İnterrailde Güvenlik

İnterrailde Güvenlik

İnterrailde Güvenlik

İnterrailde Güvenlik

Interrail’de Güvenlik Önlemleri ve Dikkat Edilecekler

Yurt dışı seyahatlerinde güvenlik, başlangıç için korkulan bir nokta. Yurt dışında dikkat edilmesi gerekenler hele interrail için olunca biraz daha hassasiyet gerektiriyor. Her geçen gün gittikçe yorulacağınız, çoğu yer hakkında ekstra bilgimizin olmadığı, şaşkınlığın ve ağzı açıklığın eşlik ettiği anların sıklığı ve bazen bir çatı olmaksızın uyumak düşünüldüğünde interrailde bu daha büyük bir korku. Rotaya bağlı olarak Avrupa’nın büyük şehirlerindeki güvenlik sorunları da cabası.

İnterrail rehberinin her yerinde sıkça belirttik, interrailde hırsızlık dışında başınıza bir şey geleceğine inanmıyoruz. Elbette kör şehirlerin arka sokaklarında gecenin bir saatinde elem bir şeyler olabilir ancak bu gerçekten çok çok düşük bir ihtimal. Öyle bıçak çekip gasp edilme durumu falan pek olası değil. Hele hele nispeten tehlikeli sayılan (katılmıyoruz!) Doğu Avrupa ülkelerini atlattığınızda sorunlar daha azalıyor. Hırsızlık içinse sağlıklı tedbirler alır, özeninizi ve dikkatinizi yitirmezseniz keyfiniz yerinde kalır.

Dört temel noktaya ayırabiliriz.

  • Kendi güvenliğimiz,
  • Interrailde para /nakit güvenliği,
  • Kredi kartı ve atm kartları güvenliği,
  • Interrail’de nakit dışı değerli eşya ve evrak güvenliği.

1- KENDİ GÜVENLİĞİMİZ

Şüphesiz ki her şeyin önünde gelir. Öyle abartacak korkacak bir durum yok, medeni ülkelere gidiyoruz. Hastalık v.s. konular için İnterrail’de Sağlık bölümümüze bir göz atın, gerekli ilaçları ve önlemleri alın. Ruh sağlığınızın sıkıntıya uğrayacağını sanmayız, iyi bir yol arkadaşınız veya keyifli bir yalnızlığınız varsa, arkadakileri de özlemediğiniz sürece bu konuda da bir şey olmaz.

Adi hırsızlık küçük ama önemli bir konu, yazının devamında notlara dikkat. Gasp, tecavüz, şiddet v.s. pek olacağını düşündüğümüz konular değil, kasmamak, korkmamak lazım.

2- İNTERRAİLDE PARA VE NAKİT

Günlük hayatta paraya önem vermesek de, hem hayatta hem seyahatte paramız her şeyimiz. Bütçeyi oluşturduktan sonra eğer günlük ya da üç günlük programlar yaptıysanız, kara sınırına ya da havaalanına kadar Türk Lirası sonrasında da dönene kadar tamamen Euro kullanacaksınız. Ona göre bütçenizden yanınıza alacağınız miktarın tamamını Euro’ya çevirin. Kalan paranız için bankadaki normal Türk Lirası vadesiz mevduatınızı önereceğiz. Tüm parayı nasıl kullanacağımıza gelince;

İnterrailde Güvenlik

Free Bag Kullanın

Free bag diye bir şey var. Bütçe bölümünde bahsettik. Kamp mağazalarında orijinalleri 10 – 40 Euroya satılıyor. Bir de asker cüzdanı denilen aynı işe yarayan bir çantacık var. O da bugünün parasıyla 2,5 – 5 Euro. Dericilerde de benzerleri var. Boyundan iple asılan, içte saklanan bu ürün güvenlik için birebir. Uyurken dahi boynunuzdan bir şey alınması çok güç. İçten astığınız için de pek görünmüyor, hissettirmiyor kendisini. Şıklık derdiniz de kalmaz. Pasaport, bir kısım para, az kullanılan kartlar ve uzun süre kullanılmadığı durumlar için interrail biletini saklamaya güzel çözüm. “Ne, neredeydi ?” derdini de ortadan kaldırıyor, elinizi attığınızda en özel eşyaları bulursunuz bunun içinde. Bundan alın bir tane.

Bütçenizi Bölün

Bütçenizi baştan bölün. Bir kısmı yanımızda bir kısmı bankada. Birden fazla kişilik grupsanız bankadaki parayı birbirine havale ücreti vermeyecek hesaplarda tutun, günü gelince 3 kişi 3 kez 100’er Euro çekeceğinize her seferinde biriniz 300’er Euro çekerse daha az çekim ücreti ödeneceği gibi, az paranın kaybolması da az dert çıkarır.

Paranızı Bölün

Yanınızdaki parayı da bölüp taşımayı adet haline getirin. Günlük bütçe ise 4 günlük; 3 günlük bütçe ise 6 günlük gibisinden bir parayı, ya da bir sonraki güvenli mola durağına kadarki harcırahı yanınıza nakit alın. Bunu da üçe, dörde bölün. Seyahatiniz boyunca disiplini elden bırakmayın. Küçük bir kısım cebinize, bir kısmı free bag’inizin içine, bir kısmı çantanın kolay açılmayan kuytu bir köşesine, bir kısmı çadır çantasının içine saklanabilir. Fotoğraf makinenizin kabının bir gözü varsa ufak bir kısım da oraya atılabilir. Önemli olan sabit yerler belirleyip sonradan unutmamak.

Bölünmüş bütçenizden birinin başına bir şey gelirse, hem zararınız az olur hem de diğerleriyle rahatlıkla yola ve programınıza devam edersiniz. Hırsızlık ne yazık ki sıklıkla başa geliyor ve gerçekten üzücü. Önlemleri alırsak zararı düşük tutma imkanı elimizde. Tüm bütçeyi taşımamak en büyük çözüm zaten.

Backpacker

Kartlarınızı Az Kullanın, Sahip Çıkın

Kesinlikle ATM kartınızı ve kullanıyorsanız kredi kartınızı yanına alın büyük beklentilere girmeksizin. Malum Avrupa’nın en büyük bankacılık ağı ve ödeme alt yapısı sistemi bizde. Avrupa’da en çok ATM kartı ve kredi kartı da Türkiye’de. Ödeme sistemleri bize göre gelişmemiş ülkeler bunlar. Daha doğrusu sistemleri çok gelişmiş de, kullanım yaygın değil. Doğru dürüst pos makinesi kullanan işletme az bulunuyor. 2009’da fast food devlerinde ve birçok süper markette dahi yoktu, kart geçmiyordu. Evet şimdi gelişti, yaygınlaştı ama hâlâ bizdeki sapıklık boyutunda değil. Kullanımın sürekli arttığını ve elbet iki denemenizden birinde geçerli olduğunu da belirtelim.

3- INTERRAİL’DE KREDİ KARTI VE ATM KARTI

Kredi kartlarınız da bankanızla anlaşmanıza bağlı olarak, bir değişiklik yapmadıysanız işlem tutarını bankanın kuru üzerinden (muhtemelen az biraz kazıklanarak) ekstrenize TL olarak yansır. Geniş bilgiyi bankanızdan alabilirsiniz. Atm kartları ise bütçenin en güzel koruyucusu. Her yerde banka var rahat olun. Birçok kişi; komisyon ödememek için uluslar arası bankalardan (özellikle İngiliz ve Amerikan devlerinden) hesap açtırın onu kullanın diyordu, çıkmadan önce de dört bankaya gidip sormuştuk, komisyon olayları aynı. Bir de şunu söyleyeyim Avrupa’da bizdeki kadar yaygın değiller yani ha diye istediğiniz o gereksiz yere hesap açtığınız bankanın hesabına ulaşamazsınız. Birçok ülkede şubesi olmadığı gibi, olanlarda da yerleri bulmak dert. İnterraildeyken özellikle saymaya çalıştık uzun süre bulamadık. O yüzden kendi bankanızla çalışmaya devam edin, sadece gitmeden önce kartınızın uluslar arası işleme açık olup olmadığını sorun. (Genelde açıktır) Fakat günübirlik para çekemezsiniz. Çekersiniz de astarı yüzünden pahalıya gelir. Mevcut bütçenize biraz yük olacak ancak bu sigortaya değecek bir komisyon alıyorlar. Zaten haftalık v.s. para çekeceğiniz için, birkaç kez ziyaret edeceksiniz ve komisyonla sizi batırmayacaklardır. (Burada yeterince batırıyor bankalar bizi) Grup çıkanlara da şunu öneririz, komisyon yüzde olarak tutardan bağımsız bir alt limite sahip ve siz o limitler dahilinde işlem yapıyorsunuz. Yine tutardan bağımsız cüzi bir işlem ücreti var. Tüm bunlar için grup seyahat eden arkadaşlar sırayla para çekebilir. Yani üç kişiyseniz ve 6 günlük para çekiyorsanız sırayla birer kişi üç kişinin altı günlük parasını çeker, herkes bunu dönüşümlü olarak iki kere yaptığında hem kimsenin kimseye borcu olmaz, hem de totalde herkes komisyon kârı etmiş olursunuz. TL hesaplarınızdan işlem yapan her bankadan tüm dünyada o ülkenin para biriminden nakit çekebilirsiniz. Euro olarak yaptığınız işlem ve komisyon yine bankanızın kurundan, yine bir tutam kazıkla beraber hesabınıza yansır. Kredi kartı yanınızda gezecektir ancak atm kartınızı free bag’te falan saklayın. Nasılsa az kullanacaksınız, uzak bir yerlerde dursun. Ve günlük hayatınızda unutmamanız gerektiği gibi interrailde de unutmayın, kredi kartı sadece kısa süreli vade sağlayan bir ödeme aracıdır. Yaptığınız harcamaları çatır çatır ödeyeceksiniz, o yüzden oradaki harcamaları da bütçe sınırlarında tutun.

yurt dışı nakit güvenliği

Seyahatlerde İnternet Bankacılığı Kullanma

Bir diğer güvenlik önlemi olarak grup arkadaşlarınızla aynı bankadan hesap sahibi olarak internet şubesini hizmete açtırmanızı öneririz. Günlük hayatınızda çok işe yarayan internet şubelerinden seyahatte de yararlanacağız. ATM kartınızın başına bir şey geldiğinde arkadaşınızın hesabına havale yapar, işlemlerinize orada devam edersiniz. Farklı bankalarda kalacaksanız da yine internet şubenizi işleme açın, EFT yaparsınız. Bu kolay işlemleri yapmayı bilmiyorsanız Türkiye’de öğrenin, deneyin, çok faydasını görürsünüz. Bu ince düşünce acil bir durumda çok işinize yarayabilir. Ayrıca tüm hesap detaylarınızı da (işlemden birkaç gün sonra) rahatlıkla görür, şuraya şu kadar gitmiş dersiniz. Bir de kredi kartınız kaybolursa ciddi telefon parası vermeden online olarak şak diye iptal edersiniz.

Diğer Güvenlik Önlemleri, Püf Noktaları

Parayı böldünüz, kartlarınız da ayrı yerlerde saklı. Grupsanız daha rahatsınız zaten, ufak ek hususlara gelirsek; güvensiz ortamlarda uyurken free baginiz başta olmak üzere değerli eşyalara özen gösterin. Korunmasız bir yerde içinize asacağınız bu çantanın yanı sıra, cüzdan ve telefon için şortunuzun içi, düşüyorsa iç çamaşırı süper noktalar. (Hijyen şart) Eski bir yöntemidir ama klasikler iyidir, çorap içi ve ayakkabı içi de banknot saklar. Kendinizi rahat hissetmediğiniz ve yastığınız olan yerlerde de yastık kılıfı bir yurt alışkanlığı olarak mükemmel bir kasadır. Çekiniyorsanız hostelde falan cüzdan, pasaport v.s. yastık kılıfının içine. Asma kilit de bazen çantanızın fermuarları arasında, bazen çadır ağzında, bulabileceğimiz savunmasız dolaplarda insanın içini rahat ettiriyor.

traveller

4-İNTERRAİLDE PARA DIŞI DEĞERLİ EŞYALAR

Diğer değerli eşyalarımız da para edebileceğinden hırsızların hedefinde olacaktır. Kamera, fotoğraf makinesi, müzik çalar, telefon, tablet, içinde bir şey olup olmamasından bağımsız cüzdan, kontrol altında tutulması gereken eşyalarımız. Bunların hırsızlığı da sık olabiliyormuş ve çözümü pek yok. Para ya da maddi değeri olan bir aletiniz çalınsa bir şekilde mutlaka telafi edilir, fakat fotoğraf makinenizin içindeki fotoğrafların geri dönüşü de yok. N’olur gözünüz gibi bakın, ortalarda bırakmayın.

Pasaport da enteresan bir şekilde güvenlik sıkıntısı olan bir şey. Adınıza sahtecilik işlemleri gibi korkutucu bir gerçek sebebiyle pasaport hırsızlar için çalınacak şeylerin başında geliyor. Pasaportunuza Schengen sınırına giriş yaptıktan sonra aslında Schengen bölgesinden çıkana kadar pek ihtiyacınız yok. Çoğu otelde ve kimlik gerektiren giriş yerlerinde de kimliğiniz yeterli. Bu yüzden pasaportu seyahatin başından, çok zor bulunan bir yere gömmek iyi fikir. Nadir de olsa ihtiyacımız olursa bavulu dağıtma zahmetine katlanacağız artık. Gezerken yanınızda fotokopisini bulundurmanız yeterli, zaten kimse sokakta durdurup kimlik sormuyor.

Interrail biletiniz çalınacağından değil ancak kaybolacağından önemlidir. Ona da ekstra dikkat edin.  Pasaport ve kimlik dışında maddi değeri olan evrak yoktur. (Otel ve uçak bileti rezervasyonu v.s. önemsiz şeyler) Manevi boyut tabii hepsinden daha önemli, sürekli öğüt veren teyze olmayalım ama can sıkılmaması için her şeye gereken hassasiyeti gösterin deriz.