Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi‘ni duydunuz mu? Ölüdeniz’in oldukça yakınındadır ve daha geniş Fethiye bölgesini keşfeden insanlar için son derece popüler bir selfie durağıdır. Sebep açıktır; Kelebekler Vadisi, sizi suskun bırakan, doğanın yarattığı olağanüstü mekanlardan biridir. Vadi, sarpla çevrili, neredeyse 350 m’ye kadar dikey kayalık bir plajı olan yeşil bir vahadır. Vadinin sonunda, Akdeniz boyunca küçük bir dere yaratan bir şelale var. Vadi gerçekten orada yaşayan birçok kelebekten adını alıyor.

Kelebekler Vadisi

Akdeniz’in turkuaz sularına açılan küçük bir vadi olan Kelebekler Vadisi, arazi gelişimi ve inşaatın olmadığı iyi korunmuş bir doğal alandır. Bu nedenle tek konaklama tesisleri çadır ve bungalovlar (küçük ahşap kulübeler). Kelebekler vadisi, vadinin doğal güzelliğinin, plajın ve vadinin derinliklerindeki küçük şelalenin tadını çıkarmak isteyen yerli ve yabancı genç gezginler arasında oldukça popülerdir. Vadi, sarp uçurumların denizin muhteşem güzellikteki renklerine temas ettiği Faralya sahilinin bir parçasıdır. Bu nedenle Kelebekler Vadisi’ni yukarıdan izlemek nefes kesici manzaralar yaşayabilir. Kelebekler Vadisinde kamp yapmak ile ilgili detaylı bilgiyi websitesinden alabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi Hakkında 

Kelebekler Vadisi

Ölüdeniz’in yaklaşık 15 km güneyinde ve Fethiye’ye 10 km uzaklıkta bulunan Kelebekler Vadisi, olağanüstü doğal güzelliğin bir adresidir. Modern gelişimin dokunuşuyla tam bir doğal ortamı vardır. Kelebekler Vadisi, aşağıda mavi ve aqua sularına açılan büyük dağlardan oluşan bir vadidir. Plaj koydu sırt çantanızın kampta görünmesi için popüler bir nokta haline geldi, bu nedenle sık sık çadırların açıldığını ve kıyı boyunca tembellik eden birçok insanın olduğunu göreceksiniz. Kelebekler Vadisi’ne giden hiçbir yol yoktur, sadece vadiyi gölgeleyen dağların tepesinde oturan güzel bir Türk köyü olan Faralya’dan tekneyle veya çok tehlikeli bir trekking ile erişilebilir.

Sezon boyunca üremek için vadide çok sayıda renkli Panaxia türü kelebek kelebekler toplanır. Yeşilliklerle beslenen yağışlı mevsim boyunca Akdeniz çalılıklarında kalırlar. Mayıs ayının sonuna doğru, tüm mükemmelliğindeki kelebekler, görünüşlerini herkes tarafından tanınabilir hale getirir ve su yollarını izleyerek sürekli olarak daha yüksek nemli bölgelere doğru ilerler. Sonunda kurak mevsim ilerledikçe vadiye varırlar.

Kelebekler Vadisi Tarihi 

Kelebekler Vadisi Tarihi 

Aslında Kelebekler Vadisi, Likya Dönemi’nde (M.Ö. 300-400) Perdikya olarak da bilinen Faralya köyü için bir liman olarak kullanılmıştır. Bu, Osmanlı Rumlarına kadar Bizans döneminde de devam etti. Evler, kiliseler, yollar ve duvarları korumak için yapı malzemeleri bu vadi boyunca sürekli olarak satın alınmıştır.

Yunan nüfusunun değişiminden sonra, Kelebekler Vadisi ülkesi, doğal olarak yetişen tüm turunçgilleri, meyveleri ve diğer meyve ağaçlarını kesmeye karar veren bir sahibi de dahil olmak üzere yıllar boyunca farklı kişilere satıldı. Anadolu Turizmi Geliştirme İşbirliği İşbirliği, toprağı devralmış ve Kelebekler Vadisi’nin yemyeşil yeşilliklerini rehabilite ediyordu. Aynı zamanda, Kelebekler Vadisi sırt çantalı gezginler tarafından derinden sevilen lagünlerinin kitle turizmine girmesinden sonra keşfedildi.

Vadinin adı, kanyondaki şelalenin yanında bulunan dev bir endemik kelebek sürüsünden geldi. Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, Kültürel ve Doğal Miras Koruma Kurulu tarafından yasal koruma altında. Çoğunlukla kitle turizminin etkilerinden uzak durdu, ancak vadi yönetimi şimdi bu güzel bölgeyi korumak için Ekolojik tarım ve ekolojik turizm programları yürütüyor.

Ne bulacaksınız ?

Ne bulacaksınız ?

Kelebekler Vadisi’nin çekiciliği şeylerin bir kombinasyonunda yatmaktadır. Teoride sadece tekne ile erişilebilir olması, göreceli olarak el değmemiş bir yer tutmada yardımcı olmuştur. Görece diyoruz çünkü tesis içinde tesisler var. Bir kafe ve restoranın yanı sıra oldukça geniş bir kamp alanı bulacaksınız. Bu konuda olumlu olan şey, rahatlık eksikliğinden endişe duymanıza gerek kalmaması ve rahatlatıcı bir gün geçirmek olabilir. Vadi, serin deniz rüzgârının tadını çıkarırken gün boyu pek çok ağaç veya üzüm gölgesinde, muhteşem bir yerdir. Yönetim, alanın ve çevresinin korunmasına büyük çaba sarf ediyor. Yine de Kelebekler Vadisi her gün Ölüdeniz’den ayrılan büyük korsan parti teknelerinin yelken yolunda bir durak olduğundan, zaman zaman bir sürü turist dolup taşar. Kısa bir durak, ama çok zor olabilir. Bunun dışında, özellikle yoğun sezonun dışında, burayı rahat ve huzurlu bulacaksınız.

Nasıl Gidilir? 

Kelebekler Vadisi’ne ulaşmak oldukça basittir. Fethiye’den Ölüdeniz Plajı’na düzenli dolmuş otobüsleri vardır. Ölüdeniz Plajı’ndan Ölüdeniz ile Kelebekler Vadisi arasında düzenli tekne servisleri bulunmaktadır. Bunlar Ölüdeniz’den saat 11:00 civarında başlıyor ve akşam 6’da bitiyor. Kelebekler Vadisi’nden ilk servis saat 9:30’da kalkıyor ve son kalkış saat 17:00’da başlıyor. Bu sürelerin dışındaki vadiye ulaşmak için Kelebekler Vadisi Yönetimi’ni arayabilir ve bir burç talep edebilirsiniz.

Çoğu insan Fethiye’deki Olimpos mavi yolculuklarına Kelebekler Vadisi’ni kısa bir ziyaret etme eğilimindedir. Bu, seyirin 1. gününde durmakta ve müşteriler keşfetmek, kısa bir yürüyüş yapmak ve sahilde takılmak için bolca zamana sahiptir.

Gezilecek Yerler 

Kelebekler vadisi, sarp uçurumların denizin muhteşem çarpıcı renklerine temas ettiği Faralya sahilinin altındadır. Bu nedenle, Kelebekler Vadisi’ni vadinin tepesindeki Faralya köyünden gözlemlemek, vadiyi görmenin ve çarpıcı fotoğrafları elde etmenin en iyi yollarından biridir. Faralya ve Kelebekler Vadisi arasında dik bir yürüyüş parkuru var, ancak bunun hafif yürekli veya deneyimsiz dağcılar için olmadığına dikkat edin.

Kelebekler Vadisi aynı zamanda uzun bir dereye ve çeşitli şelalelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu su akıntılarına ulaşmak ve serinlikleri altında banyo yapmak için vadi boyunca daha küçük yürüyüş parkurları var. Şanslıysanız, yakındaki kayaların üzerinde oturan 80 farklı türde güve ve kelebek türünden birini yakalayabilirsiniz. Vadinin ortasında, güveler ve kelebekler yürürken sık sık omuzlarınızda yatmaya gelen ağaçların arasından süzüleceklerdir.

Kelebekler Vadisi’ndeki en büyük geçmiş zamanlardan biri sahilde kamp yapmak. Vadi yönetim çadırlarından veya bungalovlardan birini kiralayabilir ya da kendi çadırınızı çadırda getirebilirsiniz. Vadide kalırken, birçok gezgin ekibin bölge için kurduğu sürdürülebilir projelerle de ilgileniyor. Kamp yapan gezginlerin çoğu sadece birkaç gün kalır ve sonra Kelebekler Vadisi’nden yola çıkar. Bölgede görülecek diğer yerler arasında Ölüdeniz , St Nicholas Adası ve On İki Ada , Tersane Adası ve Kleopatra Hamamı tekneyle seyahat ediyor.