Kırıkkale Gezilecek yerler listesi yazımızda, Kırıkkale’de gezilecek En Güzel yerler, görülmesi gereken tarihi mekanlar, aile ile gidilecek yerler ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Orta Anadolu’da yer alan bu kent, Anadolu ile Karadenizi, Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlamaktadır. Bu kente yolunuz düşmesi durumunda Kırıkkale gezilecek yerler listesi size rehber olacaktır.
Başlıklar
Kırıkkale Gezilecek Yerler Listesi
8 adet ilçesi bulunan Kırıkkale’nin oldukça zengin bir tarihi eser çeşitliliğini bulunduğunu görüyoruz. Rehber edineceğiniz birbirinden güzel Kırıkkale’de gezilecek yerler listemizde yer alan mutlaka görmeniz gereken Kırıkkale gezilecek yerler listesi şu şekildedir:
1. Sulu Mağara
Keskin ilçe sınırlarında bulunan bu mağara son zamanlarda yapılan çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır. Fosil bir mağara olmasından dolayı ilgi çeken bu yapı, hem doğal hem de yarı doğal bir mağara özelliği taşımaktadır.
2. Hasandede Camii ve Türbesi
Kırıkkale kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan bu cami 1605 yılında yapılmıştır. Dönemin mimari özelliklerini görmek için dahi bu cami ve türbeyi ziyaret edebilirsiniz.
3. Ceritkale Kaya Mezarları
Kırıkkale gezilecek yerler listemizin 3 sırasında Ceritkale Kaya Mezarları yer almaktadır. Demir çağından kalma bu mağaralar görülmeye değer bir güzelliğe sahip.
4. Silah Sanayi Müzesi
1990 yılında hizmete giren Silah Sanayi Müzesi, Kırıkkale merkez ilçesinde bulunmaktadır. Toplamda 300’den fazla eserin yer aldığı bu müze, 2. Dünya savaşından ve Tophane silah müzesinden kalma birçok eseri barındırmaktadır.
5. Çeşnigir Köprüsü
Selçuklu dönemi eserlerinden olan Çeşnigir Köprüsü, 13. yüzyıl mimari özelliklerini taşımaktadır. Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine çıkarken köprünün bakım ve onarım işlemlerini yaparak bugünlere kadar ulaşmasını sağlamıştır.
6. Karaahmetli Tabiat Parkı
2009 yılında sit alanı ilan edilen bu Park, Kırıkkale’de gezilecek yerler listemizdeki en huzurlu yerdir. Park içerisinde sessiz sakin ve dinlendirici ortamda bir bardak çay ile gerçek huzuru bulabilirsiniz.
7. Ballı Camii ve Türbesi
1121 yılında inşa edilmiş bu türbenin kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle. Caminin taban bölümünde yer alan ahşap işçiliği mimariye verilen önemin büyük bir göstergesidir.
8. Tarihi Evler
Kırıkkale, 1500’lü yıllardan bu yana Türk evleri konusunda önde gelen bir şehirdir. İki katlı olarak inşa edilen evler, ilk günkü gibi korunarak gelecek nesiller aktarılmaya çalışılmakta.
9. Koçubaba Camii ve Türbesi
Kırıkkale gezilecek yerler listesi son sırasında olan Koçubaba Camii ve Türbesi, 15. yüzyılda inşa edilmiş olup kim tarafından yaptırıldığı tam olarak belli değildir. Yıllar içerisinde gördüğü bakım ve onarım nedeniyle caminin özgünlüğünü büyük oranda yitirdiği görülmektedir.
10. Selvez Koyu
Kırklareli’nin Vize bölgesine bağlı Kıyıköy kasabasına 4 km uzaklıkta yer alıyor Selvez Koyu. Selvez Koyu, Kıyıköy’de tespit edilen koyların en sakini ve genellikle aileler doğrulusunda seçenek ediliyor.Limanın derhal ilerisinde bulunan Kıyıköy, yaz aylarında denize girmek için gelen ailelerin akınına uğruyor. Ayrı olarak Selvez Koyu, kamp ve karavan tutkunlarının da seçenek ettiği noktalardan biri.
11.Kıyıköy Mağarası
Kıyıköy Mağarası, Kırklareli’nin Vize bölgesine bağlı Kıyıköy kasabasının 2 km güneyinde bulunuyor. Yöre halkı doğrulusunda Devasa Kurudere olarak malum akarsu yatağının yamacında bulunan Kıyıköy Mağarası, görülmeye kıymet tek tabii oluşum olarak ilgi çekiyor.
Kireçtaşı içerisinde ilerleyen fosil-yarı aktif olan Kıyıköy Mağarası, vadi tabanının 25 metre yüksekliğinde ve yamaçta yer alması nedeniyle ulaşımı bir miktar zor. Mağaranın içinde ise kırmızı ve kahverengi mağara kelebekleri ile yarasalar yaşıyor.
12.Kıyıköy Kalesi
Kıyıköy kasabasını ciddi anlamda kuşatan, Bizans devresine ilişkin olan Kıyıköy Kalesi, 6. asırda Jüstinyen devrinde yapılmış. Üzerindeki harçtan da anlaşıldığı kadarıyla, kalenin 9. ve 10. yüzyıllarda onarım edildiği düşünülüyor.
Kıyıköy Kalesi, güneyde Kazandere, kuzeyde ise Pabuçdere arasında, denize doğru uzanan tek yamaç üstünde kurulmuş.
Bugün ikinci burcunun sahip olunan bulunmadığı Kıyıköy Kalesi’nin 6 metreye kadar artan surları bulunuyor. Bu surların güneyinde ise saklı tek kapı sahip olunan ve kaleden bu yapıya 180 basamak ile iniliyor. Şu zamana kadar kalenin en iyi korunan bölümü ise hiç kuşkusuz saray kapısı.
13.Pabuçdere
İstanbul’un kuzeybatısında, Istrancaların en yüksek noktası olan Mahya Tepesi’nin güney yamaçlarında doğan Pabuçdere, Kıyıköy’ün en can alıcı noktalarından biri olarak ilgi çekiyor. Kıyıköy’ün kuzeyinden Karadeniz’e dökülen Pabuçdere’nin, Kıyıköy kasabısının derhal yanısıra, denizle kavuştuğu yerde tek plajı da bulunuyor.
Yerli ve ecnebi turistlerin kesif alakasıyla karşılaşan Pabuçdere’de motorla veyahut kayıkla gezinti yapılabiliyor. Ayrı olarak derede sazan ve kefal balıkları da avlanabiliyor. Pabuçdere’nin suyu epey soğuk fakat tek o kadar da temiz.
14.Panayır İskelesi Koyu
Panayır İskelesi Koyu Kışlacık Köyü’nde, bölge merkezine 47 km uzaklıkta bulunuyor. Başka koylara kıyasla henüz iyi korunduğu belirlenmiş olan Panayır İskelesi Koyu’nun, 20 metre genişliğinde ve tahminen 200 metre uzunluğunda tek kumsalı var. Koyun geri kalan bölümü ise yemyeşil tek ormanla kaplı.
Gözlerden uzak bişi burayı kamp ve karavan turizmi için epey elverişli hale getirmiş. Kamping kısmı dışında kısıtlı ve epey itinalı olmayan sezonluk tesisler de bulabilmek olası Panayır İskelesi Koyu’nda
Yorumlar