Eyüp Sultan Camii-Eyüp Gezilecek Yerler

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii ve Eyüp Gezilecek Yerler

Eyüp Sultan Camii ve Eyüp Gezilecek Yerler yazımızda, Eyüp Sultan, Eyüp Sultan Hazretleri, Eyüp Sultan Hayatı, Eyüp Sultan Kabri Nerede, Eyüp Sultan’a Nasıl Gidilir, Eyüp Gezilecek Yerler, Feshane, Zal Mahmut Paşa Camii hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Eyüp Sultan Hazretleri – Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

Hz. Muhammed’in yakın arkadaşı ve sancaktarı olan Hz. Ebu Eyyub El Ensari semte adını veren kişidir.

Hz. Muhammed’in “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur.”  sözlerinden sonra İstanbul bir çok kereler fethedilmek istenmiş. Bu amaçla, Araplar 674-678 yılları arasında İstanbul’a kuşatma düzenlemişler. Bu kuşatma sırasında  Hz. Ebu Eyyub El Ensari hayatını kaybetmiş ve buraya gömülmüş.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra ilk iş olarak Hz. Ebu Eyyub el Ensari’nin mezarının bulunmasını istemiş. Bu iş için Osmanlı İmparatorluğu’nun en iyi din adamlarını görevlendirmiş.

İstihare’ye yatan hocalardan Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin rüyasında Hz. Ebu Eyyub el Ensari’nin kabrinin yerini görür. Sabah kalktığında ilk iş olarak rüyasında gördüğü yeri tespit edip, mezarın baş ve ayak ucuna iki ağaç fidanı diker.

Fatih Sultan Mehmet mezarın yerinden emin olmak ister. Bunun için Silahtar Ağası’nı görevlendirir. Silahtar Ağa bir gece gizlice fidanların yerini değiştirir. Mezar olduğu söylenen yere de Fatih Sultan Mehmet’in yüzüğünü gömer. Ertesi gün, Fatih Sultan Mehmet ve Akşemsettin beraber kabrin bulunduğu yere giderler. Akşemsettin diktiği fidanlarla hiç ilgilenmez. Doğruca yüzüğün bulunduğu yere gider. “Hz. Ebu Eyyub el Ensari burada yatmaktadır ve burada bir yüzük görüyorum” der. Fatih Sultan Mehmet bu olaydan çok etkilenir. Yaklaşık 2 metre kazı yapıldıktan sonra Hz. Ebu Eyyub el Ensari’nin safrana sarılan cesedi neredeyse hiç bozulmamış bir şekilde bulunur.

Hz. Ebu Eyyub El Ensari’nin mezarı üzerine önce Türbe yaptırılır. Daha sonra cami, çarşı, han, ve hamam ilave ettirilir.

Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı cami 1766 yılında meydana gelen depremde büyük hasar görür ve neredeyse yıkılır. Günümüzdeki Eyüp Sultan Camii’ni, Sultan III. Selim, 1800 yılında Mimar Hüseyin Ağa’ya yaptırmıştır. Caminin bahçesini yüzlerce yıllık çınar ağaçları süsler.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında padişahlar Eyüp Sultan Camii’nde kılıç kuşanırmış. Günümüzde İstanbul’un en kutsal yerlerinden biri olan cami, her zaman dua edenler dolup taşar. Neredeyse günün her saati kalabalıktır. İstanbul’da sünnet olacak çocuklar buraya getirilir. Maddi ve manevi sıkıntı yaşayanlar burada dua ederler.

Ebu Eyyub El Ensari’nin asıl adı Halid bin Zeyd’dir. Hz. Muhammed’in en yakın arkadaşlarından biridir. Hz. Muhammed ile birlikte Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarına katılmış ve bir süre korumalığını da yapmıştır.

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi Nerede? – Eyüp Sultan’a Nasıl Gidilir?

Eyüp’e gitmek için Haliç Vapur Hattı’nı kullanabilirsiniz. Üsküdar’dan kalkan Haliç Hattı vapurları, Haliç’te bir çok farklı iskelede duruyor. Aşağıdaki linke tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Haliç Hattı

Eyüp Merkeze giden bir çok İETT hattı otobüs bulunuyor. Aşağıdaki linke tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Eyüp İETT Hattı

Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii Eyüp Sultan Camii

Feshane

Sultan II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı’nı ortadan kaldırdıktan sonra kendisine yeni bir ordu kurmak istemiş. Bu ordunun kıyafetlerinde de yeniliğe gidilmiş. Yeniçerilerinin başlarına taktığı kalafat yerine fes getirilmiş. Fesin üretilmesi için Feshane binası yapılmış ve Tunus’tan ustalar getirilmiş. İlk önceleri askerler fes kullanmak istememişler ve büyük tepki göstermişler. Daha sonraları fes o kadar benimsenmiş ve beğenilmiş ki ordu dışında, halk da fes kullanmaya başlamış. Fes adı da, Fas’ın Fes adlı şehrinden geliyor.

Döneminin en büyük ve modern fabrikalarından biri olan Feshane’de fes dışında yünlü kumaş ve halı da üretilmiş. 1893 yılında Chicago’da düzenlenen fuarda burada üretilen kumaşlar ödül almış. Haliç kıyılarında yapılan düzenlemeler sırasında Feshane binalarının bazıları yıkılmış.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, Feshane dokuma fabrikası olarak üretime devam etmiş. Günümüzde ise restorasyon gören Feshane Binası, özellikle Ramazan ayında çeşitli kültür ve eğlence organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Feshane binasının hemen önünde, Haliç kıyısında iskele de bulunuyor. Burada düzenlenen etkinlikler sırasında Feshane İskelesine yapılan direk motor seferleri ile ulaşmak oldukça kolay.

Feshane Feshane

Zal Mahmut  Paşa Camii

Mimar Sinan’ın en güzel ve estetik eserlerinden biri olan cami, Eyüp’te ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Engebeli bir araziye yapılan cami ve külliyesi oldukça estetik bir yapıdadır. Caminin içinin ferah ve aydınlık olması için dört sıra pencere yapılmıştır. Avlusunun ortasında şadırvan bulunur.

Caminin hikayesi de oldukça ilginçtir.

Kanuni Sultan Süleyman oğlu Mustafa’yı öldürtmeye karar verince bu iş için Zal Mahmut’u görevlendirmiş. Cellatlara direnen Mustafa’nın öldürülmesi çok da kolay olmamış. Zal Mahmut, Şehzade Mustafa’ya arkadan saldırarak cellatlara yardımcı olmuş.

Zal Mahmut, Şehzade Mustafa’nın ölümünden sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından ödüllendirilmiş ve paşalığa yükseltilmiş.

Zal Mahmut Paşa, Mimar Sinan’a buradaki camiyi ve külliyeyi yaptırmış. Daha sonra II. Selim’in kızı Şah Sultan ile evlenmiş.

Zal Mahmut Paşa Camii Zal Mahmut Paşa Camii Zal Mahmut Paşa Camii Zal Mahmut Paşa Camii

Sultan Reşad (V. Mehmet) Türbesi

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Eyüp’te Osmanlı Padişahlarından Sultan Reşad’ın Türbesi de bulunur. Sultan Abdülmecid’in oğlu olan Sultan Reşad, 35. Padişah ve 100. Halifedir.

Sultan Reşad (V. Mehmet) Türbesi

Cezeri Kasım Paşa Camii

Yavuz Sultan Selim döneminin vezirlerinden olan Cezeri Kasım Paşa Camisi 1515 yılında yapılmış.

Cezeri Kasım Paşa Camii

İstanbul’u ziyaret eden Müslümanların en çok uğradığı yerlerden biri olan Eyüp’te Sokollu Mehmet Paşa, Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa, Pertev Paşa, III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan, Sadrazam Hüsrev Paşa gibi bir çok önemli kişinin türbeleri de bulunuyor.

Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa 1903 yılında vefat etmiş. 22 yıl boyunca Bahriye Nazırlığı yapmış. Paşa’nın zamanında Osmanlı Donanması, Dünya’nın en büyük 2. donanması olmuş. Paşa; Heybeliada’da bir deniz lisesi açmış. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk deniz müzesini kurmuş ve ilk denizcilik dergisini çıkarmış.

Eyüp Gezi Rehberi

Eyüp’te vefat eden bir başka sahabe Ebu Derdağ Hazretleri’nin türbesini de ziyaret edebilirsiniz.

Ebu Derdağ Hazretleri

Eyüp sokaklarında yapacağınız kısa bir yürüyüşte bir çok tarihi yapı göreceksiniz. Eyüp meydanında yan yana sıralanmış bir çok cafe ve restaurant da bulunuyor.

Eyüp Gezilecek Yerler Eyüp Gezilecek Yerler Eyüp Gezilecek Yerler Eyüp Gezilecek Yerler Eyüp Gezilecek Yerler