İnterrail Bütçesi

İnterrail Bütçesi

İnterrail Bütçesi

İnterrail Bütçesi

İNTERRAİL KAÇA MAL OLUR? İNTERRAİL NE KADAR TUTAR?

“İnterrailde kaç para harcanır, interrail ne kadar parayla yapılır?” Evet, interrail rehberimizde dananın kuyruğunun koptuğu interrail masrafları bölümüne hoş geldiniz. Ne yazık ki birçok gezgin adayında interrail için en büyük dert para. İyi kötü bir tur şirketiyle bir yere gitsen güya her şey belli. Çerçevesiyle en azından ne kadar gideceği biliniyorken bile bir sürü sürpriz çıkıyor, peki bir ‘bilinmez’e olan yolculuk; interrail kaça patlar?

Ayrıntılara girmeden önce; her şeyin kişisel zevk, alışkanlık ve tatminkarlığınıza göre şekillendiğini bu işin bir standardı olmadığını belirtelim. Biz kendi hedefimizi başardık, burada da sizinle kendi bütçe planımızı, yaptıklarımızı ve bizden önce ve sonra çıkan 5 farklı grubun tecrübelerinin sentezini paylaşacağız. Interrail masraflarını ikiye bölüyoruz;

  • interrail öncesi maliyetler,
  • interrail sırasındaki masraflar

İnterrail Planı Bütçesi / Başlarken

Öncelikle bu iş biraz tuzlu. O parayla Akdeniz sahillerinde mis gibi(!) iki hafta beş yıldızlı yatılabilir, ya da Anadolu’da orta ölçekli bir evin bir yıllık kirası ödenebilir. Taflan‘ın dedesi, “Okul bitti iş arayacağına tatile mi gidiyorsun?” bile dedi. Bu küçük hesaplardan ve buna sizi yönlendiren herkesten derhal uzaklaşın. Bu macera hiçbir parayla ölçülemeyeceği gibi, bu kadar çok ülke görme şansı da bu bütçeden ancak beş katına yapılabilir. Gelelim bir iktisatçı edasıyla bütçe kalemlerimize. Yurt dışı harcamaların tamamı Euro’dur, çünkü bizden dört beş sene önce gidenlerin de ödemeleri aynı. Enflasyon ya da deflasyon pek olmadığından olsa gerek. Gider misiniz bilinmez İngiltere, Balkanların büyük kısmı, Orta Avrupa’nın birazı ve İsviçre hariç ortak para birimi uygulanması da dev bir avantaj bizim için.

Satırlar biterken sıklıkla neredegezilir‘in diğer bölümlerine atıfta bulunuluyor olacağız. Her şeyi bu başlık altında toplamamız imkansızdır. Temel tutarları buradan görün, ayrıntılar için mutlaka linkleri tıklayın.

INTERRAIL ÖNCESİ MASRAFLAR / BURASI

Tamamen sübjektif masraflar. Belki yeşil pasaportunuz vardır vizeye para vermezsiniz, (sizi kıskanıyoruz) belki bir tanıdığınızın uygun bir çantası vardır yeni almazsınız, çadır tercih etmeyebilirsiniz, uyku tulumu sevmezsiniz, ufak tefek zerzevata daha önceden sahipsinizdir. Bunlar bizi ilgilendirmiyor, tüm listeyi paylaşmaya çalışacağız. Olmazsa olmazlarınızı ve kişiselleri ayırıp bütçeyi kendinize göre tablolaştırırsınız.

interrail maliyetleri

1.Pasaport ve vize masrafı

Pasaport için en iyi ihtimalle bir yıllık ücret 2014 yılında 140,50 TL ve defter parası 2014 için 75 TL. (Bu iki kalem nedense her yıl ocakta otomatik zamlanıyor) Vize içinse başvuracağınız konsolosluğun talep ettiği ücret ve aracı şirketinin (en azından randevu şirketinin) hizmet bedeli var. Yeşil pasaport yoksa Schengen almalısınız.

2.Yurt Dışı Zorunlu Seyahat Sigortası ve çıkış harcı

Vize için zorunlu seyahat sigortası yaptırmak zorundayız. Bunun masrafı da şirketlere göre ve seyahat süresine bağlı olarak değişir. 30 günlük Avrupa turu için yaklaşık 20 – 35 Euro. (Vize çıktıktan sonra iptal edilebilir ama önermeyiz) Yurt dışı çıkış pulu fiyatı ise 15 TL. Çift vatandaşlığa bağlı yabancı bir ülke pasaportunuz yoksa, zorunlu. Nakit!

3.İlk gidiş ulaşım masrafı

İnterrail rotalarında değindiğimiz gibi çıkışınız uçaklaysa uçak bileti parası. Trenle olacaksa, Pytion’a kadar indirimli de olsa tren bileti almalıyız. Trenle çıkılıyor ve Yunanistan – İtalya feribotla geçiliyor ise onun katkı payı gibi kalemler. Bunlara güncel geçerli bir fiyat veremeyiz. Sadece bütçe planlarken unutmayın diye yazıyoruz.

4.Çanta (backpack) ve teçhizat

Ne götürmeli diyeceğimiz nokta olacak. Ancak neyde götürmeli diyorsanız “backpacker kimliğimizi” tamamlayan, evimiz, yurdumuz, kaplumbağa misali oluşumuz için gerekli şey, sağlam kaliteli bir sırt çantası. Her konuda tasarrufa kaçacağız ancak bunun kalitelisini arayın. Elinizde varsa ne âlâ. 15 – 25 Euro’dan başlıyor itibar edilmeyecekler. Şöyle güzel bir şey 300 Euroya kadar çıkıyor. Ortalama bir şey ayarlamaya çalışın. Biz 140 Euroluk çantaları indirimden yararlanıp 49 Euroya aldık. Şanslıyız. Çıkan arkadaşların masrafı da genelde o civarda olmuş. Böyle sert yazınca korkup çok pahalı bir şeyler alanlar da var. Çok da abartmayın. İyi ve dürüst bir satıcıyla muhatap olursanız, derdinizi anlattığınızda o da yardımcı olacaktır zaten. Çağın en önemli sırrını istiyorum deyin, “kaliteli, kullanışlı, ekonomik.” Bir de ömürlük olsun. Malum ruhunuz değişiyor, seneye atlar gene bir yerlere kaçarsınız. (Biz 5 senedir aynı çantaları kullanıyoruz, daha bana mısın demediler)

Backpacker

5. Çantanın içindekiler, üstündekiler

Şimdi şu kadar t-shirt lazım demeyelim. Backpack içinde olması gerekenler kısmında ne öneriyoruz göreceksiniz zaten. Herkesin şortu, t-shirt’ü olduğunu varsayarak şunları sıralayalım.

  • İyi bir çakı. (3 Euro falan iş görür)
  • Güvenlik için free bag. (Asker cüzdanı da denilen bu çantacık kamp malzemesi satan yerlerde 10 – 30 Euro. Asker malzemesi satan yerlerde ise  o kadar şık değil ancak 3 – 5 Euro. Biz Eminönü – Mercan Yokuşu’ndan 2,5 Euro karşılığı TL’ye aynı işi gören deri bir şey aldık)
  • Belki bir matara. (3 Euro falan iş görür)
  • Çadır, mat ve uyku tulumu. Bu üç maceracı ürün yine kimliğiniz ve planlarınızla iniltili. Sonuna kadar kampçılığı önereceğiz (sebeplerini göreceksiniz) ancak kampçı olsanız bile belki uyku tulumu istemezsiniz, ya da kampçı değilseniz de yolda sokakta, tren garında, kumsalda yatarken işime gelir diye bir mat alabilirsiniz. Gerçekten çok çok işe yarıyorlar. (Mat 3 Euro, uyku tulumu 10 Euro, çift kişilik vasat bir çadır 20 Euro diyelim.

6. Seyahate Çıkarken Alınacak İlaçlar, kozmetik

İnterrail’de Sağlık yazısında değindiğimiz ilaçlara bir göz atın,  buzdolabında vardır bir kısmı. Ancak yoksa aklınızda bu da bulunsun. Normalde kullanmadığımız seyahat diş fırçanız, ihtiyacınız varsa güneş kremi, sinek ilacı, kulak tıkacı v.s. de bütçeye saldıran gizli kalemler.

7. Bütçede Görünmeyen kalemler

Her şeyi görmeye çalıştık ancak yine de görünmeyen kalemler olacaktır. Vize işleriyle uğraşırken eklenecek ulaşım ve iletişim masrafından işler yolunda gitmeyince eklenecek ufak tefek harcamalar da var. Bunlar için de kolay gelsin demekten öte gidemiyorum.

Bitmez bu masraflar, anladık bu kadarını diyorsanız gelelim oraya.

Sırtçantalılar

INTERRAIL SIRASINDA MASRAFLAR / ORASI

Asıl merak edilen kalem bu nokta. Bu da yine subjektif bir şey. Ama objektifleştirmeye çalışırsak, uzun lafın kısası bol bol gezeceğim, yerimde durmayacağım, her gün en az bir aktivitem, bir müze girişim, bir eğlencem olacak diyorsanız. Bulunduğum yerin tadını çıkaracağım diyorsanız, doğru yerlerde doğru cimrilikler yaparak, akıllı olup düzgün tasarruflarla işi becermeye kalkacaksak, düzgün bir planla günlük 30 – 35 Euro yeter. Şu sınırdan çıktıktan sonra biraz macera, biraz tasarrufla, bolca bir şeyler yaparak en düzgün bütçeyle ortalama 3 günde 100 Euro yeterli diyebiliriz. (Tabii ki ülkelere göre fark ediyor) Bunun nasıl olacağına hemen uzun uzun gireceğiz. Rehber boyunca da anlatacağız ama daha az daha çok ne olur diyorsanız buyurun…

Kesinlikle günlük, üç günlük gibi dilimlerde bütçe hazırlayın. Ona göre ortalama önerilere gelelim.

  • Günlük 20 Euro’dan az bir bütçeyle: Zorlanırsınız. Çok şeyden fedakarlık yaparsınız. Gitmiş olmak için gidersiniz. Ama gider ve geri gelirsiniz.
  • Günlük 20 Euro ortalamayla: Pek gezersiniz, çok yere girip çıkmaz, daha az ve ucuz ötesi yersiniz. Konaklama masrafını çok ciddi azaltırsınız (yollarını anlatacağız).
  • Günlük 25 Euro ortalamayla: Güzel olur. Yeter. Bir şeylerden biraz fazla fedakarlık yaparsınız ama yapılır.
  • Günlük 33 Euro ortalama ile: Bizim neler neler yaptığımızı yavaş yavaş okuyacaksınız. Gayet rahat geçinirsiniz, her şeyi yapar, iyi kötü ufak fedakarlıklarla her yere girip çıkarsınız. Şıklardan en pahalı ülkelere, batı Avrupa’ya, en iyi şekilde ve her şeyden yararlanmaya çalışarak gittik. Doğru yerlerde doğru tasarruflar yapmaya çalıştık ve salaklıklarımızı burada anlatarak sizinle paylaşmaya, haddimizce yol göstermeye çalışıyoruz. Bazı şapşallıklarımıza rağmen bununla çok rahat geçindik, üstüne lüksümüzden de eksik kalmadık. Başarırsınız.
  • Günlük 40 – 45Euro ortalamayla:  Hiçbir şeyiniz eksik kalmaz. Her şeyi yapar, her şeyi tadar, her yere girersiniz.
  • Günlük 50 Eurodan fazla ortalamayla: Çıldırırsınız. Anlatacak bir şeyimiz pek olmaz ama naçizane bir öneriyle “hata yaparsınız”. Ruha aykırı davranmış olursunuz. Kendimizi bir kenara bırakalım, tanıştığımız onlarca Avrupalı arkadaşımızla da bütçe muhabbetleri yaptık. Bizden kat kat zengin ülkelerden gelen gençler, maddi durumu kötü olanlar olduğu gibi gayet maddi durumu iyi adamlar da var ancak hiçbirinde bu bütçe yoktu. Yapmayın. Çok paranız olması önemli değil, az parayla bir şeyler yaşamak daha değerli.

İnterrail neredegezilir

Unutmayın, herhangi bir seyahate, bir Avrupa turuna ya da turizm çılgınlığına gitmiyorsunuz. Talep ve beğenilerinize göre masraflarınız farklı olacaktır elbette ancak alışveriş ve ultra lüks bir şeyler gibi masraflar dışında bütçeyi çok da abartmaya çalışmayın.

Rehber boyunca paylaştığımız üzere biz neredeyse her şeyi yaptık ya da yaptığımıza inanıyoruz. Hem bizden önce gidenlerin tecrübeleri, hem de bizimle aynı sırada orada olanların masraflarıyla ve yaptıklarıyla karşılaştırdığımızda, doğru tasarruflarla bütçemiz yetti. Ufak bir miktar da arttı diyebilirim. Masraflara kalem kalem döneceğiz, uçak biletleri hariç interrail bütçe hedefimiz üç günlük bir 100 Euro. + 35 günlük seyahat için ultra bonus 100 Euro idi. Yetti.

Şunu tekrar belirtelim, yolda bizim memleketten arkadaşlarla sohbet ettik, bizden daha kötü şartlarda konaklayıp, bizden daha az şey yapmalarına rağmen aynı maliyetlerdeydik. Onların da bizim de 15. günümüzde aynı parayı harcamıştık ve biz onlardan çok öndeydik. Bunu biz değil, kendileri dediği için rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Doğru harcamalarla, biraz akıllı olarak çok şey ucuza getirilebilir. Gittiğiniz yer Türkiye sahil şeridi değil, bu tarz ekonomik tatiller ve keşif için bir sürü sistem kurmuş bir medeniyete gidiyorsunuz. Milyonlarca kişi her yıl bunu yapıyor ve buna göre bir sistem kurulu. Haydi buyurun 33 Euro ortalamayla nasıl geçinilir?

Tüm bütçeyi tek değil de üç günlük ya da günlük tutun. Günlük bütçe, şehrin ya da aktivitelerin yapısına göre sarsılıyor veya başarılamıyor oluyor genelde. O yüzden üç günlük bütçe daha sağlıklısı diyebiliriz.

Maps2

1. Interrailde Konaklama Masrafları

Konaklamayı beleşe ya da ucuza getirdiğiniz her gün kârınızdır. 30 gün seyahat eden bir Alman tanıdığımız konaklamaya ‘sıfır Euro’ harcamış. Bir İtalyan arkadaş tanıştığımızda  26. günündeydi ilk kez konaklamaya para verdiğini söyledi. Gece trenleri, aile yanı konaklamalar, couchsurfing, gar, sahil ve sokaklar barınma için en ucuz ve bedava yollar. Kamplar ve hosteller de diğer ekonomik alternatiflerimiz. Otel ve pansiyonlar da bir tık masraflı seçenekler. Bir de rezervasyon yapmama konusu var. Çok ciddi kâr etmenizi sağlıyor. İpuçları ve bilgiler için İnterrailde konaklama ve genel yurt dışı konaklama sayfalarımıza mutlaka bakın.

Ortalama masraflar aşağıdaki gibi;

  • Avrupa’da Hostel: Avrupa’nın önemli turistik şehirlerinde ortalama 15 euro. Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkanlar’da çok daha ucuza (yaklaşık 6-7 euro) olabileceği gibi, Paris gibi pahalı şehirlerde 30-35 euro’ya kadar çıkabilir.
  • Avrupa’da Camping: Çadırınız yanınızdaysa ortalama 7 euro. Fırsatını yakaladığınız şehirlerde tercih sebebi. Genel camping notlarımızı okuyun.

Interrailde Gece treni yolculukları, sahilde/garda yattığınız ya da couchsurfing yaptığınız geceler bütçenizi rahatlatacaktır.

Kamp

2. Interrailde Yeme İçme Masrafları

Beslenmeye gelirsek, süpermarketler ve sandviçler en ucuz beslenme aracımız. Konserve de bu işi ucuzlatan bir seçenek. Hostel kahvaltıları fiyata dahil olduğunda bir öğünü beleşe getirtiyor. Diğer ekonomik yolumuz da yerel lokantalar ve Amerikan fast food devleri. İçecek masrafınız da fena. Avrupa’da her şey sudan ucuz, çünkü su çok pahalı. Sistem ülke ülke değişse de her yerde su için matara ya da şişe taşırsanız bu işi çözmüş oluyorsunuz. Sular çoğunlukla Anadolu gibi, çeşmeden lıkır lıkır içiliyor. Bu saçma masraf zaten bir İstanbul’a özgü herhalde. Diğer içecek ve yiyeceklerde de ‘yerel’ davranın. Bira güneyde pahalı ama şarap her yerde çok çok ucuz. Belçika, Almanya gibi yerlerde de bira bedavaya yakın. Diğer içkiler neredeyse buranın yarısından ucuz, ancak soğutma derdi oluyor tabii ki. Akıllı olup bardan değil de marketten alırsak içeceğinizi ucuza getirirsiniz. Bu bütçeyle günlerce sarhoş da uyuyabilirsiniz. Turistik yerde gezeceksiniz oradaki kafede değil de 200 metre ilerisinde daha ucuza dinlenebilir kahve keyfi yapabilirsiniz. Türkiye’den konserve vb. yiyecekler götürmek de bir seçenek ama fiyatlar çok yakın olduğu için yük etmeye değmez. Mutlaka interrail yeme-içme sayfamızı okumanızı öneririz.

Günlük örnek beslenme masrafı;

  • Interrailde Kahvaltı: Hostel’den bedava ya da kahve+sandviç/kruvasan: 2-3 Euro.
  • Öğle Yemeği: Süpermarketten alınabilecek hazır yemek: 3 Euro.
  • Akşam: Marketten alınacak makarna, salata ve şarap/birayla güzel bir akşam yemeği: 4 Euro.

İnterrailde sokakta yemek

3. Avrupa’da Şehir İçi Ulaşım Maliyetleri

Interrailde gideceğiniz çoğu şehri yürüyerek gezebilirsiniz. Sadece büyük şehirlerde iç ulaşıma ek para ödemek gerekecek. Bazı şehirlerde riskine katlanarak bedava gezinmek de mümkün. Ortalama 2 euro’ya günlük ulaşımı çözmek mümkün diyelim, detaylar şurada: Interrail Ulaşım Bilgileri

Avrupa’da Müze Giriş Ücretleri

Bir diğer kalemimiz müze ve ören yeri giriş ücretleri ve turistik turlar. Açıkçası olmazsa olmazlara para vermek zorundasınız. Floransa’ya gidip Uffizi görmemek olmuyor, Roma’da Vatikan’ın müze kısmı ya da yeterli zaman varsa Paris’te Louvre. Bu tip yerlere verilecek para için alternatifler var. Kesinlikle öğrenci indirimlerinden yararlanmaya çalışıyoruz (AB vatandaşı olmamak fena engel) Müzelerin ücretsiz ya da indirimli gün ve saatlerinden yararlanıyoruz.(bize pek denk gelmedi) En yakın yardımcımız turizm bürolarından aldığımız bilgilerle bunları ucuza veya bedavaya getiriyoruz.  Şehir rehberlerimizde gittiğimiz müze ve ören yerlerinin fiyatlarını bulabilirsiniz.

Ortalama vermek gerekirse 4 günde 20 Euro da bu kaleme ayırabilirsiniz.

İnterrail turu

4. Interrail Tren Suplemetleri

“Supplement” diye zırt pırt karşımıza çıkacak sinir bozucu bir kalem var biletimize ek. “Sınırsız bilet alıyoruz, bir de bunu mu ödüyoruz” dediğimiz bu tamamlayıcılara (biletlerde ayrıntılı anlatılıyor) 30 günde 140 Euro ödeyen tanıdığımız var. Açıkçası Yunanistan – İtalya feribotu dışında buna sadece 15 Euro ödeyerek klasik rotayı tamamlayanı da gördük. Biz de toplamda 17 Euro ödedik adam başı 35 günde. Ki bunun da 2’şer Euro’sunu ödemeyebilirmişiz. Ancak bize anlatan olmadı bu kadar ayrıntılı. Rotanızda zorunlu olarak supplement ödemeniz gerekecekse bunu da bütçenizde göz önünde bulundurun.

5. Tur Dönüşü Hediye Sözleri

Malumunuz adetimizdir bir yere gidildi mi, kalanlara hediyeler gelir. Ancak bu sefer giderken üzgünlüğünüzü belirtiniz. Çünkü turistik gezmeye değil, interraile gidiyorsunuz. Söz verdiğiniz her hediye size hem maddi daha da önemlisi fiziki yük olarak dönecektir. O yüzden baştan herkese belirtin “interraile gidiyorum, üzgünüm bir şey getiremiyorum” diye. Tabi birkaç magnet de getirirsiniz dostlara ayıp. 🙂