Kayseri, Anadolu coğrafyasının tam ortasında Erciyes Dağı’nın eteklerine konumlanmış; ilkçağlardan günümüze önemini hiç kaybetmemiş, her zaman cazibe merkezi olmuş bir kent… Türkiye’nin 15. büyükşehri olan Kayseri, sanayi, ticaret, eğitim, turizm, ulaşım ve tarım alanlarında oldukça gelişmiş bir altyapıya sahip.
15 ilçesi olan Kayseri, büyüleyici bir manzara eşliğinde Erciyes Kayak Merkezi ile insanlara çok özel gezi ve tatil imkanı sunuyor. Kapadokya havzasının en önemli kentlerinden birisi olan Kayseri, yaklaşık 6 bin yıllık geçmişe sahip … Gerek kent merkezinde gerekse ilçelerinde bulunan doğal, tarihi ve kültürel yapılar ziyaretçilerine çok çeşitli seçenekler sunuyor. Dünyaca tanınan nefis yemekleri ve yöresel ürünleri tadılmaya değer nitelikte…
Kayseri gezilecek yerler üzerine sizler için bir liste yaptık. Bu harika mekanlarlarda sizlere keyifli gezintiler dileriz.
Erciyes Kayak Merkezi
Kış turizmi açısından Türkiye’nin en önemli 3. bölgesidir. İlk olarak kış tatillerinde tercih edilen yerler arasında Erciyes Kayak Merkezi her daim misafirlerini beklemektedir. Aynı zamanda Erciyes, Türkiye’nin en büyüleyici manzarasını sunar. Diğer yandan da kayağı doyasıya yaparak eğleneceğiniz noktalar arasında bulunur. Kayak sporu için malzemeler satın alabileceğiniz yerleri Kayseri-Erciyes’te bulabilirsiniz.
Şahruh Köprüsü
Şahruh köprüsü, Dulkadiroğulları döneminden kalan önemli bir tarihi eserdir ve Kayseri’de yer alır. Kızılırmak üzerine kurulmuştur ve 114,5 m uzunluğundadır. Yapıldığı dönem hakkında bilgi olsa da tarihi ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak düşüncelere göre Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırılmıştır. Köprü Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Köyü’nün girişinde bulunur. Sağlam olarak günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Köprü ile alakalı bir rivayet vardır; insanların uzun yıllar Kızılırmak’ın üzerinden geçmek için kullandığı köprü düğün alayı yapıldığı sırada bir gün çökmüş. Üzerinde o sırada 300 atlı ve 500 insan varmış. Onca Kızılırmak’a düşen insanın kimisi sulara kapılarak yok olmuş, kimisi de kurtulmayı başarmıştır.
Sultan Sazlığı
Sultan Sazlığı, Kayseri’de bulunur, Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden biridir ve sadece il merkezine 70 km uzaklıkta bulunur. Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi arasında kendisini göstermektedir. Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı’nca 1971 yılında koruma altına alınan Sultan Sazlığı 251 çeşit kuş ve Türkiye’de az sayıda bulunan bin adet flamingonun evidir. Karabatak, Kara Sumru, Balıkçıl, Turna, Dikkuyruk ve daha birçok kuşa 600 bin ördek dışında ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölge kuş meraklıları ve doğayla iç içe olmayı sevenlerin ilk durağıdır. Fazlaca ayrıca bilgi sahibi olup aynı zamanda da güzel bir gün geçirebilirsiniz. Kayseri gezisi düşünenler için Sultan Sazlığı ilk durak olacak kadar şahane ve çekicidir. Bu noktadan gezinize başlayıp en keyifli biçimde gezinize devam edebilirsiniz.
Melikgazi Kalesi
Melikgazi Kalesi, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bulunur. Aynı adı taşıyan köyün sınırları içerisine yer alır. Zamantı kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Esasında kale, Zamantı ve Elbistan yollarının kontrolünü sağlamak için inşa edilmiştir. Melikgazi Kalesi Danişmentli, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak Melikgazi Türbesi’ni yakınındaki tepelik alanda bulur ve kullanılmıştır. Bulunduğu köye kale hakim bir tepededir ve manzarası da oldukça güzeldir. Kalenin kalıntılarının incelenmesinin ardından kesme kırmızı ve beyaz taşın yapımında kullanıldığı anlaşılmıştır. Yeni eklemeler de Selçuklu döneminde yenilenen kaleye yapılmıştır.
Melikgazi Kalesi, Kayseri gezinizde görmenizi önerdiğimiz yerler arasındadır ve tarihi dokularını gözler önüne sermeye devam etmektedir.
Kayseri Develi Kalesi
Kesin olarak tarihi hakkında bir bilgi bulunmayan Develi Kalesi, Bizans döneminden yapılan araştırmalar önce inşa edildiği ortaya çıkarılmıştır. Develi Kalesi, Kayseri’nin büyük bir tarihi sürecine tanıklık etmiştir ve maalesef günümüzde harap bir şekildedir. Hala buna rağmen turistler tarafından hala ziyaret edilmektedir. İki yarım daire burç, iç surların güneyindeki iki dikdörtgen burç ve bazı sur duvarları kalenin harap olan kalıntılarını oluşturmaktadır. Kendini şehrin batısındaki bir tepede gösteren Develi Kalesi, iç kale, iç sur ve dış sur olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Özellikle kale Selçuklular döneminde aktif olarak kullanılıp, o dönemlerde genişletilmiştir. Develi Kalesi’ni de Kayseri’de geçireceğiniz günlere dahil edebilirsiniz.
Hacer Vadisi
Hacer Vadisi, Türkiye’nin benzersiz bir alanıdır. Hem sahip olduğu bitki örtüsü hem vadi boyunca sıralana yamaçları akılları baştan alacak bir güzelliğe sahiptir. Aynı zamanda Aladağlar Milli Parkı içinde yer alan vadi Kapuzbaşı Şelalesi’ne oldukça yakındır. Vadinin içerisinde bulunan aynı isimli orman, ülkemizin en iyi post ormanı olarak kabul edilmektedir.
Yaban hayatının var olması ve helikopter iniş, çıkışlarının gerçekleştiği bir pistin olması bölgeyi önemli kılan etkenler arasındadır. Ulaşım Hacer Vadisi’ne oldukça zor olduğundan dolayı çevre bölgelerde yaşayan halk vadiyi pek fazla bilmez, ulaşım zor diye bilenler de pek fazla gitmez. Yalnızca ismini duyan ve merak eden dağcılar tarafından gidilir. Trekking sporuna bölge elverişli olduğundan dolayı keşif noktaları arayanlara hitap etmektedir.
Kayseri Berçin Yaylası
Berçin Yaylası, Kayseri’nin Tomarza ilçesine gizlenmiş güzelliklerden biridir.
Bu bölge esasında çok fazla bilinmeyen bir yer değildir. Ancak halkın yaşamları, kültürleri yaylanın çevresindeki o kadar farklı ve güzel ki yaylayı duyan ve gelen gezginler trekking yaparken değişik hayatlara tanık olmanın da heyecanını yaşar.
Dadaloğlu Kasabası’nda Berçin Yaylası bulunmaktadır. Belli dönemlerde yaylanın ismi Peçin, Perçin, Beçin olarak değişmiştir. Berçin olarak da günümüzde anılmaktadır. Her yıl Berçin Yaylası’nda Dadaloğlu Şenlikleri düzenlenmektedir. Avşarlar’ı biraraya getirip tanıştırmak ve kaynaştırmak bu şenliğin yapılmasının amacıdır. Genellikle şenlikler Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştiriliyor. Yeni yerler keşfetme heyecanını siz de hala içinizde taşıyorsanız ve Kayseri sıradaki rotanızda varsa, Berçin Yaylası’nı mutlaka görmelisiniz.
Kayseri Palas Tuzla Gölü
Palas Tuzla Gölü, doğası ve benzersiz atmosferi ile görenleri büyüler. Palas Ovası’nın en güzel parçalarından biridir. 40 km uzaklıkta il merkezine bulunan göl, ovanın batısında yer alır. Bu bölge insan elinin bozamadığı bir yerdir, 1. derece Doğal Sit Alanı olarak 1993 yılında ilan edilmiştir. Göl, doğal güzelliği kadar tarihi ile de dikkat çekmektedir.
İlk olarak gölün çevresinde M.Ö. 2000 yılında olmuştur. Hititler, Dulkadiroğluları ve Osmanlı’nın yerleşim alanı haline ardından gelmiştir. Palas Tuzla Gölü’nün güzelliğine çok geçmeden şahit olmalısınız.
Şeker Gölü
Kayseri-Kocasinan’da tespit edilen Şeker Gölü, hem doğasıyla hatta tarihi değeriyle şaşırtıcı tek manzaraya sahiptir.
Keykubat Dağı eteklerinde tespit edilen Şeker Gölü, külüstür dönemlerde Keykubat Gölü olarak adlandırılıyordu. Ama son zamanlarda şeker fabrikasının arazisi içinde kalması, isminin de Şeker Gölü olarak anılmasını sağlamıştır. Gölün güney batısında I. Alaaddin Keykubat’ın kendi için yaptırdığı tek köşk bulunmakta.
Derevenk Vadisi
Kayseri-Talas’taki Derevenk Vadisi, yerleşim bölgesine epey çok yakın olduğu halde epey çok bilinmeyen, bilinse de gezilmeyen tek bölgedir. Zira, vadiye gidebilecek düzgün tek yol olmamakla beraber vasıta trafiğine kapalı tek yerdir. Yanlızca yürüyüş yapacaklar için en uygun olup, bulgu yolculukları yapanlara ev sahipliği yapar.Derevenk Vadisi, Talas ve Tavlusun Köyleri arasında uzanmakta.
Köşk Medrese
Köşk Medrese, Kayseri’nin gezi alanları arasındadır ve birçok turist tarafından yıl içerisinde ziyaret edilmektedir.
Eratna Beyliği’ni kuran Alaeddin Eratna tarafından Köşk medrese yaptırılmıştır. Bu yapıyı Alaeddin Eratna eşi Suli Paşa Hutun’a ithaf etmiştir. Kümbet medresenin içerisinde bulunur. Alaeddin Eratn ve ailesi kümbetin içinde yatmaktadır. İlk yapıldığı dönemde köşk medrese tekke olarak inşa edilmiştir. Günümüzde de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir aşevdir.
Kayseri Avgunlu Medresesi
Aygunlu Medresesi, Mimar Sinan Parkı içinde Kayseri şehir merkezinde bulunur. Oldukça ulaşım daha kolaydır. Orta Mahalle’de bulunan Çifte Medrese’nin doğusunda yer almaktadır. Şifaiye Medresesi de yakınında bulunmaktadır. Kesin olarak Aygunlu Medresesi’nin yapımı hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak 13. yüzyılda yapıldığına dair tahminler vardır. günümüze kadar Aygunlu Medresesi, sağlam gelebilmeyi başarmış ve şu anda kitapçı olarak hizmet vermektedir. Aygunlu Medresesi’ni Kayseri’de geçirdiğiniz günlere dahil edip hem tarihi bir yapıyı inceleme şansını hem de kitap dünyasının içinde zaman geçirme fırsatını yakalayın.
Agias Prokopis Kilisesi
Ağırnas Kasabası Mimar Sinan’ın doğduğu yerdir ve kelfedilmeyi bekleyen birçok mekan vardır. Kasaba Kayseri-Melikgazi’ye bağlıdır ve yer altı şehri, çeşmeleri ve kiliseleri ile turizmi canlandırır. Sürekli belli dönemlerde tahrip olmuş ve belli dönemlerde devamlı tahrip olmuş ve belediyenin deposu olarak kullanılmıştır. Geniş kapsamlı restorasyon yakın zamanda yapılıp kilise yenilenmiştir. Artık yeni görüntüsüyle Agios Prokopis Kilisesi de kabaya gelen turistlerin Agias Prokopis Kilisesi de bulunuyor. Kayseri Arkeoloji Müzesi: Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Eski tunç çağından Bizans dönemine kadar birçok eser sergilenmektedir.
Kültepe Örenyeri
Kültepe Kayseri’de bulunur. İlgi odağı olmayı yapılan her kazılarda başarmış, önemli bir yerleşim alanıdır. 21 km il merkezine uzaklıkta bulunan Kültepe, Karahöyük köyü yakınlarında bulunur. M.Ö. 2000’li yıllara dayanan köklü tarihi ile Hititlerin ilk kurduğu şehir olarak bilinir. 1800’lü yıllarda Kayseri Kültepe’de yapılan araştırmalar, ortaya en eski yazılar çıkarılmıştır. Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından yapılan arkeolojik kazılar ölümünün ardından hala devam etmekte olup; Asurca çivi yazıları çözülmüş ve Kültepe tabletleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Höyük ve Karum alanlarından çıkarılan resmi ve dinsel yapılar, evler ve atölyeler, açık hava müzesi adı altında sergilenmektedir. Önemini birçok dönemde koruyan Kültepe, aynı zamanda turistik gezi alanıdır.
Hasbek Kadı Kümbeti
Hasbek Kadı Kümbeti, Kayseri’nin kent merkezine yakın olan Sağlık kurumu Caddesi üstünde bulunuyor.Selçuklu döneminin en köklü kümbetlerinden bir tanesi olan Hasbek Kadı Kümbeti, 1184-1185 seneleri arasında yapılmıştır. Bu bulguyu şu zamana kadar gelen kitabesinden öğrenmekteyiz. Yapının mimarisi sekizgen tasarılı olup, üzerindeki konik çatı da sekizgen tek şekle sahiptir. Kümbetin içindeki sandukalar ne yazık ki şu zamana kadar kadar ulaşamamıştır. Kayseri’nin kent ortasında yer almasından dolayın epey çok ziyaret edilmektedir.
Beşparmak Kümbeti
Kayseri-Erkilet yolu üstünde tespit edilen Beşparmak Kümbeti, her ne kadar tarihi ile ilgili pek çok malumat vermese de kentin en görülesi eserlerinden biridir.
Kümbetin Anadolu Selçuklu döneminde inşa edildiği ön görü edilmekte olup, 13. ve 14. yüzyılla tarihlendirilmektedir. İki katlı tek yapıya bulunduran kümbetin üst katı mescit olarak kullanılmıştır.
Barsama Vadisi
Tabii güzellikleriyle göz kamaştıran Barsama Köyü (şimdiki ismi Çavuşağa Köyü), Kayseri-Sivas yol ayrımına gelmeden 1 kilometre geride bulunmaktadır. Köyün derhal sağında uçsuz bucaksız tek vadi görünür. Köyle aynısı ismi taşıyan Barsama Vadisi, tabiat resimleri çekmeye bayılanlar için eşi benzeri olmayan tek bölge. Barsama Vadisi’ni uzun uzun gezmenize lüzum yok. Belirlenmiş tek yerde durarak vadinin tüm güzelliğine kolaylıkla tanık olabilirsiniz.
Alaca Kümbet
Alaca Kümbet, Kayseri’nin Melikgazi bölgesinde yer alıyor.Şehrin simgelerinden bir tanesi olan bu tarihi yapı, kitabesindeki istihparata göre 1280 seneninde Buyruk Cemaleddin bin Muhammed doğrulusunda yaptırılmıştır. Kümbetin yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Mimarisi kare planlıdır ve kümbetin üstünde piramit şeklinde tek külah bulunmaktadır. Kümbetin giriş kapısı kuzey yönündedir.
Yorumlar