arkasında bulunuyor olup basit tek ulaşım yoluna sahiptir. Kütahya Saat Kulesi’nin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Kare tasarılı olup, iki katlı tek mimariye sahiptir. Kulenin üstü külahla örtülmüştür. Kütahya’daki Analcı Mescit’in karşısında tespit edilen Saat Kulesi, gezinizin tek parçası olabilir. Kütahya Çinili Camii ve Kütahya Zafertepe Anıtı da gezi listenizde olması lüzumlenen noktalar arasında.
Kütahya Ulu Camii
1381 seneninde inşa edilen Kütahya Ulu Camii, kentin ortasında bulunmaktadır. Caminin en değerli özelliği kentin en devasa iç alana sahip iman mekanı olmasıdır. Kütahya Merkez’de tespit edilen caminin inşasında bütün ile kesme taş kullanılmıştır. Kütahya Ulu Camii; 64 pencereye, 2 tam kubbeye ve 6 yarım kubbeye sahiptir. Camideki Kabe betimi dışında hiç çini kullanılmamıştır. Kütahya Merkez gezilecek yerlerinize Kütahya Ulu Camii’ni dahil edebilirsiniz.
Kütahya Kurşunlu Camii
Kütahya Merkez’in tarihi yerlerinden bir tanesi olan Kurşunlu Camii, basit tek ulaşım yoluna sahiptir. Paşam Sultan Mahallesi’nde yer alıyor. 1377-1378 seneleri arasında inşa edilen bu iman mekanı Kasım Paşa Camii şeklinde de bilinmektedir.
Şehir dışında gidemediğim ama görülmesi gereken iki yer ise Frig vadisi ile Kurtuluş savaşındaki Dumlupınar Muharebesinde şehir olanların anısına yapılan Dumlupınar şehitliği görülmesi gereken yerlerdendir. Günü birlik gezebileceğiniz, yada geçerken uğrayabileceğiniz keyif alınmaya çalışılabilecek bir şehir Kütahya. Dönerken hediyelik alacağınız en önemlisi ise tabi ki çinisi…
Frig vadisi
Dumlupınar Şehitliği
Yorumlar