İshak Paşa Sarayı, ülkemizde görülmesi gereken en önemli tarihi eserlerden biri desek yanlış olmaz. İshak Paşa Sarayı Türkiye’nin doğusunda Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde bulunan yarı yıkık bir saray ve yönetim kompleksidir. Yaklaşık 250 yıldır ayakta duran saray, günümüzde tüm ihtişamı ve göz alıcı güzelliği ile sunduğu görsel şölen Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin tüm izlerini taşımaktadır. İshak Paşa Sarayı bir sanat tarihi sevenler hazinesidir.
İshak Paşa Sarayı, yapımı 1685 yılında Beyazıt’ın beyni Çolak Abdi Paşa tarafından yapılıp oğlu İshak Paşa tarafından devam ettirilen ve torunu Mehmet Paşa tarafından tamamlanan Osmanlı dönemine ait bir saraydır. Osmanlı İmparatorluğu’nda batı ile etkileşimin en yüksek olduğu, yeniliklerin ve lüks harcamaların zirve yaptığı dönem olarak bilinen Lale Devri’nde inşa ettirilen bu özel yapı ayaklarınızın altına serdiği şehir manzarası ve tam karşısına konumlandırdığı Ağrı Dağı manzarasıyla buraya gelen seyahat severleri kendine hayran bıraktırıyor. Birleşmiş Milletler’in dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yerler listesinde de yer alıyor.
İshak Paşa Sarayı nefes kesici konumu ile dağ tarafındaki bir tepenin üzerine kurulmuş olan Türkiye’nin en doğu bölgesi Doğubeyazıt’ın 5 km doğusunda, Ağrı Dağı’nın 15 km güneybatısında ve İran’a sınır kapısıdır. Doğubeyazıt ovasına bakan ve İran sınırının yakınında oturan İshak Paşa Sarayı, mimari tasarımı, geleneksel Osmanlı binalarının karmaşık kulelerine giden komşu kültüründen büyük ölçüde etkileniyor. Saray, fırın, cami, zindanlar ve hatta harem ile 200 yıldan fazla bir süredir hayatta kalmış durumda. Sarayı ziyaret ederken zihninizin zamanda geriye gitmesine izin verin. Oradan ayrıldığınızda kalbinizi geride bırakacaksınız. Tarihi, manzarası, konumu ve hayal gücünü ateşleyen derin safir gökyüzüne karışan parlak gün batımları ile İshak Paşa Sarayı yarı yıkık bir yer olmasına rağmen, turistler için en değerli tarihi bir hazine olmaya devam ediyor.
Nerede ?
İshak Paşa Sarayı, Ağrı ilçesinde, Ağrı Dağı’nın yakınında, Doğubeyazıt’ın 7 kilometre uzağında bulunuyor. Eski Bayazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş, pek çok bölümleri olan komple bir saray ve küliye niteliğindeki İshak Paşa Sarayı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülecek yerlerin başında geliyor.
İshak Paşa Sarayı Efsanesi
Sarayın içerisinden Ağrı Dağı görünmediği için bir efsane ortaya çıkmıştır. Kocaman saraydan, kocaman dağ görünmemektedir. Evet gerçekten görünmüyor. Rivayete göre paşanın kızı bir çobana aşık olmuş ve onu izlemek için Ağrı Dağı’nın eteklerine bakarmış. Sadece onu izlermiş bütün gün boyunca ne yemek yer ne de su içermiş. Bunun üzerine paşa bu duruma çok kızıp ustalarını çağırmış ve nereden bakılırsa bakılsın Ağrı Dağı’nın gözükmeyeceği bir saray yapın demiş. Bunun üzerine ustalarda, gerçekten hiç dağ görünmeyen bir alanı bulup sarayı buraya inşa etmişler.
Nasıl Gidilir?
Eğer uçakla geliyorsanız, Ağrı merkeze ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan otobüslere binerek Doğubeyazıt’a, oradan da yaklaşık 5 kilometre olan saraya gitmek için ilçeden kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz. Şahsi aracınızla gidecek olursanız navigasyona Yukarı Tavla Köyü/ Doğubeyazıt-Ağrı yazarak saraya ulaşabilirsiniz.
Ağrı Doğubeyazıt’ta Neler Yenir ?
Ağrı’ya kadar gidip yöresel lezzetleri denemezseniz, hayatınızda yaptığınız en önemli hatalardan birini yapmış olursunuz. Abdigör Köfte, Ayran Aşı (Gırar), Çiriş Ketesi, Erişte, Goşteberg, Halise, Hasude, Haşıl, Hengel, Kavurma, Keledoş, Keşke Yemeği, Mıhlama (Kuymak), Murtağa, Selekeli (Saç Kavurma), Yalancı Köfte lezzetlerini mutlaka denemelisiniz.
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Sarayın inşa süresi yaklaşık 100 yıldır.
- Saray, Osmanlı-Rus harbi sırasında büyük bir zarar görmüştür.
- Saray, yaklaşık 200 yıldır Türk mimari üslubunun yanı sıra Osmanlı, Fars ve Barok stillerine ev sahipliği yapmıştır.
- Devasa sarayda tam 366 oda bulunmaktadır.
- Dünyanın ilk kaloriferli sarayıdır.
İshak Paşa Sarayı 2020 Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri
Her gün açık olan İshak Paşa Sarayı’nın giriş ücreti 20 TL’dir. Müze kart sahibiyseniz saraya ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Sarayı yaz aylarında 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kışın ise kapanış saatleri hava koşulları sebebiyle 15:00 ‘dir.
Yorumlar