Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Iğdır’ın 2022 itibari ile 200 bin nüfusu bulunmaktadır. Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı olarak bilinen Iğdır’ın ekonomisi oldukça iyi olarak gösterilmektedir. Doğu bölgesinde yer alsa da buranın tipik bir Akdeniz şehri olduğunu söylesek yanılmayız. İçerisinde birçok tarihi ve doğa güzelliğin yer aldığı Iğdır genelde gezi listelerinde üst sırada yer almaktadır. Bu yazımız içerisinde sizlere Iğdır Gezilecek Yerler listesi elimizden geldiği kadar oluşturmaya çalışacağız. Bu liste ile beraber artık kendinizden daha emin bir şekilde gezmeye başlayacaksınız.
Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
Iğdır Gezilecek Yerler dediğimizde ilk sırada Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi yer alıyor. Kent merkezinde yer alan müzenin elbette bir kuruluş hikayesi bulunmakta. Müze; Milli Mücadele döneminde, 1915 ile 1920 yılları arasında bölgeye düzenlenen Ermeni akınları sırasında şehit olan asker ve kahraman halkın anısına yaptırılmıştır. 350 metrekarelik bir alana sahip olan bu müzede 2 adet havuz ve 36 metre yüksekliğe sahip 5 adet kılıç bulunmaktadır.
Leylek Heykeli
Iğdır’ın merkezine girerken siz değerli misafirlerini bu devasa, büyük Leylek heykeli karşılayacaktır. Şehrin sembollerinden birisi olan bu Leylekler, şehrin dört bir yanına yayılmıştır. Leylekler şehri olarak bilinen Iğdır’da yılın dört mevsimi leylek görmek mümkün.
Tuz Mağaraları
Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan Tuz Mağaraları toplamda 55 dönümlük bir araziye sahiptir. Mağaraların üzerinde yapılan araştırmalarda buradaki rezervin Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kadar büyük olduğu tespit edilmiştir. Çankırı’dan sonraki en büyük rezervin burada olduğu da düşünülüyor. Günlük 60 ile 75 ton tuz çıkarılan mağara aynı zamanda sağlık turizmine de elverişlidir. Astım, bronşit başta olmak üzere tüm solunum yolu hastalıklarına iyi gelen mağara, büyük bir kitle tarafından yılın her dönemi ziyaret edilmektedir.
Köroğlu Kalesi
Burası da Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yer alan Köroğlu Kalesi, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Burayı inşa eden kişiler, kaleyi gözetleme kulesi olarak kullanmaktaydılar. Kim tarafından hangi dönemde inşa edildiğine dair bir bilgi bulunmuyor. Ancak yöre halkı bu kalenin Aras Nehrinin güvenliğini sağlamak amacı ile inşa edildiğini belirtmektedir.
Koçbaşı Mezar Taşları
Iğdır’ın Karakoyun ilçesinde yer alan Koçbaşı Mezar Taşlarının Karakoyunlu Devletinden kalma eserler olduğu tahmin edilmekte. Üzerinde oldukça uzun bir süredir çalışmalarda bulunan mezar taşları, sahip olduğu özelliklerden dolayı tarihe büyük oranda ışık tutuyor. Karakoyunlu ilçesine girdiğinizde şehrin birçok noktasında bu mezar taşlarından göreceksiniz.
Meteor Çukuru
Iğdır kent merkezine 42 kilometre kadar uzaklıkta yer ala Meteor Çukuru, Iğdır’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Bölgede yaşayan insanların anlattıklarına göre 1892 yılında bu bölgeye bir meteor, gök taşı düşmüştür. Patlama ile oluşan bu devasa çukur bir anda tüm bölgenin dikkatini çekmeye başlamıştır.
Iğdır’da bulunan Meteor Çukurunun 60 metre derinliği, 35 metre genişliği bulunmaktadır. Bu veriler ele alındığında Arizona’da bulunan Barringer Krateri’nden sonra dünyanın en derin meteor çukurunun burası olduğunu söyleyebiliriz.
Karakale Harabesi
Iğdır Gezilecek Yerler listenize gerçekten çok özel bir yer eklemek istiyoruz. Ermenistan sınırında olan Karakale Harabesi, dünya üzerinde düzenlenen ilk fuara ev sahipliği yapmıştır bu özelliği sayesinde tarihe bir ışık tutyor. 1664 ve 1840 yıllarında meydana gelen 2 büyük deprem buranın harabe hale gelmesine neden olmuştur. Karakale Harabesi aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden de birisi olarak kabul edilir.
Hacı İbrahim Gödek Kümbeti
Hacı İbrahim Bey tarafından 1907 yılında inşa edilen Gödekli Kümbet, Iğdır’ın Aralık ilçesinde bulunmakta. Bölgeye has ve özgü siyah kesme taştan inşa edilen kümbetin oldukça değişik, kendisine özgü bir mimarisi bulunmaktadır. Kümbeti ziyaret ettiğinizde içerisinde 3 adet mezar bulunduğunu göreceksiniz. Bu mezarların kimlere ait olduğu ise maalesef bilinmemekte. Kimsenin sahip çıkmadığı kümbet neredeyse yıkılma noktasına gelmiştir. Kümbet tarihe karışmadan evvel ziyaret edip görmenizi öneririz.
Ahura Harabeleri
Iğdır’ın Aralık ilçesinde bulunan Ahura Harabelerinin Artaksiyalı Krallığı tarafından M.Ö 2. yüzyılda yapıldığı biliniyor. Ağrı Dağının Kuzey bölümünde yer alan hareber Yakup Vadisini tam manzara ile görmektedir. Yerden 1,750 metre yükseklikte olan bu tarihi yerde birçok doğa ve tarihi güzellikler mükemmel bir görebilirsiniz. Yapılan arkeoloji kazılarında birçok döneme ait sayısız da eser bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Harmandöven Kervansarayı
Iğdır kent merkezi içerisinde yer alan Harmandöven Kervansarayı 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Surmani Emri Şerafettin Ejder’in talimatları ile inşa edilen kervansaray bölgenin önemli bir ticaret yolu üzerinde yer almaktadır. Bakü, Tiflis, Batum, Divin, Şirvan, Ani üzerinden gelen yolcuların tamamı bu kervansarayda konaklıyordu. Oldukça zengin bir süslemeye sahip olan Harmandöven Kervansarayı, göz kamaştırıcı motifleri ile ziyarete değer bir yapı olduğunu göstermektedir. Selçuklular tarafından inşa edilen yapı 2008 yılında Iğdır Belediyesi tarafından baştan sona restore edilerek yeniden ziyarete açılmıştır.
Iğdır Kalesi
Iğdır Kalesi; 2120 rakımlı Kara Kaya tepesinde yer almakta her ildeki kaleler gibi burası da oldukça önemli yapılardan birisidir. Ağrı Dağı’nın Kuzey yamacında yer alan bu tepede kalenin 11. Yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Yöre halkının Korhan Kalesi olarak da bildiği Iğdır Kalesi, Oğuz Türklerinin bölgeye hakim olmak için yaptığı bilinmektedir. Tamamen kesme taştan inşa edilen kalenin her bir bölümü görülmeye değer ayrı bir güzelliğe sahiptir. 11. Yüzyıldan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Iğdır Kalesi, her medeniyetten bir iz, bir doku taşımaktadır.
Karakale (Sürmeli Kalesi)
Yöre halkının Karakale olarak adlandırdığı Sürmeli Kalesi bölgedeki en eski yapılardan birisidir. Ne zaman ve hangi dönemde kim ya da kimler tarafından yaptırıldığı asla bulunamamıştır. Ancak kalenin ismi Dede Korkut Hikayelerinde oldukça fazla geçmektedir. Tarih boyunca birçok medeniyetin kontrolünde olan kale popülerliğini asla kaybetmemiştir.
Asma Köyü Camii
Iğdır kent merkezine bağlı Asma Köyü sınırları içerisinde yapılan bu caminin hangi dönemde kim tarafından yaptırıldığı henüz bilinmiyor. Köyün çıkışına doğru gittiğinizde göreceğiniz bu caminin mağaradan yapılma olduğunu görünce çok şaşıracaksınız. Iğdır seyahatiniz sırasında kesinlikle bu camiye de yer vermenizi, en azından kısa süreli olsa ziyaret edip gizemli yapıyı görmenizi isteriz.
Aralık Ortaköy Camii
Iğdır’ın Aralık ilçesinde bulunan Aralık Ortaköy Caminin 1911 yılında inşa edildiğini görüyoruz. Bölge halkı tarafından Yetim Cami olarak da bilinen bu cami, Aralık köyünde yaşayan Hacı Muharrem tarafından yaptırıldığı biliniyor.
Kul Yusuf Kümbeti
Iğdır kent merkezinde bulunan Kul Yusuf Kümbeti’nin 1485 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Kul Yusuf adındaki bir kişi için dikilen bu kümbetten günümüze çok az bir parça kaldığını görüyoruz. Bakımsızlık nedeni ile her gün daha da kötüye giden kümbetten önümüzdeki yıllarda eser kalmayacaktır. Kümbette mezarı bulunan kişi ile ilgili elimizde neredeyse hiçbir bilgi yoktur. Ancak bir türbeye sahip olmasından dolayı burada yatan kişinin önemli bir kişi olduğu düşünülüyor.
Aliköçek Çayı Köprüsü
Iğdır Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Aliköçek Çayı Köprüsü yer alıyor. Bölge halkı tarafından “Elli Küçe Köprüsü” olarak bilinen bu köprünün toplam uzunluğu 12 metredir. 3 metre yüksekliğe sahip köprünün genişliği ise 2 metre 30 santimdir. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen bu köprünün siyah kesme taşlardan inşa edildiğini görüyoruz. İlginç mimariye sahip olan bu köprüyü yıkılmadan önce kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz.
Bozbaş
Iğdır mutfağı başınızı döndürecek kadar zengin ve lezzetlidir. Bozbaş, ayran aşı, Cılvır, Ekşili Erişte, Fetir, Hasıda, Helise, Kavurma, Kavut, Kaygana, Kaysafa, Kelecoş, Kete, Kuymak, Lepeli, Etli Pilav, Nabat, Omacaşı, Omaç Helvası, Patlıcan Reçeli, Sabahaşı, Sütlü Pilav, Tandır Şiş, Tapan, Tavuk Çorbası, Taş Köfte, Yağ Çorbası, yemeklerden sadece aklımızda kalanlar.
Yorumlar