Zımbıllı Tepe Höyüğü
Kastamonu-Taşköprü bölgesinde tarihi gezi noktalarından bir tanesi olan Zımbıllı Tepe Höyüğü, M.Ö. 64 seneninde yerleşim kısmı olarak kullanılmaya başlanmıştır.Bu antik yerleşim kısmı öncelikle Romalılar doğrulusunda kurulmuştur. Alanda arkeoloji kazıları son zamanlarda de devam etmektedir. Her geride bıraktığımız gün yeni tek tarihi kalıntının gün yüzüne çıktığı Zımbıllı Tepe Höyüğü, Kastamonu’daki rotalarınızdan biri olabilir.Diğer taraftan Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi gezi listenizde kesinlikle konumunu almalı. Tek gün içinde bu üç yeri kolaylıkla gezebilirsiniz.
İsmail Bey Külliyesi
İsmail Bey Külliyesi, devasa tek yapı kompleksi olup, Kastamonu’nun en köklü tarihi kalıntılarından biridir. Mimarisiyle göz dolduran İsmail Bey Külliyesi, aynısı ismi taşıdığı semtte bulunur.
1443-1461 seneninde yapılmış olup imaret, cami, sıbyan mektebi, hamam, han, kütüphane ve mutfak kısımlarına sahiptir. Külliyenin camisi, imareti ve medresesi tek avlu oluşturmaktadır. Kastamonu’nun en gezilesi noktalarından bir tanesi olan İsmail Bey Külliyesi, her sene şehre gelen turistler doğrulusunda daimi ziyaret edilmektedir.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi
1952 seneninde müze olarak kullanılmaya başlanan binada ziyaret açılan Kastamonu Müzesi’nde, Kastamonu ve seviyesinde tespit edilen Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin muhtelif cam, pişmiş toprak yapıtlar, heykeller, kabir stelleri sergilenmektedir. Hitit, Frig, Hellen, Bizans ve Roma gibi çoğu uygarlığın izlerini içeriğinde barındıran Kastamonu Arkeoloji Müzesi, merkeze bağımlı olan Cumhuriyet Caddesi üstünde bulunmaktadır.
Kuyluç Mağarası
Kastamonu’da tespit edilen Kuyluç Mağarası, Şenpazar bölgesi sınırları içerisindedir. Dağlı Kuyluca şeklinde de hatıralan Kuyluç Mağarası tabii oluşumu nedeniyle turistlerin ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Mağaranın ağzı Türkiye’nin en derince noktası olan Çukurpınar Düdeni’nin ağzından dahi henüz geniştir. Girişinde tespit edilen iki akarsu görülmeye kıymet tek güzellik sergiler. Kastamonu tatilinizde Kuyluç Mağarası’nı gezerken bölgenin başka mağaraları olan; Sarpunalınca Mağarası’nı, Ilgarini Mağarası’nı ve başka güzellikleri arasında olan Ilıca Şelalesi’ni, Çatak Kanyonu’nu, Horma Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.
Çatak Kanyonu
Ilgarini Mağarası’yla, Horma Kanyonu’yla, Kastamonu Kalesi’yle, Valla Kanyonu’yla ve deniziyle, kumuyla, güneşiyle turistlerin en fazla alaka gösterdiği yerler arasındadır Kastamonu. Tabii güzellikleri arasında kendisini gösteren tek nokta henüz var. Çatak Kanyonu…
Çatak Kanyonu dünyanın 4. devasa kanyonu özelliğini taşımaktadır. Vahşi ve bu arada esrarengiz yüzünü görmek bir miktar zahmetli olsa da yürüyüş parkurundan 900 metre yüksekliğine bulunduran gözetleme noktasına erişebilir ve manzarasının benzersizliğine tanık olabilirsiniz.
Horma Kanyonu
Kastamonu’nun eşi benzeri olmayan yerlerinden bir tanesi olan Horma Kanyonu, pek meçhul tek tabiat kısmı olsa da nihai senelerde keşfeden ziyaretçi adedi artış göstermektedir. Görenleri büyüleyen, görmeyenleri ise meraklandıran Horma Kanyonu, Pınarbaşı kazasına bağımlı olan Ilıca Köyü’nde bulunuyor.
Şelalelerden ve derince göllerden meydana gelen kanyonun çıkışında Ölüdeniz’i andıran tabii havuzu en fazla dikkatinizi çeken ayrıntılar arasında olacak. Tabiat tutkunlarına devasa tek heyecan kısmı olan bu nokta epey tehlikelidir.
Yorumlar