İzmir Merkezde Gezilecek Tarihi 30 Yer

izmir saat kulesi

Ege’nin incisi, insanlık tarihinin 8,500 yılına tanıklık eden İzmir, görülmesi gereken tarihi yerleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Bünyesinde birçok farklı kültür, dil ve din barındıran şehir, tarih boyunca en önemli buluşma noktalarından birisiydi.

Tarihinde birçok farklı isme sahip olan kentin, en çok bilinen adının Smyrna olduğu sanılıyor. Görenleri kendine hayran bırakan hoşgörü kentinin,geçmişte Hitit, Frigya, İyon, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Moğol ve Osmanlı gibi birçok büyük medeniyete ev sahipliği yaptı.

Zengin tarihi, doğal güzellikleri ve büyük kültür mirasıyla gözde turizm kenti İzmir’de gezilecek tarihi yerler sayıca fazla. Bazılarını İzmirlilerin dahi bilmediği listeye göz atın, sevdiklerinizle paylaşın.

İzmir’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

1. Saat Kulesi

izmir saat kulesi

 

İzmir Saat Kulesi, 1901’de Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü için Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılıyor. Birçok tarihi olaya tanıklık eden bu zarif yapı, adeta bir inci gibi Konak Meydanı‘nı süsleyerek İzmir’in sembolü haline geliyor. İzmirlilerin en önemli buluşma noktalarından biri haline gelen Konak Saat Kulesi, kente gelenlerin de önünde mutlaka fotoğraf çektirmek isteyecekleri sembollerden.

2. Asansör

Muhteşem bir manzaraya sahip Asansör, İzmir’in simgelerinden.

AsansörMithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa semti arasındaki yükselti farkından dolayı, ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 1907’de Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından yapılıyor. Şimdilerde terasındaki kafe ve restoranıyla, enfes körfez manzarasını görmek isteyen ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasında gösteriliyor. Ayrıca Asansör’ün Mithatpaşa girişinde yer alan Dario Moreno Sokağı eski İzmir evleri ile dikkat çekiyor.

3. Agora

Agora

Agora, İzmir’in Namazgah semtinde bulunan ve görünümüyle Roma dönemine ait olduğu düşünülen antik yerlerden biri. İzmir Agorası’nın ticari olmaktan çok devlet agorası olarak kullanıldığı bilinenler arasında. Osmanlı döneminde mezarlık ve namazgah olarak kullanılan mekanda yapılan kazı çalışmaları sonucu, buranın bilinen en büyük Agora olduğu ortaya çıkıyor.

4. Pasaport İskelesi

Pasaport İskelesi

Pasaport İskelesi, yapımına 1867’de başlanan ve ancak 1884’te tamamlanabilen iskele ve gümrük binasını bir arada barındırıyor. Yapımının bu kadar uzun sürmesinin nedenleri arasında 1922 İzmir Yangını’nda zarar gören yolcu salonunun yeniden inşa edilmesi de bulunuyor. İzmir’deki en güzel gün batımının izlenebileceği noktalardan biri olan Pasaport İskelesi, günümüzde Körfez vapurlarının yanaştığı, önemli bir yolcu potansiyeline sahip iskeleler arasında bulunuyor.

5. Konak Camii

Konak Camii

Konak Yalı Camii, Hükümet Konağı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yer alan ve Konak Meydanı ile özdeşleşmiş yapılardan biri. İzmir’in en zarif yapılarından olan Camii, Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hatun tarafından yaptırılıyor. 18. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi izleri taşıyan cami, muhteşem firuze çini süslemeleri ve sekizgen planıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

6. Hükümet Konağı

Hükümet Konağı

Hükümet Konağı, İzmirliler için büyük önem taşıyan binalardan biri olarak biliniyor. 1868-1872 yılları arasında yapılan konak, zamanla kentin simgelerinden biri haline geliyor. Konak Meydanı’nda bulunan ve “Şehrin en yüce binası ve en büyük ziyneti” diye tanımlanan bina, ulusal bağımsızlık savaşı olan Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yere sahip. 1922’de Türk ordusunun İzmir’e gelmesiyle Hükümet Konağı’na çekilen Türk Bayrağı, İzmir’in kurtuluşunun da simgesi haline geliyor.

7. Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Pasaport Vapur İskelesi’nin yanı başında bulunan Cumhuriyet Meydanı, İzmir’in tüm resmi kutlama ve organizasyonlarının yapıldığı tek ve en eski meydan. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutunu simgeleyen ve 1933’te İtalyan heykeltıraş Pietro Canunica tarafından yapılan anıt, bugün kentin de en önemli simgeleri arasında yer alıyor.

8. İzmir Atatürk Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi, 1875-1880 yılları arasında konut olarak yapılsa da 1927’de belediye tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e armağan ediliyor. Bina, Atatürk’ün İzmir’e geldiğinde kaldığı ve çalışmalarını sürdürdüğü evi haline geliyor. Alsancak 1. Kordon’da bulunan ve 1941’de müzeye dönüştürülen mekan, bembeyaz dış cephesiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

9. Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası, 1891’den beri birçok farklı amaçlar için kullanılan yerlerden biri. 1919’a kadar İzmir Ticaret Borsası’nın etkinlik gösterdiği mekan, işgalden sonra 1921’de Yunan Milli Bankası kullanımına ayrılıyor. 1922’den sonra İzmir Merkez Postanesi ve Paket Postanesi’ne dönüştürülen yapı, günümüzde İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılıyor. Bina Pasaport ile Konak Pier arasında yer alıyor.

10. Konak Pier (Eski Gümrük Binası)

Konak Pier (Eski Gümrük Binası)

Mimarisi Gustave Eiffel’e ait olan Konak Pier, İzmirlilerin soluk aldığı noktalardan biri. Başta büyük bir depo ve ardından balık hali olarak da kullanılan bina, yapılan restorasyonların ardından günümüzde alışveriş merkezine dönüştü. İçinde birçok mağaza, sinema salonu, kitap evleri ve birbirinden güzel kafeler bulunan pier, deniz kenarında oturup vakit geçirmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında. Pier’i Konak ile Pasaport iskeleleri arasında görmek mümkün.

11. İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir çevresindeki ören yerlerinde yapılan kazılardan elde edilen birçok arkeolojik kalıntının sergilendiği en önemli yerlerden biri. Üç katlı müzenin orta (giriş) katında bulunan muhteşem mermer eserlere ziyaretçileri büyülüyor. Ayrıca Hazine Salonu’nda Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş ve birbirinden güzel değerli taşlardan yapılan süs eşyaları, cam eşyalar ve sikkeler meraklılarını bekliyor. Müze, Konak Bahri Baba Parkı ile Varyant’ın girişinde yer alıyor.

12. İzmir Etnografya Müzesi

İzmir Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi’ne bitişik bir bina olarak 19. yy’da neoklasik tarzda inşa ediliyor. 1831’de hastane olarak kullanılan bina, 1845’te Fransızlar tarafından fakir Hristiyan aileler için bir bakımevine dönüştürülüyor. 1988’de müze olarak kullanılmaya başlanan bu yerde, birçok etnografik eserlerin yanı sıra, yok olmaya yüz tutmuş mesleki sanatlar da tanıtılıyor. Konak Tüneli‘nin girişinde Varyant‘ın yanı başında bulunan müze, mimarisi ile de dikkat çekiyor.

13. Bet İsrael Sinagogu

Bet İsrael Sinagogu

Bet İsrael Sinagogu, Sultan II. Abdülhamit’in İzmir valisi eski Sadrazam Kemal Paşa’ya yazdığı fermanla 1907 yılında yaptırılıyor. İzmir’de yaşayan Musevilerin dini ibadetlerini rahatlıkla yapabilmeleri için inşa edilen bina, kentin en büyük ve seçkin havrası olarak biliniyor. 2007’de 100 yılı geride bırakan sinagog, içinde bir sürekli sergi de bulunduruyor. Sinagog, Mithatpaşa Caddesi üzerinde Karataş semtinde yer alıyor.

14. Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı, yüzyıllardır İzmir’in en canlı alışveriş mekanı olarak biliniyor. Her köşesinin buram buram tarih koktuğu çarşı, oldukça geniş bir alanı kaplıyor. İlk yapıldığı zamanlarda kısmen tonozlu, kiremit örtülü yan sokakları ve arastalarıyla adeta bir kapalı çarşı görümünde olan çarşı, adını da bu özelliğinden alıyor. Konak’ta bulunan, yaklaşık 15,000 küçüklü büyüklü dükkanlarıyla Kemeraltı, geleneksel Türk sanatlarından, modern eşyalara, halı ve kilimden, deri ürünlere her türlü farklı ihtiyacın sağlandığı, ziyaretçilerine en geniş yelpazeyi sunan İzmir’in yegane çarşısı.

15. Kemeraltı Camii

Kemeraltı Camii

Kemeraltı Camii, Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa tarafından 1671’de yaptırılıyor. İzmir’deki eserlerin en önemlilerinden biri olan camii günümüzde dükkanlar ve yapılar arasında sıkışmış durumda. İbadet mekanı tek kubbeli ve kübik olan caminin alçı süslemeleri dikkatleri üzerinde topluyor. Buranın etrafında ayrıca medrese, kütüphane ve sebil de bulunuyor.

16. Salepçioğlu Camii

Salepçioğlu Camii

Salepçioğlu Camii, Salepçizade Hacı Ahmet Efendi tarafından 1906’da yaptırılıyor. Dış duvarları mermer ve yeşil taşlarla örülü, altı bölümlü caminin büyük bir kubbesi bulunuyor. Caminin diğer bir özelliği de büyük bir vakfiyeye sahip bir “vakıf eseri” olması. Yüksek sekizgen kaide üzerindeki daire kesitli minaresiyle camii, ince ve zarif yapısıyla İzmir’in en nadide yapıları arasında yer alıyor. Konak Kemeraltı’nda bulunan, İzmir Ticaret Odası tarafından restore ettirilen yapı, bugün kentin en önemli değerleri arasında gösteriliyor.

17. Başdurak Camii

Başdurak Camii

Başdurak Camii, kurucusu Hacı Hüseyin Camii olarak da biliniyor. Geçmişte “Başoturak” olarak anılan bölgede bulunduğu için zamanla günlük dile uyum sağlayarak Başdurak olarak anılmaya başlanıyor. Dış cephesinde bulunan alçı friz ile çiçek motifleri ve mermer minberiyle Başdurak Camii tüm ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan cami, iç tasarımıyla da dikkat çekiyor.

18. Ali Paşa Meydanı

Ali Paşa Meydanı

Ali Paşa Meydanı, Osmanlı kültürünün en önemli miraslarından kabul ediliyor. Çeşmeli Ahmet Reşid tarafından 19. yy sonlarında yaptırılan ve meydan ile aynı adı taşıyan şadırvan, mermerden yapılma sekizgen gövdeli yapısıyla büyük ilgi görüyor. Kemeraltı’nda hareketliliğin bir an bile durmadığı meydan, hem esnaf için hem de gezmek için gelenlerin önemli uğrak noktalarından.

19. Kestane Pazarı Camii

Kestane Pazarı Camii

Kestane Pazarı Camii, 1663’te Hacı Ahmet Ağa tarafından yaptırılıyor. Kesme taş ve moloz taştan yapılan iki katlı caminin alt katında dükkan ve depolar bulunuyor. Merdivenle çıkan caminin önündeki üç kubbeli avlu yakın tarihlerde camekanla çevriliyor. İbadet mekanının kare olduğu yapıda birçok kubbe bulunması en önemli özelliklerinden biri. Cami, Kemeraltı Çarşısı, Anafartalar Caddesi üzerinde yer alıyor.

20. Şadırvan Camii

Şadırvan Camii

Şadırvan Camii, ismini yanında ve altında bulunan sekiz sütunlu şadırvandan alıyor. 1636’da yapılan ve 1815’te onarılan cami bu nedenle Şadırvanaltı Camisi olarak da biliniyor. Altında çarşı bulunan caminin mermer mihrabı oldukça geniş ve yuvarlak bir kemer içinde bulunuyor. Kemeraltı camilerinden biri olan Şadırvanaltı, ayrıca doğuda tek şerefeli bir minare ve batıda bir kütüphaneye de sahip.

21. Havra Sokağı

Havra Sokağı

Havra Sokağı, taze meyve-sebzeye düşkün İzmirlilerin en iyi bildiği yerlerden biri. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sonunda, Mezarlıkbaşı semtinde bulunan sokak, adını etrafında bulunan çok sayıda sinagogdan alıyor. Burası geçmişte her türlü esnaf ve zanaatkarın olduğu canlı bir ticaret merkeziyken, Yahudilerin azalmasıyla eski canlılığını kaybediyor. Sebze-meyve, şarküteri ve et ürünlerinin satıldığı dükkanların bulunduğu sokak, günlük alışverişe gelenlerin odak noktası.

22. Abacıoğlu Hanı

Abacıoğlu Hanı

Abacıoğlu Hanı, kemeraltının tam kalbinde, Anafartalar Caddesi üzerinde bulunuyor. Yapıldığı tarih tam bilinmese de 18. yy’da Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı sanılıyor. Kemeraltı’nın kalabalığı ve karmaşasının ardında kaldığı için pek fazla bilinmeyen han, içeri adım atan herkesi doğal mimarisiyle etkisi altına almayı başarıyor. Birçok ödüle layık görülen han, içindeki kafe, restoran ve envai çeşit ürünlerle dolu 18 dükkanıyla mola verilebilecek en güzel mekanlardan biri.

23. Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı

Kızlarağası Hanı, 1743’te Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılıyor. Osmanlı mimarisinin günümüze gelen nadir eserlerinden biri olan han, iki katlı dikdörtgen planı, avlusu, kesme taş ve kaba yontma taştan cephesiyle oldukça ilgi görüyor. Günümüzde turistik çarşı olarak kullanılan Kızlarağası, içinde çarpıcı hediyeli eşyalar satan dükkanları ve mistik havasıyla birçok kahvehanelere sahip. Kemeraltı’nda bulunan Han, İzmir’i ziyaret eden turistlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri.

24. Hisar Camii

Hisar Camii

Hisar Camii, bazı kaynaklara göre, 1597’de Yakup Bey tarafından yaptırılıyor. Ancak bazı kaynaklarda Latin Kilisesi’nden dönüştürüldüğü de yazıyor. Kesme taş ve moloz taştan yapılan camii, kare planı ve sekiz fil ayağına oturtulan kubbesiyle oldukça ilgi topluyor. İzmir’in en büyük ve görkemli yapıları arasında bulunan camii, depremlerde zarar görmüşse de yenilenerek, Osmanlı süsleme sanatının en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyor. Cami, Kemeraltı Çarşısı ile Çankaya Fevzipaşa Bulvarı arasında bulunuyor.

25. Yeni Şükran Oteli

Yeni Şükran Oteli

Kemeraltı Çarşısı’nı neredeyse bilmeyen, duymayan yok ama çarşının hemen girişinde sol tarafta bir pasada girişi bulunan Yeni Şükran Oteli’ni ve içerisindeki saklı hayat hikayelerini bilen pek az. 110 yaşındaki Yeni Şükran Oteli, İzmir’in hala aktif durumdaki en eski otel. Bir zamanlar İzmir’de gelen ünlüler burada kalır, halk akın akın ünlüleri görmeye giderdi.

26. Mimar Kemalettin Caddesi

Mimar Kemalettin Caddesi

Mimar Kemalettin Caddesi, adını Osmanlı döneminin ilk Mimar ve Mühendis Cemiyeti’nin kurucularından, Mimar Kemalettin’den alıyor. Kordon’dan Çankaya’ya uzanan caddenin üzerinden birçok giyim firması bulunuyor. 2002’de yeniden düzenlenen cadde, İzmir’de adeta bir moda merkezi konumunda. Özellikle gelinlik ve sünnetlik sektörüne hizmet eden modaevlerinin bulunduğu cadde, tatlı telaş içinde gelen ailelerle dolup taşıyor.

27. St. Polycarp Kilisesi

St. Polycarp Kilisesi

St. Polycarp Kilisesi, İzmir’in en eski yapılarından biri olarak 1625’te Sultan Süleyman’ın izniyle yaptırılıyor. Kilise, MS 155 senesinde inancından dolayı Romalılar tarafından yakılarak öldürülen ve daha sonra Aziz ilan edilen St. Polikarp’a ithaf ediliyor. Birçok kez onarım ve restorasyon gören mekan, sürekli genişletilerek son halini alıyor. Kilisenin içinde, St. Polikarp’ın hayatının anlatıldığı muhteşem freskler görülmeye değer.

28. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, 1932’de İzmir Belediyesi tarafından itfaiye merkez binası olarak yaptırılıyor. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından kentteki önemli hatıralardan sayılan bina, 71 yıl sonra müzeye dönüştürülmek üzere restorasyona alınıyor. Çankaya Şair Eşref Bulvarı üzerinde bulunan müzeye, projenin gerçekleşmesi için çok çaba gösteren Başkan Ahmet Piriştina’nın ismi vefatından sonra veriliyor.

29. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir çevresinde yapılan kazılarda bulunan eserleri sergilemek amacıyla 2004’te Kültürpark’ta hizmete giriyor. Tek kat üzerine kurulu müze, taş eserler, seramik eserler ve kıymetli eserler olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. İzmir Arkeoloji Müzesi’nin teşhir alanının dolması üzerine açılan müzedeki eserler, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

30. Kadifekale

Kadifekale

Kadifekale, MÖ. 334’te Anadolu’yu Pers egemenliğinden kurtaran Büyük İskender’in isteği ile yaptırılıyor. Günümüze yalnızca yaklaşık 20-25 metre yüksekliğinde 5 kulesi ulaşan kalede, Bizans dönemine ait sarnıçlar bulunuyor. Deniz seviyesinden 186 metre yükseklikte bulunan Kadifekale, İzmir’in ve körfezin en güzel kuşbakışı seyir noktalarından biri. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ile Kadifekale, kentin en önemli cazibe merkezlerinden birine dönüştü.

Türkiye’nin en batısında yer alan İzmir, coğrafi konumu sayesinde tarih boyunca liman ve ticaret açısından büyük önem taşıyan şehirlerden biri olarak gösteriliyor. Dışa açık yapısıyla batı tarzda gelişime açık olan kent, bu gelişimi Anadolu kültürüyle birleştirmeyi de başarıyor. Dünyanın en güzel iklimine sahip şehirlerden biri olan İzmir’de tarihi yerlerin yanı sıra farklı topluluklar için hala kutsal sayılan çok sayıda inanç merkezi de bulunuyor.

Köklü tarihi ve sınırları içinde barındırdığı antik uygarlıkları sayesinde geliştirdiği kültür turizminin yanı sıra İzmir, farklı inanışlara ev sahipliği yapmasıyla inanç turizminde de önemli bir konumda bulunuyor. İzmir tarihi yerleri için misafirlerini bekliyor, ziyaret edin!