Konya, Türkiye‘nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Özellikle Aralık ayında Mevlana haftası boyunca Dünya’nın her yerinden gelen turistleri ağırlıyor.
Başlıklar
- 0.1 Konya Hakkında Bilgi
- 0.2 Konya ismi nereden geliyor? Konya adı nereden geliyor? Konya isminin efsanesi nedir?
- 1 Konya Gezilecek ve Görülecek Yerler – Konya’da nereler gezilir? – Konya’da neler yapılır? – Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler
- 1.1 1. Hz. Mevlana Camii ve Türbesi
- 1.2 2. Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi
- 1.3 3. Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi
- 1.4 4. Konya Sille Köyü
- 1.5 Konya Nerede? Konya’ya Nasıl Gidilir?
- 1.6 Konya’da kaç gün kalınır? Konya’da kaç gün kalmalı? Konya’da kaç gün kalsak yeter?
- 1.7 Konya’da nerede kalınır? Konya otel önerileri – Konya otel tavsiyeleri
Konya Hakkında Bilgi
Türkiye’nin yüzey ölçümü bakımından en büyük ili olan Konya, 2.000.000 üzerinde nüfusuyla aynı zamanda en kalabalık şehirlerinden biridir.
Konya sanayisi çok gelişmiş. Ekonomik anlamda çok ileri bir şehir olduğunu, şehrin düzenli ve temiz yapısından da anlayabilirsiniz.
Şehirde en dikkat çekici olan şeyler; geniş, bakımlı ve güzel caddeleri. Caddelerin birer şeridi bisiklet yollarına ayrılmış. Konya bu özelliği ile Türkiye’nin en uzun bisiklet yollarına sahip şehirlerinden biri.
Konya; Selçuklular’a ve Karamanoğulları’na başkentlik yapmış. Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük Konya sınırları içersinde bulunuyor. Çatalhöyük aynı zamanda Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor.
Konya ismi nereden geliyor? Konya adı nereden geliyor? Konya isminin efsanesi nedir?
Efsaneye göre iki veli düşmanlardan kaçarken kuşa dönüşür. Anadolu’ya doğru uzun süre uçan kuşlar çok yorulurlar. Konya civarına geldiklerinde buradaki yemyeşil ovaları ve şırıl şırıl akan dereleri görüp çok beğenirler. İçlerinden biri buraya konalım mı ya derviş der. Diğeri de “Kon-ya” derviş der.
Konya isminin nereden geldiği ile ilgili bir diğer teori ise; Hristiyanların dini liderlerinden Aziz Pavlus burayı ziyaret etmiş. Hz. İsa ve Hristiyanlık ile ilgili bir çok bilgiler vermiş. O dönemde buraya İsa’nın tasviri anlamına gelen İkonya deniyormuş. Zamanla kelime değişerek Konya’ya dönüşmüş.
Konya Gezilecek ve Görülecek Yerler – Konya’da nereler gezilir? – Konya’da neler yapılır? – Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler
Konya denilince ilk akla gelen Hz. Mevlana ve Şems-i Tebrizi. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan çok güzel camileri ve tarihi eserleri de Konya’da ziyaret edebilirsiniz. Ne demişler gez Dünya’yı gör Konya’yı.
1. Hz. Mevlana Camii ve Türbesi
Hz. Mevlana Celaleddin Rumi 4o yıldan fazla bir süre Konya’da yaşamış. Hz. Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled, Moğol istilasının yaklaşıyor olması neticesinde yaşadığı Behl (Afganistan) şehrinden ayrılarak ilk önce Mekke ve Medine’yi ziyaret ederek haç vazifesini yapmış. Daha sonra Konya’ya yerleşmiş. Konya’yı seçmesinin nedeni ise manevi işaretleri takip etmesiymiş.
Hz.Mevlana’nın en büyük özelliği insanı ve insan düşüncelerini ön plana alması. Aslında insanların dertleri ve düşünceleri yüzyıllar boyunca çok da değişmemiş. Hz. Mevlana insan ruhuna hitap ettiği için görüşleri ve düşünceleri ile günümüzü yakalamış. Günümüzde bu özelliği ile Hz. Mevlana internet ve sosyal medyada en çok paylaşılan kişilerden biri.
Mevlana Celaleddin Rumi’nin öldüğü gün olan 17 Aralık 1273, Konya için çok önemli bir gün. Bugüne Şeb-i Arus; Düğün Gecesi deniliyor. Bunun sebebi Hz. Mevlana’nın, Allah ile buluştuğu gün olması.
Her yıl Şeb-i Arus etkinlikleri her yıl 7 – 17 Aralık tarihleri arasında yapılıyor. Bu tarihler arasında yurt içinden ve yurt dışından bir çok kişi Konya’ya akın ediyor.
Hz. Mevlana’nın türbesi yeşil çinilerle kaplı. Mevlana Müzesi’ni gezerken; derviş mezarlarını, el yazması Kuran-ı Kerim’leri, dervişlerin kullandığı kıyafetleri, dervişlerin hayatlarından kesitleri görebilirsiniz.
Hz. Mevlana Müzesi, Türkiye’de en çok ziyaret alan müzelerden biri.
Hz. Mevlana Müzesi’nin çevresinde ahşap eski evlerin süslediği bir çok güzel sokak bulunuyor. Müzeyi gezdikten sonra bu sokaklarda dolaşarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Bu bölgede Konya’ya özgü yemekler yiyebileceğiniz restaurantlar, cafeler ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.
Konya Mevlana Camii ve Türbesi Nerede? Konya Mevlana Camii ve Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Mevlana Camii ve Türbesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
2. Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi
Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada bulunuyor.
Şems-i Tebrizi 1185 yılında Tebriz’de doğmuş. Küçük yaşlarından itibaren dine ve manevi hayata büyük önem vermiş.
Dönemin bütün din adamlarından bilgiler almaya çalışmış. Bu nedenle bir çok yere seyahatleri olmuş.
Hz. Mevlana ile buluşmak için Konya’ya gelmiş. Hz. Mevlana ve Şems-i Tebrizi birbirleriyle tanıştıktan sonra hayatları değişmiş. Birbirlerinin ışığı olmuşlar.
Şems-i Tebrizi 1247 yılından sonra hiç bir yerde görülmemiş. Öldü mü, öldürüldü mü yoksa Konya’yı terk mi etti tam olarak bilimese de burada bir türbesi bulunuyor.
Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi Nerede? Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
3. Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi
Karatay Medresesi, 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmış. Selçuklular devrinin en güzel çini eserlerinden biri olan medresede hadis ve tefsir gibi dini konularda eğitim verilmiş.
19. yüzyıldan sonra kullanılmayan medrese, bir süre boş kalmış. 1955 yılında onarılarak “Çini Eserleri Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamış.
Karatay Medresesi’ne girmeden önce, muhteşem mermer kapısına ve taş işçiliğine mutlaka dikkat edin.
Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi Nerede? Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
4. Konya Sille Köyü
Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı Sille tarihi taş evleri, arnavut kaldırımlı renkli sokakları ile Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Tarihi neolitik çağa kadar uzanan Sille, eskiden Kudüs yolu üzerinde bulunduğundan dini açıdan çok önemli bir yermiş.
Konya Sille Köyü Nerede? Konya Sille Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Sille Köyü’nün yerini aşağıda görebilirsiniz.
5. Sille Aya Elenia Kilisesi
Sille Aya Elenia Kilisesi, M.S. 4. yüzyılda Büyük Konstantin’in annesi Helene tarafından yaptırılmış. İlk Hristiyan Aristokrat olan Helene, İsa’nın gerildiği kutsal haçı bulmak için Kudüs’e kadar gitmiş. Bu arada yol üzerinde kiliseler yaptırmış.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada yaşayan nüfusun büyük çoğunluğu Hristiyan’mış.
Daha sonra bu nüfus azalmış ve kilise kullanılmaz olmuş. Aya Elenia Kilisesi yıllar süren restorasyondan sonra 2012 yılında müze olarak hizmete açılmış.
Kilistra Antik Kenti
Konya’nın Meram bölgesine bağımlı olan Gökyurt beldesindeki Kilistra Antik Şehiri, epey çok insan doğrulusunda tanınmasa da varlıklı kalıntılarıyla görenlerin beğenisini kazanmaktadır. Hatunsaray beldesine bağımlı olan Gökyurt Köyü’ndeki antik yerleşim bölümünde arkeolojik hafriyat çalışmaları yapılmış, çalışmalarda incelenen kalıntıların Hellenistik ve Roma döneminde kurulmaya başlandığı anlaşılmıştır. Şehrin yerleşimi çoğunlukla kayalara oyulmuş evlerden oluşmakta. Şapel, kilise, mesken, sarnıç, çeşme, şaraphane kalıntılarına rastlanmaktadır. Bu arada güvenlik emelli uygulanan garnizon, sığınaklar ve gözetleme kulesi şu zamana kadar gelen kalıntılar arasında.
Kadı Mürsel Camii
Konya’nın Meram ilçesindeki tespit edilen Kadı Mürsel Camii, basit ulaşım tek ulaşım yoluna sahiptir.
Gazi Alemşah Mahallesi’nde, Meram Halk Eğitim Merkezi’nin karşısında tespit edilen caminin yapımında moloz taş kullanılmış olup, çatısı kiremitle kaplanmıştır. Caminin Diğer tek minaresi bulunmaktadır ve minaresi de kiremitten inşa edilmiştir. Kadı Mürsel Camii, 2005 seneninde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kapsamı geniş tek onarımdan geçmiştir.
Kilistra Kaya Mezarları
Konya’nın Kapadokya’sı olarak isimlendirilen Kilistra Antik Şehiri, kayalara oyulmuş çoğu eviyle, şapel, kilise, mesken ve sarnıç kalıntılarıyla ülkemizin keşfedilmesi istenilen tarihi illerinden biri. Antik şehirde tespit edilen kaya mezarları kazanın değerli kalıntıları arasında. Kilistra Kaya Mezarları’nda arkeolojik kazılar yapılmıştır. Friglerin kullandığı kaya kabir yapılarına benzeyen Kilistra Kaya Mezarları’nın en önemlisini tek krala ilişkin bulunduğu muhtemel mezardır. Bu kaya mezarında eşya kalıntıları da bulunmuştur.
Pir Esad Sultan Türbesi
Selçuklu döneminde yaşamış tek zat olan Pir Sultan Esad’ın Konya’da Pir Esad Mahallesi’nde tek türbesi vardır. Sultan IV. Kılıçarslan döneminde vefat ettiği malum Pir Sultan Esad’ın o dönemde devasa tek şeyh bulunduğu ve Selçuklu Sarayı’nda saygın biri bulunduğu bilinmektedir. Bugün türbesinin yer aldığı boş bölgede tek cami bulunmakta. Cami 1990 seneninde inşa edilmiş olup, son zamanlarda türbe caminin dışında kalmaktadır.
Tavusbaba Türbesi
Konya’nın Meram Bağları’nda epey gösterişsiz tek türbe yer alıyor. Halk doğrulusunda Tavusbaba Türbesi olarak isimlendirilen mekan, bu gün ziyaretçiler doğrulusunda daimi ziyaret edilmekte… Ama Tavusbaba türbesi tek bayana mı ilişkin yok ise tek erkeğe bilinmiyor. Yüzyıllar boyu bu gizemini koruyan türbe, kimi efsanelerin de çıkış noktası. Derler ki; günün birisinde hint diyarından güzel mi güzel tek bayan yerleşmiş buraya. Her sabah rebab çalar şarkı söylermiş. Kimsenin yüzünü görmediği bu güzel bayan tek gün rebabını çalmamış. Tepedeki sesin kesildiğini fark eden halk, merak ediip tepeye çıkmış.
Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya-Akşehir’de tespit edilen Rüştü Bey Konağı, orijinalliğini koruyabilmiş ve son zamanlarda Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenip, ziyaretlere açılmıştır.Rüştü Bey Konağı’nın yapımına Ermeni ustalar doğrulusunda başlanmış olup, Türk ustalar doğrulusunda tamamlanmıştır. Konağın bodrum ve taban katının üstünde iki kat henüz bulunuyor.Rüştü Bey Konağı, 1989 seneninde Kültür Bakanlığı doğrulusunda alınıp, onarılmıştır. 1992 seneninde ise Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.
Konya Nerede? Konya’ya Nasıl Gidilir?
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya’ya Türk Hava Yolları’nın düzenli seferleri ile İstanbul’dan yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.
Konya’da kaç gün kalınır? Konya’da kaç gün kalmalı? Konya’da kaç gün kalsak yeter?
Konya’da yaklaşık olarak 3 gün kalabilirsiniz. 2 gün kalmak çok yetersiz kalıyor. Bir çok yeri gezmek için zamanınız kalmıyor.
Konya’da nerede kalınır? Konya otel önerileri – Konya otel tavsiyeleri
Konya’da kaldığımız Konya Ramada Plaza kalmak için önerebilirim. Çok konforlu ve yeni bir otel. Çok temiz ve kahvaltısı da çok iyi.
Yorumlar