Boğaz manzarasının vazgeçilmez yerlerinden biri de kuşkusuz Kız Kulesi‘dir. Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiş olan kule, pek çok efsaneye konu olmaktadır. Bunlardan biri ve en bilineni, kuleye adını da vermiş olan (Leander’s Tower) Leandros efsanesi’dir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero‘nun hikayesi trajediyle bitecektir.
Tarih boyunca çeşitli efsanelere konu olmuş olan Kız Kulesi’nin tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor. Antik çağda Yunan’dan Roma ve Bizans’a, oradan da Osmanlı’ya uzanan tarihi dönemlerden geçerek günümüze kadar gelmiş durumda.
Zamanında savunma ve gözetleme kulesi, gümrük istasyonu ve deniz feneri olarak kullanılmış olan Kız Kulesi, günümüzde gündüzleri müze, kafe ve restoran, akşamları da özel bir restoran olarak hizmet veriyor. Kule alanında ayrıca düğün, yemek vb. organizasyonlar da yapılıyor. Kız Kulesi’nde gün batımında bir akşam yemeği yemek İstanbul’da yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisi.
Başlıklar
Kız Kulesi’nin Tarihi
Tarihçilere göre, zamanında Asya kıyılarından bir toprak parçası yerinden koparak burada bir adacık oluşturmuş ve M.Ö. 340 yıllarında dönemin Atina komutanı Alkibiades’in emriyle, boğaz girişinde gemileri kontrol etmek ve vergi toplamak üzere burada bir kule inşa ettirilmiş.
Sonrasında M.Ö. 341 yılında Yunan Komutan Chares tarafından karısı için burada mermer sütunlar üzerinde anıtsal bir mezar inşa ettirilmiş.
1110’lu yıllarda Roma döneminde ise buradaki ilk büyük ve göze çarpan kule İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilmiş.
1143 ve 1178 yıllarında ise yine İmparator Manuel tarafından şehri savunmak için birisi bu adacıkta, diğeri de Topkapı Sarayı’nın plaj alanında olmak üzere iki kule inşa ettirilmiş. Düşman gemilerinin Boğaz’a girmesini ve ticaret gemilerinin de vergi ödemeden geçmesini önlemek için de bu iki kule arasına zincir çekilmiş.
Bizans döneminde ise adacıktaki kule zaman zaman yıkılmış ve yeninde onarılmış ve İstanbul’un fethi esnasında Venedikliler tarafından şehri savunmak için üs olarak kullanılmış.
1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra ise Fatih Sultan Mehmed buradaki küçük kuleyi yıktırmış ve yerine taştan yapılmış ve içerisine top yerleştirilmiş yeni bir küçük kule inşa ettirmiş.
Bugünkü Kız Kulesi’nin temelleri Fatih Sultan Mehmed döneminden kalma bu kule. Kulenin Osmanlı döneminde zaman zaman onarıldığı veya yeniden inşa edildiği de rivayet ediliyor.
1719 yılında aydınlatma için kullanılan bir fenerden sıçrayan alev nedeniyle yanan Kız Kulesi, şehrin baş mimarı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından onarılmış. Bu onarım esnasında üzerine camlı köşkle kurşunla kaplı bir kubbe oturtulmuş ve kule neredeyse yeniden inşa edilmiş.
17’nci yüzyılda ise kulenin bulunduğu adacık üzerine, etrafındaki sığ sular nedeniyle bir deniz feneri yerleştirilmiş ve o zamanda beri deniz feneri olarak hizmet etmeye başlamış.
1830-1831 yıllarında kule, şehirde veba salgının yayılmasını önlemek üzerine karantina hastanesine dönüştürülmüş. 1836-1837 yıllarında da yaklaşık 30 bin kişinin vebadan öldüğü dönemde bazı hastalar burada adacık üzerine kurulmuş küçük bir hastanede izole edilmiş.
Kız Kulesi, 1833 yılında geçirdiği büyük restorasyon sonrasında Osmanlı-barok mimari tarzında bugünkü şeklini almış. 1857 yılında ise bir Fransız şirketi tarafından buraya yeni bir deniz feneri inşa edilmiş.
Günümüzde ise Kız Kulesi gündüzleri müze, kafe ve restoran, akşamları da özel bir restoran olarak hizmet veriyor.
Kız Kulesi’nin ayrıca antik Yunan, Bizans ve Osmanlı döneminden gelen üç efsanesi bulunuyor.
Leandros Efsanesi
Leandros adlı genç bir adam Afrodit’e sadık olan Hero isimli bir rahibeye aşık olur. Ancak, bir rahibe olarak, birine aşık olmak bir tabuydu. Rahibe kulede yaşıyordu ve her gece Leandros’un kuleye yüzerek ona yolunu bulması için bir ateş yakıyordu.
Her gece bu şekilde görüşüyorlardı ancak fırtınalı bir gecede bu ateş söner ve Leandros yolunu kaybederek ölür. Sonrasında da rahibe Hero intihar eder.
Prenses Efsanesi
Bir zamanlar bir kahin tarafından dönemin Kralına, kızının yılan sokması nedeniyle öleceği hakkında kehanette bulunulur. Bunu duyan Kral, kızını yılanlardan korumak için denizde bir kule inşa eder.
Yıllar geçer ve prenses kulede yaşamaya ve büyümeye devam eder. Ancak yine de kehanet kaçınılmaz olarak gerçekleşir. Kuleye taşınan meyve sepetinin içindeki yılan onu ısırır ve öldürür.
Battalgazi Efsanesi
Battalgazi adında bir adam, Hristiyan hükümdar Tekfur’un kızına aşık olur. Tekfur kızının Battalgazi ile birlikte olmasını istemez ve onu korumak için kuleye koyar.
Daha sonra Battalgazi kuleye saldırır, kızı alır, ve atıyla çok hızlı bir şekilde uzaklaşır. Ünlü “Atı alan Üsküdar’ı geçti” ifadesi de bu efsaneden geliyor.
Kız Kulesi Aktiviteler
Kız kulesi hem müze hem de cafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Kız kulesinde gündüz vakti kahvaltıya gelebilir, ayrıca rezervasyona gerek olmadan cafe ve restorandan yararlanabilirsiniz.
Kız kulesinin giriş katında restoran ve kafeterya hizmeti, üst katında bulunan Kuledebar Cafe’de ise boğaz manzarası eşliğinde yeme içme hizmeti veriliyor.
Akşam yemekleri için ise rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Kuledebar Cafe
Kız kulesinin üst katında hizmet veriyor. 360 derece boğaz manzarasında yeme içme keyfi sürebilirsiniz.
Burada ayrıca özel günler, iş yemekleri vb. toplam 16 kişiye kadar davet ve organizasyonlarınızı da yapabiliyorsunuz.
Kuledebar’da ayrıca özel 2 kişilik paket sunuluyor. Menü fiyatı ise 375 TL.
Kuledebar akşam yemeği için her gün 20:15 – 00:30 saatleri arasında hizmet veriyor.
Akşam yemekleri haricinde rezervasyon yaptırmanıza gerek yok.
Kahvaltı
Hafta içi 09:00 – 13:00, hafta sonu ise 10:00 – 13:00 saatleri arasında serpme kahvaltı olarak hizmet veriliyor.
Rezervasyon yaptırmanız halinde kahvaltı fiyatı müze girişi dahil hafta içi kişi başı 90 TL, hafta sonu ise 110 TL.
Öğle Yemeği
Öğle yemeği için Kız kulesinin alt katındaki restoranda kafeterya menüsünden istediğiniz yemekleri sipariş verebiliyorsunuz.
Öğle yemeği için rezervasyona gerek yok. Servis saat 12:00’da başlıyor.
Akşam Yemeği
Kızkulesi restoran olarak akşam saat 20:15’den itibaren hizmet veriyor. Dünya mutfağının seçkin menüleri mevcut ve mistik ambiyansına uygun olarak yerli ve yabancı canlı müzik eşliğinde hizmet veriyor.
Akşam yemekleri için menü fiyatları 250-300 TL arasında değişiyor. İçecekler ise ekstra.
Akşam yemekleri için 7 yaş altı çocuk, ayrıca şort, kapri veya eşofman tipi kıyafetle gelen misafirler kabul edilmiyor.
Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Açılış Kapanış Saatleri
Kız kulesi hem müze hem de restoran olarak her gün 09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Akşam yemekleri bu saatlere dahil değil.
Giriş Ücreti
Kız Kulesi ve müze giriş ücreti yetişkin kişi başı 30 TL, öğrenci 15 TL.
Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir? Ulaşım
Lokasyon
Kız Kulesi, Üsküdar Salacak açıklarında 150-200 metre mesafede bir konumda bulunuyor. Google haritası >>
Ulaşım İmkanları
Kız Kulesi’ne ulaşım için en pratik yol Kabataş iskelesi ve Salacak’tan kalkan tekneleri kullanmak.
Kız Kulesi Tekne Servisi (Kule Ziyareti için)
* Kabataş (yalnızca hafta sonu) ve Salacak’tan kalkıyor.
* Kabataş’tan Kız Kulesi’ne: Hafta sonu 10:00-18:00 saatleri arası her saat başı ring sefer yapılıyor.
* Salacak’tan Kız Kulesi’ne: Her gün 09:15-18:30 saatleri arasında her 15 dakikada bir ring sefer yapılıyor.
Kız Kulesi Akşam Yemeği için Tekne Servisi
* Kabataş ve Salacak’tan her gün akşam yemeği rezervasyonlu ziyaretçiler için yapılıyor.
* Kabataş’tan Kız Kulesi’ne: Her gün 20:00, 20:45 ve 21:30’da gidiş seferleri yapılıyor.
* Kız Kulesi’nden Kabataş’a: Her gün 23:00 ve 23:45’te dönüş seferleri yapılıyor.
* Salacak’tan Kız Kulesi’ne: Her gün 20:15’te ring seferler başlıyor.
Adres ve İletişim
Adres: Salacak, Üsküdar, İstanbul
Tel: 0216 342 47 47
Web: kizkulesi.com.tr
Yorumlar