İğneada Gezi Rehberi

İğneada Gezi Rehberi

İğneada Gezi Rehberi

İğneada Gezi Rehberi

Trakya’nın Cennet Sahili, Longoz Ormanı, Gölleri, Nehri, Plajı….

Başka bir ülkede olsa İğneada; Dünya’nın en iyi turistik noktaları listelerini alt üst edecek güzellik ve zenginlikte. Ne yazık ki kıymetini pek bilemediğimiz, çoğumuzun sadece adını duyup en azından bir hafta sonu dahi olsa İğneada gezisi yaparak keşfedemediğimiz bir cennet. İğneada’da görülecek o kadar çok kare var ki, İstanbul’dan birkaç saat mesafedeki bu harika bölge için mümkünse birden fazla gün ayırmaya çalışın. Bizim tüm İğneada gezilerimiz ilk bahar ve yaz mevsimlerine denk gelmiş olsa da, konuştuğumuz yerel arkadaşlar da, İğneada turları yapan gezgin dostlarımız da özellikle sonbaharın da bölgeye çok yakıştığı konusunda hemfikir. Kışın da son derece sakin bir kaçamak için İğneada tatili tercih edilebilir.

Yahu denizden kanoyla göle, nehire, oradan da orman içine girmek kaç yerde nasip olabilir arkadaş. Hem de longoz (subasar) ormanı. Longoz ormanı ne demek diyorsanız da detaylar aşağıda.

İğneada Gezi Notlarına nereden başlayacağımızı bilemiyoruz açıkçası. Eşine az rastlanır güzellikteki meşhur longoz ormanları, sahili ve geniş plaj, doğayla iç içe, İğneada’da kamp kurma imkanı, motosikletle İstanbul’dan gidilecek en iyi tur rotalarından birini oluşturan, Yıldız Dağları içinden akıp giden yolları, civar yöreler, Trakya’nın köyleri ve köylüleri, İğneada’daki turistik işletmeler ve aktiviteler, su sporları, deniz kum keyfi, tatiliniz sırasında kültürel bir katkı sağlayacak İğneada’nın tarihi mekanları ve doğa harikası diğer noktalar…. Say say bitmiyor olsa da, en iyi şekilde anlatmaya çalışalım. Baştan sonra İğneada gezileriniz için rota önerilerimiz de olacak.

İğneada Gezi Rehberi

İğneada Nerededir, İĞNEADA’YA Nasıl Gidilir?

İğneada; ülkemizin en kuzeybatı sahilinde, Bulgaristan sınırımıza yakın bir noktadadır. (Sınır kapısı bulunmaz) İstanbul’dan İğneada yaklaşık 240 km. mesafede ancak yol o kadar güzel ve alternatifli ki, vaktiniz var ve geze geze gidiyorsanız bu mesafeyi 300 km.’ye kadar uzatabilirsiniz. Kıyıköy, Vize, Demirköy gibi birçok rota yol üstünde. İstanbul’dan İğneada’ya en kolay gidiş Mahmutbey Gişeler’den Lüleburgaz’a kadar otobandan ilerleyip, Pınarhisar – Demirköy rotasını takip etmek olsa da, Çerkezköy’den çıktıktan sonra, Saray – Vize – Poyralı – Demirköy yolunun daha zevkli olduğunu düşünüyoruz. Bu da 210 km’lik bir parkur sürer ancak yol şartları sebebiyle diğerinden daha uzun zaman alır. Ama yolda citta slow (Sakin şehir) olan Vize’yi de ziyaret edebilirsiniz.

KIYIKÖY’DEN İĞNEADA’YA ULAŞIM: Bizim bir seyahatimiz motorla kıyı kıyı Trakya’ydı ve İğneada’ya Kıyıköy’den ulaştık. Bir başka güzel tatil beldesi olan Kıyıköy Gezi Rehberimizi de incelemenizi öneririz. Kıyıköy’den İğneada’ya Sivriler – Demirköy üzerinden 85 km mesafe kat ederek gelebilirsiniz.

İğneada Gezi Rehberi

Tekirdağ, İğneada arası mesafe 160 km., Edirne İğneada arası ise 155 km. civarlarındadır. İğneada’ya otobüsle gitmek isterseniz, Esenler Otogarı’ndan direkt her gün otobüs seferleri var. Ayrıca Trakya’nın diğer illerine de giderseniz, Kırklareli ve Lüleburgaz otogarlarından da düzenli seferler bulunuyor. Otostopla İğneada’ya gitmek de iyi bir seçenek, hem yöre haklı, hem İğneadalı yazlıkçılar hem de gezginler sizi arabalarına alacaktır ancak bunu yoğun ve yüksek sezon olan yaz aylarında daha kolay yapabileceğinizi hatırlatalım.

İğneada’a Yapılacak Bir Sürü Şey

Deniz, plaj, kumsal v.s. v.s.: Karadeniz’in hırçın suları mevsime hatta sabahtan akşama ânı, ânını tutmayan yapısıyla sizi biraz zorlayabilir olsa da, fırsatını buldunuz mu güvenli bölgeden denize girebilirsiniz. İğneada hava durumuna gitmeden önce bi’ bakın.

İçki: Her ne kadar Karadeniz’e en uzun kıyısı olan şehir olarak Kırklareli; Marmara Bölgesi’nde bulunsa da, Trakya’nın önemli özelliklerinden birini dibine kadar yaşıyor ve çok İğneada’da çok güzel yiyilip, içiliyor. Manzara da içtiriyor, ortam da içtiriyor, kültür de içtiriyor. Genelde Bulgaristan’ın rakısı mastika ve bizim rakı çeşitleri yaygın olsa da, sayısız tekelden her türlü zerzavat almak mümkün. Doğanın keyfine kaldırın kadehleri ve hakkını verin. Şerefe olsun.

İğneada Gezi Rehberi

Longoz Ormanları Yürüyüşü: Aşağıda detaylı şekilde tanıtmaya çalışacağımız Longoz Ormanları bulunmaz bir mucize olarak doğanın güzelliklerini ve sonsuz oksijenini bize sunuyor. Hem trekking için, hem de bir sürü tür gözlemi için hobinize göre denenebilir. Ayrıca İğneada Longozları’na kanoyla kürek çekerek de denizden girebilirsiniz.

İğneada Gezi Rehberi

Kano Keyfi: Su sporları içinde amatör seviyede yapılması en kolay olanlardan kanonun kralı İğneada’da yapılabilir. Çift kişilik kanoları Karadeniz’de kullanabileceğiniz gibi, muhteşem bir zevk için gölden, Longoz Ormanları’na da kürek çekerek girebilirsiniz. İğneada’da kano kiralama fiyatları saatlik 60 TL çift kişiden başlıyor.

İğneada Gezi Rehberi

Kitesurf: Mevsim baharlar ya da yaz ise, rüzgarı pek dinmeyen bu sahiller kitesurf’e başlamak ya da ilerletmek için birebir.

İğneada Gezi Rehberi

ATV Safari: Longoz ormanlarında, sahillerde ve ana yoldan İğneada civarında gezilecek yerlerde ATV safari yapılıyor. Bizim fırsatımız olmadığı gibi ATV kiralama fiyatlarını da soramadık. Siz öğrenirseniz yorum olarak aşağı yazın lütfen.

İğneada Gezi Rehberi

Trekking, Longoz Ormanları Yürüyüşü: İğneada’da bedava yapılacak şeylerin başında gelen keşif, spor ve huzur üçlüsünü bir araya getiren birçok yürüyüş rotası bulunuyor. Hadi tabanınıza kuvvet.

İğneada Gezi Rehberi

Göllerde balık tutma ve takılma: İğneada’da sayısız göl bulunuyor. Mert Gölü, Hamam Gölü, Erikli bunların başlıcaları diyebiliriz. Mert Gölü en merkezi noktada olanı. Tümünde olta ile kıyı balıkçılığı yapılabilir.

İğneada Gezi Rehberi

Mantar Toplama: Özellikle sonbaharda 120 – 130 çeşit mantar türü bulunuyormuş. Bunları toplamak için çeşitli etkinlikler de yapılıyor, kendi kendinize bilmediğiniz şeyleri yememek şartıyla bu aktiviteye katılabilirsiniz.

İğneada Gezi Rehberi

Çadır, piknik, muhabbet… Doğayla içe içe ve çok rahat bir bölgede olmanın tadını çıkartın, açın örtünüzü yapın pikniğinizi, şehre döndüğünüzde huzur bulmuş olacaksınız. Yer ateşi yakmayın, çöpünüzü geri götürün. Ne yazık ki şu işin kültürünü ülkemizde bir türlü oturtamıyoruz, her yerde çöp var.

İğneada Gezi Rehberi

Dupnisa Mağarası:

Trakya’nın en meşhur mağarası Dupnisa, İğneada’ya oldukça yakın konumda. İstanbul’dan İğneada’ya giderken ziyaret edeceğimiz bir mola vereceğimiz Dupnisa’nın tarihi sarkıt ve dikitleri, oldukça büyük alana yayılan bu mağarayı bizler için ziyarete değer noktalardan biri kılıyor.

İğneada Gezi Rehberi

  

İğneada Gezisi Not Defteri

Kamp Favorimiz: İğneada’da konaklama seçeneklerinin başında bizim için kamp geliyor. Çadırınız varsa istediğiniz yerde ücretsiz ya da ücretli alanları seçebilirsiniz. İkinci önerimizse İğneada Pansiyonları

Longoza Denizden de Girilir: Aşağıda detaylarını yazacağımız şekilde denizden, göle, oradan da ormak içine kano ile girme şansınız var.

Longoz ormanlarında kaybolmak çok kolay: Mutlaka aşırı dikkatli olun ve belirlenmiş bir rotadan ormana giriş yapın. (Öyle bir rota pek yok) çok sık ağaçlar ve karışık orman içinde trekking sırasında kaybolmak çok mümkün.

Doğaya saygı: İğneada doğası ve faunası ile eşsiz bir güzellik. Şehirleştirdiğimiz arazilerde neleri özlediğimizi görebilmek adına, deniz, kum, orman, nehir, dağlar bir arada doğanın tüm cömertliğini bizlere sunuyor.

İğneada Mekan Önerimiz: Kite board 1513 İğneada’yı biz çok sevdik. Hem gündüz takılmak için, bar ve cafe olarak, hem de su sporlarına erişim açısından açık ara İğneada’nın en iyi mekanı. Detaylar aşağıda, selamımızı söyleyin.

Sonbaharda Yol Kaza Riski Barındırıyor: Şaka şaka, fotoğraflarından tahminlerimizi destekledik, yol o kadar efsaneleşiyor ki her yerdeki renk cümbüşünü izlerken, önünüze bakmayı unutabilirsiniz. Otobüse mi binseniz?

Civarları unutmayın: Belde kadar İğneada’nın civarları da eşsiz seçenekler sunuyor. Detayları İğneada gezi notlarımızdan okuyup, rotanızı şekillendirmeyi de düşünebilirsiniz.

  

İğneada’da Çadır, camping ve Konaklama

Hem sahil bölgesinde, hem civar yerleşimlerde ve ara yollarda hem de İğneada Longoz’da kamp mümkün ve oldukça popüler bir tercih. İstanbul’a yakın camping noktalarının neredeyse başında gelen bölge bizim de favori çadır atılacak yerler listemizde önlerde yer buluyor kendine. Kasaba meydanının olduğu sahil bölgesindeki birçok arazi ücretsiz çadır atma imkanına sahipken, aynı beleş ve yasak olmayan alanları, sahilin karşısında (karayolunun öbür tarafında) ağaçlık alanda da bulabilirsiniz. Ayrıca ücretli camping alanları da İğneada’da bulunuyor. İğneada’da konaklamak için dört duvar isterseniz bir tane 5 yıldızlı spa oteli ve bir sürü irili ufaklı otel var. Ayrıca birçok bölge insanı da evlerini hizmete açmış ve İğneada pansiyonları diye internetten aratırsanız çok seçenekle karşılaşırsınız. Açıkçası bayram v.s. gibi çok yoğun bir sezon değilse İğneada’da pansiyon rezervasyonuna da çok gerek yok, çat kapı bulursunuz bir yer. İğneada’da sezonluk yazlık kiralamak da mümkün, böyle korunan bir sit alanına nasıl bu kadar çok yazlık yapılmış anlamak mümkün değil, neyse ki Mersin sahili gibi kat kat değil, birkaç katlı küçük yapılar.

İğneada Pansiyon fiyatları sezona ve pazarlığa göre değişse de, 60 TL – 150 TL arası değişiyor. 3 yıldızlı otelde de oda fiyatı 150 – 200 TL arasında.

İğneada’da Görülecek Yerler

Çarşı kısmı ve merkez: Yan yana birçok kıraathanenin kurulu olduğu İğneada Çarşı’sı tipik bir Anadolu kasabası havasında. Balıkçılığın, mevsimsel tarım ve orman işçiliğinin çalışma saatleri ve Trakya’nın keyif düşkünü kültürü birleşince sokaklar ve mekanlarda yerel halkla canlılığı görebiliyorsunuz. Yazın da buna yazlıkçılar ekleniyor. Kahvelerin yanı sıra çokça çay bahçesi, marketler, pazar alışverişi yapabileceğimiz her türlü işletme ve içkili mekanlar sıra sıra çarşıda yer alıyor. Merkezde trafiğe kapalı alanın etrafında da çokça mekan var. Ayrıca biz giremedik ama İğneada’da gece hayatı da Kıyıköy v.s.’ye göre daha canlı gibi. Disko bulunuyor, barlar da var.

Fransız Feneri: Efendim ufuk çizgisine bakınca Dünya’nın yuvarlak olduğunu görebildiğimiz bir açıya şahitlik ediyormuşuz gibi bir motto ile ziyareti popülerleştirilen Fenerden açıkçası biz bu manzarayı birkaç kez denememize rağmen yakalayamadık ama buna çok da gerek yok. Fener tarihi konumunun yanı sıra bulunduğu yerde şöyle bir bira açıp uzakları izlemek, sanki hiç bitmeyen rüzgarın esintisini hissetmek için şahane bir nokta. Beklentinizi düşük tutarsanız çok da eğlendirecek, keyifli bir durak. İğneada’nın en batısında yer alıyor.

http://web.archive.org/web/20200804113242im_/http:/kesfetsene.com/wp-content/uploads/2017/04/I%CC%87g%CC%86neada-Deniz-Feneri.jpg

Zindandırlar Şelaleleri, Tripleks Mağarası (Göl mağarası), Ceneviz Kalesi gibi duraklar da İğneada’nın gizli cennetleri olarak yerel arkadaşlar tarafından bize tavsiye edildi ancak biz ziyaret etmedik. Vaktiniz olur giderseniz, aşağıya yorum yazabilirsiniz.

İğneada’da Su Sporları ve Kiralama Fiyatları

Kiteboard eğitimi 9 saat için 1200 TL. Kano kiralama 25 TL ve çift kişilik kanolarla longozun içerisine de girilebiliyor. Stand up pedaling (SUP) kirası ise saati 30 TL. Sup böyle ayakta kürekle kullandığımız su eğlencesi. Bunda da longoz içi rota bulunuyor. Trekking rehberlikleri ve turlar kişi sayısına bağlı olarak değişiyor. 4-5 kişilik gruplarla makul fiyatlara rehber tutulabilir, hem güvenle yürüyüş gerçekleştirilir hem de bitkiler ve hayvanları kapsayacak şekilde Longoz Ormanları ile ilgili bilgi alınabilir. Tek kişi olunursa genelde 100 – 120 TL ödeniyor grupla olursa da bu tutar 150 – 200 TL civarlarında. Yani 5 kişi 150 TL ödense, kişi başı 30 TL gibi makul fiyata rehberli longoz turu yapılabilir.

Sahilde yüzmek için çok nokta var, ücretsiz plajlar çoğunlukta. Duş v.s. için 1 TL’ye çok alternatif var.

İğneada Kiteboard 1513: 2012’den beri aile işletmesi olarak çalışan mekan, uçurtma sörf okulu olarak Hakan’ın eğitmenliği ile başlamış, şuan kiteboard, windsurf ve kano gibi su sporlarını bulunduruyor. Barı ve cafe kısmı da İğneada’nın en iyi mekanlarının başında getiriyor işletmeyi. Trekking konusunda da bilgi alabileceğiniz mekandan longoz ormanlarına kano ile ilerlemek için kiralama da yapabilirsiniz. Biz mekanı da Hakan’ı da çok sevdik, selamımız söyleyin mutlaka.

İğneada Gezi Rehberi

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Gezi Rehberi

Longoz ne demek sorusu elbette bu ifadeyi ilk kez duyanın aklına gelen ilk soru. Hemen yanıtlayalım efendim; en basit tabirle “su altında orman”. Yani ormanın zemininin tümüyle toprak değil, mevsimsel olarak su kaplı olduğu şeklinde diyebiliriz. Sayısız endemik türe ev sahipliği yapan İğneada longozlarının, göğü delercesine uzanan ince gövdeli ağaçlarının eteklerini mevsimine göre su basıyor. Böylece sürekli ıslak kalan zeminde de birçok kara canlısına ek su canlısı da yetişiyor. Kuru sezonda da yosunlardan dolayı kaygan olabilecek bölgenin yükseklerinde ise şahinden kartala birçok yırtıcı kuş türü barınıyor ve sarmaşık ya da dev örümcek ağı gibi görünen bitkilerin arasından şahin geçişleri ismi verilen boşluklar açılmış durumda. Longozun doğal güzellikleri anlatmakla bitmez, iyisi mi siz en azından bir hafta sonu gezisi için kendinize zaman ayırın ve bu cenneti yok olmadan görün, sonra da yok olmasına engel olmak için elimizden geleni birlikte yapalım, çünkü tekrar tekrar hatta daha uzun sürelerle gelmek isteyeceksiniz.