Karaman Gezi Rehberi

Karaman kalesi

Karaman Gezi Rehberi

Karaman Gezi Rehberi

Yavan Bir Tat, Belki Zaman Kaybı Aslında

Karaman’ın il merkezinde ve civarında ciddi bir tarih birikiminin varlığından söz edebiliriz. Aynı zamanda Karaman’ın ucuz fiyatları, sıfırın altındaki işsizlik oranı kentin avantajları olarak öne çıksa da, alternatifsizlik, sıkıcılık, renksizlik ve düz yaşam turistik olarak pek bir şey sunmayan noktalar. Ayrıca çok sert geçen Karaman iklimi de hayatı oldukça zorluyor. Zengin Anadolu mutfağı Karaman’ın yemeklerini beğenilir kılarken şehrin misafirlerini çok uygun fiyatlarla doyuruyor diyebiliriz. Ancak şehirde, gastronomik olarak başka yerde bulunmayan ‘benzersiz’ bir lezzet bulmak zor.

Karaman kalesi

İç Anadolu’nun küçük ve muhafazakar şehri Karaman’da, kurucu yazarlarımızdan Taflan‘ın lise hayatı geçmiştir. Rehberimizi bu tecrübe ışığında yazılıyor olup, pek bayılmadığımız bir şehir olduğunu da hatırlatmak lazım. Gerek şehirde yapılacakların azlığı, gerek Karaman’da üniversite hayatı yaşayan öğrenci nüfusunun hâlâ kısıtlı olması sebebiyle en azından öğrencilerin şehre kozmopolit bir yapıyı tam olarak kazandıramaması, kentin yerlilerinin tutucu yapısı ve kentin kısıtlı sayılabilecek kültürel varlığı bölgenin turizm pastasından pek pay almasına olanak kılmıyor. Neredeyse hiç kimsenin Karaman seyahati yapmak için bu şehre geleceğini sanmayız. Ya bir iş düşmüştür, ya ciddi bir merak vardır ya da yolunuz denk gelmiştir Anadolu’nun bu kuru, yalnız ve küçük kentine.

Konya Karaman mı?

Karaman 1989 yılında yeni il olan şehirlerimizden biridir. 70 trafik plakasına sahip olup, yönetim olarak Konya ile hiçbir ilgisi yoktur. Elbette çok uzun yıllar Konya Ovası’nı paylaşırken Konya iline bağlı bir yer olması şehrin böyle anılmasına neden oluyor.

  

KARAMAN NOT DEFTERİ

İl Merkezi’ni Kısa Tutun:  Karaman’da gezip görülecek şeyler genelde şehir merkezinde değil, ilçelerde ve dağlarda. Tarihi önemi yüksek turistik yerler için il dışına göz atabilirsiniz.

Kışın Hava Çok Soğuktur: Dondurucu bir soğuk, pek kalkmayan kar ve aşırı rüzgar Karaman’da hava durumunu kışın rezalete yakın yapabiliyor. Mevsime göre kar kış ciddi çile olabilir.

İnsanlar İyidir: Tanrı misafiri ve yabancı ziyaretçi kavramlarına karşı Karamanlılar iyi ve misafirperver insanlardır, sohbet edebilir, rahatlıkla bir şeyler isteyebilirsiniz.

Arabaşı Çorbası Lezizdir: Aslen Yozgat yöresine ait olan arabaşı çorbası efsane bir lezzettir, bulduğunuzda gömülün.

Etli Ekmek İyidir: Karaman’da her şeyde olduğu gibi yemek fiyatları da düşüktür ve Konya yöresine ait etli ekmek de iyi yapılır. Restoranlardan ziyade fırınları tercih edin. Etli ekmekin özelliği incecik hamurun çıtır çıtır olması ve lahmacundan farklı olarak içeriğidir diye de hatırlatalım.

  

Karaman’a Nasıl Gidilir?

Aslında nispeten kolay ulaşımı olan Karaman’a en güzel trenle gidilir. Konya – Karaman arası trenle 1,5  saat olup sürekli sefer bulunur. İç Anadolu Mavi Ekspresi ile Adana-İstanbul treni Karaman’dan geçer ve trenle Adana‘dan Karaman 5 saati biraz geçer. Adana – Karaman otobüs süresi de 6 saat kadardır.

Karaman – Konya arası otobüsle 1,5 saattir ve çok sık sefer olduğu gibi Konya üzeri Türkiye’nin neredeyse her yerine otobüs bulunur.

Karaman merkez

Otobüsle Karaman Adana arası 5 saat olup, güney komşu Mersin’in il merkezi 4 saat sürer. Mersin’in deniz bölgesi Silifke’ye ve Mersin sahil şeridine Karaman’dan 2,5 saatte inilir ve deniz keyfi yapılabilir.

Karaman’a en yakın havaalanı Konya Havalimanı olup, Konya Havaalanı Karaman merkez arası mesafe 125 km.’dir.

Çok yakın olan Karaman Antalya arası otobüsle 5 saat, hususi araçla yaklaşık 3,5 saat sürer.

Karaman’da Görülmesi Gereken Yerler

Bunun için başlı başına bir sayfa ayırmayı uygun gördük, görsele tık tık:

Karaman etrafında gezilecek yerler

Karaman’ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu

Ülkemizin her şehrinde olan sembol hikayelerinden biri de Karaman’ın koyunu üzerine anlatılan masallardır. Koyunlu bir parkı dahi olan şehrin (heykel; heykel) malumunuz koyunu meşhur. Yani şehirde hayvancılık elbette pek yaygın değil artık ancak bir koyun türü olarak zoolojide yer ediniyor Karaman…

Karaman’ın Koyunu hikayelerine gelirsek; farklı hikayelerin en meşhuru, bir savaş sırasında askerlerin, yanlarındaki koyunları kestikten sonra postlarının altına saklanarak düşmanı kandırması, düşman geri giderken de postların altından çıkıp saldırmaları üzerine bu lafın söylendiği yönünde. Karamanlılar oyun etmişlerse demek!

Kimi kaynaklar Karaman koyununun diğer koyun türlerine göre utangaç olduğu gerekçesiyle bu sözün söylediğini belirtiyor. Bizim agrasif, girişimci bir koyun görmüşlüğümüz yok o da ayrı konu.

Başka bilinen yaygın bir hikaye Osmanlı ile Karamanoğulları arasında süre gelen savaştan yılan halk Konya’da beyleri bir araya getirip barış anlaşması konuşturur. Kardeş kavgasını tatlılığa bağlayan bu sohbet sırasında Karaman Beyi bir daha savaş yapmamak üzere yemin ederken elini koynuna götürerek: “Bu can burada kaldıkça, Osmanlı’yı kardeş bilip, kılıç çekmeyeceğime söz veririz” der. Ortamdan çıktıktan sonra Bey, kaftanının altından bir kuş çıkarıp salıverir, “Can çıktı söz bitti” der. Halk arasında bu zekice kalleş eylemin ardına laf yayılır. Burada koyun hayvan olan değil, vücudun bir parçası olan kısımdır.

Bilinen son hikaye de Karaman Kalesi’nin Osmanlı zaptı sırasında boynuna meşhale takılan koyun ve keçilerle gece yolu aranmaktadır. Uzaktan kalabalık bir ordunun geldiğini sanan Osmanlılar Karaman’ın kuşatmasını sonlandırır ve geri çekilir, sabaha her şey anlaşıldığında bu deyim söylenmiştir.

Yorumumuza gelirsek, ne tarih bilgimizle övünürüz ne siyaset. Anladıklarımızı ve araştırdıklarımızı yazmaya çalışırız. Tecrübelerimiz bu tip sözlerin arkasındaki efsanelerin hep yanlış olduğuna yöneliktir, Neredegezilir‘e göre Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu sözü sadece kafiyeden ibaret diyebiliriz.

Karamanoğlu Mehmet bey

Karaman’ın Tarihi Kişilikleri

Günümüzde küçücük bir Anadolu şehri olsa da, yakın ve uzak tarihte çok önemli Karamanlılar vardır. Bir kere en meşhur beyliklerimizden Karamanoğulları’nın merkezi burasıdır. Türk Dilinin Başkenti** de olan Karaman’ın Karamanoğlu Mehmet Bey, Yunus Emre* gibi önemli isimleri çıkarmış bir ilim yuvası olduğu dönem de vardır. Ayrıca büyük denizci Piri Reis de Karamanlıdır.

* Malum Yunus Emre’yi çok kişi ve kent benimsiyor. Memleketi ve tarihi şüpheli bir üstat olan Yunus’a Karaman’da da sevgi ve sahiplenme sonsuzdur. Karamanlılara Yunus Emre nereli diye sorsanız Karamanlı der ancak gerçek tartışmalıdır.

** Hatta Karaman’da okumanın avantajlarından biri olarak 1 günlük tatile sebep olan kurtuluş günü olmayan şehrin Türk Dili Bayramı sebebiyle ekstra tatili vardır.