İstanbul’da Görülmesi Gereken-Gezilecek Yerler

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler

İstanbul’da görülmesi gereken- gezilecek yerler kadim kültürlerin ve tarihin biriktiği bir şekilde oldukça fazla olacak ancak her köşesinde, her adımında İstanbul’u keşfetmek ziyaretçilere büyük bir zevk ve haz yaşatacak. İstanbul’da görülmesi gereken yerler, tarihi çok eskiye dayanan ve birbirinden farklı kültürlerin buluştuğu bu özel şehrin, dünyanın en büyük şehirleri arasında yer alan İstanbul’un ruhunu, dokusunu ve yapısını çok daha özel, yakın ve ayrıcalıklı bir şekilde hissetmenizi sağlayacak.

İstanbul’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

1 – Galata Kulesi

İstanbul’da görülmesi gereken yerler listesinde Galata Kulesi’nin yer almasının en büyük özelliği, İstanbul’un en eski yapılarından birisi olmasıdır. 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi yani limana yanaşacak olan gemilere rehber olması amacıyla inşa ettirilmiştir. Bu tarihsel ve özel yapı, hem görünümü hem de sembol hale gelmesi nedeniyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-Galata-Kulesi

Bizans’tan sonra Osmanlı döneminde de gemilere yol göstermek amacıyla kullanılmış, zamanla çeşitli yangınlardan, depremlerden ve diğer doğal afetlerden zarar görmüştür. En son 1967 yılında restorasyonu yapılmış ve günümüz halini almıştır. Galata Kulesi günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır ve içine giriş için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Adres Bilgileri; Bereketzade Mah, Beyoğlu

2 – Kız Kulesi

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Kız Kulesi görünümü itibariyle şehrin sembolik yapılarından birisi olmaktadır. En büyük özelliği ise denizin üzerinde yer almasıdır. Bu yüzden yapımı hakkında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Milattan önce 24 gibi çok eski tarihlere dayanan yapı esasında küçük bir ada üzerine kurulmuştur. Osmanlı zamanında denizden geçen gemilerden vergi almak amacıyla da kullanılmış olan yapı daha sonraları da radyo istasyonu, deniz feneri, karantina hastanesi gibi farklı amaçlara da hizmet vermiştir.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler

Günümüzde ise konuklarına Boğaz manzarası seyrettirmek için özel bir müze ve aynı zamanda restoran olarak hizmet vermektedir. Girişi ücretli olan Kız Kulesi eşsiz bir manzara ile rahatlamak isteyenlerin tercihi oluyor.

Adres; Salacak, Üsküdar

3 – Anadolu Hisarı

Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında tarihsel dokusu ile ön plana çıkmaktadır. Yedi bin metre kare bir alan üzerine ve Boğaz’ın da en dar noktasına kurulmuş olan hisarın yapımı 1395 yılında başlamıştır. Yapım amacı Boğaz’dan geçişleri kontrol etmek ve dönemin en ünlü deniz seferlerini yapabilen Cenevizlilere karşı üstünlük sağlamaktı. Hisar aynı zamanda İstanbul’un fethi esnasında da önemli bir görev görmüş ve ordunun malzeme tedarikini sağlamak amacıyla kullanılmıştır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-Anadolu-Hisarı

Bir hisar oluşu nedeniyle İstanbul’un fethinden sonra eski önemi kalmamıştır ve zamanla çevresinde yerleşim yerleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde özellikle bazı bölümlerinden yol geçmektedir. Eski İstanbul dokusunun hissedilmesi için ise muazzam bir fırsat sunmaktadır.

Adres; Anadolu Hisarı, Beykoz

4 – Ayasofya

Yakın zamanda cami olarak ibadete açılan Ayasofya ya da resmi adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi İstanbul’un en sembolik yapılarından birisi olarak öne çıkmaktadır. Özellikle yurtdışında da İstanbul denilince ilk akla gelen yapılardan olan Ayasofya, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 532 yılında yaptırılmıştır. Yapımı beş yıl sürmüş ve dönemine göre son derece hızlı inşası ile hayranlık yaratmıştır. Sonuç itibariyle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-Ayasofya

Konum olarak da harika bir yerde bulunan Ayasofya, yapıldığı tarihten itibaren İstanbul’un en ilgi çeken yapılarından birisi olmayı başarmıştır. 1453’te İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmiş, 1934 yılına kadar da cami olarak açık kalmıştır. 1934 yılından 2020 yılına kadar ise müze olarak ziyaretçileri ağırlamış ve 2020 yılında alınan bir karar ile tekrar camiye dönüştürülmüştür. İçinde hem Hıristiyanlık hem de İslam alemine yönelik son derece önemli araçlar bulundurmaktadır. Bu yüzden iki inanç için de kutsal kabul edilmektedir. Cami olduğu için günümüzde herhangi bir ücret ödemeden ziyarete açık olmakla birlikte namaz saatlerinde ziyaretçilere kapatılmaktadır. Haliyle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında yerini almıştır.

Adres; Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı Fatih

5 – Sultanahmet Camii

Hemen Ayasofya’nın karşısında bulunan Sultanahmet Camii görünümü ve özellikle içindeki çiniler nedeniyle son derece önemli ve görülmesi gereken yapılar arasında yer almaktadır. 1609 – 1617 tarihleri arasında yapılmıştır. Mimarı genelde yanlış bir şekilde Mimar Sinan olarak bilinmesine rağmen Sedefkâr Mehmet Ağa’dır. Özellikle İznik çinileri ile bezendiğinden ötürü ve kubbe içinde de mavi tonlarının yaygın olmasından ötürü yurtdışında Mavi Camii olarak da bilinmektedir.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-Sultanahmet-Camii

Ayasofya’nın 1934 yılında müzeye çevrilmesinin ardından İstanbul’un en görkemli ve ana cami konumuna gelmiştir. Külliye ile birlikte temel alındığında İstanbul’daki en büyük eserlerden birisi olmaktadır. Külliye ile içinde medrese, hünkar kasrı, dükkanlar, hamam, çeşme, türbeler, imarethane gibi çok sayıda yapıyı barındırmaktadır. Bu özellikleri ve mimari açıdan görkemi için İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında üst sıralarda kendisine yer bulmaktadır.

Adres; Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı Fatih

6 – Alman Çeşmesi

Ayasofya ve Sultanahmet Camii’ne ziyarete gittiğinizde o bölgede bakmanız gereken, İstanbul mimarisinin Avrupai tarzını yansıtan önemli bir eser olan Alman Çeşmesi hemen Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır. Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından yaptırılmış olup dönemin sultanı II. Abdülhamid’e ve İstanbul halkına hediye edilmiştir. Yapımında Bizans mimari anlayışından da bolca etkilenmeler bulunmaktadır. İç kısmı ise altın mozaik ile süslüdür. 1901 yılında açılmış ve açılış tarihinde görkemli bir tören yapılmıştır. Günümüzde de ilgi çekici yapısını muhafaza etmektedir.

Adres; Binbirdirek, Atmeydanı Cd. Fatih

7 – Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi hem bina olarak mimari özelliği hem de farklı kültürlere ait olan bir milyonu aşkın eseri ile alanında dünyanın önde gelen müzelerinden birisi olmaktadır. Tarih, kültür ve geçmiş meraklıları için bulunmaz bir kaynak teşkil eden müzenin binası da müze olarak inşa edilmiş Türkiye’nin en eski yapısı olma özelliğini taşımaktadır. 1891 yılında hizmete açılan bina, döneminde sık görülen Barok ve Rokoko tarzı üslup özelliklerini yansıtmaktadır.

Müze koleksiyonu içerisinde antik dönemlerden yakın zamana kadar pek çok uygarlığın kalıntıları sergilenmektedir. Özellikle antik Yunan ve Roma tarihi meraklıları için de eşsiz bir kaynak olmaktadır. Müze olduğu için giriş için ücret ödenmesi gerekmekte ve Pazartesi günleri kapalı olmaktadır.

Adres; Cankurtaran, Fatih

8 – Topkapı Sarayı

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında Topkapı Sarayı hem yerli hem de yabancı turistlerin mutlaka uğramaları gereken yerlerin başında gelen bir yer olmaktadır. Asırlarca Osmanlı sultanlarına ev sahipliği yapmış ve devletin yönetiminin gerçekleştirildiği yer olan saray, günümüzde müze olarak ziyarete açıktır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-Topkapı-Sarayi

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılmış olan saray farklı yapıların bir araya gelmesinden oluşmakta ve içinde çok sayıda kompleks binayı barındırmaktadır. Son dönem Osmanlı sultanlarından olan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırma tarihi olan 1856’ya kadar devlet kararlarının alındığı ve aynı zamanda padişah ve ailesinin de yaşadığı yer olmuştur. Günümüzde 80 bin metrekare alan üzerine kuruludur. Topkapı Sarayı bir zamanların padişahlarının yaşadığı yer olarak ve harem gibi bölümlerin olmasından ötürü ilgi çekici olduğu kadar içerisinde Kutsal Emanetler’i barındırdığı için de günümüzde önemli bir ziyaret merkezidir.

Adres; Cankurtaran, Fatih

9 – Boğaziçi Köprüsü

Yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İstanbul’un tüm dünya tarafından bilinen sembollerinden birisidir. Boğaza inşa edilen ilk köprü olması nedeniyle birinci köprü olarak da bilinmektedir. Temel olarak İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını bir araya getirmektedir. Boğaz üzerinde yer alan üç asma köprüden birisi olup kullanım olarak en sık tercih edilenlerinden birincidir. Köprü ayakları Ortaköy ve Beylerbeyi bölgelerinde yer almaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler- Boğazici-Köprüsü

1973 yılında tamamlanmış olan köprü yapımı bitirildiğinde dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü olmuş, günümüzde ise bu sıralamada yirminci sıralara gerilemiştir. Köprüden yaya olarak geçmek mümkün değildir ancak araç içinde geçmek eşsiz bir Boğaz manzarası izlemenizi sağlayacaktır.

Adres; Kuzguncuk, Üsküdar

10 – Çamlıca Tepesi

İstanbul yedi tepeli şehir olarak bilinmektedir ve yedi tepesinden en ünlüleri arasında Çamlıca Tepesi gelir. Üsküdar ilçesinde bulunan bölge, denizden 268 metre yükseklikte olduğu için İstanbul’a yüksekten bakmak isteyenlere hoş bir fırsat sağlamaktadır. Tepenin etrafında medya kuruluşlarına ait çeşitli alıcılar da bulunmaktadır. Bunun yanında harika bir manzaraya sahip olması ve temiz havası yüzünden özellikle doğal bir gezi isteyenlere hitap etmektedir.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-camlica-tepesi

Adres; Kısıklı, Üsküdar

11 – Şile Deniz Feneri

Özel bir yapı görmek isteyenlere hitap edecek olan Şile Feneri’nin yapımına Osmanlı’nın Kırım Harbi’ne girmesi sebebiyle Rusya’ya asker gönderecek Fransa ve İngiltere gemilerine yol gösterilmesi amacıyla başlanılmıştır. 1859 yılında tamamlanan fener, 60 metre yüksekliğindedir. 20 deniz mili görüş mesafesine sahip olan fener ilk dönemlerinde gaz lambası ile çalışmış, 1960’lı yıllarda ise elektrikli aydınlatma sistemine geçilmiştir. Günümüzde ise denizcilik tarihine ait müze olarak hizmet vermekte olup giriş için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-sile-deniz-feneri

Adres; Balibey Mahallesi, Şile

12 – Yuşa Tepesi

Beykoz ilçesinde bulunan tepenin zirveden yüksekliği denizden 201 metre yukarıdadır. Tepeye asıl önemini veren ise Yuşa peygamberin naaşının olduğuna inanılmasıdır. Tepede türbe bulunmakta ve anlatıya göre Yuşa peygamber ile Musa peygamber buraya gelmişler, Yuşa peygamber bu noktada vefat ederek gömülmüştür. Özellikle Yahudilik ve Hıristiyanlık için kutsal kabul edilen Yuşa peygamber, çeşitli tefsirlere göre Musa peygamberden sonra peygamberlik görevini üstlendiği de anlatılmaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-yusa-tepesi

Osmanlı zamanında tepeye ayrı bir önem gösterilmiş ve aynı zamanda bir mescit yaptırılmıştır. Tarih boyunca sürekli ziyaretçi çeken bir bölge olan tepe, Osmanlı padişahları tarafından da koruma altına alınan bir yer halini almıştır. Günümüzde ise bölgede cami, kütüphane, yemekhane, şadırvan gibi çeşitli yapılar bulunmaktadır.

Adres; Anadolu Kavağı, Beykoz

13 – Adalar

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında mutlaka gidilmesi gereken Adalar hem şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlere hem de adada bulunma deneyimi yaşamak isteyenlere hitap ediyor. Prens Adaları olarak da bilinen Adalar, Anadolu Yakası’nın güney kıyılarında bulunmaktadır. Büyük ve küçük ölçekte olmak üzere 9 adadan oluşmaktadır. Her adanın kendisine özgü bir yapılanması ve kültürü bulunmaktadır. Özellikle kültür ve sanat dünyasına ait pek çok isim bir süre Adalar’da bulunduğu için ayrı bir önem de taşımaktadır. Örnek olarak Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar oturmuş, Burgazada’da ise Sait Faik Abasıyanık oturmuştur. Günümüzde ikisin de evi müze olarak hizmet vermektedir.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-adalar

Adalar’a tek gidiş vapur ile sağlanmaktadır. Bu yüzden gidiş ve geliş için vapurlara binilmesi de İstanbul’u görmek açısından ayrı bir keyif sunmaktadır. Özellikle hafta sonu kalabalık olan Adalar’a hava durumunun elverişsiz olduğu zamanlarda vapur seferleri yapılmamaktadır.

14 – Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un en özel yerlerinden birisi olan Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda şehrin en eski yapılarından birisi de olmaktadır. Öncelikle sarnıçlar eski zamanlarda şehrin su ihtiyacının karşılanması için yapılmıştır. Bu bakımdan Yerebatan Sarnıcı da su ihtiyacının karşılanmasına uzun yıllar hizmet etmiştir. Ancak bir sarnıçtan öte mimari yapısı ile dikkat çeken yapı son derece hoş bir görünüme sahiptir. yapımında altıncı yüzyılda başlanmıştır. Öne çıkan özellikleri olarak sütunları öne çıkmaktadır. Sütunlarının çok olması nedeniyle Yerebatan Sarayı olarak da bilinmektedir. Görünümü nedeniyle popüler kültürde de kendisine yer bulmuş ve pek çok film ya da kitapta mekan olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise müze olarak hizmet vermekte olup çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-yerebatan-sarnici

Adres; Alemdar, Yerebatan Caddesi, Fatih

15 – İstiklal Caddesi

Bir şehir için en önemli görülmesi gereken yerlerin başında kalabalığın ve tüm yaşamın aktığı caddeler gelir. Her ne kadar pek çok caddeye ev sahipliği yapsa da İstanbul için İstiklal Caddesi şehrin sembolleri arasında yer almaktadır. Özellikle on dokuzuncu yüzyıldan bu yana Türkiye’nin en kalabalık ve önemli caddeleri arasında kendisine yer bulmuş olan cadde, Tünel ve Taksim Meydanı arasında uzanmakta, cadde boyunca pek çok mağaza, kültür mağazası ya da tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

istanbulda-gorulmesi-gereken-gezilecek-yerler-istiklal-caddesi

İstanbul’a yolu düşenlerin gördüğü ya da mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunan caddede eşsiz lezzete sahip restoranları deneyebilir, ünlü mağazalardan alışveriş yapabilir ya da tarihi binaları seyredebilir veya sadece geçen kalabalığın akışına kendinizi bırakabilirsiniz. Cadde üzerinde aynı zamanda Galatasaray Lisesi ya da Aziz Antuan gibi özel tarihi yapılar da bulunmaktadır.

Adres; İstiklal Caddesi, Beyoğlu

16 – Aziz Antuan Katolik Kilisesi

Günümüzde İstanbul’da ibadete açık olan en büyük kiliselerden olan Aziz Antuan ya da Saint Antuan Kilisesi İstiklal Caddesi üzerinde bulunuyor. İstanbul’un en büyük Katolik kilisesi olma özelliğini taşımaktadır. Yapımına 1906 yılında başlanmış ve 1912 yılında ibadete açılmıştır. Mimari olarak son derece dikkat çekici bir formdadır. Dış cephesi kırmızı tuğlalar ile örülüdür.  Neo-gotik üslubunda yapılmış olan binada Latin hacı görkemli bir şekilde tepede bulunmaktadır. Kilise duvarları da belirli yükseklik kapsamında mozaik ile kaplıdır. Aynı zamanda ana kapısı İstiklal Caddesi’ne açılmaktadır.

Aziz Antuan Katolik Kilisesi

Kilisenin içinde ise çeşitli mozaikler, freskler ve cemaate ait kitapların satıldığı bölüm bulunmaktadır. Dünyadaki Katolik kiliseleri arasında en bilinenler arasında yer almaktadır. Kilisenin yönetimi ise İtalyan rahiplerin sorumluluğundadır.

Adres; İstiklal Caddesi, Beyoğlu

17 – Taksim Meydanı

İstanbul’un ve tarihinin en önemli kent meydanlarından olan Taksim meydanı genişliği ve aynı zamanda da kültürel dokusu itibariyle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında mutlaka bulunmalı. Çevresinde bulunan mağazalar, lokanta, otel ve eğlence yerleri ile İstanbul kültürünün önemli parçalarını bir arada tutan Taksim, turistler için de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Cumhuriyet döneminde meydan haline getirilmiş ve o günden günümüze özellikle çeşitli eylemler ile adından söz ettirmiştir. Taksim Meydanı’nın etrafında pek çok tarihi bina da bulunmaktadır ve bu yapılara da yine meydanı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Taksim Meydanı

Adres; Gümüşsuyu, Beyoğlu

18 – Tünel

İstanbul’un farklı yerlerinden birisi olan Tünel esasında bir füniküler hattıdır. Füniküler ise yüksek ya da yokuş yerlere çıkmak için kullanılan tramvay ve telefirik araçlarının karışımdan üretilmiş yer altından hareket eden modeline denilmektedir. Tünel, özellikle İstanbul’un modern bir görünüme kavuşması açısından yapıldığı dönemde yani 1875 yılında büyük önem taşıyordu. İç kesim olarak gezmeye müsait değildir ancak fünikülere binmek için Türkiye’de tek istasyon olarak hizmet vermektedir. Binmek için İETT biletleri geçerli olmaktadır. Hattı kısa olup tek ray üzerinden çalışmaktadır.

Adres; Tünel Meydanı, Şahkulu Mah. Beyoğlu

19 – Fethipaşa Korusu

Üsküdar’da yer alan Fethipaşa Korusu denize bakan ve manzara açısından son derece özel bir yerdir. Kuzguncuk ve Sultantepe arasında bulunan koru, geçmişte uzun yıllar boyunca bakımsız kalmasına rağmen günümüzde düzenlenerek hizmete açılmıştır. Koruda çeşitli parklar, lokantalar ve eğlence yerleri bulunmaktadır. Özellikle şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve rahat bir nefes almak isteyenlerin tercihi olmaktadır.

Fethipaşa Korusu

Adres; Kuzguncuk, Üsküdar

20 – Kapalıçarşı

Özellikle yabancı filmlerde geçen İstanbul sahnelerinin büyük çoğunluğunun çekildiği Kapalıçarşı günümüzde İstanbul önemli turistik yerlerinin başında gelmektedir. Dünyanın en büyük kapalı çarşısı olma özelliğini hâlâ taşıyan yapı, tarih olarak da eskiye dayanmaktadır. Kapalıçarşı içinde ortalama dört bin civarında dükkan bulunmaktadır ve çalışan sayısı da yaklaşık yirmi beş bin civarındadır. Özellikle gün içindeki yoğunluğa bağlı olarak bazı zamanlarda yarım milyon insan tek bir günde çarşıyı ziyaret etmektedir. Yıllık bazda ise Kapalıçarşı ortalama 90 milyon turisti ağırlamaktadır.

Kapalıçarşı

1460 yılında ilk bölümlerinin yapılmaya başlandığı yapı, zamanla büyümüş ve günümüz halini almıştır. Özellikle büyük halini Kanuni Sultan Süleyman zamanında almıştır. İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken bir yer olma özelliği taşımaktadır. Büyüklüğü ile de öne çıkan yapı, tek seferde gezilmeyecek kadar geniş bir komplekstir. Kapalıçarşı’ya kimi araştırmacılar ilk AVM olarak da adlandırma yapmaktadırlar. Giriş saatlerinin ise akşam yediye kadar olduğunu unutmayın.

Adres; Beyazıt, Fatih

21 – Hidiv Kasrı

Beykoz’da bulunan Hidiv Kasrı özel mimarisi ile öne çıkmaktadır. 1907 yılında Mısır’ın aynı zamanda son hıdivi olan Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmıştır. İtalyan mimar Seminati’nin yaptığı kasır, geleneksel Türk mimarisi ile Avrupa mimarisinin özel bir karışımını içermektedir. Osmanlı’da hidiv unvanı, Mısır valilerine verilmekteydi. Aynı zamanda hidivlerin belirli ayrıcalıkları da oluyordu ve protokolde de önemli bir yere sahiptiler. İngilizler’in 1900’lü yılların başında Mısır’da nüfuz elde etme çabaları sonucunda Hidiv Hilmi Paşa İstanbul’da bir süre kalmış ve bu sürede de kasrı inşa ettirmiştir. 1000 metrekare gibi geniş bir alana sahip olan kasır, günümüzde çeşitli organizasyonların yapılması amacıyla kullanılmaktadır.

Adres; Çubuklu Mahallesi, Beykoz

22 – Dolmabahçe Sarayı

Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın yönetiminin sağlandığı en önemli saray olan Dolmabahçe Sarayı hem mimarisi hem de konumu itibariyle son derece özel bir yerdedir. İki yüz elli bin metrekare alana kurulmuş olan saray, denize nazır, Üsküdar ve Kuzguncuk arasında yer almaktadır. İnşaatına Sultan Abdülmecid’in isteği ile 1843 yılında başlanmış ve saray 1856 yılında tamamlanmıştır.

Dolmabahçe Sarayı

Değişen dünya şartları gereğince Topkapı Sarayı yeni bürokratik ilişkilerin yürütülmesine imkân vermeyince Abdülmecid Avrupa saraylarına benzeyen bir saray inşa ettirmek istemiştir. Bunun için de Dolmabahçe Sarayı inşa edilmiş ve devlet yönetimi Yıldız Sarayı’nın yapılmasına kadar buradan idame ettirilmiştir. Binanın yapımında Fransız, Alman barok özellikleri baskın olmakla birlikte diğer mimari üsluplardan da yararlanılmış, aynı zamanda iç kesiminde geleneksel Türk mimarisi özellikleri de yansıtılmıştır. Günümüzde iç kesiminde müze olarak ziyaretçilere açık olan yerler bulunmaktadır.

Adres; Vişnezade, Beşiktaş

23 – Pierre Loti Tepesi

İsmini ünlü Fransız yazar Pierre Loti’den alan tepe, esasında Fransız yazarın Türk sevgisinden dolayı bu ismi almıştır. Eyüpsultan ilçesinde bulunan tepe İstanbul manzarası izlemek için en gözde yerlerden birisidir. Geniş görüş açısı ile birlikte Haliç’i gören tepede çeşitli parklar, eğlence yerleri ve lokanta – kafeler bulunmaktadır. Pierre Loti, İstanbul’da geçirdiği uzun yıllarca boyunca bu tepeye sıklıkla gelmiş ve tepeyi çok sevmiştir. Ölümünden sonra ise sevenleri tarafından tepeye onun adı verilmiştir. Daha sonradan ismi tepenin değiştirilmek istenmişse de bölge sakinlerinin karşı çıkması ile ismi Pierre Loti Tepesi olarak kalmaya devam etmiştir.

Pierre Loti Tepesi

Adres; İdris Köşkü Caddesi, Eyüpsultan

24 – Eyüpsultan Camii

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Eyüpsultan Camii, mimari özelliklerinden çok kutsal bir yer olmasından dolayı öne çıkmaktadır. Yapımı 1458 yılında tamamlanmıştır. Dikdörtgen planda yapılmış ve mihrabı da çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütün kemere dayanmaktadır. Cami olarak mimari olarak öne çıkmamasına rağmen Eyüp Sultan’ın kabrinin olması yüzünden önemli bir yer olarak kabul edilmektedir. Cami içinde Eyüp Sultan türbesi bulunmaktadır. Özellikle iç kısmında bulunan devasa çınar da yapıya ayrı bir hava katmaktadır. Gün içerisinde pek çok kişi tarafından ziyaret edilmekte ve özellikle dilekleri olanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Eyüpsultan Camii

Adres; Cami Kebir Sokak, Eyüpsultan

25 – Süleymaniye Camii

İstanbul’da hem mimari hem de konumu itibariyle görülmesi gereken yapılar arasında bulunan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olarak bilinmektedir. İçerisinde çok sayıda medrese, kütüphane, hamam ve imarethane bulundurmaktadır. Yapısal özellikleri bakımından özellikle klasik Osmanlı mimarisinin yetkin bir örneği olan cami, bölgede günümüze değin çok sayıda deprem olmasına rağmen hiçbir depremden etkilenmemiş ve zarar görmemiştir. Bunun sebebi de yapımında kullanılan teknik ve iyi bir planlamanın yapılmasıdır. Özellikle iç kesimi de gerek tasarım gerekse de süslemeler olarak ilgi çekicidir. Mihrap duvarı tarafında yer alan pencerelerde vitraylar kullanılmıştır. Caminin dört minaresi bulunmaktadır.

Süleymaniye Camii

 

Adres; Süleymaniye Mahallesi, Fatih

26 – Polonezköy Tabiat Parkı

Doğa ile iç içe olmak isteyenlere hitap eden Polonezköy Tabiat Parkı içinde barındırdığı canlılar ile İstanbul’un en büyük tabiat parkı olma özelliği göstermektedir. 3000 hektarlık bir alanda kurulu olan park, bünyesinde çok sayıda bitki çeşidine ve yabani hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Park içerisinde yer alan yabani hayvanlar; yaban domuzu, geyik, çakal, tilki, gelincik, baykuş gibi hayvanlardır. Bitki çeşitleri açısından da zengin olan park içerisinde doğayla baş başa zaman geçirebilir ve aynı zamanda daha önce canlı olarak görmediğiniz pek çok bitki ya da hayvan türüne de tanık olabilirsiniz. Cüzi bir giriş ücreti ödenerek girilen park gece 12’ye kadar açık kalıyor.

Polonezköy Tabiat Parkı

Adres; Polonezköy, Beykoz

27 – Mimar Sinan Kent Ormanı

Yakın zamanda hizmete açılan Mimar Sinan Kent Ormanı İstanbul gibi büyük bir şehirde doğa ile zaman geçirmek isteyenlere hitap ediyor. 820 dönümlük bir alana kurulmuş olan kent ormanı, yürüyüşler, doğa ile vakit geçirmek isteyenler, sportif etkinlikler ya da huzur bulmak amacıyla tercih ediliyor. İçerisinde tuvalet, piknik alanı, bisiklet yolu gibi çeşitli özellikler de taşıyan orman, bu sayede küçüklerden büyüklere kadar her kesime hitap etmeyi başarıyor. Aynı zamanda amfi tiyatroya da ev sahipliği yapan orman içinde yılın belirli dönemlerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Adres; Cebeci, Sultangazi

28 – Caddebostan Sahili

İstanbul’da uzunluğu ile öne çıkan en önemli sahil kesiminden olan Caddebostan Sahili’nde özellikle yürüyüş yapmak ve aynı zamanda sportif etkinliklere katılmak son derece farklı bir deneyim sağlayacak. Uzun bir yürüyüş alanı bulunan sahilde aynı zamanda bisiklet yolu da yer almakta ve böylece bisiklet sürmek isteyenlere de şehir içinde güzel bir alternatif oluşturmaktadır. Genç kesimin de sıklıkla tercih ettiği ve buluşma yeri olarak kabul ettikleri sahil yolu, yürüyüşler için olduğu kadar sakinleşmek, oturmak ve rahatlamak için de İstanbul’da tercih edilecek yerlerin başında geliyor.

Caddebostan Sahili

29 – Gülhane Parkı

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Gülhane Parkı, yapısı itibariyle ve kültürel önemi ile mutlaka görülmesi yerler arasında bulunuyor. Fatih’te bulunan park, siyasal tarih açısından da öneme sahiptir. Osmanlı devletinde yenileşme çabalarının başlangıcı olarak kabul edilen Tanzimat Fermanı burada halka açıklanmış ve bu yüzden adı da Gülhane Hattı Hümayun’u şeklinde resmi tarihte geçmiştir.

1912 yılında günümüzdeki şeklini almış ve özellikle İstanbullarının sakinleşmek, dinlenmek ya da buluşmak için tercih ettikleri bir yer haline gelmiştir. Park alanı toplamda 163 dönümdür. Parkın içinde yer alan ana yolun her iki tarafında da ağaçlar bulunmaktadır. İçerisinde aynı zamanda çocuk bahçesi de bulunmaktadır. İçerisinde heykeller de yer alan park, dinlenmeseniz bile mutlaka içinden geçmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Adres; Cankurtaran Fatih

30 – Belgrad Ormanları

İstanbul’un ciğerleri olarak da bilinen Belgrad Ormanı Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. Karadeniz ile doğal sınıra sahiptir. Özellikle Bizans ve Osmanlı döneminde kaynak suyu sağlamak amacıyla önemli bir bölgeyken günümüzde daha çok piknik ya da doğa yürüyüşleri için tercih edilmektedir. İsminin Belgrad olması ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi sonrasında civara yerleştirdiği Belgrad sakinlerinden kaynaklanmaktadır.

Belgrad Ormanları

Yoğun yağış alan bölge bu iklim özellikleri sayesinde içerisinde pek çok canlı türünün bulunmasına neden olmaktadır. Özellikle sapsız meşe ormanın baskın türü olarak öne çıkmaktadır. Hayvan faunası olarak da pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapan orman hem dinlenmek hem de doğayla tam anlamıyla bir zaman geçirmek açısından önemli yerlerin başında gelmektedir.

Adres; Bahçeköy Sarıyer

31 – Atatürk Arboretumu

Ağaç ve odunsu bitki çeşitlerinin bulunduğu yer demek olan arboretum, farklı bitki türlerini görmek isteyenler için Belgrad Ormanı’nın içinde bulunmaktadır. 1949 yılında kurulmuş olan bölge, 38 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Özellikle içeriğinde bulunan nadir ağaç türleri için de görülmeyi hak eden alan, doğal yapısı nedeniyle de yoğun bir ziyaretçi almaktadır.

Atatürk Arboretumu

Adres; Kemer, Sarıyer

32 – Taşhan

Laleli Taşhan olarak da bilinen yapı İstanbul’un son derece otantik ve görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. 1763 yılında inşa edilmiş olan yapı, temelde askerlerin güvenli bir şekilde barınmalarını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Pek çok kaynakta Sipahiler Hanı olarak da geçmektedir. İki katlı bir yapıdır ve üç avluya sahiptir. Mimari dokusu nedeniyle dikkat çeken yapı, özellikle farklı bir kimlik taşımaktadır. Yapının mimarisini bu kadar öne çıkaran nokta han cephesinin kesme taşlardan oluşmasıdır.

Uzun bir süre bakımsız kalan Taşhan, restore edilmiş ve günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Özellikle dizi ve film çekimleri için de sıklıkla kullanılan yapı içinde çeşitli lokanta ve kafeler de günümüzde hizmet vermektedir.

Adres; Balabanağa, Fatih

33 – Kadıköy

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında canlı yapısı, kalabalık nüfusu, denize yakın oluşu ve pek çok tarihsel yapısı ile önemli bir yere sahip olan Kadıköy, İstanbul’a yolu düşenlerin mutlaka gidecekleri yerler arasında bulunuyor. Haydarpaşa’dan Bostancı’ya değin uzun bir sahil şeridine sahip olan bölge, şehrin önemli ulaşım güzergahlarından da birisini oluşturmaktadır. Kadıköy esasında tarihsel olarak İstanbul’un diğer bölgelerine göre daha geç kalabalık bir nüfusa sahip olmuştur ve konum itibariyle de eski İstanbul’un dışında kalmaktadır. Ancak günümüzde özellikle eğlencenin, genç nüfusun ve enerjinin merkezi olarak kabul edilmektedir. Yaşam kalitesi olarak da İstanbul ilçeleri arasında önde gelen bölgelerinden olmaktadır.

Kadıköy

Çeşitli ara sokaklarında dolaşabilir, ilgi alanlarınıza göre dükkanlar bulabilir ya da isterseniz sadece denizi seyredebilirsiniz.

34 – Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul’un fethini canlandıran ve interaktif bir müze olan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2009 yılında hizmete açılmıştır. Panoramik yapıda olan müze içerisinde çeşitli teknolojik yöntemler ile fetih anı canlandırılmakta ve içeride top sesleri, mehter takımı müzikleri ve savaş efektleri ile birlikte savaşa doğrudan sizi götüren bir müzedir. Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olma unvanını taşıyan müze içerisinde on bin figür çizimi yer almaktadır. Özellikle geniş alanı ile dikkat çeken müze, üç boyutlu yapısı itibariyle de fetih zamanında İstanbul’un nasıl olduğunu ziyaretçilerine gösteriyor.

Adres; Merkez Efendi Mahallesi Zeytinburnu

35 – Ortaköy Camii

İstanbul’un sembolleri arasında en çok bilinenlerinden olan Ortaköy Camii görünümü ile Neo Barok bir yapıdadır, bu haliyle İslam dünyasındaki camiler arasında da kendisine özgü bir yere sahiptir. Cami, Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında yaptırılmıştır. Son derece zarif bir yapıdadır ve Boğaziçi’nde eşsiz bir konumda bulunmaktadır. Özellikle gece görünümü son derece hoş olmaktadır.

Ortaköy Camii

İki minaresi ile birlikte mütevazi bir görünüm de sergileyen caminin duvarlarında beyaz kesme taş kullanılmıştır. Tek kubbesi ise pembe mozaiklere sahiptir. Özellikle konumu itibariyle fotoğraf çektirmek isteyenler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir yapı olmaktadır.

Adres; Mecidiye, Beşiktaş

İstanbul’da Gezilmesi Gereken Diğer Yerler

36 – Cağaloğlu Hamamı

İstanbul’un en büyük çifte hamamlarından olan Cağaloğlu Hamamı köken olarak da çok eskiye dayanmaktadır. 1740 yılında Barok üslubunda yapılmış olan hamamın klasik olarak yapılan soğukluk ve sıcaklık bölümlerinde farklılık görülmektedir. Erkek bölümünde büyük bir kubbe bulunmaktadır ve sıcaklık kısmında da sekiz mermer sütun ile birbirine bağlanmış yine büyük bir kubbe bulunmaktadır. Halvet bölümleri de yine köşeli kubbe yapısına sahiptir. Halen hizmet veren yapı, özellikle turistlerin de yoğun ilgisini çekmektedir.

Cağaloğlu Hamamı

Adres; Alemdar, Fatih

Bahçeler

37 – Baltalimanı Japon Bahçesi

2003 yılında Türkiye’de Japon yılı ilan edilmesi şerefine yapılmış olan Japon Bahçesi farklı bir bahçe düzenlemesi görmek ve aynı zamanda eşsiz bir rahatlama yaşamak isteyenlerin görmeleri gereken yerler arasında bulunuyor. Geniş bir alana kurulmuş olan bahçe, tamamen Japon peyzaj anlayışına göre düzenlenmiştir. İçinde çeşitli dinlenme alanları, çay odaları ve çardak gibi bölümler de bulunuyor.

Adres; Emirhan Mahallesi, Sarıyer

38 – Fener Balat

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında renkli sokakları, hoş tarzdaki evleri ve canlı sakinleri ile Fener Balat ziyareti mutlaka programda yer verilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Genelde Balat, İstanbul’a 1492 yılında İspanya’dan gelen Yahudilerin yerleşmesi ile Yahudi bölgesi olarak bilinmektedir ancak günümüzde Yahudi sayısı oldukça azdır. Balat’ta bugün daha çok görece yoksul kesim oturmakta ve aynı zamanda Afrika’dan gelen siyahilerin de yaygın olarak tercih ettikleri bir yer olmaktadır.

39 – Mısır Çarşısı

Eminönü’nde yer alan Mısır Çarşısı, İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından birisi olma özelliğini göstermektedir. İsmini özellikle aktarları ile ünlü olmasından almaktadır ve günümüzde baharat, şifalı bitkiler ya da bitki çayları gibi organik ürünler denilince ilk akla gelen yer olmaktadır. Çarşı içinde çok satan ürünlerin olduğu gibi bulması zor olan bitki ve türevleri de yer almaktadır. Mimari olarak da L şeklinde bir yapıya sahip olup altı kapıya sahiptir.

Mısır Çarşısı

Adres; Rüstem Paşa, Fatih

40 – İstanbul Akvaryum

Farklı bir İstanbul gezisi yapmak isteyenlere hitap eden İstanbul Akvaryum tür çeşitliliği bakımından dünyanın önde gelen akvaryumları arasında yer almaktadır. Florya’da bulunan yapı, içerisinde 64 adet su tankına sahiptir. Balıkların yetişme koşulları göz önünde tutularak 16 farklı temaya sahiptir. Aynı zamanda içerisinde yapay bir yağmur ormanı da bulunmaktadır ve buraya giren ziyaretçiler nem değişikliğini hemen algılamaktadırlar. Ayrıca tropik bölgelerde görülen çeşitli sürüngen ve kemirgenler de yine akvaryum içerisinde ziyaretçilere gösterilmektedir. Özellikle bilim merkezi, etkinlik alanları, çocuk eğlence bölümleri gibi ziyaretçileri eğlendirmeye yönelik yapılmış olan yapı böylece farklı bir gezi yapmak isteyenlere de hitap ediyor.

İstanbul Akvaryum

Adres; Florya, Bakırköy

41 – Galata Mevlevihanesi

Beyoğlu’nda bulunan Galata Mevlevihanesi günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 1491 yılında inşa edilmiş olan yapı, çok uzun yıllar Mevlevilerin gittikleri bir yer olmuş, tekke ve zaviyelerin kapatılması sonrasında ise müze olarak günümüze ulaşmıştır. Özellikle Mevlevilerin İstanbul’daki en önemli yerlerinden birisi haline gelmiş ve uzun yıllar pek çok ünlü Mevlevi ismin yetişmesine yardımcı olmuştur. Günümüzde içerisinde Mevleviliğe ait eşyalar, balmumu heykeller sergilenmekte ve semazen gösterileri yapılmaktadır.

Galata Mevlevihanesi

Adres; Şahkulu, Beyoğlu

Müzeler

42 – İstanbul Modern Müze

Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olma unvanını taşıyan İstanbul Modern özellikle zamanın sanat anlayışını İstanbullular ile buluşturmak için son derece nitelikli ve görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Açıldığı 2004 yılından itibaren pek çok sergiye, söyleşiye ve etkinliğe imza atmış olan müze içerisinde Türk ve dünya sanatının en güncel örneklerini görmek mümkün olmaktadır. Müzenin kendisine ait olan koleksiyonu da yine hem araştırmacılar hem de ziyaretçiler tarafından büyük beğeni toplamaktadır. Müzeyi ziyaret ederek hem modern sanat hakkında bilgi sahibi olabilir hem de farklı bir gün geçirebilirsiniz.

Adres; Meşrutiyet Caddesi, Beyoğlu

43 – İstanbul Deniz Müzesi

Denizciliğe ilgili olan herkesin ziyaret etmesi gereken yerler arasında bulunan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye sınırları içinde denizcilik alanında en büyük müzesi olma özelliği göstermektedir. İçeriğinde yaklaşık olarak yirmi bin eser bulunmaktadır. Aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan müzede Türk ve dünya tarihine ait denizcilik ile ilgili buluşlar, araçlar ve savaş tarihleri yer almaktadır. 1897 yılında kurulmuş olan müze, ilk kuruluşunda da denizcilik alanında müze olarak faaliyet göstermiş ve özellikle Cumhuriyet döneminde müzenin içeriğinde büyük bir geliştirme yaşanmıştır. Yapı üç kata sahip olup toplamda 1500 metrekare bir alana kuruludur. Geçmişten günümüze kullanılan kayık, tekne, vapur gibi pek çok denizcilik aracının büyük ya da küçük maketleri içeride sergilenmektedir.

İstanbul Deniz Müzesi

Adres; Sinanpaşa, Beşiktaş

Parklar, Müzeler

44 – Miniatürk

Minyatür Türkiye Park olarak da bilinen Türkiye’nin en büyük minyatür parkı olan alan, İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında kendisine özel bir yer buluyor. 60 bin metrekare alana kurulmuş olması ile son derece büyük olan park içerisinde Türkiye’de ve dünyada yer alan önemli mimari yapıların minyatür birebir modellemeleri bulunmaktadır. İçerisinde 122 mimari eser yer almaktadır ve mimari eserler 1 / 25 oranında küçültülmüştür. Bu sayede pek çok ünlü mimari eseri park içinde görmek mümkündür. Özellikle hoş pozlar vermek isteyenlerin de uğrak yeri olan park, yerli ve yabancı turistlerin ilgi çekici konumlarından birisi olmayı sürdürüyor. 500 araçlık geniş bir otoparka da sahip olan park için ziyaretçi sorunu da yaşanmamaktadır.

Miniatürk

Adres; Örnektepe, Beyoğlu

45 – Yıldız Sarayı

III. Selim tarafından yaptırılmış olan ve özellikle II. Abdülhamid tarafından devlet işlerinin yürütüldüğü saray olarak kullanılmış yapı tek bir yapı halinde bulunmamaktadır. Marmara Denizi’nden başlayarak kuzeybatıya doğru uzamakta ve tüm yamacı kaplayan bir konumda bulunmaktadır. İçerisinde çeşitli sayıda köşkler, koruma servis alanları ve parklar bulunmaktadır.

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, Abdülhamid dönemini hatırlatan ana yapı olarak öne çıktığı için özellikle Tanzimat, Servet-i Fünun ve ardından gelen yazarlar, düşünürler ya da siyasetçiler tarafından eleştirilmiştir. Osmanlı basınında özellikle yıldız sözcüğünü kullanmak da sarayı çağrıştırdığı için yasaklanmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Adres; Barbaros Bulvarı, Beşiktaş

46 – Harbiye Askeri Müzesi

Harbiye semtinde bulunan müze, 54 bin metrekare bir alan üzerine kuruludur. Binanın asıl amacı nitelikli subay yetiştirmektir ve bu kapsamda 1862 yılında inşa edilmiştir. 1964 yılına kadar da askeriyeye bağlı çeşitli idari bina olarak hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra ise askerlik ile bilgilerin yer aldığı, özellikle Milli Mücadele dönemine odaklanan bir askeri müze olarak hizmet vermektedir. Günümüzde müze içerisinde sergilenen silahlar, askeri kıyafetler ve haritalar Osmanlı dönemini de içine alacak şekilde genişletilmiş ve askeri tarih meraklılarına hizmet veren bir yapı konumundadır.

Harbiye Askeri Müzesi

Adres; Valikonağı Caddesi Harbiye

47 – Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Fatih ilçesinde bulunan müze Türkiye’nin ilk İslam ve Türk eserlerini toplu hale getirmiş müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii külliyesi içine yaptığı imarethane binasının restore edilerek müzeye çevrilmesi ile hizmet veren bina içerisinde önemli eserler bulunmaktadır. Taş ve pişmiş topraktan yapılmış objeler, seramik işlemeciliği, çini örnekleri, önemli yazmalar, ahşap işlemeler, hat örnekleri gibi Türk İslam kültürüne ait eserlerin bir arada bulunduğu müze, böylece tarih meraklılarına hitap etmektedir. Aynı zamanda binada yer alan Türk günlük yaşamına ait eşyalar da yine görülmeye değer özellikler taşımaktadır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

48 – İtfaiye Müzesi

Türkiye’nin ilk itfaiye müzesi olma özelliğini taşıyan yapı itfaiye konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlere hitap ediyor. Müze koleksiyonuna ait olan eserler özenle bir araya getirilmiş ve genel itfaiye tarihine ışık tuttukları gibi aynı zamanda Türk itfaiye teşkilatının nasıl kurulduğunu, geçmişte kullanılan kıyafetler ve araçlar ile birlikte bir araya getirerek meraklıları ile buluşturuyor. Müze bünyesinde aynı zamanda belirli aralıklar ile özellikle çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor ve itfaiyecilerin hangi zorlu koşullarda çalıştıkları da çocuklara gösteriliyor.

İtfaiye Müzesi

Adres; Yıldız Mahallesi, Beşiktaş

49 – İstanbul Havacılık Müzesi

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında özellikle havacılık konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlere hitap eden bina, Türk hava kuvvetlerine ait uçaklar ile bu alanda yapılmış çalışmaların, araştırmaların yer aldığı bir müze olma özelliği taşımaktadır. 1985 yılında hizmete açılan bina içerisinde Türk havacılık tarihinin ilk uçakları sergilenmekte, bunun yanında Milli Mücadele döneminde kullanılan uçaklara da yer verilmektedir. Daha sonra dönemlere göre silahlı kuvvetler tarafından tercih edilen uçakların da maketlerinin olduğu müzede aynı zamanda sivil havacılığa yönelik eğitimler de verilmektedir. Müze içerisinde bulunan kütüphane ise havacılık alanında dünya çapında yapılmış önemli çalışmaları araştırmacılara sunuyor.

İstanbul Havacılık Müzesi

Adres; Yeşilköy Mahallesi, Bakırköy

50 – Oyuncak Müzesi

Çocuklara ve her zaman çocuk kalanlara hitap eden Oyuncak Müzesi içeriği bakımından da dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Müze içerisinde 40’ı aşkın ülkeden toplanmış olan oyuncaklar bulunuyor ve böylece oyuncakların tarihine de bir yolculuk yapılıyor. Aynı zamanda müze tarafından çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler de müze programına göre düzenleniyor ve çocukların katılımları sağlanıyor. Özenli ve seçme eserlerin bir araya getirildiği müze çocukların ve yetişkinlerin keyifli vakit geçirecekleri şekilde tasarlandığı için İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında kendisine özel bir konum elde edebiliyor.

Oyuncak Müzesi

Adres; Göztepe Mahallesi, Kadıköy

51 – Eminönü

Eski İstanbul’u tanımak isteyenler için harika bir konum olan Eminönü, hem tarihi yerlere kolay yoldan gitmek isteyenler için hem de şehrin havasını en iyi şekilde içinize çekmek için mükemmel bir yer olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda semtte yer alan pek çok dükkan ya da mağazadan da farklı ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

Adres: Rüstem Paşa, Fatih

52 – Galata Köprüsü

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında Galata Köprüsü’nün kendisine özgü dokusu ile ayrı bir önemi bulunmaktadır. 1845 yılında ahşap olarak yapılan köprü zamanla pek çok değişime uğramış ve günümüz haline ulaşmıştır. Köprüden harika bir deniz manzarası seyretmek mümkün iken aynı zamanda köprüde yan yana duran onlarca balıkçının balık tutmaları da ayrı bir keyif verecek ve İstanbul’un dokusunu daha iyi hissetmenize olanak tanıyacaktır.

Adres: Karamustafapaşa, Beyoğlu

Hisarlar

53 – Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul’un fethi için yaptırılmış olan hisar, dört ay gibi çok kısa bir süre içinde tamamlanmıştır. Fetih esnasında Boğaz’ın kuzey yönünden gelecek saldırıların önlenmesi ve fethi kontrol altında tutmak için yapılmış olan hisar 60 bin metrekarelik bir alana kurulu bulunuyor.

Adres: Yahya Kemal Caddesi, Sarıyer

54 – Yedikule Hisarı

İstanbul’da bulunan en eski açık hava müzelerinden olan hisar, Yedikule Zindanları olarak da bilinmektedir. Bu şekilde bilinmesinin nedeni ise Osmanlı zamanında mahkumların buraya kapatılmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda genç yaşta öldürülen Osmanlı Sultanı II. Osman da buradaki zindanlarda katledilmiştir.

Adres: Yedikule Meydanı, Fatih

55- Rumeli Feneri

Deniz seviyesinden ortalama 65 metre yükseklikte olan fener, savaş gemilerinin Karadeniz’e geçiş yapabilmelerini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Özellikle konumu itibariyle güzel bir manzara ile ziyaretçilerini ağırlayan feneri hafta sonu gezilerinin de ideal yerlerinden birisi olarak öne çıkıyor.

Rumeli Feneri

Adres: Garipçe Köyü, Sarıyer

56 – Yoros Kalesi

Beykoz’da en eski kalıntılardan birisi olarak bilinen Yoros Kalesi ya da diğer adıyla Ceneviz Kalesi 14’üncü yüzyılda inşa edilmiştir. İstanbul’da yapılmış tek Bizans kalesi olma özelliğini de taşıyan kale, harika bir manzaraya sahip olduğu için misafirlerini de hoş bir görüntü ile karşılayarak hoş vakit geçirmelerine imkân tanıyor.

Adres: Anadolu Kavağı, Beykoz

57 – 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı

15 Temmuz gecesi yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin anısına yapılmış olan hatıra ormanı, 16 bin metrekarelik bir alan üzerinde kuruludur. İçerisinde tören yeri, meydan alanı, seyir terası ve ücretsiz otopark da bulunmaktadır. Özellikle sakinleşmek ve nefes almak isteyenler için özel bir konum olarak öne çıkıyor.

15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı

Adres: Garipçe, Sarıyer

58 – Emirgan Korusu

Doğayla iç içe olmanız için İstanbul’da gidilecek yerler arasında önemli bir alternatif olarak öne çıkan Emirgan Korusu, 472 bin metrekare gibi devasa bir alan üzerine inşa edilmiştir. İsmini ise Osmanlı döneminden alan koruda, 120’yi aşkın bitki ve ağaç türünü barındırmaktadır ve böylece doğayı yakından tanımak isteyenlere özel bir fırsat sunmaktadır. Aynı zamanda koruda nisan aylarında geleneksel olarak lale festivalleri de yapılmaktadır.

Adres: Emirgan Sokak, Sarıyer

Bahçeler

59 – Nakkaştepe Millet Bahçesi

50 dönüm gibi bir alana kurulu olan bahçe, son dönem İstanbul parkları arasında en dikkat çekenlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Boğaz manzarasına sahip olduğu için dikkat çeken ve tercih edilen parkta toplamda 250 adet piknik masası bulunuyor ve özellikle hafta sonlarını piknik yaparak geçirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden birisi oluyor.

Nakkaştepe Millet Bahçesi

Adres: Kuzguncuk, Üsküdar

60 – Fatih Korusu

Boğaz manzarasını harika bir şekilde görmek için tercih edilen Fatih Korusu, bölge sakinleri arasında Otağtepe Korusu olarak da bilinmektedir çünkü İstanbul’un fethi öncesinde Fatih Sultan Mehmet’in bu bölgede çadır kurduğuna inanılmaktadır. Halihazırda 16 bin 500 adet bitkiye sahip olan koru hem doğal manzarası hem de zengin bitki çeşitliliği ile önemli bir alan haline geliyor.

Adres: Anadolu Hisarı, Beykoz.

61 – Mihrabat Korusu

Mısır valisi olan Abbas Halim Paşa’nın kızına yüz görümlüğü olarak hediye edilmiş olan koru, yaklaşık 210 bin metrekare üzerine kuruludur. Güzel Boğaz manzarası ile davetlilerini ağırlayan koruda özellikle özel davet ve düğün gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Adres: Mihrabat Caddesi, Beykoz

Parklar

62 – Bakırköy Botanik Parkı

Yakın zamanda hizmete açılmış olan Bakırköy Botanik Parkı’nda özellikle çocuklar çok eğleniyorlar. İçinde yer alan dinozor heykelleri, su parkları, oyun alanları ve tematik bahçeler ile birlikte pek çok bitki ve ağaç çeşidine ev sahipliği yapan park 100 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiş.

Bakırköy Botanik Parkı

Adres: Osmaniye, Bakırköy

63- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul’da doğayla bir arada olmak isteyenlere hitap eden, zengin bitki çeşitliliği ile dikkat çeken bir bahçe olma özelliği taşıyor. 1995 yılında yapılan park, 2003 yılından beri botanik parkı olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hafta sonları özellikle çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettikleri bir yer olmaktadır.

Adres: Şenol Güneş Bulvarı, Ümraniye

64 – Bahçeşehir Gölet Parkı

İstanbul’un en büyük suni göletini içinde barındıran park, 300 bin metrekare gibi çok geniş bir alana kurulu bulunuyor. Geniş gölet manzarası ile birlikte ziyaretçilerine adeta bir deniz görüntüsü hissi yaratan park içinde restoranlar, oyun alanları ve çay bahçeleri de bulunuyor. Dönemsel olarak konser alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Bahçeşehir Gölet Parkı

Adres: Bahçeşehir, Başakşehir

65- Saklı Göl

İsmi gibi saklı kalan Saklı Göl, İstanbul’un biraz dışında kalan Şile sınırları içerisinde yer alıyor. Harika bir doğa görüntüsüne sahip olan göl, İstanbul’un kalabalığından uzaklaşarak nefes almak isteyenlere hitap ederken, hoş zaman geçirmenin de doğal bir adresi oluyor. Temiz havası ile de dikkat çeken göl, bu sayede piknik yapmak isteyenler için de tercih ediliyor.

Saklı Göl

Adres: Karamandere, Şile

66 -Göztepe 60. Yıl Parkı

Tematik bir park olan Göztepe 60. Yıl Parkı, içinde bulunan özel tasarım akvaryumlar, lale ve gül bahçeleri, oyun tekneleri, doğal göletleri, her yaşa hitap eden çocuklar için özel olarak tasarlanmış oyun alanları gibi özellikleri ile çocuklardan yaşlılara kadar her kesime hitap etmesini başarıyor.

Göztepe 60. Yıl Parkı

Adres: Bağdat Caddesi, Kadıköy

67 – Ihlamur Kasrı

Özel bir kasır görmek isteyenlere hem şık mimarisi hem de geniş ve özenli bahçesi ile hizmet veren Ihlamur Kasrı, özellikle nezih bir yer arayanların tercihi oluyor. Yapımında kesme taş kullanılmış olan binanın yapısı dikdörtgen şeklindedir ve bu sayede etrafı ile bütünleşen bir yapıya sahiptir. Özellikle güne iyi başlamak isteyenler için harika bir tercih olmaktadır.

Adres: Teşvikiye, Şişli

68 – Kuzguncuk Evleri

Rengarenk yapıları ve pek çok diziye set olmaları ile dikkat çeken Kuzguncuk Evleri, tarihsel Osmanlı mimarisini görmek ve eski dönem evlerini anımsamak isteyenler için harika bir örnek oluşturuyor. Kuzguncuk, tarih olarak da çok eski bir semt olduğu için bölgenin her alanında tarihsel bir dokuya rastlamak mümkün olmaktadır.

Adres: Kuzguncuk, Üsküdar

Sahil ve Ormanlar

69 -Ortaköy Sahili

İstanbul fotoğrafları denilince ilk akla gelen karelerin çekildiği yer olan Ortaköy Sahili, güzelliği ile birlikte İstanbul’un dokusunun en iyi şekilde hissedilecek yerlerden birisi olma özelliği taşıyor. Gerek yürüyüşler gerekse de kumpircilerden yemek yemek çok daha keyifli bir hale dönüşüyor.

70 – Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi

Sarıyer bölgesinde yer almakta olan kule, İstanbul’un az bilinen yerleri arasındadır. 2015 yılından beri faaliyet gösteren yapının temel amacı Boğaz üzerinden ve çevresinden geçen kuşların daha yakından gözlemlenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda 300 metrelik orman yürüyüşü de yine ziyaretçilerin hoş bir vakit geçirmesine katkı sunmaktadır.

Adres: Rumeli Feneri Yolu, Sarıyer

71 – Yıldız Parkı

Yıldız Korusu olarak da bilinen park, tarih olarak 17’nci yüzyıla kadar uzanmaktadır. 46 hektarlık bir alan üzerinde bulunan koru, süs havuzları ve doğal görünümü ile birlikte son derece güzel bir içeriğe sahiptir. içinde yer alan restoranlardan kahvaltı ya da akşam yemeklerini tercih etmek hoş anlar geçirmenize fırsat verecektir.

Adres: Çırağan Caddesi, Beşiktaş

72 – Aydos Ormanı

İstanbul’da ormanlar çok sık bulunmamasına rağmen mevcut olanlar oldukça büyük olmaları ve aynı zamanda doğayla iç içe geçirmek için harika bir fırsat sunmaları nedeniyle tercih edilmektedir. 537 metre ile İstanbul’un en yüksek tepesine sahip olan Aydos tepesi ve ormanı doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin yılın her dönemi gittikleri bir yer oluyor.

Adres: Çarşı, Kartal

73 – Ulus Parkı

Güzel bir deniz manzarasına bakarak rahatlamak ya da sevdikleriniz ile hoş vakit geçirmek istiyorsanız Ulus Parkı eşsiz bir imkân sağlamaktadır. Ortalama 20 bin metrekare alanı kurulu olan park içerisinde süs havuzları, spor salonları ve çocuk parkları bulunmakta, aynı zamanda dinlenmek için banklar da yer almaktadır.

Adres: Ahmet Adnan Saygun Caddesi, Beşiktaş

Hamamlar

74 – Kılıç Ali Hamamı

İstanbul’da denizcilik denilince ilk akla gelen bölgelerinden olan Tophane’de yer alan Kılıç Ali Hamamı, geleneksel Türk hamamları denilince öne çıkanlardan birisi olmaktadır. Mimar Sinan tarafından yapılan ve son derece zarif olan hamam, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor.

Adres: Hamam Sokak, Beyoğlu

75 – Hürrem Sultan Hamamı

Geleneksel Türk hamamları denilince ilk akla gelenlerden olan Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından eşi için yaptırılmıştır. 1557 yılında yapıldığı için İstanbul’un en eski hamamlarından birisi konumundadır. Hamam son derece kaliteli ve hizmet standardı yüksek olduğu için özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir.

Adres: Ayasofya Meydanı, Fatih

Cami ve Saraylar

76 – Fatih Camii

Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yaptırılmış olan cami, döneminin önemli mimarlarından olan Yusuf bin Abdullah tarafından yapılmıştır. 1469 yılında tamamlanan caminin en büyük özelliği ilk selatin cami yani padişahların emri üzerine yapılmış cami olma özelliği taşımasıdır. Pek çok depremde zarar görmesine karşılık tadilat edilmiş ve günümüzde de ibate açık olarak hizmet vermektedir.

Adres: Ali Kuşçu, Fatih

77 – Çamlıca Camii

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak tarihte yer bulmuş olan Çamlıca Camii, klasik Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. 63 bin kişilik kapasiteye sahip olan caminin kubbesi 34 metreye kadar uzanıyor. 6 minareli olan caminin 4 minaresi 107,1 metre, iki şerefeye sahip minareleri ise 90 metre yüksekliktedir.

Adres: Ferah, Üsküdar

78 – Mihrimah Sultan Camii

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında kendisine özel bir yer bulan Mihrimah Sultan Cami Üsküdar iskele meydanında bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan caminin en büyük özelliği Sinan’ın ilk dönem eserlerinden birisi olmasıdır, bu bakımdan Sinan araştırmacıları için de önemli bir yere sahiptir.

Adres: Karagümrük, Fatih

79 – Yeni Camii

Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Yeni Camii, halk arasında Valide Sultan Camii olarak da bilinmektedir. Farklı padişahlar tarafından yapımına devam ettirilmiştir. Başlangıcından tamamlanmasına kadar 8 padişah değişikliği yaşanmıştır. İstanbul’un da temel siluetlerinden birisi haline gelmiş olan cami özellikle akşamları ışıklandırma ile birlikte son derece güzel bir görünüme kavuşmaktadır.

Adres: Yeni Cami Caddesi, Fatih

80 – Beylerbeyi Sarayı

İstanbul’daki saraylar arasında görünümü ile kendisine özel bir yer edinen Beylerbeyi Sarayı, 1865 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Döneminde yazlık saray olarak kullanılmıştır. Mimari özellikleri bakımından Doğu ve Batı üslubu bir araya gelmektedir. Son derece hoş bir görünümü bulunmaktadır.

Adres: Abdullahağa Caddesi, Üsküdar

81 – Çırağan Sarayı

III. Ahmet tarafından Osmanlı tarihinde Lale Devri olarak bilinen 18. Yüzyılda yaptırılmış olan Çırağan Sarayı, Osmanlı’nın Batılı anlayışın yansıdığı en eski saraylarındandır. İnce mimari özelliklerin baskın olduğu saray, bu açıdan zamanında pek çok buluşmanın ve davetin adresi olmuştur. Günümüzde de özel davetler için tercih edilmektedir.

Adres: Çırağan Caddesi, Beşiktaş

Diğer Müzeler

82 – Rahmi Koç Müzesi

Ünlü iş insanı Rahmi Koç’un adını taşıyan müze sanayi ve mühendislik alanında pek çok objeyi barındırıyor. Tüm gelişmiş sanayi ve mühendislik ürünlerinin toplanması ve bir araya getirilmesi için kurulmuş olan müze 27 bin metrekarelik bir alana sahip. Aynı zamanda müzede Türkiye’de kullanılan dönemsel araçlar ile Koç ailesinin de geçmişine ait belgeler bulunuyor.

Adres; Hasköy Caddesi, Beyoğlu

83 – Madame Tussauds İstanbul

Dünyanın en ünlü balmumu müzeleri olan Madame Tussauds, İstanbul’da da meraklılarını ağırlıyor. Tarihsel bir yolculuğa çıkmak ve aynı zamanda da pek çok ünlü ismin balmumu heykellerini görmek amacıyla tercih edeceğiniz bu özel müze, siyasetçiler, oyuncular, tarihsel kişilikler gibi pek çok kişinin balmumu heykellerini ihtiva ediyor.

Adres; İstiklal Caddesi, Beyoğlu

84 – Pelit Çikolata Müzesi

Türkiye’de kurulan ilk çikolata müzesi olarak bilinen Pelit Çikolata Müzesi’nin tarihi 1957 gibi çok eski bir tarihe dayanıyor. Özellikle çocukların gezmekten büyük keyif alacakları müze de her şey çikolatan yapılmış bulunuyor. Bu yüzden hem gezme esnasında iştah artıyor hem de özellikle çocuklar büyük bir keyif yaşıyorlar.

Adres; Koza Mahallesi, Esenyurt

Gezilmesi Gereken Müzeler

85 – Barış Manço Müzesi

Türk müziğinin unutulmaz ismi ve şarkıları günümüzde de büyük bir beğeni ile dinlenen Barış Manço’nun yaşadığı evin dönüştürülmesi ile oluşturulmuş Barış Manço Müzesi, ünlü şarkıcının kişisel yaşamını merak edenlere hitap ediyor. Manço’nun kişisel eşyalarının yanında kendi koleksiyonun da sergilendiği müze bu bakımdan ziyaretçilerine müzikle dolu anlar yaşatıyor.

Adres: Yusuf Kamil Paşa Sokak, Kadıköy

86 – Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi

Diorama olarak adlandırılan teknik, birebir savaş anlarının küçük maketleri ile tekrar canlandırılması anlamına gelmektedir. Bu özel müzede Türk tarihinin savaşlarını birebir maketler üzerinden görebilir ve tarihsel özel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Özellikle Osmanlı dönemi askeri tarihi için son derece özel bir müze olarak öne çıkmaktadır.

Adres: Cemil Bengü Caddesi, Çağlayan

87 – Sakıp Sabancı Müzesi

Ünlü iş insanı Sakıp Sabancı’nın adını taşıyan müze, binası itibariyle atlı köşk olarak da bilinmektedir. İçeriğinde özellikle İslam sanatının önemli eserleri bulunmakta, el yazması kitaplar, levha ve hilyeler, tuğralı fermanlar gibi pek çok esere yer verilmektedir. İslam tarihini ve sanatını öğrenmek isteyenler için eşsiz bir imkân sağlamaktadır.

Adres: Emirhan, Sarıyer

Diğer Müzeler

88 – Türvak Sinema ve Televizyon Müzesi

Türkiye’de sinemanın ve televizyonun nasıl bir gelişim gösterdiğini anlamak için tercih edeceğiniz müze, Türkiye’nin alanındaki tek müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Çeşitli filmlere yönelik afişler, yönetmen eşyaları, teknik donanımlar gibi pek çok özel materyalin bulunduğu müze Türk sinema ve televizyonculuğu için tercih edilmesi gereken özel bir yer olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Adres: Yeni Çarşı Caddesi, Beyoğlu

89 – Aya İrini Müzesi

İstanbul’da görülecek yerler arasında özel bir yere sahip olan Aya İrini Müzesi, Bizans mimarisinin önemli bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Topkapı Sarayı’nın avlusunda bulunan yapı, çok eski tarihi ile İstanbul’un en eski kiliseleri arasında yer almaktadır.

Adres: Topkapı Sarayı, Fatih

90 – İstanbul Fethiye Müzesi

Kilise olarak inşa edilen ve III. Murat zamanında cami olarak da hizmete girmiş olan müze günümüzde İstanbul dokusuna ait eserlerin bir araya getirilmesinden özel bir koleksiyona sahiptir. Aynı zamanda Bizans kilise mimarisinin de ince işçilik eserlerinden birisi olan yapı günümüze kadar pek çok tadilat görmüştür.

Adres: Fethiye Caddesi, Fatih

91 – Çinili Köşk Müzesi

Eşsiz çinileri ile dikkat çeken yapı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1472 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı sivil mimari örnekleri arasında en önemli eserler arasında yer alan yapı göz kamaştırıcı çinilerini görmek isteyenler için özel bir keyif sunmaktadır. Aynı zamanda ince sütunları da yine binanın yapısına özel bir renk katmaktadır.

Çinili Köşk Müzesi

Adres: Osman Hamdi Bey Yokuşu, Fatih

Diğer Parklar

92 – Vialand Tema Park

İstanbul’da eğlence yerleri denilince ilk akla gelen yerlerden olan Vialand çocuklardan yetişkinlere kadar tematik eğlenceleri, uçsuz bucaksız trenleri, korkutucu mağaraları, bir o kadar keyifli oyunları ile özel bir deneyim sunmaktadır. 600 bin metrekare gibi geniş bir alana sahip olan park içinde pek çok eğlenceyi bir arada bulabilir, kendiniz ya da sevdikleriniz ile çok eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Vialand Tema Park

Adres; Yeşilpınar, Eyüp

93 – Kidzmondo

Çocuklara özel olarak tasarlanmış olan bu yapay şehir, içinde yer alan tüm detayları çocuklara özel hazırlamıştır. Çocukların yapılarına ve boylarına göre her şeyi kullanacakları şekilde tasarlanmış olan bu özel tema parkı özellikle çocuklarınız ile güzel zaman geçirmeniz için fırsat sağlıyor.

Kidzmondo

Adres: Trump Alışveriş Merkez, Mecidiyeköy

94 – Jurassic Land

Dinozorların dünyasına eşsiz bir yolculuk yapmak için tercih edilecek dinozor parkı, Avrupa’nın en büyük temalı parkı olma özelliğine sahiptir. İçerisinde dinozorlara dair fosiller, kemikler, kalıntılar, maketler ve daha pek çok kalıntı yer almakta ve özellikle çocukların ilgisini çekmektedir.

Jurassic Land

Adres: Kocatepe, Bayrampaşa

Çocuklar için Eğlence Parkları

95 – KidZania

İleride çocukların meslek seçimlerini en iyi şekilde yapmalarını sağlamak için kurulmuş olan tema parkı, çocuklara farklı mesleklerin neler olduğunu öğretmekte ve böylece seçmek istedikleri mesleğe de yönlendirme yapan eğitici parklardan birisi olarak dikkat çekiyor. Çocuklar birbirinden farklı meslekleri oyunlar eşliğinde deneyimlerken aynı zamanda da büyük bir eğlence yaşıyorlar. Sonuç olarak çocuklar için İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında olduğu unutulmamalıdır.

KidZania

Adres: Acıbadem, Üsküdar

96 – Legoland

Sadece çocuklu ailelerin alındığı Legoland, isminden anlaşılacağı gibi Legolardan kurulmuş olan küçük ve tatlı bir şehri içeriyor. Avrupa’nın lego temalı en büyük eğlence mekanı olma özelliği taşıyan parkta çocuklarınız ile büyük bir eğlence yaşayabilirsiniz.

Legoland

Adres: Forum İstanbul, Bayrampaşa

97 – Snowpark

Türkiye’deki ilk kapalı kar eğlence merkezi olma özelliği taşıyan Snowpark, yılın her mevsimi ziyaretçilerine kar keyfi yaşamalarına olanak tanıyor. Yapay karın hiç eksik olmadığı park içinde kardan adam yapabilir, karda kayabilir ya da kar yağışını izleyebilirsiniz.

Snowpark

Adres: Turgut Özal Mahallesi, Haramidere

98 – Moipark Eğlence Parkı

Avrupa’da bulunan en büyük kapalı eğlence mekanı olan Moipark, 12 bin metrekare bir alanda eğlenmek isteyenlere hizmet veriyor. Ancak yetişkinler için olmayıp sadece çocukların eğlenmelerine uygun olarak tasarlanmış olup bu sayede çocukların çok fazla eğlendikleri bir alan olma özelliği taşımaktadır.

Moipark Eğlence Parkı

Adres: Mahmutbey, Başakşehir

99- Sivrikapı Buz Pisti

Buz üzerinde en güzel dansları ve figürleri sergilemek ya da buz üstünde kayanları seyretmek için tercih edeceğiniz bu özel olimpik buz pisti eşsiz bir eğlence imkânı sunuyor. Aynı zamanda pistte buzda kayma öğrenmek isteyenlere yönelik özel eğitimler de sağlanıyor.

Sivrikapı Buz Pisti

Adres: Sümbül Efendi, Fatih

100 – Aqua Club Dolphin

İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenler için tercih edilen park, su ile eğlenceyi bir araya getiriyor ve bir taraftan serinlerken, aynı zamanda da büyük kaydıraklardan kaymak, havuza girmek ya da şezlongda güneşlenmek isteyenlere hitap ediyor.

Aqua Club Dolphin

Adres: Bahçeşehir, Esenyurt

Sultanahmet Cami

Türkiye’nin ilk altı minareli Camii olan Sultan 1.Ahmet’in yaptırdığı Sultan Ahmet Camii Türkiye’nin ve İstanbul’un en değerli ve muhteşem yapılarından biridir.1616 seneninde yapımı bitiren camiyi Sultan 1.Ahmet “altın” minareli yaptırmak istemiştir fakat, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa, “altın” minarelerin bütçeyi epey aşacağını öngörerek hata sonucu “altın minare” değil de “altı” minareli cami olarak duyduğunu bahane ederek camiyi altı minareli olarak inşa etmiştir.Cami iç dekorasyonunda sarfedilen beyaz, mavi ve yeşil renkli iznik çinilerinin mavi çoğunluklu manzarası vasıtası ile Sultan Ahmet Camii turistler doğrulusunda “Blue Mosque” olarak adlandırılmıştır.

Kız Kulesi

Mavi Gözlü Kız olarak adından sıkça söz edilen İstanbul’un mavi gözleri boğazın serin suları ise bu gözün bebeği de Kız Kulesi’dir.şin içerisinde hep tek kızın bişi bu kulenin isminin Kız Kulesi olmasının kaçınılmazlığını sağlıyor.M.Ö. 410 senesine kadar uzanan hikayesinde Kız Kulesi Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlıİmparatorluğu, Bizans ve Roma dönemlerini geçirmiş buna karşın düşe kalka da olsa şu zamana kadar sapasağlam gelmeyi başarmıştır.Kız Kulesi her devre tüketimi yönünden değişiklikler göstermiş bazı zamanlar gözetleme kulesi, bazı durumlarda tek kontrol noktası, nihai zamanlarında ise tebrik yeri ve Lokanta olarak döneminin insanlarına görev vermiştir.

Mısır Çarşısı

Eminönü’de bulunan Mısır Çarşısı bilhassa baharatların, şifalı otların satıldığı tek piyasa olarak kurulmuştur. Bu gün yeniden şifalı otların, baharatların satıldığı çarşı da muhtelif organik besin maddeleri de satılmakta olup, yerli ecnebi turistler doğrulusunda sıkça ziyaret edilen tek mekandır. İstanbul’un en kalabalık yerlerinden biri olarak sayabiliriz.

Galata Kulesi

İstanbul’un simgelerinden olan Galata Kulesi, son zamanlarda kaliteli şekilde şirket doğrulusunda yanlızca turistik emelli işletilmektedir. 7 katı asansörle, 2 katı da yürüyerek çıkıp, Galata Kulesi’nin en üst katındaki restoranın içinden atlattıktan ardından, Galata Kulesi’ni İstanbul’a açan balkona ulaşılır.Balkondan İstanbul’u izlemenin keyfi harikadır. Isterseniz Tarihi Galata Kulesi’nin üzerinde bulunana restorantta leziz yemeklerin tadına bakarken, eşi benzeri olmayan manzaranın de tadını çıkartabilirsiniz.Galata Kulesi’nde ki restorant bilhassa ramazan ayı içinde yaptığı organizasyonlarla ziyaretçilerine tekrarı zor şekilde gece yaşatıyor.

İstanbul Kapalı Çarşı

İstanbul’un en devasa çarşısıdır. İstanbul’un fethi ardından Fatih Sultan Mehmed doğrulusunda yaptırılmıştır. Dünya’nın da en köklü çarşısı olan Kapalı Çarşı İstanbul’un değerli merkezlerindendir. Halı, Kilim ve Kıymetli ziynet eşyalarının bolca satıldığı tek çarşı olarak görev vermektedir. Genellikle kuyumculara ev sahipliği yapmakta olan mekan İstanbul’un altın merkezi gibidir.

Topkapı Sarayı

700 Senelik Osmanlı İmparatorluğunun birçok sırrının ve geçmişinin izlerini taşıyan, uzun seneler devletin merkezi olarak kullandığı Topkapı Sarayı, Sarayburnundan İstanbul’un nerdeyse tamamına hakim tek konumdadır. Padişahların, Sultanların ve Şehzadelerin yaşadığı yer bişi yanında Harem, Hazine gibi kalifiye alanlara da ev sahipliği yapmıştır. Bu gün, Osmanlı İmparatorluğunun kıymetli geçmişi ve İslamiyetin Mukaddes Emanetlerinin sergilendiği epey devasa tek müze olarak ziyaret edilmektedir.

İstiklal Caddesi

İstanbul’un tarihine şahitlik eden en değerli noktalardan bir tanesi olan Özgürlük Caddesi, işgallere, festivallere ev sahipliği yaptığı gibi bu gün de alışverişin, eğlencenin ve İstanbul’un en değerli merkezidir.