Hakkari’de Gezilecek Yerler

Cennet Cehennem Vadisi Hakkaride dört mevsimin bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi, Hakkâri şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Kırıkdağ’da bulunmaktadır. 3.500 metre rakımda bulunan vadinin bir kısmı buzullarla kaplı iken diğer kısmında ise renga renk çiçekler açmaktadır. Bu güzel görüntüsüyle cennet cehennem vadisi tüm doğa severlerin uğrak alanına dönüşmüştür Cennet ve cehennemi bir arada yaşatan bu doğa harikası yerde yürüyüş, kaya tırmanışı ve kamp gibi etkinliklerde yapabilirsiniz.

Cilo Dağları

cilo dağı

Türkiye’nin en yüksek 2. dağı olarak bilinen  Cilo Dağı, Hakkari ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin güneydoğu ucunda bulunan Cilo Dağı, Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını oluşturmaktadır. Bu tektonik dağın zirvesi, dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı. 4135 metrelik bir rakıma sahip olan Cilo Dağı, bu özelliği ile ülkemizin ikinci yüksek dağı olma özelliğini taşıyor. En önemli yüksek zirveleri ise, 4135 metre ile Uludoruk, 4060 metre ile Suppa Durek, 3700 metre ile Köşedireği Dağı, 3500 metre ile Kisara Dağı, 3850 metre ile Maunseli Sivrisi ve 3650 metre ile Gelyona Tepesidir
2500 metre rakımda bulunan yayla, ilkbahar ve yaz aylarında özellikle bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Yaz ve ilkbahar aylarında yeşilin neredeyse her tonuna sahip olan yayla, size çok güzel bir görsel ziyafet sunar.

Ava Ore Şelalesi

Ava Ore Şelalesi

Kış aylarında donarak mükemmel bir manzara oluşturan Ava Ore Şelalesi, Hakkâri – Çukurca Karayolu’nun otuzuncu kilometresinde bulunuyor. Hava sıcaklığı düştüğünde ortaya çıkan buz sarkıtları sayesinde buraya turist akını başlamaktadır. Şelale doğa fotoğrafçıları için de harika bir yerdir. 20 metre yükseklikten akan şelale doğal güzelliğiyle sizleri büyülemektedir, yaz aylarında ise serin havası ve soğuk suyu ile ziyaretçi akınına uğrayan şelale sizlere güzel bir ferahlık sunmaktadır.Sizler de bu şelalenin kıyısında keyifli bir şekilde piknik  yapabilirsiniz.

Mergan Vadisi (Mergan Yaylası)

Mergan Vadisi (Mergan Yaylası)

Yeşilin her tonuna şahit olacağınız Mergan Vadisi, şehir merkezine 36 kilometre mesafede bulunuyor. Buz gibi akan suları ve sıcak yaz aylarında ziyaretçilerini ferahlatan mergan vadisi, fotoğraf severler için mükemmel manzaralar sunarak kendisinden söz ettirmektedir. Yöre halkı ise Mergan Yaylası’na hayvancılık yapmak üzere bahar aylarında geliyor.

Golan Yaylası

Golan Yaylası

Şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunan Golan Yaylası, 1730 metre rakımda bulunuyor. Bölgede yer alan altı adet göl, kar ve yağmur suları ile beslenip şehrin su ihtiyacını da karşılamaktadır. Yaylanın bazı noktaları ise kayak sporu olarakta kullanılmakta.

Cennet Cehennem Vadisi

Cennet Cehennem Vadisi Hakkaride dört mevsimin bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi, Hakkâri şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Kırıkdağ’da bulunmaktadır. 3.500 metre rakımda bulunan vadinin bir kısmı buzullarla kaplı iken diğer kısmında ise renga renk çiçekler açmaktadır. Bu güzel görüntüsüyle cennet cehennem vadisi tüm doğa severlerin uğrak alanına dönüşmüştür Cennet ve cehennemi bir arada yaşatan bu doğa harikası yerde yürüyüş, kaya tırmanışı ve kamp gibi etkinliklerde yapabilirsiniz.

 

Hakkaride dört mevsimin bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi, Hakkâri şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Kırıkdağ’da bulunmaktadır. 3500 metre rakımda bulunan vadinin bir kısmı buzullarla kaplı iken diğer kısmında ise renga renk çiçekler açmaktadır. Bu güzel görüntüsüyle cennet cehennem vadisi tüm doğa severlerin uğrak alanına dönüşmüştür. Cennet ve cehennemi bir arada yaşatan bu doğa harikası yerde yürüyüş, kaya tırmanışı ve kamp gibi etkinliklerde yapabilirsiniz.

Peri Bacaları

Peri Bacaları

Hakkâri’nin hem kapadakyası hemde vanadokyası olarak kendinden söz ettiren  Peri Bacaları, Yavuzlar Köyü’nde bulunuyor. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgârın aşındırmasıyla ortaya çıkan bu doğa harikası Peri Bacaları birde karlar altında görüldüğü zamanlar daha da güzel oluyor

Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Deresi üzerine kurulmuş olan bui Taş Köprü, ilçe merkezine 13 kilometre, Bağlar (Nehri) Köyü’ne 4 kilometre mesafede bulunmaktadır. 1898 yılında Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırılan köprünün uzunluğu 21 metre yüksekliği ise 11 metredir. Kesme ve moloz taşlar kullanılarak inşa edilen köprü tek gözlü köprü, yüksek dağların arasındaki derin bir vadide bulunuyor. Şehrin önemli simgelerinden biri olan Şemdinli Taş Köprü, Hakkâri’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.

Mor Dağı

Mor Dağı

Hakkari İran sınırında bulunan Mor Dağı, dağcılık ve dağ yürüyüşü (trekking) yapan doğa severler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Halk arasında Mur Dağı olarak adlandırılan Yüksekova ilçesindeki bu dağ, 3 bin 780 metre yüksekliğe sahiptir. Bu yüce dağa gitmek isterseniz Cilo Trekking Spor Kulübü tarafından düzenlenen yürüyüş ve tırmanış etkinliklerine katılarak bu deneyimi yaşamanızı öneririz.

Sat Dağı (Samdi)

Sat Dağı (Samdi)

Yakın zamanda Milli Park olarak ilan edilen Sat Dağı, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin 23 kilometre güneyinde bulunuyor. Dağın 3.818 metre yüksekliğe sahip olan tepesi Samdiye çıkıldığında ziyaretçilerine müthiş bir manzara sunarak adetta ziyaretçilerini büyülüyor. Sat Buzul Gölleri ise el değmemiş doğal güzelliğiyle  insanı büyülüyor ve yöre halkına da içme suyu olarak verilmektedir.

Sümbül Dağı

Sümbül Dağı

3 bin 740 metre yüksekliğe sahip olan Sümbül Dağı’nın gölgesi şehrin merkezine düşüyor. Hakkâri’nin her yerinde varlığını hissettiren bu ulu dağ, çok sıcak havalarda bile zirvesinde kar birikintileri bulunduruyor ve izleyenlere çok güzel bir manzara sunuyor.

Merga Bütan kayak

Merga Bütan kayak

Hakkari’de 2 bin 800 rakımda kayak keyfi yapabileceğiniz güzel bir yerdir. Hakkari kültür turizminin yanı sıra kış turizmi konusunda da aktif bir şehir. Kayak merkezi 2700 metre rakımdan başlayıp 3700 metre rakımlara varan pistlere sahiptir. Kayak ve snowboard gibi kış sporları yapabileceğiniz kayak merkezi, kışın binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Kelat Sarayı

Şemdinli’ye 17 km. uzaklıktaki köklü bölge merkezinin güneybatısında dere kenarında kurulmuştur. Saray (konak) büyük oranda yıkılmış olup halen ayakta kalan iki kemer ve tek duvar bulunmaktadır. Kuzey-güney tarafında, dikdörtgen tasarılı ve üç katlıdır. Yapının net tarihini veren kitabe ya da herhangi bir yazılı vesika sahip olunan değildir. Yerel kaynaklara göre Seyit Ahmet Sıddık doğrulusunda yaptırıldığı belirti edilen sarayın şu zamana kadar kadar ayakta kalan güney duvarındaki kalıntılardan, cephenin ortada kapı ile bunun yanındaki pencereler ile hareketlendirildiği anlaşılmaktadır. İç içe kademelendirme yapmış sivri kemerli açıklığa sahip kapı dıştan taşıntılı abluka kemeri ile sınırlandırılmıştır.

Bay Kalesi

Bay kalesi
Kentin güney doğrultusunda ve merkeze 7-8 km. mesafede tespit edilen kale, deniz seviyesinden 20-25 m. yükseklikte sarp ve kayalık tek tepe üstünde yer almaktadır. Kaleye hem kuzeyden hatta güney doğrulusunda tırmanmak mümkündür.
Mimari dokusu büyük oranda tahrip olan kalenin en üst kesiminde moloz taşlar ve horasan harcı ile tutturulmuş duvar izleri mevcuttur. Çevreye dağılmış seramik parçalarından Demir Çağı’ndan Ortaçağ sonlarına kadar burada yerleşimin bulunduğu anlaşılmaktadır. Tuğla ve seramikler dışında üstünde harç ve süslemeler olan tek taş parçası ile üstünde kazınmış aksi lale motifleri kalenin başka kalıntılarını teşkil eder.

Urartu Mezarlığı

Hakkâri merkez, Gazi Semti, Anadolu Lisesi inşaat sahasında meydana çıkarılan ve M.Ö. 1. bin başlarına tarihlenen bu kabir odası Urartu devresi ve Erken Demir Çağı’ndaki mezarlarla benzerlik göstermektedir. Burada tespit edilen kabir odası örneklerine Van Karagündüz nekropolü kazılarında rastlanmıştır.Gülereş Baba Mahallesi’nde kuzeyden güneye doğru eğimli tek sırtta yer almaktadır. Zaviye kalıntısının kuzey tarafındaki düzlük kesimde Osmanlı döneminden kalma üzerleri kitabeli, varlıklı bitkisel ve geometrik desenli kabir taşları mevcuttur.

Koç Heykeli

koç heykeli

Yüksekova bölge ortasında tespit edilen koç heykelinin yan yüzlerinde Gevaruk kaya resimlerindeki motiflere benzer betimlemeler vardır. Dörtte tek kütle biçimindeki heykelde, baş ve ayaklar çıkıntı olarak işlenmiştir. Ön ve arka ayaklar birbirinden tekilce yarıkla ayrılmıştır ve boynuzları yuvarlak ve oymadır. Eserin tek yüzüne koça binmiş eli kargılı tek erkek, onun da arkasında ellerinde yuvarlak nesneler tutan dört erkek, üç koç, tek kama ve tek silah çizilmiştir.