Galata Kulesi

Galata Kulesi Müzesi (2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nasıl Gidilir?)

Galata Kulesi, Bizans İmparatorluğu döneminde, Galata semtinin Ceneviz kolonisi olduğu on dördüncü yüzyıl ortalarında, Cenevizliler tarafından, Galata surlarının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra, yangın gözetleme kulesine çevrilmiştir. Zaman zaman deprem ve yangınlarla tahrip olan kule, Osmanlı döneminde birkaç kez tadilat geçirmiştir. 1960’lı yıllara gelindiğinde bir hayli harap durumda olan kule, İstanbul Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açılmıştır. Galata Kulesi 2020 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden restore edilmiş, sonradan eklenen betonarme unsurlar ve kafeterya kaldırılarak, müze işleviyle kapılarını ziyaretçilere yeniden açmıştır.

Galata Kulesi Müzesi (2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nasıl Gidilir?)

Galata Kulesi’nin Tarihi

Galata Kulesi müzesinde, tarihöncesi dönemlerden itibaren yerleşime sahne olan ve üç büyük imparatorluğa, yaklaşık on altı yüzyıl boyunca başkentlik yapan İstanbul’un tüm dönemlerini yansıtan eserler sergilenmektedir. 20. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul’daki en yüksek yapılardan biri olan Galata Kulesi’nin en üst katı, İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarından birine sahiptir. Kule, Akdeniz ve Karadeniz’deki Ceneviz Kuleleri ile birlikte Unesco’nun geçici miras listesinde yer almaktadır. Galata Kulesi Müzesi (2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nasıl Gidilir?)

Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1494-1566) kule 16’ncı yüzyıla kadar hapishane, sonrasında 18’inci yüzyıla kadar Osmanlı Askeri Bandosu’nun mekanı ve sonrasında da 19’uncu yüzyıla kadar da rasathane ve yangın gözleme kulesi olarak kullanılmış.

 

Savaşlardan yangınlara kadar birçok olayda tahrip olan kule, hemen hemen her yüzyılda onarım geçirmiş.

Galata Kulesi 1638 tarihinde ise büyük bir yankı uyandıran, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin meşhur uçma denemesine de sahne olmuş.

Ünlü seyyah Evliye Çelebi’nin anlatımına göre Hezarfen Ahmet Çelebi, kendi yaptığı kanatlar ile Galata Kulesi’nden Üsküdar sahiline başarılı bir uçuş gerçekleştirmiş.

Aynı zamanda dünya tarihinin ilk uluslararası uçuşu olarak adlandırılan bu uçuş sonrasında Sultan 4’üncü Murad, kendisini Cezayir’e sürgüne göndererek ödüllendirmiş! 🙂

Galata Kulesi ve çevresi

Galata Kulesi Seyir Terası

Galata Kulesi Müzesi (2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nasıl Gidilir?)

Galata Kulesi, günümüzde İstanbul’un en gözde turistik gezi mekanlarından birisi konumunda. 360 derece panoramik İstanbul manzarası sunan seyir terası hemen hemen günün her saati hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Seyir terasına çıkmak ve inmek için kulesinin girişinde giriş ücretini ödüyor ve mevcut 2 adet asansörü kullanıyorsunuz.

 

Asansör dışında dönen merdivenler de var ancak çok dar ve alçak olduğu için tavsiye etmiyoruz. Ancak adrenalin seven bazı ziyaretçiler inişte bu merdivenleri kullanıyor.

Restoran ve Cafe

Galata Kulesi Müzesi (2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nasıl Gidilir?)

Galata Kulesi’nde manzara eşliğinde otantik bir ortamda içeceğinizi yudumlayabileceğiniz veya yemek yiyebileceğiniz Galata Tower Restaurant isimli bir de restoran ve cafe mevcut.

Kuledibi ve çevresi

Galata Kulesi’nin hemen dibinde Türk kahvesi veya çay içebileceğiniz ve görkemli Galata Kulesi’ni izleyip bol bol fotoğraf çekebileceğiniz mekanlar mevcut. Aynı zamanda restoran ve cafeler de var.

Çevredeki şirin dar sokaklarda dolaşmak, fotoğraf çekmek, hediyelik eşya dükkanlarını gezmek de yine yapılabilecek güzel aktiviteler arasında başta geliyor.

Galata Kulesi’nin hemen yanı başında yer alan ve sizi Tünel ve İstiklal Caddesi’ne ulaştıracak Galip Dede yokuşu üzerinde de çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, sanat galerileri ve müzik dükkanları bulunuyor.

Galata Kulesi Ziyaretçi Bilgisi

Ziyaret Saatleri

Galata Kulesi her gün 10:00-19:00 (01 Kasım-01 Nisan arası) 08:30-23:59 (01 Nisan-01 Kasım arası) saatleri arasında ziyarete açık. Sabah gidenler için giriş daha rahat oluyor, zira öğleden sonra daha kalabalık oluyor.

Gişe kapanış saatinden yarım saat öncesine kadar açık

Restoran bölümü ise akşam saat 20:00 – 00:30 saatleri arasında hizmet veriyor.

 

Giriş Ücreti

Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL

Lütfen güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretini muze.gov.tr adresinden kontrol ediniz

Adres ve Telefon

Adres: Büyük Hendek Sokak. No:2, Galata, Beyoğlu

Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi, Karaköy vapur iskelesinin hemen üst kısmında bulunuyor. Yürüme mesafesinde. Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanacaksanız Karaköy durağında inmelisiniz.

İstiklal Caddesi tarafından yürüyerek geliyorsanız, Tünel meydanından sola doğru ünlü Galip Dede yokuşundan inerek Galata Kulesi’ne rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.