İzmir Asansör

Asansör, İzmir

İzmir‘in Karataş semtinde bulunan Asansör, zihinlerde canlandırılandan biraz farklı. Genellikle binalarda merdiven çıkmamak için kullanılan asansör, İzmir Konak’ta iki semt arasındaki mesafeyi kısaltmak için kullanılıyor. Birbirinden 58 metrelik yükselti farkına sahip bu iki mahalle arasındaki 155 basamaklı merdiven, 1907’de yerini Asansör’e bırakıyor.

İzmir’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Tarihi Asansör, Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rifatpaşa Caddesi arasındaki yolu kısaltmak amacıyla Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılıyor.

Asansör, İzmir

Asansörün yaptırılma hikayesi de oldukça ilginç. Yükseklik farkından dolayı bölgeye, Türklerin “Karataş Merdivenleri”, yukarıdaki semtte yaşayan Yahudilerin “Devidas Merdiveni” adını verdikleri merdivenler yapılıyor. Devidas Ailesi’nin babası, merdivenlerden inerken düşüp ayağını kırıyor. Ulaşımın zorluğunu gören dostu Levi de bir proje hazırlayarak bu iki asansörü yaptırıyor.

Ziyaretçileri Karataş tarafından gelişte, “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak da bilinen Dario Moreno Sokağı karşılıyor. Konak gezilecek yerler arasında, restore edilen ve kafe olarak kullanılan eski Rum evlerinin olduğu bu şirin sokak görenlerin beğenisini topluyor. İzmirli Ünlü Sanatçı Dario Moreno‘nun şarkıları eşliğinde geçilen sokağın sonunda Asansör’ün girişine ulaşılıyor.

Asansör, İzmir

En az girişi kadar yukarısı da etkileyici olan Asansör, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza tarafından işletiliyor. İzmir’deki en güzel kuşbakışı manzaralardan birine sahip olan mekan, her gün balkonunda çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Kafe-restoranda ana yemek çeşitleri ve atıştırmalıklar ile sıcak, soğuk ve alkollü içecekler menüde.

Asansör çevresindeki mekanlar

Tarihi Asansör’ün olduğu bölge, İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden biri. Son yıllarda yaşanan dönüşüm ve kent dışından gelenlerin yaptığı yatırımlarla Karataş, yükselişe geçti.

Asansör çevresindeki mekanlar

Sanat galerileri, kafe ve restoranlar ile şık mekanlar tarihi yapılar içerisinde hayat buluyor. Popüler kültürden uzaklaşmak isteyenlerin tercih ettiği bölgede İzmir’in alternatif kafelerinden Kırk Merdiven, Dario Moreno sokakta bulunan atölye ve kafeler de kemik bir ziyaretçiye sahip.

Tarihi Asansör’e Nasıl Gidilir

Tarihi Asansör’e Nasıl Gidilir

İzmir’in Konak ilçesi Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör, ulaşım açısından oldukça avantajlı bir bölgede konumlanıyor. Yapının alt girişi Mithatpaşa Caddesi, üst girişi ise Şehit Nihatbey Caddesi üzerinde.

Konak’tan Balçova, Narlıdere ve Fahrettin Altay yönüne giden belediye otobüslerini kullanarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki Asansör otobüs durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüşle bu harika yapıya ulaşabilirsiniz.

Konak Vapur İskelesi ve Konak Metro İstasyonu en yakın toplu ulaşım noktaları arasında. Konak’tan taksiye binerek trafik yoğunluğuna göre en fazla 10 dakikada Asansör’e ulaşılabiliyor. Konak’tan yaklaşık 2 km uzaklıkta olan bu tarihi yapıya, sahilden keyifli bir yürüyüşle 20 dakikada gelinebiliyor. Özel araçla gelmeyi planlayanların alt ve üst caddede yaşanan otopark sıkıntısına dikkat etmesi gerekiyor.

Tarihi Asansör Nerede

Gün batımının en güzel izlenebileceği yerlerden olan Asansör, İzmir merkezde gezilip görülecek yerler arasında. İzmir Körfezi’ne hakim bu mekan kentin cazibe merkezi olarak kabul ediliyor.